Επί της ουσίας πολίτης

Δημοκρατία είναι η πρώτη απόπειρα των ανθρώπων να βρουν τρόπους να αυτοκυβερνηθούν και να λαμβάνουν οι ίδιοι αποφάσεις για τις ζωές τους και αυτά που τους αφορούν σε ένα αρχαίο κόσμο που κυριαρχούσαν οι βασιλιάδες και οι αυτοκράτορες.

Η Δημοκρατία έτσι παίρνει το βάρος της ευθύνης από έναν άνθρωπο ή λίγους ανθρώπους και το μεταθέτει στους Δημότες της Πόλης, τους πολίτες, οι οποίοι πλέον έχουν την ευθύνη να αποφασίζουν αυτοί για την Πόλη τους.

Η Δημοκρατία ως εκ τούτου, πρώτα και κύρια σε φορτώνει με ευθύνες και υποχρεώσεις και ακολούθως με δικαιώματα όπως αυτό της ψηφοφορίας το οποίο είναι δευτερεύον.

Η πιο βασική υποχρέωση που έχει ένας άνθρωπος ως πολίτης σε μια Δημοκρατία είναι να μπορεί να είναι σε θέση να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις, δηλαδή να μπορεί να τεκμηριώνει και με επιχειρήματα αυτά που θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν, ή δεν πρέπει να γίνουν.

Η αυθαίρετη άποψη που δεν βασίζεται κάπου αλλά υπάρχει μόνο μέσα στο μυαλό των ανθρώπων είναι ίδιον χαρακτηριστικό ανθρώπων που δεν ενστερνίζονται την Δημοκρατία αλλά απλά θέλουν τα λόγια τους να μην έχουν κανένα βάρος και καμιά σημασία αφού γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα αυτά είναι έπεα πτερόεντα.

Πολίτης σε μια Δημοκρατία είναι αυτός που είναι έτοιμος να κυβερνηθεί αλλά και να κυβερνήσει όπως ο Αριστοτέλης πολύ εύστοχα το έθεσε.

Η πραγματικότητα όπως εγώ την αντιλήφθηκα κυρίως τα τελευταία χρόνια με όλες αυτές τις ριζικές αλλαγές που επήλθαν στην ζωή μας,

με το «κούρεμα», την κατάρρευση και το κλείσιμο της Λαικής, του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού, τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν από τις τσέπες των φορολογουμένων για να πεταχτούν στον λάκκο χωρίς πάτο των τραπεζών, οι οποίες συνεχίζουν να συμπεριφέρονται ωσαν να μην άλλαξε τίποτα,
είναι ότι, δυστυχώς χωρίς κάποιος να είναι σε θέση να λάβει μέρος στις αποφάσεις απλά θα ρίχνει αυγά στους τοίχους και θα λέει λόγια που ισούνται με έπεα πτερόεντα.

Προσωπικά θέλω να γίνω επί της ουσίας Πολίτης και να αρχίσω να λαμβάνω επί της ουσίας μέρος στις αποφάσεις που αφορούν την ζωή μου την οικογένεια μου και την κοινωνία στην οποία ζω.

Αυτό δεν γίνεται ούτε με ευχολόγια ούτε και με ευσεβείς πόθους ότι θα γίνει κάτι μαγικό, ή όπως έγραψε ο Βάρναλης
» Άιντε θύμα άιντε ψώνιο άιντε σύμβολο αιώνιο
αν ξυπνήσεις μονομιάς θα `ρθει ανάποδα ο ντουνιάς
θα `ρθει ανάποδα ο ντουνιάς»

Ο ντουνιάς δεν φαίνεται ότι θα ξυπνήσει μονομιάς και προφανώς και ως εκ τούτου δεν θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς.

Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του ή τις παραλείψεις και αυτά που έκανε, κάνει ή δεν έκανε και δεν κάνει.

Η συνειδητή αυτή επιλογή μου να συμμετέχω σε μια διαδικασία τόσο ξένη για μένα όπως η εκλογική, ως Ανεξάρτητος Υποψήφιος, είναι σα να πέφτω στον λάκκο με τους λέοντες, αφού σίγουρα οι κακοπροαίρετοι και κακόπιστοι άνθρωποι έχουν ήδη πάρει θέση βολής και κτυπάνε και θα συνεχίσουν να κτυπάνε όπως έγινε και στο παρελθόν.

Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και όχι μόνο από τα όσα λέει.

Η προσωπική μου πορεία και ιστορία είναι δημόσια καταγεγραμμένη παντού σε όλο το διαδίκτυο και σε ΜΜΕ και όλοι μπορούν να δουν τι έλεγα και κυρίως τι έπραττα με το πάτημα ενός κουμπιου, είτε από το κινητό τους είτε από τον υπολογιστή τους.

Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κερδίζονται μόνο όταν τα διεκδικούμε και τα θέλουμε αληθινά!

5 5 19 Καθημερινή επί της ουσίας πολίτης

5 5 19 Καθημερινή επί της ουσίας πολίτης1

Σχολιάστε

Filed under "θεσμοί"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s