Ορυκτός πλούτος και δικαιώματα τ/κ

Έχει η τουρκική κοινότητα δικαιώματα επί του ορυκτού πλούτου της Κύπρου;

Βάσει Συντάγματος, στην Κύπρο υπάρχουν έλληνες και τούρκοι, οι οποίοι ανήκουν αντίστοιχα στην ελληνική και τουρκική κοινότητα.

Οι πολίτες των μειονοτήτων, αρμένιοι, μαρωνίτες και λατίνοι, υποχρεούντο να επιλέξουν εντός τριών μηνών από την ισχύ του συντάγματος, σε ποια κοινότητα θα ανήκουν και οι οποίοι επέλεξαν ως γνωστόν την ελληνική κοινότητα.

Όλες οι εξουσίες του Κράτους ασκούνται σε ποσοστά από άτομα που ανήκουν στην ελληνική και τουρκική κοινότητα.

Έτσι σύμφωνα με το Σύνταγμα έχουμε έλληνα πρόεδρο, τούρκο αντιπρόεδρο, 35 έλληνες βουλευτές και 15 τούρκους βουλευτές κλπ.

Χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες ιστορικών γεγονότων, απλά να αναφέρουμε ότι από τον Δεκέμβρη του 1963 όλοι οι τουρκοι αξιωματούχοι δεν συμμετείχαν στα όργανα του κράτους και ως εκ τούτου πρακτικά το Σύνταγμα κατέστη ανεφάρμοστο.

Τέθηκε ως εκ τούτου ένα πρακτικό και ουσιώδες θέμα για το αν πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρχε ως Κράτος.

Σε αυτό έδωσε απάντηση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το πλέον ιστορικό του ψήφισμα  186/1964, ημερομηνίας 4/3/1964, με σημαντικότερο το σημείο της παραγράφου 2, που ξεκαθαρίζει ότι μόνο η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την διατήρηση και εξασφάλιση του νόμου και της τάξης, καθώς επίσης και το σημείο της παραγράφου 3 ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με τις «κοινότητες» της και αυτές δεν αποτελούν συστατικά μέρη του Κράτους.

Με το καθοριστικότατο Ψήφισμα του, ο ΟΗΕ αναγνώρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο Κράτος που λειτουργεί στην Κύπρο, έστω και αν σε αυτό δεν συμμετέχουν μέλη της τουρκικής κοινότητας και βασιζόμενο σε αυτό, στις 8/10/1964 το Ανώτατο Δικαστήριο, έδωσε μια από τις πλέον ιστορικές του αποφάσεις, την  Ibrahim Mustafa and others καθιερώνοντας το λεγόμενο δίκαιο της ανάγκης.

Εν ολίγοις το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι κανένα Κράτος δεν θα παύσει να υπάρχει λόγω του Συντάγματος του.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συνέχισε  να συμμετέχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και είναι με αυτό το Σύνταγμα που εντάχθηκε στην ΕΕ την 1ην Μαίου 2004.

Στην επίσης πολύ σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο Νομικό Ερώτημα 282 ημερομηνίας 16/12/1992,  το Ανώτατο Δικαστήριο ισοψήφησε μεν, αλλά αποφάσισε ότι μπορεί να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος ακόμη και σύμφωνα με το δίκαιο της ανάγκης.

Καταλυτική  όσον αφορά τα δικαιώματα/υποχρεώσεις μελών της τουρκικής κοινότητας, είναι η απόφαση του ΕΔΔΑ στην υπόθεση του δημοσιογράφου Aziz v. Cyprus (application no. 69949/01), η οποία ξεκαθάρισε ότι κάθε πολίτης της τουρκικής κοινότητας μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα του ως άτομο και μόνο και όχι ως μέλος της τουρκικής κοινότητας.

Ένα καταλυτικό στοιχείο επίσης σε σχέση με το σε ποιες περιοχές ασκεί εξουσία η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαική Ένωση όπου ορίζει ότι:

«1. Η εφαρμογή του κεκτημένου αναστέλλεται στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.»……………  «Τα μέτρα αυτά δεν επηρεάζουν την εφαρμογή του κεκτημένου, βάσει των όρων που έχουν τεθεί στη Συνθήκη Προσχώρησης, σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί διευθέτηση, το Συμβούλιο, ενεργώντας ομόφωνα βάσει πρότασης της Επιτροπής, αποφασίζει την αναπροσαρμογή των όρων προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.»

Εν κατακλείδι και ανακεφαλαιώνοντας, ο ορυκτός πλούτος καθώς επίσης και όλα όσα ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία επί όλης της Κύπρου εφόσον μπορεί να ασκήθεί αποτελεσματικός έλεγχος σύμφωνα και με το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ, υπεύθυνη για την διαχείριση τους είναι η Κυπριακή Κυβέρνηση και μόνο και όχι οι κοινότητες που δεν είναι συστατικά της μέρη.

Το τελευταίο μάλιστα εδάφιο του Πρωτοκόλλου 10 είναι ξεκάθαρο, η τουρκοκυπριακή κοινότητα ως οντότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει στα πλαίσια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Κυβέρνησης σε πολιτικό αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο

Αυτό θα γίνει μόνο μετά την διευθέτηση του κυπριακού.

28 7 19 Καθημερινή Ορυκτός πλούτος και δικαιώματα τουρκικής κοινότητας

28 7 19 Καθημερινή Ορυκτός πλούτος και δικαιώματα τουρκικής κοινότητας1

Σχολιάστε

Filed under "θεσμοί"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s