Ο άνθρωπος γενιέται ως tabula rasa…… εν τέλει βέπουμε αυτό που θέλουμε και πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε

Ο άνθρωπος γεννιέται ως tabula rasa δηλαδή «λευκός πίνακας» ή κατ΄άλλους «άγραφη πλάκα», η ουσία είναι ότι ο άνθρωπος δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τον κόσμο στον οποίο έρχεται …..

Σε σχόλιο μου σε ένα κείμενο στο blog της φίλης δισδαιμόνας http://disdaimona.blogspot.com/2010/06/blog-post.html

Είχα γράψει τα ακόλουθα:

«ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα; ότι η μνήμη δεν μεταβιβάζεται

όταν γενιέται ένας άνθρωπος ειναι tabula rasa

και ευκολόπλαστη

σκέψου πόσοι άθλιοι πολέμοι έγιναν μετά τον πιο βαρβάρο όλων τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο των χαρακωμάτων

σκέψου πόσοι πολεμοι έγιναν μετά τον δεύτερο

σκέψου ότι άνθρωποι οι οποίοι έζησαν τα κολαστήρια του άουσβιτς και του νταχάου ζουν σήμερα

και όμως τα παιδιά τους τα εγγόνια τους και οι ίδιοι ακόμη έχουν πεισθεί με κάποιο τρόπο ότι οι δολοφονίες πληθυσμών είναι δίκαιες

ο άνθρωπος πρέπει να τα μάθει όλα από την αρχή

αυτή είναι η κατάρα του και αυτή είναι και η ευλογία του

ας χρησιμοποιήσουμε την λογική μας

γιατί μόνο αυτό έχουμε»

Ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικά καθορισμένο και πλάθεται από την οικογένεια του, το σχολείο και τους ανθρώπους που συναναστράφεται…….

Η μνήμη δεν μεταφέρεται και ούτε η ιστορία…………..

Ο άνθρωπος είναι tabula rasa και διαμορφώνεται πλέον σύμφωνα με τις επιταγές αυτών που ελέγχουν τα  μέσα διαμόρφωσης των πιστεύω του……………  ο καθένας θεωρεί ότι τα πιστεύω του είναι αληθινά και εκφράζουν πράγματι την αλήθεια ……

Πόσοι άραγε χρησιμοποιούν την λογική τους για να φτάσουν σε κάποια συμπεράσματα πέραν από τα όσα διδάχτηκαν ως αναλλοίωτες απαράβατες αλήθειες; Πόσοι άραγε θέλουν να χρησιμοποιούν την λογική τους έτσι κι αλλοιώς;

Είναι δυνατόν κάποιος που ζει πλουσιοπάροχα και δεν βιώνει καμιά καταπίεση πίσω από τις αστραφτερές αγκάλες του συστήματος να αντιληφθεί την φτώχεια και την αδικία πάνω στις οποίες στηρίζεται ο πλούτος του;

Κάπως έτσι το είπε ο Ιησούς, ότι είναι πιο εύκολο μια καμήλα να περάσει από την τρύπα του βελονιού παρά ένας πλούσιος να κερδίσει την βασιλεία των ουρανών…………

Όπου βασιλεία ουρανών βάλτε την επικράτηση της λογικής στην ανθρωπότητα, δηλαδή όλοι οι άνθρωποι να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση

Κάτι που είναι απολύτως λογικό και εφικτό αφού αυτή την στιγμή παράγεται πλούτος που αρκεί για 20 δισεακτομύρια ανθρώπους πόσω μάλλον για τα μόλις 6 δισεκατομύρια που ζουν σήμερα στον πλανήτη

Μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον που δεν έζησε και ούτε καν είδε την αδικία που βιώνουν οι πλείστοι άνθρωποι του πλανήτη ότι υπάρχει καν αυτή η αδικία;

Μπορεί κάποιος που πάντα όλα ήταν έτοιμα για αυτόν και που του στρώνεται πάντα το χαλί για κατάκτηση εξουσίας από τα δεκανίκια της εξουσίας που ανεβοκατεβάζουν τις μαριονέτες τους να τον πείσεις ότι δεν υπάρχει δημοκρατία;

Τα δεκανίκια της εξουσίας όμως έχουν καταφέρει και αυτό που φαντάζει ακατόρθωτο, τα θύματα να στρέφονται κατά των άλλων θυμάτων και να υμνούν τους θύτες τους ή στην καλύτερη περίπτωση απλά να τους αγνοούν ……

Ακριβώς όπως την ιστορία των πιθήκων στο δωμάτιο με τις μπανάνες και την μάνικα με το κρυό νερό

Οι 5 πίθηκοι, το παγωμένο νερό, οι μπανάνες και οι «απαράβατες αρχές» https://osr55.wordpress.com/2009/10/17/  

Ο άνθρωπος έχει μνήμη τόση ώστε να αρκεί για να περνά αυτός καλά, έτσι τον έχουν μάθει τα δεκανίκια της εξουσίας……………..

Εν τέλει,

https://osr55.wordpress.com/2009/09/05/

 

Βλέπουμε αυτό που θέλουμε και πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε

 

Η πιο πάνω εικόνα είναι απλά μια ΣΤΑΤΙΚΗ εικόνα.   Και όμως, εμείς αντιλαμβανόμαστε όταν κοιτάμε αυτή την στατική εικόνα ότι αυτή κινείται, ότι οι κύκλοι γυρίζουν!

από το blog του φίλου

 http://agisgios2.blogspot.com/2009/09/blog-post_04.html

Τα μάτια μας έχουν μια τυφλή περιοχή εκεί όπου το οπτικό νεύρο συνδέεται με το μάτι στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Δεν μπορούμε να δούμε τίποτα με την περιοχή αυτή του ματιού.

Ο εγκέφαλος γεμίζει το κενό στην περιοχή αυτή με διαθέσιμες πληροφορίες σύμφωνα με τις εγκατεστημένες πεποιθήσεις μας σχετικά με το τι πιστεύουμε ότι υπάρχει εκεί. Το τμήμα αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% της εικόνας που βλέπουμε (1).

Στην διαδικασία αυτή της πλήρωσης του κενού οφείλεται και η κίνηση που αντιλαμβανόμαστε στην διπλανή εικόνα από το http://www.ritsumei.ac.jp/~akitaoka/saishin-e.html

Γιαυτό:
Σε σημαντικό βαθμό αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που πιστεύουμε.

Και, γιαυτό, πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε. Με τον τρόπο αυτό βλέποντας τα πράγματα όπως πιστεύουμε ότι είναι και στη συνέχεια πιστεύοντας ότι είναι έτσι όπως τα βλέπουμε, ανατροφοδοτούμε κάθε φορά αυτό που πιστεύουμε ότι είναι και έτσι εδραιώνουμε τη βεβαιότητά μας ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως τα βλέπουμε.

Άρα κατά κάποιον τρόπο:
Εμείς δημιουργούμε τον κόσμο που αντιλαμβανόμαστε σε σημαντικό βαθμό.”

———————————————————————————————————————————————- 

Ο καθένας βρίσκει αυτόυ που πιστεύει και βλέπει αυτό που θέλει…………….. αυτό έχει να κάνει και αφορά τα πάντα στον κόσμο μας και πως τον αντιλαμβανόμαστε, από τον τρόπου που βλέπουμε τα χρώματα μέχρι τον τρόπου που αντιλαμβανόμαστε ένα γεγονός!

Ο καθένας μας έχει την δική του οπτική γωνία, καμιά φορά θα ήταν καλά να αρχίσουμε να διευρύνουμε τους οριζοντες μας και να επεκτείνουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και ίσως να αρχίσουμε να βλέπουμε τα “πράγματα” και τον κόσμο μας αλλοιώς!!

άλλωστε όπως είπε και ο Καστοριάδης

(για τον οποίο θέλω κάποια στιγμή να γράψω πολλά γιατί ο “αιρετικός” αυτός άνθρωπος δεν έμενε στην βολική επιφάνεια των πραγμάτων αλλά εμβάθυνε και ήλθε σε κόντρα, ή μάλλον όλοι οι παντός είδους “ταμπελάρηδες” ήλθαν σε κόντρα μαζι του)

και επανέρχομαι, ο Καστοριάδης έθεσε το ερώτημα: τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα;

“…..Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα, τότε αντίθετα με την παλιά κοινοτυπία, εκείνο που κάνει τον άνθρωπο άνθρωπο δεν είναι το ότι είναι έλλογος ή ορθολογικός – κάτι που προφανέστατα αποτελεί παραλογισμό.

Δεν υπάρχει ον πιο τρελό από τον άνθρωπο, είτε τον εξετάσουμε στα τρίσβαθα του ψυχισμού του είτε στις καθημερινές του ασχολίες.

Τα μυρμήγκια ή τα άγρια ζώα διαθέτουν μια λειτουργική «ορθολογικότητα» κατά πολύ ανώτερη από του ανθρώπου: δεν σκοντάφτουν, ούτε τρώνε δηλητηριώδη μανιτάρια. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν τι είναι τροφή και τι όχι.

Άρα δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον άνθρωπο με βάση την «ορθολογικότητα» τη «λογική» – αφού αυτές χαρακτηρίζουν όλα εν γένει τα έμβια όντα – ως τελεστική λογική.

Η ικανότητα της δημιουργίας μας επιτρέπει να δούμε γιατί η ουσία ακριβώς του ανθρώπου δεν θα μπορούσε να είναι η λογική και η ορθολογικότητα.

Με την λογική και την ορθολογικότητα μπορούμε να φτάσουμε ως το δυνάμει άπειρον (μετά τα δύο δισεκατομυρία υπάρχουν άλλα δύο δισεκατομύρια στην δισεκατομυριαστή δύναμη), μπορούμε να συνάγάγουμε επ άπειρον τις συνέπειες των ήδη τεθέντων αξιωμάτων, ούτε η λογική όμως ούτε η ορθολογικότητα θα μας επιτρέψουν ποτέ να φανταστούμε ένα νέο αξίωμα.

Τα μαθηματικά η υψηλότερη μορφή της λογικής μας δεν μπορούν να αποκτήσουν νέα δυναμική παρά μόνο μέσω της ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ και της επινόησης και αυτό οι μαθηματικοί το ξέρουν πολύ καλά έστω και αν δεν μπορούν πάντα να το διασαφήσουν . γνωρίζουν τον κεντρικό ρόλο της φαντασίας όχι μόνο στην επίλυση προβλημάτων που έχουν ήδη τεθεί αλλά και στην θέση νέων μαθηματικών κόσμων, θέση που δεν μπορεί να αναχθεί σε απλές λογικές πράξεις διότι αλλιώς θα μπορούσε να αλγοριμισθεί και θα μπορούσαμε να την περάσουμε στην μηχανή»

Από το περιοδικό «Νέα Κοινωνιολογία», Τεύχος 31 Φθινόπωρο 2000 σς. 17-26

Μετάφραση από τα Γαλλικά Κωνσταντίνα Καρακάλου

Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης 11.5.1989 (Προδημοσίευση στα ελληνικά από το βιβλίο: «Η άνοδος της ασημαντότητας» Εκδόσεις Ύψιλον)

Αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα ζώα είναι η φαντασία!! Ας την χρησιμοποιήσουμε

Advertisement

6 Σχόλια

Filed under Μετά την λύση...., Παγκόσμιο Σύστημα-Αλήθειες κρυμμένες, ας πούμε, καλλιτεχνικά ;), αλήθεια

6 responses to “Ο άνθρωπος γενιέται ως tabula rasa…… εν τέλει βέπουμε αυτό που θέλουμε και πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε

 1. m4trix87

  Έχω να προσθέσω ότι ΔΕΝ είμαστε tabula rasa αλλά έχουμε σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες γενετική προδιάθεση ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-η οποία όμως εξουδετερώνεται από την «μόρφωση» μας…

  http://www.nytimes.com/2009/12/01/science/01human.html

  Μου αρέσει!

 2. δεν είμαστε tabula rasa
  εκτος απο την γενετικη προδιαθεση, οι εμπειριες της μήτρας – που αργότερα μεταφράζονται κακώς και αυτές επίσης ως γενετικη προδιαθεση – είναι καθοριστικές για την ψυχοσύνθεση μας!

  και για τις επιλογές μας…

  θα σας φανεί παράξενο αλλά τα πρωτόζωα δεν είναι τόσο ελευθερα να επιλέξουν …

  εχουν έναν διπλό αγώνα, ενάντια στο περιβάλλον και ενάντια στον εαυτό/ή τους (τις πρωιμες εγραφές)

  η προσωπική ελευθερία είναι πολύ συνθετη υπόθεση

  και οι προσλαμβανουσες επίσης και η επεξεργασία τους…

  ισως όταν ανθρωπολόγοι, κοινωνιολογοι, πολιτικοι επιστήμονες, ψυχαναλυτες, φιλοσοφοι, φυσικοι, βιολογοι, γενετιστές κλπ κατσουν μαζι (καπου έχει αρχίσει να γίνεται) τότε να μπορέσουμε να μιλησουμε καλύτερα μακριά από δόγματα

  Μου αρέσει!

 3. disdaimona

  υποθέτω πως ο osr χρησιμοποιεί εδώ τον όρο tabula rasa με την κοινωνιολογική του σημασία και όχι με την γενετική, και είναι πολύ εύλογη και σωστή η προβληματική του από αυτή τη σκοπιά.

  Θα ήταν και άτοπο να υποθέταμε κάτι άλλο, αν κρίνουμε από τον γενικο προσανατολισμό των αναρτήσεων αυτού του μπλογκ.

  Με αυτή την έννοια, osr, αντιλήφθηκα και την αναφορά σου στη χρησιμότητα της λογικής, ως επεξεργασίας και παρέμβασης στη κοινωνική πραγματικότητα.

  Η ελευθερία δεν είναι υποκειμενικό δεδομένο, ούτε γενετικό δεδομένο, εκτός κι αν είσαι fun των new age συνθημάτων, του στυλ, ακολούθησε το ένστικτό σου και κάποια μέρα θα σου φέξει!είσαι γεννημένος ελεύθερος!

  Η φαντασία δε αποτελεί τον ιερό χώρο της δημιουργικότητας την οποία όλες οι δικατορίες,πολιτικές ή οικονομικές,όχι τυχαία απαγορεύουν.

  Μου αρέσει!

 4. osr

  ακριβώς disdaimona άλλωστε το λέω συνέχεια, ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικά καθορισμένο

  εν πάσει περιπτώσει πάντα είχα τις επιφυλάξεις μου για τις λεγόμενες επιστημονικές «κοινωνιολογικές» γενετικού τύπου μελέτες για προδιάθεση του ανθρώπου κλπ κλπ του τύπου στο τέλος της ημέρας ο άνθρωπος αυτός έχει το γονίδιο του εγκληματία του βίαιου ανθρώπου κλπ κλπ

  ή ακόμη και το ότι κάποιοι ανθρώποι έχουν το γονίδιο που τους κάνει να καπνίζουν!!!! άρα δεν μπορούν να το κόψουν….. πολύ βολικό ή άβολο, αναλόγως και έτσι πάει περίπατο η θέληση

  ή αυτό το γονιδίωμα το συναντάμε στους έξυπνους ανώτερους ανθρώπους κλπ αρία φυλή και λοιπές παρλαπίπες

  δεν αμφιβάλω για τα διάφορα ευρήματα των γενετιστών και εκ των πραγμάτων δεν είμαι και σε θέση να τα αμφισβητήσω αλλά στο τέλος της ημέρας που σταματάμε;

  για μένα αρκεί το λογικό συμπέρασμα ότι αν ένα μωρό μεγαλώσει σε ένα συγκεκεκριμένο περιβάλλον είναι πολύ πιθανόν να καθοριστεί σε απόλυτο βαθμό από αυτό και για τον τρόπο που θα σκέφτεται θα ενεργεί θα λειτουργεί και θα νοιώθει

  ένα μωρό που γενιέται στην μιζέρια μιας παραγκούπολης, στις φαβέλες της Βραζιλίας από μια πάμφτωχη αμόρφωτη κοπέλα 17 χρονών εθισμένη στο κρακ ηρωνίνη κλπ πόρνη και με πατέρα 20 χρονών έμπορο ναρκωτικών μέλος συμμορίας και μεγάλώνει μέσα στην βία την φτώχεια την ανασφάλεια που μαθαίνει ότι για να επιβιώσει πρέπει να σκοτώσει να μην εμπιστεύτεται κανένα γιατί μπορεί να του στοιχίσει την ζωή του κλπ

  πως θα διαμορφωθεί η προσωπικότητα αυτού του μωρού;

  το ίδιο ακριβώς μωρό αν το υιοθετήσει πχ ένα εύπορο ζευγάρι και ζει σε συνθήκες ευημερίας δέχεται αγάπη φροντίδα πάει σχολείο μορφώνεται ασχολείται με τις τέχνες με τον αθλητισμό κλπ

  πως θα διαμορφωθεί η προσωπικότητα του ίδου αυτού μωρού;

  εν τέλει, αυτό που με κάνει να φτάνω σε απόγνωση πολλές φορές είναι ότι πολλές φορές κάποια πράγματα που βιώνω καθημερινά και τα λέω σε πολλούς ανθρώπους για την βρωμιά την δυσωδία αυτού του άθλιου συστήματος ότι σε καμιά περιπτωση δεν υπάρχει δημοκρατία δικαιοσύνη κλπ κλπ τα οποία αυτοί δεν διανοούνται ότι συμβαίνουν μέσα στην χλιδή του πλούτου ή των κονέξιων του πλούσιου μπαμπά μέσα στα κόμματα της λεγόμενης δημοκρατιας είναι σα να προσπαθείς να εξηγήσεις σε κάποιον εκ γενετής τυφλό άνθρωπο το πόσο όμορφα είναι τα χρώματα ενός λουλουδιού

  Μου αρέσει!

 5. Angelina

  Αν κάποιος έχει τα μάτια και τα αυτιά του κλειστά δεν πρόκειται να σε ακούσει ό,τι και αν του πεις. Η αγανάκτηση και η απόγνωση δεν ωφελούν πουθενά και το καταλληλότερο συναίσθημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η απαξίωση και η αδιαφορία..

  Το τραγικό είναι ότι οι άνθρωποι που είναι τυφλωμένοι από το χρήμα, δεν είναι μόνο οι πλούσιοι, αλλά και οι φτωχοί που ευελπιστούν να γίνουν πλούσιοι. Ζούμε σε μια χώρα που όπως είπε και κάποιος «φίλος» καταξιώνεσαι μόνο όταν καταφέρεις να αγοράσεις ένα ακριβό αυτοκίνητο. Έτσι θα δείξεις στους υπόλοιπους ποιος πραγματικά είσαι και τι αξίζεις…

  Μου αρέσει!

 6. osr

  το θέμα αγαπητή Angelina δεν είναι να καταξιωθείς και να δείξεις στους υπόλοιπους το ποιος πραγματικά είσαι και τι αξίζεις γιατί αν κάποιος εκφέρει πολιτικό λόγο με αυτό το κίνητρο τότε είναι απλά ένας άχρηστος ιδιωτης (idiot) καραγκιόζης

  ουδείς εκών κακός, αυτό το πιστεύω πάρα πολύ, οι άνθρωποι ειναι ακριβώς όντα που καθορίζονται κοινωνικά, και σε μεγάλο βαθμό αυτά που γνωρίζουν ως γεγονότα πχ για το πολιτικό σύστημα για τον ρόλο των πολιτικάντηδων ή για το ποιος ειναι ο αληθινός εχθρός των ανθρώπων που τους στερεί την αξιοπρεπή διαβίωση καθορίζονται από την καθημερινή πλύση εγκεφάλου που υφίστανται οι άνθρωποι μέσω των μμεξαπάτησης

  από κει και πέρα οι άνθρωποι είμαστε και συναισθηματικά όντα και σαφώς επηρεαζόμαστε απ΄όλα όσα βλέπουμε και βιώνουμε

  αλλά εγώ αυτό που εισπράττω και μέσω αυτού του blog αλλά πολύ περισσότερο από την αληθινή ζωή με τις συναναστροφές μου με τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζομαι τις απόψεις μου είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αξιολογοι άνθρωποι αληθινά πολιτικοί που απλά αναμένουν κατάλληλο περιβάλλον και βήμα για να εκφραστούν

  το θέμα είναι να δημιουργηθεί αυτό το περιβάλλον οπότε από κάπου πρέπει να αρχίσει και μιλάω γενικά

  όταν δεν κάνεις τίποτα τότε απλά δεν θα γίνει και τίποτα

  όταν κάνεις κάτι τότε μπορεί να γίνει και κάτι

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s