David Graeber : Είσαι αναρχικός-η ; Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει….. φυσικά στην Κύπρο περιμένουμε πρώτα τα γεωπολιτικοκοινωνικομονοιατικοαποελιστικα δεδομένα να αλλάξουν και μετά να σκεφτούμε οράματα

Και για αποφυγή μειδιαματων από νουσιμους και μη  γεωπολιτικοθεωρητικοκοινωνικοπολιτικομονοιατικων αναλύσεων είτε από σπουδαγμένους εις τα παρισίους είτε κουλ φουλ κυπριακής διαλέκτου απλά επαναλαμβάνω το κείμενο που είχα γράψει πριν λίγες μέρες

 

¨Οποιος πιστεύει ότι η όποια επανάσταση αλλαγής κλπ θα ξεκινήσει από την Κύπρο ειναι ψυχοπαθής ή τουλάχιστον ηλίθιος… το κυπριακό εν συνότζαιρον του κόσμουκαπιταλισμού τζαι κανένας εν εβρέθην για να το ηξιλήψει γιατί σιέπει τα που πάνω ο θεοςμουκαπιταλισμός τάδε έφη ττομ ο βους

 

https://osr55.wordpress.com/2011/09/14/

 

 

 

 

 

http://parallhlografos.wordpress.com/2011/09/21/

Το κείμενο του David Graeber  που ακολουθεί, υπάρχει σε πολλά site αναρχικής θεωρίας και λόγου στο διαδίκτυο. Προσωπικά το βρήκα ΕΔΩ.

Η μετάφραση που έχω κάνει είναι χωρίς επιμέλεια, οπότε όπως πάντα να συγχωρέσετε την όποια χοντράδα. Ο  Ντέιβιντ Γκράεμπερ είναι ένας από τους πλέον γνωστούς ανθρωπολόγους της γενιάς του, και για τη πρωτογενή έρευνα που έκανε στο νησί της Μαγαδασκάρης αλλά και για την πολιτική του δράση ως αναρχικός στο κίνημα κατά της Παγκοσμιοποίησης της τελευταίας δεκαετίας. Δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Γέηλ από όπου και εκδιώχθηκε λόγω της πολιτικής του δράσης. Τώρα διδάσκει στο πανεπιστήμιο Γκόλντσμιθς του Λονδίνου. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: “Αποσπάσματα μιας αναρχικής ανθρωπολογίας” και “Κίνημα , Βία , Τέχνη και Επανάσταση” ,  από τις ελευθεριακές εκδόσειςΣτάσει Εκπίπτοντες, ενώ ετοιμάζονται το “Τέλος των Πρωτοποριών” και το “Το Χρέος : Τα πρώτα 5.000 χρόνια” το οποίο είναι και το τελευταίο του βιβλίο, το οποίο είναι απλά εκπληκτικό. Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη του Ντέιβιντ Γκράεμπερ από το 2010, όταν ήρθε στην Ελλάδα : ΕΔΩ .

risingalaxy

***

Είσαι αναρχικός-η ; Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει

Του David Greaber

Πιθανώς να έχεις ήδη ακούσει ένα-δυο πράγματα για τους αναρχικούς και τι υποτίθεται ότι πιστεύουν. Το πιθανότερο είναι πως ότι έχεις ακούσει είναι ανοησίες. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αναρχικοί είναι υποστηρικτές της βίας, του χάους και της καταστροφής ή ότι είναι τρελαμένοι μηδενιστές που απλά θέλουν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Στη πραγματικότητα τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Οι αναρχικοί είναι απλά άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα όντα είναι ικανά να συμπεριφέρονται με εύλογο τρόπο χωρίς να τους το επιβάλουν. Είναι μια πολύ απλή σκέψη. Μα είναι μια που οι πλούσιοι και δυνατοί έβρισκαν πάντοτε πολύ επικίνδυνη.

Στην πιο απλή μορφή τους τα αναρχικά πιστεύω καταλήγουν σε δύο βασικές υποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι τα ανθρώπινα όντα είναι, υπό κανονικές συνθήκες, όσο λογικά και αξιοπρεπή τους επιτρέπεται να είναι και μπορούν να οργανώνουν τον εαυτό τους αλλά και τις κοινότητες τους, χωρίς να χρειάζεται να τους πουν το πως. Η δεύτερη είναι ότι η εξουσία διαφθείρει. Περισσότερο απ΄όλα, ο αναρχισμός σημαίνει απλά να έχεις το κουράγιο να παίρνεις τις αρχές της κοινής ευπρέπειας, με τις οποίες όλοι ζούμε, και να τις ακολουθείς μέσα από τα λογικά συμπεράσματα τους. Όσο παράξενο και αν φαίνεται, στα πιο σημαντικά πράγματα είσαι ήδη αναρχικός-ή, απλά δεν το συνειδητοποιείς.

Ας αρχίσουμε παίρνοντας μερικά παραδείγματα από την καθημερινή ζωή.

  • Αν υπάρχει μια γραμμή για να ανέβεις σε ένα λεωφορείο με πολύ κόσμο, περιμένεις τη σειρά σου και αποφεύγεις να ανοίξεις δρόμο με τον αγκώνα σου, ακόμα και όταν δεν υπάρχει τριγύρω αστυνομία;

Αν απάντησες “ναι”, τότε είσαι συνηθισμένος να συμπεριφέρεσαι σαν αναρχικός-η!

Η πιο βασική αναρχική ιδέα είναι η αυτο-οργάνωση: η υπόθεση ότι τα ανθρώπινα όντα δεν χρειάζονται να απειλούνται με διώξεις για να είναι ικανά να φτάσουν σε λογική κατανόηση το ένα με το άλλο ή να συμπεριφερθούν μεταξύ τους με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Όλοι πιστεύουν ότι είναι ικανοί να συμπεριφέρονται εύλογα από μόνοι τους. Αν σκέφτονται ότι οι νόμοι και η αστυνομία είναι απαραίτητα, είναι γιατί νομίζουν ότι όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν είναι ικανοί να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

Αλλά αν το καλοσκεφτείς, ακριβώς έτσι δεν σκέφτονται και όλοι αυτοί οι άνθρωποι για εσένα; Οι αναρχικοί υποστηρίζουν πως όλη η αντικοινωνική συμπεριφορά- που μας κάνει να νομίζουμε ότι είναι απαραίτητο να έχουμε στρατούς, αστυνομία, φυλακές και κυβερνήσεις να ελέγχουν τη ζωή μας- στη πραγματικότητα βασίζεται  στις συστημικές ανισότητες και την αδικία που οι στρατοί, η αστυνομία, οι φυλακές και οι κυβερνήσεις κάνουν δυνατές. Όλα είναι ένας φαύλος κύκλος. Αν οι άνθρωποι συνηθίζουν στο να τους συμπεριφέρονται σαν η γνώμη τους να μην έχει σημασία, πολύ πιθανώς να θυμώσουν,να γίνουν κυνικοί, ακόμα και βίαιοι – που φυσικά κάνει ευκολότερο για αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία να λένε πως η γνώμη τους δεν μετράει. Μόλις καταλάβουν ότι οι γνώμες τους πραγματικά έχουν την ίδια σημασία σαν και όλων των υπολοίπων, έχουν την τάση να γίνονται αξιοθαύμαστα κατανοητικοί. Εν συντομία: Οι αναρχικοί πιστεύουν ότι είναι η ίδια η εξουσία και τα αποτελέσματα της, που κάνουν τους ανθρώπους ανόητους και ανεύθυνους.

  • Είσαι μέλος μιας λέσχης ή αθλητικής ομάδας, μιας οποιασδήποτε συλλογικότητας όπου οι αποφάσεις δεν επιβάλλονται από έναν αρχηγό αλλά παίρνονται στη βάση της γενικής συναίνεσης;

Αν η απάντηση σου είναι “ναι”, τότε ανήκεις σε έναν οργανισμό που λειτουργεί με αναρχικές αρχές! Μια άλλη αναρχική αρχή είναι η εθελοντική ένωση. Πρόκειται απλά για την εφαρμογή δημοκρατικών αρχών στη καθημερινή ζωή. Η μόνη διαφορά   είναι ότι οι αναρχικοί πιστεύουν πως θα πρέπει να είναι δυνατό να υπάρχει μια κοινωνία, στην οποία τα πάντα θα οργανώνονται σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο -όλες οι ομάδες βασισμένες στην ελεύθερη συναίνεση των μελών τους- και για αυτό, όλες οι “από τα πάνω προς τα κάτω” δομές στρατιωτικού τύπου όπως οι στρατοί, οι γραφειοκρατίες ή οι μεγάλες εταιρίες, που βασίζονται σε ιεραρχίες, δεν θα είναι πλέον απαραίτητες. Ίσως δεν πιστεύεις ότι αυτό θα είναι δυνατό. Ίσως και να το πιστεύεις. Όμως, κάθε φορά που φτάνεις σε συμφωνία μέσω της συναίνεσης, παρά μέσω των απειλών, κάθε φορά που έρχεσαι σε μια εθελοντική ρύθμιση με ένα άλλο πρόσωπο, φτάνεις στην κατανόηση ή φτάνεις σε συμβιβασμό παίρνοντας υπόψιν την κατάσταση του άλλου προσώπου εν προκειμένω ή τις ανάγκες του, είσαι αναρχικός -ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνεις.

Ο αναρχισμός είναι απλά ο τρόπος που οι άνθρωποι δρουν όταν είναι ελεύθεροι να πράξουν όπως επιλέξουν, και όταν έχουν να κάνουν με άλλους που είναι εξίσου ελεύθεροι -και για αυτό έχουν συνείδηση της ευθύνης ,που αυτό συνεπάγεται, απέναντι στους άλλους. Αυτό οδηγεί σε ένα άλλο κρίσιμο σημείο: Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να είναι λογικοί και διακριτικοί όταν έχουν να κάνουν με ίσους, η ανθρώπινη φύση είναι τέτοια που δεν γίνεται να τους εμπιστευτούμε όταν τους δίνεται η εξουσία πάνω σε άλλους. Δώσε σε κάποιον τέτοια εξουσία. Αναπόφευκτα σχεδόν, θα τη καταχραστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

  • Πιστεύεις ότι οι περισσότεροι πολιτικοί είναι εγωιστές, επηρμένα γουρούνια που δεν τους νοιάζει πραγματικά για το δημόσιο συμφέρον; Πιστεύεις ότι ζούμε σε ένα οικονομικό σύστημα που είναι ηλίθιο και άδικο;

Αν απάντησες “ναι”, τότε προσυπογράφεις την αναρχική κριτική στη κοινωνία του σήμερα -τουλάχιστον στο ευρύτερο πλαίσιο της. Οι αναρχικοί πιστεύουν ότι η εξουσία διαφθείρει, και ότι αυτοί που περνούν όλη τους τη ζωή αναζητώντας την εξουσία είναι οι τελευταίοι που θα πρέπει να την έχουν. Οι αναρχικοί πιστεύουν ότι το παρόν οικονομικό σύστημα, είναι ποιο πιθανό να ανταμείψει τους ανθρώπους για την εγωιστική και αδίστακτη συμπεριφορά τους, παρά για την αξιοπρέπεια και την τρυφερότητα τους ως ανθρώπινα όντα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται έτσι. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται πως μπορεί να γίνει κάτι για αυτό, ή τέλος πάντων -και αυτό είναι κάτι στο οποίο οι πιστοί υπηρέτες των δυνατών είναι σχεδόν σίγουρο ότι επιμένουν- οτιδήποτε που δεν θα καταλήξει να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Αλλά τι γίνεται αν αυτό δεν είναι αλήθεια;

Και υπάρχει πραγματικά οποιοσδήποτε λόγος να το πιστεύεις αυτό; Στην πραγματικότητα, όταν τις περνάς από τέστ, οι περισσότερες προβλέψεις για το τι θα συμβεί χωρίς κυβερνήσεις ή καπιταλισμό αποδεικνύονται εξολοκλήρου αναληθείς. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν χωρίς κυβερνήσεις. Σε πολλά μέρη του κόσμου οι άνθρωποι ζουν έξω από τον έλεγχο των κυβερνήσεων, σήμερα. Βέβαια, σε μια πολύπλοκη, αστική, τεχνολογική κοινωνία όλο αυτό θα ήταν πιο περίπλοκο: αλλά η τεχνολογία μπορεί επίσης να διευκολύνει την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Για την ακρίβεια, δεν έχουμε ξεκινήσει καν να σκεφτόμαστε πως θα ήταν οι ζωές μας αν η τεχνολογία ανταποκρίνονταν αληθινά στις ανθρώπινες ανάγκες. Πόσες ώρες θα έπρεπε να δουλεύουμε αλήθεια ώστε να διατηρούμε μια λειτουργική κοινωνία – αν ξεφορτωνόμασταν δηλαδή όλα τα άχρηστα ή καταστροφικά επαγγέλματα όπως διαφημιστές, δικηγόρους, ανθρωποφύλακες, οικονομικούς αναλυτές, ειδικούς δημοσίων σχέσεων, γραφειοκράτες και πολιτικούς, και στρέφαμε τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά μακριά από τους διαστημικούς εξοπλισμούς ή τα συστήματα των χρηματαγορών, ώστε να μηχανοποιήσουν τις επικίνδυνες ή ενοχλητικές εργασίες όπως η εξόρυξη μεταλλευμάτων η ο καθαρισμός της τουαλέτας, και να διανείμουν την υπόλοιπη εργασία σε όλους ισότιμα; Πέντε ώρες την ημέρα; Τρεις; Δύο; Κανείς δεν ξέρει γιατί ποτέ κανένας δεν ρωτάει αυτού του είδους τις ερωτήσεις. Για τους αναρχικούς, αυτές είναι οι ερωτήσεις που θα έπρεπε να ρωτάμε.

  • Πιστεύεις πραγματικά αυτά που λες στα παιδιά σου (ή έλεγαν σε εσένα οι γονείς σου);

Δεν έχει σημασία ποιος το ξεκίνησε”. “Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό”[1]. “Κάνε στους άλλους ότι θα ήθελες να κάνουν και οι άλλοι για εσένα..” “Καθάρισε την ακαταστασία σου”. “Μην είσαι κακός στους ανθρώπους επειδή είναι διαφορετικοί”. Ίσως θα έπρεπε να αποφασίσουμε, αν λέμε ψέμματα στα παιδιά μας όταν τους μιλάμε για το κακό και το καλό ή αν είμαστε πρόθυμοι να πάρουμε στα σοβαρά τις παραινέσεις μας. Διότι, αν ακολουθήσετε αυτές τις ηθικές αρχές μέχρι τα λογικά συμπεράσματα τους, καταλήγετε στον αναρχισμό.

Πάρτε για παράδειγμα την αρχή “δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό”. Αν πραγματικά το έπαιρνες στα σοβαρά, αυτό από μόνο του θα τίναζε στον αέρα ολόκληρη τη βάση για τον πόλεμο και το σύστημα ποινικού δικαίου. Το ίδιο ισχύει για το μοίρασμα: πάντα λέμε στα παιδιά ότι πρέπει να μάθουν να μοιράζονται, να αλληλοκατανοούν τις ανάγκες τους, να βοηθούν το ένα το άλλο. Μετά βγαίνουμε έξω στον πραγματικό κόσμο όπου υποθέτουμε ότι όλοι είναι εκ του φυσικού τους εγωιστές και ανταγωνιστικοί. Αλλά όπως θα σημείωνε ένα αναρχικός: στη πραγματικότητα, ότι λέμε στα παιδιά μας είναι σωστό. Σχεδόν οποιοδήποτε μεγάλο επίτευγμα που άξιζε το κόπο στην ανθρώπινη ιστορία, κάθε ανακάλυψη ή κατόρθωμα που βελτίωσε τις ζωές μας, βασίστηκε στην συνεργασία και την αλληλοβοήθεια. Ακόμα και τώρα, οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε περισσότερα για τις οικογένειες και τους φίλους μας παρά για τους εαυτούς μας. Ενώ, πιθανόν, πάντα θα υπάρχουν ανταγωνιστικοί άνθρωποι στο κόσμο, δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί η κοινωνία πρέπει να βασίζεται στην ενθάρρυνση τέτοιων συμπεριφορών, πόσο μάλλον κάνοντας τους ανθρώπους να ανταγωνίζονται για τις βασικές ανάγκες της ζωής. Αυτό υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ανθρώπων στην εξουσία, που μας θέλουν να ζούμε μέσα στο φόβο τους ενός για τον άλλο. Γι’ αυτό οι αναρχικοί καλούν για μια κοινωνία βασισμένη όχι μόνο στην ελεύθερη ένωση αλλά και στην αλληλοβοήθεια. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν πιστεύοντας στην αναρχική ηθική και σταδιακά έχουν να κατανοήσουν ότι ο κόσμος των ενηλίκων δεν λειτουργεί με αυτό το τρόπο. Για αυτό και τόσα πολλά γίνονται επαναστατικά ή αποξενωμένα, ακόμα και αυτοκτονικά ως έφηβοι, και τελικά, παραιτημένα ως ενήλικες. Η μόνη τους παρηγοριά, συχνά, είναι η δυνατότητα να μεγαλώσουν οι ίδιοι παιδιά και να υποκρίνονται ότι ο κόσμος είναι δίκαιος. Αν όμως μπορούσαμε να ξεκινήσουμε πραγματικά να χτίζουμε ένα κόσμο που, έστω στο ελάχιστο, θα ήταν βασισμένος σε δίκαιες αρχές;

Δεν θα ήταν αυτό το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να δώσει κανείς στα παιδιά του;

  • Πιστεύεις ότι τα ανθρώπινα όντα είναι θεμελιωδώς διεφθαρμένα και κακά, ή ότι συγκεκριμένα ήδη ανθρώπων (γυναίκες, άνθρωποι διαφορετικού χρώματος, λαϊκοί άνθρωποι που δεν είναι πλούσιοι ή δεν έχουν ανώτερη εκπαίδευση) είναι υποδεέστερα δείγματα, προορισμένα να κυβερνώνται από ανώτερους από αυτούς ;

Αν απάντησες “ναι”, ε λοιπόν, δεν είσαι τελικά αναρχικός. Αλλά αν απάντησες “όχι”, τότε, κατά πάσα πιθανότητα προσυπογράφεις το ενενήντα τις εκατό των αναρχικών αρχών, και πιθανόν, σε μεγάλο βαθμό να ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με αυτές.

Κάθε φορά που συμπεριφέρεσαι σε έναν άλλο άνθρωπο με κατανόηση και σεβασμό, είσαι αναρχικός. Κάθε φορά που επιλύεις τις διαφορές σου με άλλους με το να έρχεσαι σε έναν λογικό συμβιβασμό, ακούγοντας τι έχει να πει ο καθένας παρά να αφήνεις ένα άτομο να αποφασίζει για όλους τους άλλους, είσαι αναρχικός.Κάθε φορά που έχεις την ευκαιρία να επιβάλεις με τη δύναμη σε κάποιον να κάνει κάτι, αλλά αποφασίζεις να απευθύνεσαι στη λογική του, είσαι αναρχικός. Το ίδιο ισχύει κάθε φορά που μοιράζεσαι κάτι με έναν φίλο, η αποφασίζεις ποιος θα πλύνει τα πιάτα, η κάνεις οτιδήποτε και έχεις τη προσοχή σου στραμμένη στη δικαιοσύνη.

Τώρα, μπορεί να διαφωνήσεις  με όλα αυτά ότι είναι ωραία και καλά ως ένα τρόπος για μικρές ομάδες ανθρώπων να συνεννοηθούν μεταξύ τους, αλλά η διαχείριση μιας πόλης ή μιας χώρας, είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Και φυσικά υπάρχει κάτι σε αυτό. Ακόμα και αν αποκεντροποιήσεις τη κοινωνία και βάλεις όσο περισσότερη δύναμη είναι δυνατή στα χέρια μικρών κοινοτήτων, θα υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που θα χρειάζονται συντονισμό, από τη λειτουργία των σιδηροδρόμων μέχρι τις αποφάσεις για το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να πάρει η ιατρική έρευνα. Αλλά μόνο και μόνο επειδή κάτι είναι περίπλοκο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να το κάνεις δημοκρατικά. Απλά θα είναι περίπλοκο. Για την ακρίβεια, οι αναρχικοί έχουν ένα σωρό διαφορετικές ιδέες και οράματα για την αυτο-διεύθυνση μιας περίπλοκης κοινωνίας. Το να τα εξηγήσω θα έπαιρνε πολύ περισσότερο από το μέγεθος και τις προθέσεις ενός μικρού εισαγωγικού κειμένου σαν και αυτό. Αρκεί να πούμε, πρώτα απ’ όλα, ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο επινοώντας μοντέλα για το πως θα δούλευε μια πραγματικά δημοκρατική και υγιής κοινωνία. Βεβαίως, κανένας αναρχικός δεν ισχυρίζεται ότι έχει το τέλειο σχέδιο. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να επιβάλουμε προκατασκευασμένα μοντέλα στη κοινωνία ούτως ή άλλως. Η αλήθεια είναι ότι πιθανότατα δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε τα μισά από τα προβλήματα που θα προκύψουν στη προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική κοινωνία. Ακόμα και έτσι, είμαστε πεπεισμένοι ότι -με την ανθρώπινη επινοητικότητα να είναι αυτό που είναι- τέτοια προβλήματα μπορούν πάντα να λυθούν,  όσο γίνεται σύμφωνα με το πνεύμα των βασικών αρχών μας, οι οποίες σε τελική ανάλυση είναι οι αρχές της θεμελιώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Σημειώσεις:

[1] Σ.τ.μ. : Εδώ η μετάφραση έχει γίνει αυτολεξεί. Το ποιο κοντινό στην ελληνική γλώσσα είναι το αρχαίο ρητό “το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού” αν και προφανώς δεν χρησιμοποιείται ως παραίνεση σε παιδιά μικρής ηλικίας.

 

 

και πιο κάτω το κείμενο που είχα βάλει στην αρχή

 

 

¨Οποιος πιστεύει ότι η όποια επανάσταση αλλαγής κλπ θα ξεκινήσει από την Κύπρο ειναι ψυχοπαθής ή τουλάχιστον ηλίθιος…

“Ε καλά ρε κουμπάρε, εσύ δαμέ λαλείς μας για αναρχισμούς τζαι ποτούντα πράματα τζαι τωρά λαλείς μας ότι είσαι ψυχοπαθής”

όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο τζαι μάλιστα που την μιαν μέρα στην άλλη τζαι μάλιστα που την Κύπρο είναι ψυχοπαθής ή τουλάχιστον ηλίθιος

ε άρα ηντα που λαλείς για αναρχισμούς τζαι κομουνισμούς ρε κουμπάρε καλό; ααα πε μου; όι πε μου;

η επανάσταση ξεκινά από το μυαλό……………

ήδη σε μητροπολιτικές χώρες του καπιταλισμού το ποτήρι της εξαθλίωσης έχει ξεχειλίσει….. αγγλία  γαλλία  ισπανία ιταλία ελλάδα

ήδη τα πακέτα εξαθλίωσης του νούσιμου καζαμία μειώσεις μισθών αύξηρη ορίων συντάξεων προοιωνίζουν ότι η κυπρούλα μας άρχισε να μπαίνει στον χορό και αυτή

σκεφτείτε πόσο αγχωμένοι είστε κάθε μέρα όταν βλεπετε τα λεφτά του μισθού σας να εξανεμίζονται από την πρώτη κιολας μέρα, στην δόση του στεγαστικού στο ρεύμα στο τηλέφωνο στην βενζίνη και πρέπει να φαεις να ταίσεις την οικογένεια σου

η ανασφάλεια ολοένα και μεγαλώνει

οικονομική πολιτική και κουραφέξαλα…………. η ρωσία εδάνεισε του κράτους της κυπρούλας μας 2,5 δις με επιτόκιο μόνο 4.5%

όμορφα τζαι ωραία

τι έχουν να πουν οι οίκοι ανοχής φιτς πουτς κλπ;

υπάρχουν κανόνες στον καπιταλισμό τζαι πελλάρες

οι “αγορες” απλά εκάτσαν πάνω προσωρινά όσον αφορά την πίεση στην κυπρούλα περί ένταξης στον μηχανισμό στήριξης με τεχνητες υποβαθμίσεις που στόχο έχουν βασικά τις μειώσεις μισθών αλλά και πάνω απόλα την ένταξη του κράτους στους διεθνείς τοκογλύφους που θα της δανείζουν με επιτόκια 12% και πάνω ώστε να αλυσοδέσουν το κράτος της κυπρούλας και τους μισθωτούς εργαζομένους

προς χαρά των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των παπαγαλακίων τους στυλ γεωργιάδη πολίτη περισιάνη καθημερινή κλπ

ο καπιταλισμός έχει ένα κανόνα…………. το κερδος των καπιταλιστών πάνω από όλα

αυτή την φορά τους χάλασε το παρτι η ρωσία για τους δικούς της λόγους φυσικά

η γερμανία εχει αναγκη την ρωσία γιαυτό και άφησε κάτι τέτοιο να γίνει πιστεύω χοντρικά

ως πάρατζει

καλα τζαι γιατί μας τα λαλείς τούντα πράματα; τι σχέση έχει με την αλλαγή του κόσμου με αναρχισμούς τζαι ποτούντα πράματα;

για να μπορέσεις να βρεις θεραπεία πρέπει να διαγνώσεις την ασθένεια

που οφείλεται η εξαθλίωση των ανθρώπων;

που οφείλεται η καθημερινή ανασφάλεια των εργαζομένων;

το άγχος τα νεύρα για το αν θα φτάσουν τα λεφτά μέχρι το επόμενο μηνιάτικο όταν οι μισθοί μειώνονται και τα πάντα πάνε πάνω με ιλιγγιώδεις ταχύτητες;

η κύπρος ειναι ενταγμένη πλήρως σε αυτό το σύστημα με τις ιδιαιτερότητες της φυσικά, με το ξέπλυμα χρήματος με ρω σικά κεφάλαια τώρα μπαίνουν τζαι γκάζια κλπ

ιστορικοί νόμοι δεν υπάρχουν και το προλεταιριάτο δεν έχει καμιά ιστορική αποστολή

οι εργατες μπορούν να σώσουν τους εαυτούς τους μόνο αν οι ίδιο το θέλουν και το αποφασίσουν

αυτο δεν θα γίνει μαγικά

η επανάσταση ξεκινά από το μυαλό

ολοένα διαπιστώνω ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα από όσο νόμιζα

το κυπριακό έχει ρουφήξει μέχρι το μεδούλι κάθε πολιτικοκοινωνική ανάλυση

όλα περιστρέφονται γύρω του

μας έχει καταστήσει ιδεολογικά ανάπηρους, το λέω και το ξαναλέω

οι αριστεροί της κύπρου με ή χωρίς εισαγωγικά έχουν μείνει κολλημένοι τζαμέ

τζαι θεωρούν ότι ΤΟ Κ Υ Π Ρ Ι Α Κ Ο     είναι το μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας που αν δεν λυθεί τιποτα δεν μπορεί να προχωρήσει

τέσπα δικαίωμα του καθενος να πιστεύει ό,τι θέλει

και πάμε στην αρχική μου τοποθέτηση

όποιος πιστεύει ότι η η επανάσταση θα ξεκινήσει από την κύπρο είναι απλά ψυχοπαθης και/η ηλίθιος

αν κάποτε επιτέλους (και ελπίζω σύντομα)  θα ξεκινήσει κάτι για ουσιαστική ανατροπη αυτού του άθλιου συστήματος εννοείται ότι αυτό μπορεί να ξεκινήσει μονο από τα μεγάλα αστικά καπιταλιστικά κέντρα που η εξαθλίωση των ανθρώπων έχει αγγίξει τον ουρανό

και η αξιοπρεπής διαβίωση έχει φτάσει πάτο σε αβυασσαλέα βάθη

στην Κύπρο δεν υπάρχει ούτε μια τόσο δα φωνούλα που να μιλάει για την ουσία (κατά τη γνώμη μου) των προβλημάτων της ανθρωπότητας

της οικολογικής καταστροφής τύπου bp στον κόλπο του μεξικού shell στην νιγηρία κλπ κλπ

όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό που ονομάζεται κυπριακό

η λέξη καπιταλισμός έχει εξοβελιστεί από τα λεξιλόγια των αριστερών κομουνιστών της κύπρου

η λέξη κομουνισμός απλά λέγεται στις κερκίδες της ομόνοιας

ταμπού

να λυθεί το κυπριακό τζαι βλέπουμεν

τέσπα

όπως έχω γράψει πολλές φορές και θα το ξαναγράψω τζαι μετά την λύση ειδικά τωρά με τα γκάζια τα πετρέλαια τις τουρκίες τις ελλάδες τις βάσεις το νατο τα ισραήλ την ρωσία την noble κλπ κλπ

θωρώ αshημα ξεμπερτέματα

σκέφτου ότι στο βέλγιο στην καρκιά της ΕΕ που εν εσιει ουτε γκάζια ούτε τουρκίες ούτε ελλάδες ισραήλ νατο κλπ τζαι παραπάνω που ένα χρόνο δεν έχουν κυβέρνηση και η κριση ολοένα και βαθαίνει γιατί οι εθνικιστές φλαμανδοί θέλουν έτσι γιουβέτσι τζαι οι εθνικιστές οι οι ποτζείνει θέλουν τζαι τζείνοι έτσι τζαι γιουβέτσι

να κάμω τζαι μιαν δήλωση να με νομίζουν οι λογής λογής απολίτικοι επανενωίστες φιλελεύθεροι δεξιοί αλλά καλοί τζαι αριστεροί κομουνιστές κλπ ότι κόφτει με για την λύση με έτσι τζαι γιουβέτσι

που εννα έρτει δημοψήφισμα εννα ψηφίσω ναι ό,τι τζαι να λαλεί το όποιο σχέδιο

απλά για να ππέσουν οι μάσκες μιαν τζαι καλή

τζαι να φανεί πεντακάθαρα ότι ενεν η λύση με έτσι γιουβέτσι τζαι απολα χωρίς κρεμύδι το πρόβλημα των ανθρώπων

έχετε μια ψήφο επανενωσίτες μου για να τελειώνουμε

ΑΝ  έρτει δημοψήφισμα  τζαι

ΑΝ λυθεί τουντο πράμα

απλά το κυπριακό θα περάσει σε μια νέα φάση όπως πέρασε και προηγουμένως το 1960 που θεωρείτο ότι ήταν η λύση του κυπριακού

το κυπριακό εν φυλή συνότζαιρη του καπιταλισμού κανένας εν εβρέθηκεν για να το ιξιλίψει γιατί σιέπει το που τα αεροπλανοφόρα ο καπιταλισμός μου

προσωπικά η δική μου προσπάθεια έγκειται στο να εκφράζω τα πιστεύω μου ώστε αν και όταν έρθει η ΑΓΙΑ εκείνη ώρα του ντόμινο εξελίξεων με εξεγέρσεις σε καπιταλιστικές χώρες να υπάρχουν εστίες και εδώ που θα πιάσουν τα νοήματα και να ενταχθούν σε αυτό το πράγμα μαζί με άλλους

απλά να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τζαι εμείς σε τούντον ρότσο της μεσογείου αυτό πυ θα γίνεται αν γίνει ποτέ στα μεγάλα αστικά καπιταλστικά κέντρα

να υπάρχει υποδομή ώστε να γίνουν αντιληπτά κάποια γεγονότα και να μην καταπίνουμε αμάσητη την προπαπάνδα που θα μας ξερνάνε οι λογής λογής δημοσιοκάφροι των μμεξαπάτησης

από κει και πέρα ο καθένας και μέσα από την προσωπική του ζωή δουλειά κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωή για όλο και περισσότερους ανθρώπους σε τούντον τόπο

αλλά πάντα με ειλικρινια ότι αυτά που ονομάζονται αστικά δικαιώματα κερδίθηκαν με τεράστιους αγώνες ανθρώπων που έχυσαν το αίμα τους και τον ιδρώτα τους και δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν

αυτά

25 Σχόλια

Filed under "δικαιοσύνη", Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυό....παράλληλοι κόσμοι στην κύπρο σήμερα, Κυπριακό, Μετά την λύση...., Παγκόσμιο Σύστημα-Αλήθειες κρυμμένες, κρίση

25 responses to “David Graeber : Είσαι αναρχικός-η ; Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει….. φυσικά στην Κύπρο περιμένουμε πρώτα τα γεωπολιτικοκοινωνικομονοιατικοαποελιστικα δεδομένα να αλλάξουν και μετά να σκεφτούμε οράματα

  1. strovoliotis

    Είπαμεν, ευχαριστούμεν για το «ναι»!

    Συμφωνώ επίσης πως το Κυπριακό καταπίννει τα πάντα – είναι το μεγάλον μας άλλοθι.

    Γιά τα άλλα που γράφεις, ε, καλά κρασιά 🙂

    (Σπουδαίος τζιαι ο χτεσινός τύπος!)

    Μου αρέσει!

  2. osr

    άρεσε σου ρε σύντροφε ναιναίκο ε;)

    ποιος χτεσινός τύπος;

    Μου αρέσει!

  3. strovoliotis

    Ο τσιάο αντένα!

    Μου αρέσει!

  4. osr

    στροβολιώτη ο καθένας πράττει και λέει αυτά που νοιώθει και πιστεύει

    προσωπικά τον άνθρωπο αυτό τον έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση γιατί μέσα από τα κείμενα του που ει΄ναι αναλυτικότατα τεκμηριωμένα απαντά σημείο προς σημείο προς την νεοφιλελεύθερη δεξιουλικη οικονομολογική προπαγάνδα παραθέτοντας στοιχεία και όρους από την΄ιδια την λεγόμενη αυτή επιστήμη
    φαντάζομαι μόνο την τεράστια οικονομική δυσκολία στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή για να κάτσει να γράψει αυτό το κείμενο
    ο άνθρωπος εξέδωσε βιβλίο το οποίο αγόρασα αφού μου το έστειλε με τα ίδια λεφτά από την ελλάδα με κόστος δικό του

    η επανάσταση ξεκινά από το μυαλό και ο άνθρωπος αυτό συμβάλει τα μέγιστα σε αυτό οπότε με όποιο τροπο μπορώ θα ήθελα να τον βοηθήσω

    Μου αρέσει!

  5. An pistevete oti oli i an8ropi ine kali ke mpori na aftokiverni8un ke ola na pigenun meli gala planaste planin iktros.
    Giana min exume simera anarxia simeni oti mias eksarxis o an8ropos itan kakos, etsi ekmetaleftike tus allus ke ksekinise na ksetiligete to nima os simera.. An o anarxismos opos ton perigrafete den ine mia aftapati den 8a xriazotan na ton protinete simera, 8a itan gia panta efarmosmenos. Ine gelio na milame gia tetio sistima otan gnorizume ta zoodi enstikta tu an8ropu, steraste ektos apo epistimi ke kini logiki.

    Μου αρέσει!

  6. osr

    εσύ είσαι κακός και εκμεταλλεύεσαι τους άλλους;

    Μου αρέσει!

  7. O Kumarofatsas pu efan tin periusia ton pedio tu sto kumari ke xreonete apo pantu , klevi giana ta pezi kumari ti ine?
    O katasiroi dolofonos ti ine?
    Emis oli i an8ropi pu grafume sta @@ mas ta pinasmena plasmata se alles xores ti imaste?
    To oti skotonume ka8e mera ekatomiria zoa giana trefumaste ti ine?

    O chrisanthos en kalo pedi i kako? En enas malakas pu troi kreas pu zoa pu anagio8ikan filakismena me mono skopo na 8anato8un gia simferonta tis kolo an8ropotitas pu exi to pano sheri. To idio ke o OSR pu pistevi oti oli an8ropi ine kali!

    Imaste se mia zugkla pu o an8ropos panta 8a prospa8a na eleksi tus porus gia ton eafto tu, allos pio polla allos pio lio. Patume epi ptomaton giatin apolafsi mas. Vlepis ta pragmata poli epifaniaka.
    Mila me kanena viologo na dis ti pos liturga to sistima pragmatika.

    Μου αρέσει!

  8. osr

    το καλό και το κακό ειναι έννοιες σχετικές και όπως είπαμεν 39002030302 φορές ο άνθρωπος ει΄ναι ον κοινωνικά καθορισμένο

    » O chrisanthos en kalo pedi i kako? En enas malakas pu troi kreas pu zoa pu anagio8ikan filakismena me mono skopo na 8anato8un gia simferonta tis kolo an8ropotitas pu exi to pano sheri»

    τι πρέπει να κάνεις κατά τη γνώμη σου για να μην είσαι μαλάκας όπως λες;

    απλά να μεν τρώεις κρέας;
    τούτον εν το μεγάλο πρόβλημα του πλανητή γη σήμερα;

    πελλαρούες

    η διαφορά των ανθρώπων που τα ζώα είναι ότι ο άνθρωπος έχει την λογική και να πράξει για να αλλάξει τα πράγματα

    αλλά εν μου απάντησες

    εσύ εισαι κακός και εκμεταλλεύεσαι τους άλλους;

    Μου αρέσει!

  9. «το καλό και το κακό ειναι έννοιες σχετικές και όπως είπαμεν 39002030302 φορές ο άνθρωπος ει΄ναι ον κοινωνικά καθορισμένο»

    Ara o kumarofatsas kapu ema8e na ine kakos an8ropos, i kinonia ton ekame kako? Kala re kumpare, o protos kakos pios itan? Pos egine kakos? Afto pu les oti o an8ropos ine on kinonika ka8orismeno den steki.

    Tin simperifora tu arniu ti tin ka8orizi? Tu skilu, tis gatas, tu kuneliu? I kinonia? Oxi, ta gonidia tu, pu stin sinexia epireazunte se sxesi me tiin kinonia. Omos ena liontari en8a exi simperifora arniu se kamia periptosi.
    Etsi ke ston an8ropos, ta arxegona gonidia tu ton odigun se kapies simperifores pu aftes i siperifores odigun allus an8ropus se alles antidrasis simperifores. Vlepis ta pragmata me miopia, o an8ropos den ine on kinonika ka8orismeno MONO. Den steki logika afto to epixirima se kamia periptosi. ksikolla!

    To kalo je to kako, megalo 8ema. Usiastika den iparxun tutes i dio leksis, an8ropokentrika omos to kalo ine to enieo simferon. Praxtika den mpori na efarmosti logo tis xamilis antilipsis tu mesu an8ropu ke ton xtinodi enstixton tu.
    E

    Μου αρέσει!

  10. «τι πρέπει να κάνεις κατά τη γνώμη σου για να μην είσαι μαλάκας όπως λες;»
    O telefteos pu den itan malakas ton fagan i malakes. Den exis epilogi se mia zugka na milas gia eniea simferonta.

    Opos esi trois to kunelui ke glifis ta daxtilia su xoris kan na skeftese ekino to mizero zoo, etsi ke o plusios se ipoduloni giana perna kala me ta pluti tu. Esi ise ena paradigma, aftin tin stigmi dias tosa lefta gi Internet, mobiles, pcs, aftokinita , diakopes ke sta @@ su ta mora pu pinun , ta mora pu 8elun lefta giana epiviosun pu aroskies etc. Giati en pulas tin periusiasu ke ola giana ta dosis sta ftoxa mora.. Skeftu ke na dis giati ise anagkastika malakas. Pemu kinonika ka8orismeno on tora ke ena pexto!

    «απλά να μεν τρώεις κρέας;
    τούτον εν το μεγάλο πρόβλημα του πλανητή γη σήμερα;

    πελλαρούες»

    Edokasu ena paradigma na dis pu esi energas san elite, ke pu den skeftese kan afto pu kanis oti ine «kako» . oti esi ise i arxi ke to kuneli ine to 8ima… Etsi pai ke 8a pai mexri na ta pomparume ula. Giati , giati imaste MA LA KE S

    «η διαφορά των ανθρώπων που τα ζώα είναι ότι ο άνθρωπος έχει την λογική και να πράξει για να αλλάξει τα πράγματα»

    Ke o papus exi pullu, 8oriston na gama? O kosmos exi xamili antilipsi ke den mpori na katalavi enies opos to kino simferon, den exi tosi logiki oste na katalavi ke na mpori na elexi ta xtinodi enstixta tu. Imaste protogoni akoma, apla me kravatua ke iPhone.

    «εσύ εισαι κακός και εκμεταλλεύεσαι τους άλλους;»
    Ime to idio malakas opos ke esi ke i alli uli, imaste zoa, xtina, malakes pu leme malakies ke den mporume na kanume tipota, esto ke an exume sinidopiisi ti ine to kino simfero ke oti mporume na zisume pio kala xoris leaders xoris kapgius pu na mas elexun, alla epidi to 99% tu kosmu ine ili8ii vlakes ke den mporun na to katalavun prota tuto ke kata deftero den mporun na eleksun ta enstixta tus energume oli simfona me to zoiko mas vasilio!

    En aplo to prama, o anarxismos den dulefkis mestin zugkla! Ta xtina en xtina telos.

    Μου αρέσει!

  11. osr

    πάλε εν απαντάς όμως

    εσύ είσαι κακός και εκμεταλλεύεσαι τους άλλους;

    ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικά καθορισμένο

    ξανά το παράδειγμα:

    ένα μωρό που γενιέται στα γκέτο του χάρλεμ από την 16χρονη μάνα του που ειναι κοκαινάκιας και τον 19χρονο πατέρα του που είναι αρχηγός συμμορίας που πουλάει κρακ

    πόσες πιθανότητες έχει το μωρό αυτό να ξεφύγει από την μοίρα που του έφτιαξαν άλλοι; μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον γεμάτο φτώχεια βία ναρκωτικά δεν θα πάει σχολείο κλπ;

    το ίδιο μωρό που γενιέται στα γκέτο του χάρλεμ από την 16χρονη μάνα του που ειναι κοκαινάκιας και τον 19χρονο πατέρα του που είναι αρχηγός συμμορίας που πουλάει κρακ που είπαμε πιο πάνω

    αν την ίδια μέρα της γέννησης του το υιοθετήσει μια οικογένεια ευκατάστατη και μεγαλώσει μέσα σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με αγάπη θα μεγαλώσει και θα γίνει ο ίδιος άνθρωπος αν δεν το υιοθετούσαν;

    η γάτα ο σκύλος το αρνί ειναι ζώα και εξόσων γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν έχουν λογική ώστε να διαμορφώσουν σε τέτοιο βαθμό την συμπεριφορά τους πέραν των ενστίκτων τους

    αυτή είναι άλλωστε η μεγάλη διαφορά των ανθρώπων από τα ζώα

    ο άνθρωπος που γνωρίζει την θνησιμότητα του μπορεί να επιλέξει συνειδητά να πεθάνει για να σώσει έναν συνάνθρωπο του

    τα γονίδια σίγουρα παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας αλλά δεν με απασχολούν γιατί δεν έχω ούτε εγώ ούτε κανένας κανένα έλεγχο πάνω τους

    δηλαδή δεν μπορείς να ξέρεις σε πόσο ποσοστό επηρεάσαν έναν άνθρωπο να κάνει ή να μην κάνει κάτι

    αλλοιώς μετά πάμε σε πολύ επικίνδυνους ναζιστικούς δρόμους της ευγονικής με μεταλλαγμένα γονίδια τάχα που προλαβαίνουν δολοφόνους και άλλες μαλακίες

    κοινωνιολογικά με ενδιαφέρουν όσα μπορούν να διαμορφωθούν από πράγματα και συνθήκες που μπρουν να ελεγχθούν

    δες ξανά το παράδειγμα με το μωρό που σου είπα πιο πάνω

    και ξεκόλλα που τις ιδεοληψίες σου

    εσύ πχ είσαι αυτός που είσαι γιατί έχεις το γονίδιο του μούτσιου πχ 😉

    εκεί που θεωρώ ότι πρέπει να δώσω λεφτά που τα πλούτη μου τα δισεκατομύρια μεν σου πω τζαι τρισεκατομύρια 😉 γιατί αληθινά πιστεύω ότι θα πιάσουν τόπο θα δώσω όσα μπορώ

    γιατί μετά αν τα δώκω ούλλα τζαι γίνω εγώ φτωχός μαζί με τα μωρά τότε εγώ πως θα ζήσω;

    απλά να γίνω τζαι εγώ ακόμα ενας φτωχός στην τεράστια λιστα και ούτω καθεξής;

    πιστεύω ότι μπορείς να προσφέρεις πολλά παραπάνω με άλλους τρόπους ειδικά που ανθρώπους σαν τζαι μένα που έχω τόσα που το εισόδημα μου απλά για να ζω αξιοπρεπώς εγώ και η οικογένεια μου

    τζαι που δεν είμαι όπως την μαριάννα βαρδινογιάννη ή την μαντόνα την ατζελίνα τζολί που κάμνουν φιέστες τζαι γκαλά για να δώκουν ποιυ τα εκατομύρια τους που τα έχουν περίσσευμα αφού τα αρπάζουν που ούλλους εμάς λόγω του συστήματος αυτού

    αλλάζοντας ή προσπαθώντας να αλλάξεις τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας ώστε να μην υπάρχουν παράσιτα του στυλ μαριάνας βαρδινογιάννη αγγελοπούλου κλπ είναι κάτι πολλά πιο σημαντικό παρά να δώκω εγώ πχ ή εσύ (αν τζαι τζειπανω στα κοτζινοχώρκα εshete ούλλοι που καναδκυο ξενοδοχειουθκεια) με τα πενιχρά μέσα που διαθέτω

    ο παππούς ενδεχομένως να μεν μπορεί να γαμήσει (γιατί εχει πολλούς παππούες που γαμούν άνετα) γιατί ισως έχει παθολογικό πρόβλημα υγείας που δεν το ελέγχει

    αλλά τι σχεση έχει αυτό με οτιδήποτε;

    Den exis epilogi se mia zugka na milas gia eniea simferonta.
    Praxtika den mpori na efarmosti logo tis xamilis antilipsis tu mesu an8ropu ke ton xtinodi enstixton tu.

    εσύ είσαι μέσος άνθρωπος;

    «lla epidi to 99% tu kosmu ine ili8ii vlakes ke den mporun na to katalavun prota tuto ke kata deftero den mporun na eleksun ta enstixta tus energume oli simfona me to zoiko mas vasilio!

    εσύ είσαι μέσα στο 99%

    πως έβγαλες αυτό το ποσοστό;

    Μου αρέσει!

  12. «εσύ είσαι κακός και εκμεταλλεύεσαι τους άλλους;»
    Ma su apantisa emmesa, ne ime kakos an8ropos, epidi ekmetalevume ta kinezukia pu dulefkun gia pentarodekares giana exo ego neo PC, giana exo ego ftina ruxa, giana exo ego malakies. Opos je esi, uli imaste palia8ropi, akoma je ta kinezukia pu me tin siratus denu ton gato anapoda mexri na spasi kardiatu giana malakosi to kreas tu na ton fasi! Zukla!

    «ξανά το παράδειγμα:»
    To paradigma afto den ine apodiksi oti o an8ropos ine on kinonika ka8orismeno. Se rotisa ke den apantises, pios itan o protos kakos an8ropos, pia itan i proti kaki kinonia, ti tin dimiurgise? O anarxismos an liturguse san sistima, den 8a ipirxe afti kinonia, alla mia anarxiki kinonia mias eksarxis!
    To moro pu geni8in mesa sta narkotika den ine paradigma giana diksis oti o an8ropos mpori na zisi se mia anarxiki kinonia xoris na tin dialisi tin epomeni mera. To perivalon epireazi tus an8ropus alla den ine o ka8oristikos paragontas, to ipa ekatomiria fores. Ta gonidia o8isan ton kosmo na gini empores narkotikon pu stin sinexia exume tus xristes pu i xristes dimiurgun alla 8imata. To prama ine poli aplo.

    «η γάτα ο σκύλος το αρνί ειναι ζώα και εξόσων γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν έχουν λογική ώστε να διαμορφώσουν σε τέτοιο βαθμό την συμπεριφορά τους πέραν των ενστίκτων τους»

    Eno emis pu exume logiki… pale imaste ta idia xtina, o enas na fai ton allon! To kamnume omos me logiki…

    «γιατί μετά αν τα δώκω ούλλα τζαι γίνω εγώ φτωχός μαζί με τα μωρά τότε εγώ πως θα ζήσω;

    απλά να γίνω τζαι εγώ ακόμα ενας φτωχός στην τεράστια λιστα και ούτω καθεξής;»

    Me ton idio tropo skeftunte ke i Elite, nta ena gino ego ftoxos ke na ime stin lista etc etc… Aisto moro jiame na limoxtona.

    Tuta ine pelares, o ka8enas 8eli na volevete oso pio kala mpori, imaste oli palia8ropi telos.

    «αλλάζοντας ή προσπαθώντας να αλλάξεις τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας ώστε να μην υπάρχουν παράσιτα του στυλ μαριάνας βαρδινογιάννη αγγελοπούλου κλπ »

    To sistima ti to kamni? O kosmos, o kosmos 8eli na vlepi malakies, ara o kosmos ine malakas! Afu o kosmos 8eli na ine malakas ton gamas ke teliose.

    kame ena IQ test iqtest.dk/main.swf

    o parapano kosmos exi meso oro 100 , ekino to 100 ine i kinos ili8ii pu dulefkun gia tus elite, ke des ta pososta meta poso peftun meta to 100. Giafto ligi elexun tus pollus, apla ta pramata.

    I elite vlepun oti o kosmos ine ili8ios, sto kolontu repani, 8eli vardinogiani, dosto osi 8eli, afu en mannos ti ena tu kamo! An o kosmos ekofke o nustu en8a vura sta gipeda, en8a malakizetu me tin TV, o kosmos ine ili8ios ke mento psaxnis. Ekino to 1% tu kosmu pu exi anoteri antilipsi akoma ke na 8eli na allaksi to sistima sto telos lali pios tus gami tus ili8ius.

    Pemu to IQ score su na do pu kimenese agorimu kinonika ka8orismeno…

    Btw ta gonidia ine afta pu odigun tis kinonies, to prama ine aplo ekamato putti kshurismeno.

    Μου αρέσει!

  13. osr

    άρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο;

    Μου αρέσει!

  14. Ena apivdisis je esu, poso jero afka pastus tixus.

    Μου αρέσει!

  15. strovoliotis

    Αρέσκει μου τούτος ο Χρύσανθος! Χαλούν με τα γκρικλις όμως!

    Μου αρέσει!

  16. osr

    δηλαδή απηύδυσες ρε χρυσανθε μου εσύ;

    γαμώ το λαλείς να το πάθω τζαι γω τελικα;

    τζαι πως το αντιμετωπίζεις τωρά που απηυδησες;
    τι κάνεις ακριβώς;

    στροβολιώτη εν νούσιμος όπως εσένα γιαυτον σου αρέσκει

    Μου αρέσει!

  17. Katse diavasta tuta dame
    http://greekskeptic.blogspot.com/2010/01/1.html
    http://greekskeptic.blogspot.com/2010/01/2.html

    <>

    Kamnis pola logika sfalmata ke i sizitisi ine extos logikis. Idi su eksigisa, su apantisa ke sinexizis to fkioli su.

    Μου αρέσει!

  18. osr

    χρυσανθούλη μου να σου υπενθυμίσω ένα τεράστιας λογικής συνέπειας ερώτημα που υπέβαλες
    «Ke o papus exi pullu, 8oriston na gama?»

    υποκλίνομαι στην λογική σου μεγαλοσύνη του μυαλού σου

    που τουντο ερώτημα μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να συναγαγει τον απλοικό και παράλογο πολλές φορές τρόπο που σκέφτεσαι

    πχ ο όρος «παππούς»

    μπορεί κάποιος πχ να είναι παππούς που τα 40 δηλαδή να έκανε παιδί στα 20 του και το παιδί του να έκανε παιδί στα 20 του επίσης

    ο 40χρονος εν γαμά δηλαδή;

    φυσικά μπορεί τζαι ο 40χρονος να μεν γαμά γιατί μπορεί να έχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα να έχει ρε παιδίν μου πρόβλημα υγείας

    μπορεί επίσης ένας παππούς που έχει και δισέγγονα στα 80 του να γαμά μια χαρά
    αν θυμάμαι καλά ο άντονι κουιν απέκτησε παιδί στα 75 του χρόνια

    εσύ όμως σκεφτόμενος απλοικά και παράλογα μέσα στο μυαλουδάκι σου κάνεις την εξής σκέψη

    παππούς=γέρος=εν γαμά = είμαι ιδιοφυία =οι άλλοι εν παλαβοί= είμαι ελίτ=ειμαι νεφελιμ=ειμαι ιλουμινάτι

    να σου υποβάλω ένα ερωτηματούλιν μικρόν
    λες συνέχεια τζαι συνέχεια ότι είμαστεν χτηνά έιμαστεν το ίδιο με τα ζώα ζούμε σε ζούγκλα τζαι είμαστεν βλακες κλπ
    En aplo to prama, o anarxismos den dulefkis mestin zugkla! Ta xtina en xtina telos.

    επειδή μπορει να υπάρχει περίπτωση τζαι να το εννοείς κυριολεκτικά ότι ο άνθρωπος είναι το ένα και το αυτο με τα ζώα

    να σου κάνω ένα μικρόν ερωτηματούλιν
    οι κάττοι τζαι οι σιυλοι γιατί δεν αναπτύξαν πολιτισμό ή πηλέ μου οι γάροι ή τα γουρούνια που ανατομικά εν πιο κοντά στον άνθρωπο;

    τζιαι πάμε στην πιο σοβαρή ερωτησουλαν

    αφού οι άνθρωποι εν κτηνά ζουν μες την ζούγκλα κλπ πως και μπόρεσαν οι άνθρωποι να ξεφύγουν που τις σπηλιές καταρχήν;

    και καταδεύτερον πως κατάφεραν οι άνθρωποι να διεκδικήσουν δικαιωματα με επαναστάσεις ούτως ώστε ακόμα και σε αυτό το σύστημα να μπορείς να διεκδικήσεις τα δικαιώματα σου

    ή να έχεις το δικαίωμα της ελευθερίας κλπ

    αφού οι άνθρωποι εν τοσον χαζοί τζαι ζούμε στην ζούγκλα πως οι άνθρωποι κατάφεραν να πετύχουν τόσα πολλά ούτως ώστε εσύ αν τζαι παλαβούιν που νομίζει ότι εν ιλλουμινάτι να μπορείς να πετάσσεις τις μαλακιουλες σου ελεύθερα 😉

    Μου αρέσει!

  19. Katarxas diavase ekina pu su edoka giana men kamnis etsi xotres malakies logikis.

    Re meta exis ke tin anedia na katigoras tus politikus gia ritorikes apantisis extos 8ematos ke tus dimosiografus oti metadidun arlumpes sto kosmo. Esi molis ekanes afta pu katigoras ke apedikses oti den mporis na apofigis to pio protogonosu enstixto pu ine o egoismos.
    Diladi re Osr pu to paradigma pu su ipa esi tuton ekatalaves, oti o papus mpori na ine 40 xronos i mpori na ine 80 ke na gama, diladi den eperase pu ton nusu oti ekamna anafora sto oti mpori na exis to ergalio alla na ine axristo! Geliotites apo merus su.

    I erotisis su ine out of point and logic, ine prodimotikes erotisis pu dixnus poso adais ise tulaxisto peri epistimis.

    Imaste xtina ke opos ola ta xtina exume diafores, giati esi den exis ftera? I diaforetikotita su ine afti pu se kratise stin zoi ke na epiviosis.
    I an8ropi apo tin spilies os simera panta ixan tus Elite tus pu tus katef8inan, opos akrivos simveni ke stis kinonies pi8ikon , likon etc.
    I an8ropi ksefigan apo tin spilies opos akrivos ta shelionia ema8an na xtizun ke na veltionun tin folia tus.
    To oti i an8ropi vgikan apo tin spilies den tus diagrapse to protogono parel8on tus ke ta xtinodi tus enstikta pu tus odigun mexri simera. Mantepse giati kavlonis, epidi en enstikto pu ena se kami na anaparaxtis. Ise xtino, imaste xtina!

    I an8ropi anakalipsan tin tashinopitta otan les i an8ropi ekanan epanastasis ke kerdisas etc etc, pale itan kato apo ton zigon ton Elite, pale dulevan gia tus idius.
    Den mu apantises omos, apofevgis sinexos na apantisis, afu o an8ropos den ine to idio xtino me ta alla ke o anarxismos mpori na dulepsi giati den ixame mias eksarxis anarxismo?

    To dikeoma tis elef8erias. Pia elef8eria? Ti ine i elef8eria? Ise ke isun ena mis8otos skavos, epidi su efkalan tis xiropedes ke elexuse me to xrima den ise dulos efanisu? Panta ixe, 8ites ke 8imata ke panta 8a exi, i elef8eria den iparxi ute 8a iparksi.

    I an8ropi epetixan tosa polla, i an8ropi oli mazi. Pase 8ema logikis skizis! Ixame ana kerus merikus dianoumenus pu i an8ropi su ekruzantus pasti fotia. Afti lipon i dianoumeni prosferan stin an8ropotita diafora aga8a, opos o iliktrismos, alla afta ta aga8a opos panta stin istoria xrisimopiunte gia «la8os» skopus. O logos? Epidi imaste ili8ia xtina.

    Episis i texnologiaki mas proodos den simeni kati. Sta matia su simeni polla, oti imaste spudei, usiastika den simeni tipota, i zoi exi telos ke esi 8a teliosis, 8a kamis to idio prama opos ena mikrovio. Oso afora tin ekseliksi su, enas ios ekselisete polla pio apodotika apo esena, afu efkola mpori na metalaxti ke na gini pio viosimos. Etsi giana kseris, mesta sto DNA su kuvalas peripu sto 30% DNA apo protogonus ius, spudee an8rope, pu den mporis na kseparasis ton egoismo su.

    Μου αρέσει!

  20. osr

    μπορώ να κάτσω τζαι να ξεσκονίσω τούτα ούλλα που γράφεις τζαι να σου έβρω που τεράστια λάθη λογικής που κάμνεις ακόμα τζαι γραμματικής τζαι λάθος χρήσης εννοιών που βάλλεις αλλά εννά εστιάσω πάνω στα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη μου που δείχνουν ότι κάπως εν ηξέρεις τι σου γίνεται

    πρόσεξε χρυσανθουλίνο μου τούτο που γράφεις δαμέ:

    «I an8ropi epetixan tosa polla, i an8ropi oli mazi. Pase 8ema logikis skizis! Ixame ana kerus merikus dianoumenus pu i an8ropi su ekruzantus pasti fotia. Afti lipon i dianoumeni prosferan stin an8ropotita diafora aga8a, opos o iliktrismos, alla afta ta aga8a opos panta stin istoria xrisimopiunte gia “la8os” skopus. O logos?

    Epidi imaste ili8ia xtina.»

    κοίταξε τι κάμνεις δαμέ: θεωρείς ότι το να μιλάμε γενικά για ανθρώπους μαζί σαν ένα πράμα είναι παράλογο και δεν συνάδει με την λογική, δηλαδή ότι πέτυχαν οι άνθρωποι γενικα αυτό και εκείνο

    και στην ίδια πρόταση κάμνεις ακριβώς αυτό το πράμα!
    ότι τα αγαθά τούτα που ανακάλυψαν λίγοι χρησιμοποιούνται για λάθος σκοπούς

    από ποιους ρωτάς;
    από όλους τους ανθρώπους επειδή είμαστε ηλίθια κτηνά!

    I an8ropi apo tin spilies os simera panta ixan tus Elite tus pu
    tus katef8inan, opos akrivos simveni ke stis kinonies pi8ikon , likon etc.

    πρόσεξε δαμέ τι κάμνεις πάλε, της παραλογικής το κάγκελο γίνεται!

    τούτες οι ελιτ των ανθρώπων που ακριβώς τις ίδιες υπάρχουν στις κοινωνίες πιθήκων λύκων σιελιονιων κλπ τζαι εφκάλαν τους που τες σπηλιές τζαι δημιουργήσαν κοινωνίες εφτιαξαν σπίτια δρόμους γεφυρες κάρα τζαι εφτάσαμεν σήμερα να πηγαίνουν κάποιοι άνθρωποι στο διάστημα αλλά το πιο σημαντικό δημιουργήθηκαν συνθήκες μετά από επαναστάσεις και διεκδικήσεις κάποιων ανθρώπων ενάντια σε αυτούς που τους καταπίεζαν να έχουμε εμείς σήμερα πχ στην κύπρο μια ανεκτή ελευθερία την οποία μπορούμε να επεκτείνουμε αν θέλουμε με νεες διεκδικήσεις

    γιατί δεν εκάμαν τους λυκους τους πίθηκους τα σιελιόνια να κάμουν το ίδιο;
    α ναι ρε γαμώ το απαντάς το πάρακατω

    Ι an8ropi ksefigan apo tin spilies opos akrivos ta shelionia ema8an na xtizun ke na veltionun tin folia tus.

    δηλαδή τα χελιδόνια κάποτε ζούσαν σε σπηλιές τζαι οι ελιτ των χελιδονιών εφκάλαν τους έξω τζαι εμάθαν τους να κτίζουν φωλιές

    ωραίος!
    τα χελιδόνια βάσει ενστίκτων και μόνο χωρίς να μπαίνει καμιά λογική μέσα κτίζουν φωλιές τις οποίες και βρίσκουν ξανά αφού ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες μίλια

    I an8ropi anakalipsan tin tashinopitta otan les i an8ropi ekanan epanastasis ke kerdisas etc etc, pale itan kato apo ton zigon ton Elite, pale dulevan gia tus idius.

    να ρωτήσω κάτι: τούτες οι ελιτ δηλαδή εν εμπίπτουν στον όρο άνθρωπος;

    τούτοι ενεν κτηνά; εν καλοί εν κακοί; τι είναι ακριβώς;
    σήμερα ποιοι αποτελούν την ελίτ;
    εσύ είσαι μέσα στην ελίτ; 😉 (ε μα σίουρα!!!)

    δηλαδή αν δεν εμπίπτουν στον μέσο άνθρωπο δηλαδή τούτοι αντιλαμβάνονται τον όρο ενιαιο συμφέρον όπως είπες πριν;

    κανονικά που την ώρα που έγραψες τούντη κορυφαίας ναζιστικής μαλακίας δαμέ
    Ta gonidia o8isan ton kosmo na gini empores narkotikon pu stin sinexia exume tus xristes pu i xristes dimiurgun alla 8imata. To prama ine poli aplo.

    η οποία έτσι κι αλλοιώς έρχεται σε αντίθεση με αυτό που έγραψες προηγουμένως

    δηλαδή ακόμα μια φορα φάσκεις τζαι αντιφάσκεις αφού επαραδέκτηκες τζαι εσύ ότι

    o an8ropos den ine on kinonika ka8orismeno MONO. Den steki logika afto to epixirima se kamia periptosi. ksikolla!

    σου εξήγησα πολλές φορές γιατί δεν με απασχολούν τα γονίδια και λοιπές μαλακιούλες που έχεις μέσα στον βραχυκυκλωμένο σου εγκέφαλο

    «τα γονίδια σίγουρα παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας αλλά δεν με απασχολούν γιατί δεν έχω ούτε εγώ ούτε κανένας κανένα έλεγχο πάνω τους

    δηλαδή δεν μπορείς να ξέρεις σε πόσο ποσοστό επηρεάσαν έναν άνθρωπο να κάνει ή να μην κάνει κάτι

    αλλοιώς μετά πάμε σε πολύ επικίνδυνους ναζιστικούς δρόμους της ευγονικής με μεταλλαγμένα γονίδια τάχα που προλαβαίνουν δολοφόνους και άλλες μαλακίες

    κοινωνιολογικά με ενδιαφέρουν όσα μπορούν να διαμορφωθούν από πράγματα και συνθήκες που μπρουν να ελεγχθούν»

    και για να απαντήσω στο ηλίθιο σου ερωτηματάκι γιατί δεν είχαμε εξ αρχής αναρχισμό που φανερώνει ανωριμότητα παραλογισμό και επιφανειακή προσέγγιση για τα πράματα

    ο άνθρωπος χρησιμοποιώντας την λογική του αντελήφθηκε ότι λόγω σωματικής αδυναμίας για να προστατευτεί από τα στοιχεία της φύσης και τα άγρια θηρία συσπειρώθηκε σε ομάδες
    που σταδιακά έγιναν χωριά

    τα χωριά αυτά για να μπορουσαν να λειτουργήσουν εύρυθμα χρειάζονταν κάποιους κανόνες
    τους οποίους σταδιακά έφτιαχναν οι άνθρωποι

    οι άνθρωποι δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί και φυσικά ο καθένας κουβαλά και έμφυτη μια προδιάθεση που υπό συγκεκριμένες συνθήκες βγαίνει και έτσι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιώντας βία και προπαγάνδα κατάφερναν να ελέγχουν τους άλλους ανθρώπους

    ο homo sapiens υπάρχει εδώ και περίπου 50 χιλιάδες χρόνια και όμως εξ όσων γνωρίζουμε μόνο μέχρι πολύ πρόσφατα πριν 2500 χρόνια περίπου κατάφερε να φτιάξει κανόνες συλλογικής συμμετοχής που ονομάστηκε δημοκρατία

    γιατί δεν εφαρμόστηκε ευθύς εξαρχής αυτό; γιατί ελλείπαν οι συνθήκες και η συνειδητοποίηση τους από τους ανθρώπους

    γιατί οι άνθρωποι
    εν πάσει περιπτώσει που λένε τζαι τα κυριλέ χωρκά

    Μου αρέσει!

  21. osr

    θκιάβασε τζαι κανένα βιβλίον πέρα που τις μαλακιούλες που θωρείς στο γιουτουμπ περί ιλλουμινάτι

    κανένας δεν κατέχει την αλήθεια αλλά είναι καλό να ακούμε απόψεις τεκμηριωμένες όπως πιστεύω κάνει ο καστοριάδης που έλυσε κυριολεκτικά στο διάβασμα και ανάλυση συστημάτων κοινωνικής οργάνωσης

    εδώ ένα απόσπασμα που αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο δύο πανομοιότυπες ανθρώπινες κοινωνίες αφού ελλείπουν οι ίδιες συνθήκες που θα της δημιουργούσαν

    Την διττή αυτή αμφισβήτηση των κληρονομημένων θεσμών έχουμε φθάσει σήμερα να την θεωρούμε κατά κάποιο τρόπο ως αυτονόητη. Έχουμε φθάσει επίσης να θεωρούμε αυτονόητες ορισμένες ιδέες που διέπουν την κοινωνική οργάνωση εν γένει και οπωσδήποτε την δική μας συγκεκριμένη κοινωνική οργάνωση όπως η ιδέα της κοινωνικής ή και απλώς δικαιοσύνης η ιδέα της ισότητας κλπ

    «Εκείνος που πιστεύει ότι οι ιδέες αυτές ως ρυθμιστικές σημασίες της κοινωνικής ζωής είχαν τεθεί και ισχύσει παντού και πάντοτε απατάται βαθύτατα. Εάν θεωρήσουμε την ανθρώπινη ιστορία στο σύνολο της θα διαπιστώσουμε ότι ουδέποτε και ουδαμού ετέθησαν ουδέποτε και ουδαμού ίσχυσαν εκτός από δύο εξαιρέσεις: την αρχαία Ελλάδα κατά πρώτον και πολύ αργότερα την Δυτική Ευρώπη και τις κοινωνίες που επηρεάστηκαν απ αυτήν.»

    δες και εδώ απο το 2.40 μια κοινωνία ανθρώπων που διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο όπου υπάρχει κοινοκτημοσύνη αγάπη και αλληλεγύη καθώς επίσης και σεβασμός προς την φύση

    δες και εδώ

    και εδώ


    Η αρχαία ελληνική δημοκρατία ο Καστοριάδης ο δολοφόνος κορκονέας οι δικαστές, η αμφισβήτηση, η ουσία της Δημοκρατίας
    https://osr55.wordpress.com/2010/10/12/

    Πιο κάτω στην σελίδα 26 αναλύοντας το πώς ο δήμος δηλαδή οι πολίτες ασκούν την εξουσία τους λέει:

    « Την ασκεί ως άμεση δημοκρατία, δηλαδή χωρίς «αντιπροσώπους» ,

    Μια εκ των προυπόθεσεων λέει ο Καστοριάδης για να υπάρχει δημοκρατία είναι ο δήμος να είναι αυτόδικος

    «Αυτόδικος, σημαίνει ότι τα δικά της δικαστήρια αποφασίζουν για όλες τις αμφισβητήσεις που είναι δυνατόν να προκύψουν. Πρέπει να υπογραμμιστεί στο σημείο αυτό ότι τα δικαστήρια στην Αθήνα δεν ήταν επαγγελματικά. Οι δικαστές ήταν κληρωτοί. Η ιδέα επαγγελματία δικαστή θα φαινόταν σε ένα αρχαίο έλληνα εξωφρενική.

    Από τις 30.000 ενηλίκους αθηναίους κληρώνονταν κάθε χρόνο 6.000 ενδεχόμενοι δικαστές με ένα πολύπλοκο σύστημα το οποίο διαρκώς βελτιωνόταν με σκοπό να εξαλειφθεί κάθε δυνατότητα απάτης παρέμβασης ή επηρεασμού των 501, 1001 ή 1501 οι οποίοι αναλόγως της περιπτώσεως απάρτιζαν το συγκεκριμένο δικαστήριο.»

    Και κάτι πολύ σημαντικό από τα χείλη του Καστοριάδη ο οποίος γράφει:

    «Ο Αριστοτέλης (του οποίου ειρήσθω εν παρόδω οι πολιτικές ιδέες έχουν εμπνεύσει πολλές ανοησίες στους διάφορους σχολιαστές) λέει αναφερόμενος στην εποχή τους:

    «Απάντων γαρ αυτόν πεποίηκεν ο δήμος κύριον, και πάντα διοικείται ψηφισμασιν και δικαστηρίοις εν οις ο δήμος έστιν ο κρατών. Και γαρ αι της βουλής κρίσεις εις τον δήμον εληλύθασιν. Και τούτο δοκούσι ποιείν ορθώς ευδιαφθορώτεροι γαρ [οι] ολίγοι των πολλών εισιν και κέρδει και χάρισιν.

    Αθηναίων Πολιτεία XLI,2

    [Διότι ο δήμος έγινε ο ίδιος κύριος των πάντων και τα πάντα διοικεί με τα ψηφίσματα και με τα δικαστήρια όπου ο ίδιος κατέχει την εξουσία. Πράγματι και οι αποφάσεις που ήταν άλλοτε στην αρμοδιότητα της βουλής περιήλθαν στα χέρια του δήμου. Και σ αυτό φαινεται να χουνε πράξει σωστά, διότι ευκολότερα διαφθείρονται με τα κέρδη και με τις χάριτες οι ολίγοι παρά οι πολλοί]

    Δοκούσιν ποιείν ορθώς: ο Αριστοτέλης ο μόνος φιλόσοφος με φρόνηση δεν λέει ότι ο λαός είναι αδιάφθορος. Πιστεύει ότι μπορεί να διαφθαρεί με τις χάριτες και με τα οφέλη (ή με τις προεκλογικές υποσχέσεις) λέει όμως ότι διαφθείρεται δυσκολότερα από τους ολίγους: ευδιαφθορώτεροι γαρ [οι] ολίγοι των πολλών εισιν και κέρδει και χάρισιν.»

    Όταν οι άνθρωποι είναι αληθινά ελεύθεροι πρώτα και κύρια νοητικά και μακριά από προκαταλήψεις φόβους και δεισιδαιμονίες και ελεύθεροι σωματικά δηλαδή χωρίς κίνδυνο να γίνουν δούλοι κυριολεκτικά τότε σύμφωνα με την Αριστοτέλεια λογική οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να είναι πολίτες δηλαδή να αποφασίζουν για το καλό της πόλης τους

    Και πως γίνεται αυτό; Μετέχοντας κρίσεως και αρχής δηλαδή συμμετοχής τους στην δικαστική εξουσία και στις πολιτικές αποφάσεις

    Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο Καστοριάδης σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν εξιδανικεύει και δεν θεωρεί την αρχαία ελλάδα ως πρότυπο.

    Στην σελίδα 6 του βιβλίου (λέει) γράφει :

    «Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσω ευθύς εξ αρχής την θέση μου, ώστε να αρθεί κάθε ενδεχόμενο παρεξήγησης. Δεν βλέπω όπως νομίζω ότι και κανείς δεν μπορεί να δει εκτός αν είναι τελείως φαντασιόπληκτος ή προγονόπληκτος την αρχαία Ελλάδα ως πρότυπο το οποίο θα αρκούσε να το αντιγράψουμε για να βρούμε την ελευθερία την δικαιοσύνη την ισότητα και παν το αγαθόν.

    Η αρχαία Ελλάδα δεν είναι πρότυπο, ούτε μοντέλο προς μίμηση, όπως άλλωστε δεν μπορεί να είναι κανένα ιστορικό έργο σε οποιονδήποτε τομέα. Θεωρώ όμως ότι μπορεί να λειτουργήσει για μας σαν γονιμοποιητικό σπέρμα, δεδομένου ότι μας επιτρέπει να δούμε εν τη γενέσει τους πληθώρα στοιχείων πάντοτε επίκαιρων – μπορεί και πρέπει να είναι για μας κέντρισμα έμπνευση και πηγή ιδεών.»

    Τι είναι όμως κατά τον Καστοριάδη αυτό που κάνει άξιο μελέτης την αρχαία ελληνική δημοκρατία η οποία όπως την ορίζει αποτελεί γονιμοποιητικό σπέρμα;

    Συνεχίζει στην σελίδα 7:

    «Το εξαιρετικό και μοναδικό φαινόμενο που παρατηρείται στην αρχαία Ελλάδα προϋπόθεση και αποτέλεσμα μιας άλλης θεώρησης του κόσμου (όπως θα αναπτύξω στη συνέχεια) είναι η αμφισβήτηση της παράδοσης : η κοινωνία δεν μένει προσκολλημένη στους παραδοσιακούς θεσμούς σ αυτό που βρήκαμε απ τους πατεράδες μας, στον λόγο και τις εντολές του Ιεχωβά ή σε οποιαδήποτε άλλη εξωτερική και εξωκοινωνική αρχή και πηγή θέσμισης.

    Θέτει υπό αμφισβήτηση τους παραδοσιακούς θεσμούς αφ ενός μεν ως νόμους με την στενή και τρέχουσα σημασία του όρου δηλαδή νόμους πολιτικούς νόμους συνταγματικούς νόμους καταστατικούς της πολιτικής κοινότητας νόμους που απαντούν άπαξ δια παντός στο ερώτημα: ποιος άρχει; (βασιλιάς και αριστοκράτες όπως κατά την παράδοση, ή δήμος σύμφωνα με τη νέα θέσμιση; ) αφ ετέρου δε ως κοινωνικές παραστάσεις (εικόνες) του κόσμου, δηλαδή θεσμισμένες παραστάσεις με τις οποίες γαλουχούνται τα παιδιά και μαθαίνουν εξ απαλότατων ονύχων τι είναι καλό τι είναι κακό, τι είναι κόσμος για ποιο πράγμα αξίζει να ζει κανείς ή να πεθαίνει.

    Την διττή αυτή αμφισβήτηση των κληρονομημένων θεσμών έχουμε φθάσει σήμερα να την θεωρούμε κατά κάποιο τρόπο ως αυτονόητη. Έχουμε φθάσει επίσης να θεωρούμε αυτονόητες ορισμένες ιδέες που διέπουν την κοινωνική οργάνωση εν γένει και οπωσδήποτε την δική μας συγκεκριμένη κοινωνική οργάνωση όπως η ιδέα της κοινωνικής ή και απλώς δικαιοσύνης η ιδέα της ισότητας κλπ

    Εκείνος που πιστεύει ότι οι ιδέες αυτές ως ρυθμιστικές σημασίες της κοινωνικής ζωής είχαν τεθεί και ισχύσει παντού και πάντοτε απατάται βαθύτατα. Εάν θεωρήσουμε την ανθρώπινη ιστορία στο σύνολο της θα διαπιστώσουμε ότι ουδέποτε και ουδαμού ετέθησαν ουδέποτε και ουδαμού ίσχυσαν εκτός από δύο εξαιρέσεις: την αρχαία Ελλάδα κατά πρώτον και πολύ αργότερα την Δυτική Ευρώπη και τις κοινωνίες που επηρεάστηκαν απ αυτήν.»

    Εν ολλίγοις ο Καστοριάδης λέει και συμφωνώ απόλυτα μαζί του, ότι η μέγιστη αξία της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας είναι η ΑΡΧΗ της ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ

    Της αμφισβήτησης πρώτα και κύρια της εξουσίας………

    ποιος άρχει;

    Και ποια η νομιμοποιήση του, δηλαδή ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο άρχει ο τάδε θεσμός και όχι ο άλλος;

    Η αμφισβήτηση της εξουσίας και των «παραδοσιακών» θεσμών είναι η ουσία της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας.

    Αυτό είναι που την κάνει τόσο σπουδαία…

    Σήμερα το σπέρμα αυτό της αμφισβήτησης είναι σχεδόν νεκρό στις κοινωνίες μας τις τάχα δημοκρατικές

    Παντού μιλάνε για δημοκρατία χωρίς να τίθεται καν το ερώτημα αν όντως αυτό το σύστημα είναι όντως δημοκρατία

    Από τον μικρότερο δημοσιογραφίσκο μέχρι τον μεγαλύτερο πολιτικάντη δεν τίθεται καν η αμφισβήτηση ότι αυτό που ισχύει σήμερα είναι όντως δημοκρατία

    Τους είναι εξωφρενικό να τίθεται καν αυτό το ερώτημα, δεν μπορούν καν να το συλλάβουν ως ερώτημα

    Θεωρούν δεδομένο και δεν αμφισβητούνται οι θεσμοί

    Μου αρέσει!

  22. Παράθεμα: David Graeber : Είσαι αναρχικός-η ; Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει….. φυσικά στην Κύπρο περιμένουμε πρώτα τα γεωπολιτικοκοινωνικομονοιατικοαπο

Σχολιάστε