Η σύγκρουση συμφερόντων και το Barossogate

H Goldman Sachs Bank κατέχει δεσπόζουσα θέση στον κόσμο, όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο, αλλά λόγω του εκτοπίσματος της καθορίζει εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο στον πλανήτη.

O Jose Manuel Barroso ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής για 10 ολόκληρα χρόνια, από το 2004 μέχρι το 2014.

Ο κύριος Μπαρόζο λοιπόν, 20 μήνες μετά την λήξη της θητείας του, προσλήφθηκε στην πιο ψηλή θέση της ιεραρχείας της Goldman Sachs/παράρτημα Ευρώπης.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε σεισμό και ταρακούνησε συνθέμελα την ΕΕ και λόγω του σάλου η Επιτροπή αναγκάστηκε να παραπέμψει το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, έστω και αν τυπικά ο Μπαρόσο δεν παραβίασε τον κανονισμό ο οποίος όριζε ότι αφορά ενέργειες μέχρι 18 μήνες μετά την λήξη της θητείας.

Λόγω του Barossogate όπως αποκλήθηκε το νόμιμο «σκάνδαλο», η ΕΕ άλλαξε τον κώδικα δεοντολογίας τον Φεβράρη του 2018.

Μετά από διετή έρευνα η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, Emily O`Reilly, ζήτησε να επανεξεταστεί από την επιτροπή δεοντολογίας της Επιτροπής, η απασχόληση του πρώην προέδρου Jose Manuel Barroso στην Goldman Sachs Bank όσον αφορά τη συμβατότητά της με τις σχετικές υποχρεώσεις της Συνθήκης και δήλωσε τα εξής:

“Οι πρώην Επίτροποι έχουν δικαίωμα στην απασχόληση μετά τη θητεία τους, αλλά ως πρώην δημόσιοι λειτουργοί πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους δεν υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ. Η νέα θέση του J.M.Barroso δημιούργησε σοβαρές δημόσιες ανησυχίες”.

Στην Κύπρο σε αντίθεση με τα ευρωπαικά θέσμια, είχαμε το φαινόμενο, εν ενεργεία Υπουργός Οικονομικών να διαπραγματεύεται για μήνες τους όρους για πρόσληψη ως CEO σε Τράπεζα και να παραιτείται από Υπουργός, ώστε άμεσα να αναλάβει ως υπάλληλος της Τράπεζας, χωρίς να τίθεται καν στην δημόσια σφαίρα αν αυτή αποτελούσε αντιδεοντολογική συμπεριφορά και σύγκρουση συμφερόντων/conflict of interest.

Ο όρος αυτός δεν υπήρχε στην δημόσια σφαίρα μέχρι πρόσφατα, οπόταν με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα στον χώρο της Δικαιοσύνης και με αφορμή της απόφασης του ΕΔΔΑ κατά Κύπρου στην υπόθεση Nicholas αλλά και τώρα, με τα ΜΕΔ βουλευτών οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις για θέματα που ενδεχομένως υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων, πλέον ακούγεται ως πλημμυρίδα στις δημόσιες τοποθετήσεις όλων.

Το πλέον πρόσφατο γεγονός που ενδεχομένως αφορά σε κατάφωρη παραβίαση δεοντολογίας και conflict of interest, αφορά στο γεγονός ότι η εταιρεία Poppy Sarl, θυγατρική της Pimco είναι πλέον μεγαλομέτοχος στην Ελληνική Τράπεζα σε ποσοστό 17.30%.

Υπενθυμίζω ότι η εταιρία PIMCO αξιολόγησε τις κεφαλαιακές ανάγκες και του Συνεργατισμού για την περίοδο 30/6/2012 μέχρι και τις 30/6/2015 οπόταν και κατέληξε στο €1,5 δις και ότι είναι βιώσιμος, γεγονός που συμφωνήθηκε με την Tρόικα και εγκρίθηκε από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανακεφαλαιοποίηση του ΣΠΤ με €1,5 δις. από το κράτος. Αυτό έγινε μετά από έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που ετοίμασε η ΣΚΤ και την υπογραφή εγγράφου με αναλαμβανόμενες δεσμεύσεις την 31/1/2014.

Στην σελίδα 754 του εμπεριστατωμένου και τεκμηριωμένου πορίσματος για τον Συνεργατισμό καταγράφεται ρητά και ξεκάθαρα ότι ενδεχομένως να υπήρχε κακόβουλος σχεδιασμός για την κατάληξη του Συνεργατισμού:

«Πρέπει δε εδώ να θυμίσουμε κάτι το οποίο ο Υπουργός Οικονομικών ανάφερε ενώπιον

της Ερευνητικής Επιτροπής, ότι η πώληση ήταν ένας πολύ καλός τρόπος

αποκρατικοποίησης. Μήπως αυτό τον ενδιέφερε από την αρχή, παρά τις περί του

αντιθέτου επανειλημμένες αρχικά δηλώσεις του ότι ο Συνεργατισμός έπρεπε να

επιστρέψει εκεί όπου ανήκε;»

Εύλογα αναρωτιέται πλέον κάποιος αν η Pimco η οποία μπροστά στα μάτια μας καρπώνεται πλουσιοπάροχα τον θάνατο του Συνεργατισμού, ο οποίος ξεπουλήθηκε στην Ελληνική Τράπεζα, ενεργούσε αντικειμενικά και αμερόληπτα ή αν όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ενεργούσε με συγκεκριμένο στόχο, τον οποίο βλέπουμε σήμερα.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εναπόκειται πλέον να απαντηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα κύριο Κώστα Κληρίδη, ο οποιός έχει ήδη αποδείξει το ηθικό του εκτόπισμα και βάρος αφού δεν έχει διστάσει να ακουμπήσει πολλές λεγόμενες ιερές αγελάδες του τόπου και να βάλει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων.

 

17 3 19 Kαθημερινή σύγκρουση συμφερόντων

 

17 3 19 Καθημερινή Σύγκρουση συμφερόντων1

Σχολιάστε

Filed under "θεσμοί"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s