Η στέγαση είναι κοινωνικό δικαίωμα

Η αξιοπρεπής διαβίωση περιλαμβάνει ουσιαστικά 3 πράγματα, φαγητό, στέγη και ελευθερία επιλογής!

Η στέγαση είναι ένα βασικότατο ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο θεωρώ ότι θα πρέπει να καθιερωθεί και νομοθετικά!

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Guardian ημερομηνιάς 17/4/19  η μισή γη της Αγγλίας ανήκει στο 1% του πληθυσμού, δηλαδή η κατοικήσιμη γη ανήκει σε χέρια πολύ λίγων, και ως ολιγοπώλια βασικά καθορίζουν πανύψηλα ενοίκια.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, περίπου 25 χιλιάδες ιδιοκτήτες ελέγχουν την μισή γη της χώρας

Σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο ισχύει το ίδιο, με τον έλεγχο των κατοικιών από οιονεί καρτέλ και  η τιμή των ενοικίων αυξάνεται συνεχώς: μόνο το 2017, οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 20,5% στο Βερολίνο, 16% στο Βανκούβερ και 14,8% στο Χονγκ Κονγκ.

Ενεργοί πολίτες στο Βερολίνο  πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και πλέον ζητούν κάτι που ακούγεται ριζοσπαστικό αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά ένα λογικό μέτρο για την κατοχύρωση της αξιοπρεπούς διαβίωσης!

Οι πολίτες στο Βερολίνο επικαλούμενοι το Γερμανικό Σύνταγμα στο άρθρο 15 προτάσσουν μια νέα πρόταση για εθνικοποίηση της στέγασης με το 54,9% των κατοίκων του Βερολίνου να το θεωρούν λογικό και αντί να περιμένουν την κυβέρνηση να ενεργήσει, οι πολίτες έχουν πάρει τα πράγματα στα χέρια τους.

Στις 6 Απριλίου 2019 η δημοτική εκστρατεία Deutsche Wohnen & Co Enteignen (DWE) ξεκίνησε συλλογή υπογραφών με σκοπό τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεθνικοποίηση μέχρι και 200.000 κοινοτικών διαμερισμάτων, τα οποία προηγουμένως πωλήθηκαν σε εταιρίες.

Εάν είναι επιτυχής, η κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νομικό προηγούμενο για άλλες πόλεις να ζητήσουν την εθνικοποίηση ως μια σύγχρονη λύση στις στεγαστικές τους κρίσεις.

Θα μπορούσε επίσης να επιφέρει αλλαγές στο διεθνές δίκαιο, ενισχύοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θεωρούν τη στέγαση ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Κρίσιμο είναι όπως ανέφερα το άρθρο 15 του Γερμανικού Συντάγματος το οποίο καθιερώθηκε μετά τον ΒΠΠ, το οποίο επιτρέπει είτε στο Γερμανικό Κράτος είτε στις τοπικές κυβερνήσεις να μετατρέπουν την γη, τους φυσικούς πόρους και τα μέσα παραγωγής σε συλλογική ιδιοκτησία, για σκοπούς κοινωνικοποίησης που ουσιαστικά καθιερώνει την στέγαση ως βασικό ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα.

Στόχος είναι να τεθεί ένα πλαφόν/όριο στην δημιουργία ολιγοπωλίων αφού θα απαγορεύει την απόκτηση σε ένα μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο πέραν των 3.000 διαμερισμάτων/κατοικιών της πόλης

Τα τελευταία 15 χρόνια οι τιμές ενοικίου έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που υπολογίζεται ότι το 40% των Βερολινέζων ηλικιών 45 με 55 δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά να ενοικιάζουν στην πόλη του Βερολίνου μετά την συνταξιοδότηση τους εκτός και αν λάβει χώρα η προσπάθεια κοινωνικοποίησης.

Το προτεινόμενο δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να γίνει ακόμη και στα μέσα του 2020 αν οι ακτιβιστές κατορθώσουν να συγκεντρώσουν 20.000 υπογραφές μέσα στους επόμενους έξι μήνες και άλλους 170.000 μέχρι τον Φεβρουάριο, θα δημιουργούσε ένα νομικό προηγούμενο για τον καθορισμό της στέγης ως ανθρώπινου δικαιώματος

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Forsa από το Φεβρουάριο, το 44% των Βερολινέζων ασπάζονται αυτή την ιδέα ενώ μόνο το 39% την απορρίπτει.

Σύμφωνα επίσης με υπολογισμούς των διοργανωτών, αν υλοποιηθεί η πρόταση τους και οι ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από 3.000 διαμερίσματα εξαναγκαστούν μέσω απαλλοτρίωση να τις αποδώσουν υπό τον έλεγχο ενός νέου δημόσιου φορέα υπεύθυνου για την κοινωνική στέγαση, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να απελευθερώσει περίπου 200.000 διαμερίσματα.

Δυστυχώς όπως λειτουργεί σήμερα η ελεύθερη αγορά πολλές φορές αφήνει ανοικτή την πόρτα στις καταχρήσεις και την δημιουργία καρτέλ που επιτρέπει σε μεγάλες επιχειρήσεις παγκόσμιας ή και περιφερειακής εμβέλειας, λόγω της δεσπόζουσας οικονομικής τους δύναμης μπορούν να επιβάλουν πρακτικά αυτό που οι ίδιες θέλουν.

Αυτή η τεράστια προσπάθεια έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους μας, αφού σηματοδοτεί μια σειρά από ζητήματα, πρώτον την δυνατότητα των απλών πολιτών να λαμβάνουν ενεργά μέρος στις αποφάσεις που αφορούν τις ζωές τους με την καθιέρωση δημοψηφισμάτων αλλά και πλέον την καθιέρωση μιας σειράς από ζητήματα που αφορούν την ουσία της αξιοπρεπούς διαβίωσης όπως αυτό της στέγασης.

Έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες φτάνει να τις επιδιώξουμε!

 

12 5 19 Καθημερινή η στέγαση είναι κοινωνικό δικαίωμα

12 5 19 Καθημερινή η στέγαση είναι κοινωνικό δικαίωμα1

Σχολιάστε

Filed under "θεσμοί"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s