Η θυσία του Αυξεντίου, ο Ρίτσος, ο Καμύ για τον απαχονισθέντα Μιχαλάκη Καραολή και ο Κυριάκος Μάτσης …ο αγώνας για ελευθερία

Στις 3 Μαρτίου 1957 ο αγγλικός στρατός κατοχής καίει ζωντανό στο κρησφύγετο του τον Γρηγόρη Αυξεντίου

Ήταν 29 χρονών

Ο Γιάννης Ρίτσος κομμουνιστής ποιητής αγωνιστής πολιτικός κρατούμενος προς τιμή της μνήμης του γράφει τον «Αποχαιρετισμό»

 

Ο Άλμπερ Καμύ φιλόσοφος συγγραφέας κομμουνιστής δημοσιεύει στην γαλλική εφημερίδα «L’ Express» στις 6 Δεκεμβρίου του 1955, άρθρο  με τίτλο: «L’enfant grec» («Το ελληνόπουλο»).

Ένα απόσπασμα

«…Εδώ και λίγες εβδομάδες η επαναστατημένη Κύπρος έχει αποκτήσει τον ήρωα της στο πρόσωπο του νεαρού Κύπριου σπουδαστή Μιχάλη Καραολή που καταδικάστηκε από τα βρετανικά δικαστήρια σε θάνατο με τη μέθοδο του απαγχονισμού. Στο ευτυχισμένο εκείνο νησί οπού γεννήθηκε η Αφροδίτη, οι άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα και μάλιστα με τρόπο φρικιαστικό. Για μια ακόμη φορά, η ταπεινή διεκδίκηση ενός λαού που παρέμεινε για χρόνια βουβή και αναχαιτίστηκε μόλις θέλησε να εκδηλωθεί, ξεσπά τώρα σε εξέγερση. Για μια ακόμη φορά, της εξέγερσης είχε προηγηθεί η τυφλή καταπίεση. Για μια ακόμη φορά, οι αρχές Κατοχής που διατράνωναν ότι κυριαρχική τους φροντίδα ήταν η τάξη, αναγκάζονται να εγκαταστήσουν τα δικαστήριά τους και να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη μια καταπίεση που δε θα φέρει άλλο αποτέλεσμα παρά τον πολλαπλασιασμό των εξεγέρσεων.»

 

Ο αγώνας για την ελευθερία είναι αγνός και αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους καλόπιστους ανθρώπους που βλέπουν στον άλλο την αγωνία και τον αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια

ο ίδιος ο Κυριάκος Μάτσης ο οποίος έπεσε και αυτός μαχόμενος κατά του αγγλικού στρατού κατοχής έγραψε σε ποίημα του

«Να γιατί δεν νοιάζομαι αν τη γη αυτή τη ζουν Τούρκοι, Έλληνες, Εβραίοι… Εκείνο που έχει αξία είναι να τη ζουν αυτοί που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους και να περπατούν πάνω της ελεύθεροι, διαφεντευτώ της, κυρίαρχοί της».

 

 

Σχολιάστε

Filed under ο Καμύ για τον απαχονισθέντα Μιχαλάκη Καραολή και ο Κυριάκος Μάτσης ...ο αγώνας για ελευθερία

Σχολιάστε