Ποιος μας φυλάει από τους φύλακες

Ο Πλάτωνας στο κορυφαίο του έργο, «Πολιτεία» καταπιάνεται με την διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων στην Πόλη, η οποία θα προσεγγίσει όσο μπορεί την ιδανική Πολιτεία, η οποία μεταγενέστερα αποκλήθηκε και Ουτοπία

Ο Πλάτωνας πίστευε ότι οι φιλόσοφοι είναι αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να κυβερνούν την Πόλη και ότι είτε οι φιλόσοφοι θα πρέπει να μάθουν να κυβερνούν, είτε ότι όποιος θέλει να κυβερνήσει θα πρέπει να φιλοσοφήσει.

Ο Πλάτωνας καθόρισε τρεις τάξεις για την (ιδανική) Πολιτεία του, αυτή των φιλοσόφων/Βασιλέων, αυτή των Φυλάκων και αυτή των Δημιουργών.

Οι Φύλακες κατέχουν σημαντικότατη θέση στην Πολιτεία, αφού είναι οι προστάτες και οι θεματοφύλακες της νομιμότητας, είναι με σύγχρονους όρους οι Δικαστές.

Η μέριμνα του Πλάτωνος για την Παιδεία στρέφεται ακριβώς σ’ αυτή την τάξη, διότι η αγωγή καλλιεργεί τη βούληση και αυτήν εκπροσωπούν οι φύλακες, ή ορθότερα πραγματώνουν τη βούληση της Πολιτείας.

Ολόκληρη λοιπόν η Πολιτεία μεταβάλλεται σ’ ένα ίδρυμα παιδείας και παίδευσης κατά κύριο λόγο των Φυλάκων.

Οι καλά επιλεγμένοι υποψήφιοι Φύλακες της Πόλεως πρέπει λοιπόν να καλλιεργήσουν εκείνες τις δυνάμεις της ψυχής, που θα τους βοηθήσουν να φτάσουν στις αντίστοιχες αρετές.

Όμως κι αυτές οι αρετές ανακτούν ένα νέο περιεχόμενο, που τις απαλλάσσει από τα ψεύδη, τις διαστροφές και τις συμβατικές συνήθειες.

Όλη η παιδεία θεμελιώνεται τελικά πάνω στην ιδέα του Αγαθού.

Ένα βασικής σημασίας νομοθέτημα της πλατωνικής πολιτείας απαγόρευε στους Φύλακες («άρχοντες και «επικούρους») να συνάπτουν πάσης φύσης ατομικές οικονομικές συναλλαγές και να έχουν οποιαδήποτε προσωπική κινητή ή ακίνητη περιουσία.

H απαγόρευση να έχουν οι Φύλακες δική τους περιουσία, ασφαλώς δεν ήταν οικονομικό μέτρο, αλλά κατεξοχήν πολιτικό, που αποσκοπούσε στο να κρατήσει την πολιτική εξουσία μακριά από την επιρροή του χρήματος με όλα τα συνήθως νοσηρά επακόλουθα.

Οι Φύλακες καλλιεργώντας το ήθος και τον χαρακτήρα τους φτάνουν σε μια ευαρμοστία της ψυχής που τους επιτρέπει να επιτελέσουν το έργο της φύλαξης της Πόλης.

Ο Πλάτωνας ασφαλώς και δεν ήταν Δημοκρατικός και κάποιος εύλογα μπορεί να διαφωνεί με το έργο του και τα όσα πρέσβευε.

Ο Πλάτωνας όμως δεν ήταν Δημοκρατικός όχι γιατί δεν σεβόταν τον άνθρωπο ως μονάδα και ως άτομο/μέλος μιας Πολιτείας αλλά γιατί αναζητούσε το Ιδανικό στον Άνθρωπο.

Ο Πλάτωνας πίστευε ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να κατακτήσει επάξια το δικαίωμα να ασκεί εξουσία και αυτό μόνο μέσω της Παιδείας και της Αγωγής της Ψυχής ώστε να φτάσει στο Αγαθόν, δηλαδή το κοινό καλό, το καλό της Πολιτείας και όλων των ανθρώπων που την αποτελούν.

Ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος προσπάθησε έτσι να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα, ποιος θα μας φυλάει από τους Φύλακες;

Ποιος θα μας προστατεύσει από αυτούς που σήμερα έχουν ταχθεί να είναι οι θεματοφύλακες των Νόμων και της Πολιτείας, ο Πλάτωνας απαντά, η Παιδεία και η ΨυχΑγωγία

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η Παιδεία αυτών που έχουν ταχθεί να είναι οι θεματοφύλακες της Νομιμότητας.

Σύμφωνα με το νόμο περί Δικαστηρίων τα μόνα προσόντα για να διοριστεί κάποιος/α Δικαστής είναι:
» oυδείς θα έχη τα πρoσόvτα ίvα διoρισθή ως Επαρχιακός Δικαστής εκτός εάv είvαι δικηγόρoς ασκώv τo επάγγελμα αυτoύ επί έξι έτη και είvαι υψηλoύ ηθικoύ επιπέδoυ»

Στην Κύπρο οι Δικαστές διορίζονται από τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν οιουδήποτε είδους εξετάσεις και προφανώς δεν υπάρχει σχολή δικαστών, αλλά άμεσα από τον διορισμό τους καταλαμβάνουν την Έδρα.

Το μόνο ουσιαστικό και τυπικό προσόν είναι απλά να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου για 6 χρόνια!

Αυτό απλά πρέπει να αλλάξει άμεσα και να μπουν κριτήρια στον τρόπο που κάποιος αναλαμβάνει  μια τόσο καίρια και κρίσιμη θέση στην κοινωνία.

Εκτός από την τεχνική παίδευση και κατάρτιση θα πρέπει να τεθούν και κριτήρια αγωγής της «ψυχής» και της συναισθηματικής ισορροπίας αυτών των ανθρώπων που διαχειρίζονται ανθρώπους και ψυχές.

Η σοφία των 13 Δικαστών του Ανωτάτου θα πρέπει να υποβοηθηθεί με τις κατάλληλες δομές παίδευσης ώστε να γίνεται η κάλλιστη επιλογή.

29 4 19 Καθημερινή Ποιος μας φυλάει από τους φυλάκες

29 4 19 Καθημερινή Ποιος μας φυλάει από τους φυλάκες1

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under "θεσμοί"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s