Χρήση Ηλιακής Ενέργειας στα Σχολεία- Έρευνα μαθητών Γυμνασίου Βεργίνας 2008-2009

Ευχαριστώ πάρα πολύ την κυρία Τατιάνα Νικολάου, Καθηγήτρια Φυσικής, η οποία συντόνισε την έρευνα των μαθητών του Γυμνασίου Βεργίνας για την άδεια της να δημοσιεύσω αυτή την πάρα πολύ σημαντική έρευνα που έκαναν τα παιδιά και η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί δεόντως!

 

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

 

 

 

Τυπικά Στοιχεία της  Ερευνητικής Εργασίας                                                 2

Περίληψη                                                                                                            3

Εισαγωγή – Θέση του Προβλήματος                                                               4

Περιγραφή του θέματος μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση                 6

Μεθοδολογία που Ακολουθήθηκε                                                                    7

Αποτελέσματα Εργασίας                                                                                  9

Συμπεράσματα                                                                                                 12

Τρόποι Διάχυσης και Αξιοποίησης της Γνώσης που έχει Παραχθεί          13

Συνεργασία των Συμμετεχόντων                                                                    14

Δεξιότητες που Αποκτήθηκαν                                                                        15

Βιβλιογραφία – Πηγές                                                                                      17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τυπικά Στοιχεία της  Ερευνητικής Εργασίας

Τίτλος Πρότασης

ΧΡΗΣΗ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Θεματική Ενότητα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στοιχεία Ερευνητικής Εργασίας

Ονόματα Μαθητών

 

 

ΤΜΗΜΑ:  
1. Ιωνάς Γιάννης
2. Κουλία Ραφαέλα
3. Χατζηπροδρόμου Μαριλένα
4. Συκοπετρίτου Ειρήνη
5. Φιλίππου Γεωργία

Όνομα Συντονιστή/ών Εκπαιδευτικού/ών

1. Νικολάου Τατιάνα
Όνομα Διευθυντή Σχολείου Τοφαρίδου Φρόσω
Σχολείο Γυμνάσιο ‘’Βεργίνα’’
Πλήρης Tαχυδρομική Διεύθυνση  

Θεοδώρου Μαρσέλλου,6041, Λάρνακα

Τηλέφωνο / Κινητό   

24824846, 

Τηλεομοιότυπο 24364913

 

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (email) gym.ver.lar@cytanet.com.cy
 (α)Έμπειρος Ερευνητής

Όνομα:

Οργανισμός:

 

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

 

Γεωργίου Γεώργιος

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών-Μηχανικών Υπολογιστών-

Επίκουρος καθηγητής

Τηλ. 22892272

 (β)Έμπειρος Ερευνητής

Όνομα:

Οργανισμός:

 

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

 

Μακρίδης Γιώργος

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών-Μηχανικών Υπολογιστών

 

Τηλ. 

 

 

 

 

 

Περίληψη

 

Στην Κύπρο χρησιμοποιείται περισσότερο από όλα η ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται από το πετρέλαιο. Στη χρήση του πετρελαίου παρατηρούνται πολλά προβλήματα στη χώρα μας, κυρίως περιβαλλοντικά.

Στην Κύπρο παρατηρείται μεγάλη ηλιοφάνεια και  υπάρχει άφθονη ηλιακή ακτινοβολία που λαμβάνει το νησί. Αυτή την ενέργεια μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για παραγωγή ηλεκτρισμού με χρήση φωτοβολταϊκών, που είναι ανανεώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή.

Οι άνθρωποι, κυρίως τα παιδιά στα σχολεία, υποφέρουν από την αφόρητη ζέστη, που ως αποτέλεσμα έχει χρήση συσκευών κλιματισμού με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην έρευνά μας προσπαθήσαμε να δώσουμε λύση σε αυτά τα προβλήματα και είχαμε τα πιο κάτω αποτελέσματα:

 • Από τις συνεντεύξεις που πήραμε μάθαμε ότι η χρήση φωτοβολταϊκών στην Κύπρο αναπτύσσεται ραγδαία. Ενημερωθήκαμε πώς δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά και ότι υπάρχει επιχορήγηση στην εγκατάστασή τους. Στα
  29 σχολεία της Κύπρου ήδη δουλεύουν φωτοβολταϊκά και αναμένεται φέτος να αρχίσει η εγκατάσταση σε ακόμα 48 σχολεία. Ένα από αυτά είναι και το σχολείο μας όπου θα μπει εγκατάσταση ισχύος 10 KW.
 • Προβληματιστήκαμε για το μέγιστο αριθμό φωτοβολταϊκών που μπορούν να τοποθετηθούν στην οροφή του σχολείου μας. Μετρήσαμε το εμβαδόν της οροφής με τη βοήθεια του λογισμικού Google Earth και υπολογίσαμε ότι μπορούν να τοποθετηθούν 670 φωτοβολταϊκές πλάκες με ολική ισχύ 134 KW. Αυτά τα φωτοβολταϊκά μπορούν να παράγουν 201000KWh ενέργειας το χρόνο που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για κλιματισμό και ηλεκτρικό ρεύμα στο σχολείο. Θα μειώσουμε τους ρύπους στην ατμόσφαιρα κατά 221100kg COτο χρόνο.
 • Από τα ερωτηματολόγια είδαμε ότι τα παιδιά του σχολείου μας είναι ευαίσθητα στα περιβαλλοντικά θέματα, γνωρίζουν για τα φωτοβολταϊκά και τα θεωρούν χρήσιμα να μπουν στην οροφή του σχολείου.

 

Ενημερώσαμε τους αρμόδιους και το κοινό για τα αποτελέσματα της έρευνάς μας και για τις εισηγήσεις με σκοπό να επιταχυνθεί και να διευρυνθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα δημόσια κτίρια και κυρίως στα σχολεία σε όλη την Κύπρο.

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                   Εισαγωγή – Θέση του Προβλήματος:

 

Στη Β’ Γυμνασίου μελετήσαμε τις ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας. Η πιο διαδεδομένη από τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το πετρέλαιο, του οποίου το κόστος αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Επίσης, ερευνητές αναφέρουν ότι σε λιγότερο από 30 χρόνια θα εξαντληθεί τελείως.

Στην Κύπρο χρησιμοποιείται περισσότερο από όλα η ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται από το πετρέλαιο. Εδώ παρατηρούνται διάφορα προβλήματα όπως:

 

 • Το πετρέλαιο στην Κύπρο δεν υπάρχει και πρέπει να το αγοράζουμε από το εξωτερικό.

 

 • Το πετρέλαιο μεταφέρεται στην Κύπρο με πλοία. Για την κίνηση των πλοίων χρησιμοποιούμε πετρέλαιο σαν καύσιμο.

 

 • Για την αποθήκευση του πετρελαίου στη χώρα μας υπάρχουν τεράστιες δεξαμενές. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην επαρχία Λάρνακας.

 

 • Γενικά, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο εξαρτάται από την δυνατότητα να έχουμε έγκαιρα το πετρέλαιο και από την τιμή του που αυξάνεται ραγδαία.

 

 • Κατά την καύση του πετρελαίου δημιουργούνται αέρια του θερμοκηπίου και θερμότητα.  Αυτό συμβάλλει στην αύξηση του προβλήματος υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

 • Η χώρα μας, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, θα πληρώσει 10 εκ. ευρώ πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή δεν κατάφερε έγκαιρα να μειώσει την ποσότητα ρύπων στην ατμόσφαιρα κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Έτσι λοιπόν, πρέπει να αντικαταστήσουμε το πετρέλαιο με  μια ανανεώσιμη πηγή που δε θα εξαντληθεί ποτέ και που έχει χαμηλό κόστος.

 

Στη Β΄ Γυμνασίου μάθαμε επίσης, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στις ανανεώσιμες πηγές ανήκουν η αιολική, η γεωθερμική, η παλιρροιακή και η ηλιακή. Είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με ορισμένες από αυτές τις πηγές χρησιμοποιώντας εποπτικά μέσα που είχαμε στο σχολείο (φωτογραφίες, παράρτημα σελ.1,2).

 

 

 

 

Η ηλιακή ενέργεια είναι μια σπουδαία ανανεώσιμη πηγή που δε θα εξαντληθεί ποτέ, που έχει χαμηλό κόστος και είναι φιλική προς το περιβάλλον, επειδή είναι αθόρυβη και δεν εκπέμπει ρύπους.  Θα ήταν επίσης η πιο κατάλληλη, επειδή στην Κύπρο παρατηρείται μεγάλη ηλιοφάνεια και  υπάρχει άφθονη ηλιακή ακτινοβολία που λαμβάνει το νησί. Παράλληλα, η Κύπρος θα ανεξαρτητοποιηθεί από την ανάγκη για χρήση του πετρελαίου και την αγορά του.

 

Έτσι αποφασίσαμε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για αυτή την πηγή, να μάθουμε πώς χρησιμοποιείται και αν θα μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε στο σχολείο μας.

 

Οι άνθρωποι, κυρίως τα παιδιά στα σχολεία, υποφέρουν από την αφόρητη ζέστη  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κι έτσι είναι αναγκαία η χρήση κλιματιστικών σε μερικές αίθουσες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση αρκετού ηλεκτρικού ρεύματος με αυξημένο μηνιαίο κόστος. Για τη μείωση λοιπόν του κόστους αυτού πρέπει να λάβουμε σοβαρά μέτρα. Μία λύση είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων στα σχολεία και η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

 

Θέσαμε ερώτηση, εάν μπορούμε να καλύψουμε την ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιεί το σχολείο και την ποσότητα του ρεύματος που θα καταναλώσουν οι συσκευές κλιματισμού στις σχολικές αίθουσες , όταν θα γεμίσουμε την οροφή του σχολείου με φωτοβολταϊκές πλάκες. Είδαμε ότι το σχολείο έχει προσανατολισμό σχεδόν Βορράς-Νότος, που είναι βολικός για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

 

Προβληματιστήκαμε επίσης, αν τα παιδιά του σχολείου μας έχουν γνώσεις για τη χρήση της ηλιακής ενέργειας και αν θεωρούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σχολείο μας χρήσιμη. Αυτά τα διερευνήσαμε με τη βοήθεια ενός ερωτηματολογίου.

 

Γενικά, βάλαμε στόχο να γνωστοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας στο κοινό και στους αρμόδιους. Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μεγάλο όφελος στη χώρα μας από τη χρήση φωτοβολταϊκών στα σχολεία.

 

Θεωρούμε πως το θέμα μας είναι πολύ επίκαιρο λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής και οικονομικής κρίσης καθώς και περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη μας.

 

Να προσθέσουμε κι εμείς το μικρό μας λιθαράκι στη μείωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον πλανήτη μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                       Περιγραφή του θέματος μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση και αναφορά σε παρόμοιες εργασίες στο θέμα.

 

Τα φωτοβολταϊκά είναι μια τεχνολογία που μετατρέπει την άφθονη ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο. Το 2004, για παράδειγμα, η παραγωγή φωτοβολταϊκών αυξήθηκε σε σχέση με το 2003 κατά 60%, ενώ υπολογίζεται ότι την τελευταία πενταετία οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών αυξάνονται σταθερά κατά 40% το χρόνο.

 

Ενώ τις πρώιμες ηλιακές ηλεκτρικές συσκευές μπορούμε να τις ανατρέξουμε από το 1880, τα φωτοβολταϊκά κύτταρα όπως τα ξέρουμε σήμερα εφευρέθηκαν τη δεκαετία του ’50 του 20ου αιώνα από τα εργαστήρια Bell για να χρησιμοποιηθούν στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα.

 

Το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει συνεχές ρεύμα χαμηλής τάσης. Με μια ηλεκτρονική διάταξη, τον αντιστροφέα, το ρεύμα αυτό μετατρέπεται σε αντίστοιχης ποιότητας   εναλλασσόμενο ρεύμα.

 

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούνται κατ’ αρχάς  από τους ηλιακούς συλλέκτες, που είναι μεγάλες επίπεδες επιφάνειες (κυρίως από τεχνολογία κρυσταλλικού πυριτίου), που μοιάζουν με τους συλλέκτες των ηλιακών θερμοσίφωνων.

 

Τα φωτοβολταιϊκά  κατασκευάζονται από υλικά ημιαγωγών, που μετατρέπουν άμεσα το ηλιακό φως σε συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα (DC). Το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή είναι μια πολύ καθαρή μορφή πυριτίου, που έχει πολύ μικρά ποσά άλλων στοιχείων, που προστίθενται σε αυτήν. Αυτό αποκαλείται «doping» και επιτρέπει τη μετακίνηση των ηλεκτρονίων μέσα στη δομή, όταν έρχονται σε επαφή με το φως του ήλιου. Η μετακίνηση των ηλεκτρονίων λέγεται ηλεκτρικό ρεύμα. Το ηλιακό «κύτταρο» είναι η βασική δομική μονάδα του συστήματος και τα περισσότερα μεμονωμένα κύτταρα διανέμουν περίπου 5 βολτ. Αυτά συνδέονται και σε σειρά και παράλληλα σε «πλαίσια», που μπορεί να είναι σχεδιασμένα να παρέχουν προσαρμοσμένη τάση και ρεύμα. Τα μέσα φωτοβολταϊκά πλαίσια παρέχουν τάση 12 ή 24 βολτ. Το ρεύμα εξαρτάται από τον αριθμό μονάδων, που χρησιμοποιούνται στη σειρά.

 

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συμφέρει οικονομικά.  Ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος ενός κιλοβάτ υπολογίζεται ότι κοστίζει σήμερα περίπου 5.000 ευρώ
(οι τιμές εκτιμάται ότι θα πέσουν με την αύξηση της ζήτησης). Όμως η εγκατάσταση επιχορηγείται από το κράτος με ποσοστό 55% του κόστους.

 

Η χρήση των φωτοβολταϊκών είναι επίσης φιλική προς το περιβάλλον. Κάθε κιλοβατώρα ενέργειας, που παράγεται από φωτοβολταϊκά και όχι από συμβατικά καύσιμα συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης 1,1 kg διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων π.χ. αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου κ.λπ.

 

 

 

 

 

 

 

Μεθοδολογία που Ακολουθήθηκε:

Για την έρευνά μας και τη σωστή ολοκλήρωση της εργασίας επικεντρωθήκαμε σε

4 κύριους άξονες:

 

1.Στην αρχή συλλέξαμε όσο πιο πολλές πληροφορίες μπορούσαμε σχετικά με το θέμα μας από διάφορες πηγές, όπως το διαδίκτυο,  βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και διαφημιστικά έντυπα για την προώθηση της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών. Αποταθήκαμε επίσης στη βιβλιογραφία μας. Παρακολουθήσαμε σεμινάριο από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, που ήταν πολύ χρήσιμο στην οργάνωση της πορείας της εργασίας μας. Μέσα από τη μελέτη των πιο πάνω εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας για την αναγκαιότητα, τη χρησιμότητα και τα οφέλη των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ακολούθως, καθορίσαμε συγκεκριμένες μέρες για τις συναντήσεις της ομάδας μας. Επικοινωνήσαμε με τους έμπειρους ερευνητές κ. Γεωργίου και κ. Μακρίδη, οι οποίοι θα βοηθούσαν στην εξέλιξη της έρευνάς μας.

 

2.Η ομάδα μας για τη συλλογή περαιτέρω πληροφοριών πραγματοποίησε
4 συνεντεύξεις.

 

 • Επισκεφτήκαμε το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία και ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία, τα είδη, τη χρήση, τη συντήρηση και το κόστος των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Με τη βοήθεια του κ. Μακρίδη ξεναγηθήκαμε στο φωτοβολταϊκό πάρκο και είδαμε τα διάφορα είδη των φωτοβολταϊκών (βλ. παράρτημα σελ. 3-7).
 • Για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας, πραγματοποιήσαμε συνέντευξη με τον
  κ. Στυλιανίδη στο Τμήμα Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού. Πληροφορηθήκαμε για την επιχορήγηση που δίνεται στα σχολεία από το κράτος για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Επίσης, ζητήσαμε να μάθουμε σε ποια σχολεία της Κύπρου έγινε ήδη η εγκατάσταση και αν το δικό μας σχολείο βρίσκεται στα μελλοντικά σχέδια (βλ. παράρτημα σελ. 8-10).
 • Οργανώσαμε επίσκεψη στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) όπου πήραμε συνέντευξη από τον κ. Λέφα. Ενημερωθήκαμε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο κτίριό τους και πήραμε χρήσιμες συμβουλές για την ολοκλήρωση της έρευνάς μας (βλ. παράρτημα σελ. 11-15).

 

       3.Σαν κύριο μέρος της έρευνας θεωρούμε τον υπολογισμό της έκτασης της οροφής του σχολείου μας και της ποσότητας των φωτοβολταϊκών που μπορούν να τοποθετηθούν.

 

 • Εγκαταστήσαμε σύνδεση με το Διαδίκτυο στο εργαστήριο φυσικής αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση του διαγωνισμού από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Ψάξαμε στο Διαδίκτυο, με τη βοήθεια του λογισμικού Google Earth για να βρούμε το σχολείο μας. Αυτό μας βοήθησε στον υπολογισμό της έκτασης της οροφής.
 • Χωρίσαμε την οροφή του σχολείου μας σε 6 ορθογώνια των οποίων εύκολα μπορούσαμε να βρούμε το εμβαδόν. Στο τέλος υπολογίσαμε το ολικό εμβαδόν της οροφής (βλ. παράρτημα σελ.16-19 ).
 • Σύμφωνα με τα δεδομένα του ηλιακού δυναμικού της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου και με βάση τα πορίσματα σχετικών μελετών, ένα πολυκρυσταλλικό ή και μονοκρυσταλλικό φωτοβολταϊκό σύστημα ονομαστικής ισχύος ενός κιλοβάτ (1000Wp=1KWp), εγκατεστημένο σε παραλιακή περιοχή της Κύπρου, με γωνία πλαισίων 27.5° και κατεύθυνση ακριβώς Νότια, με ακίνητα πλαίσια (κατά την διάρκεια όλου του χρόνου), παράγει κατά μέσο όρο περισσότερες από 1500KWh το χρόνο, στα πρώτα 20 χρόνια λειτουργίας του. Ξέροντας ότι το μήκος του φωτοβολταϊκού πλαισίου είναι 1,66m και η κλίση του με το οριζόντιο επίπεδο είναι 27,5° (για καλύτερη απόδοση) βρήκαμε το ύψος του εγκατεστημένου πλαισίου. Επίσης υπολογίσαμε την προβολή πλαισίου στην οροφή και ακολούθως την απόσταση ανάμεσα στις σειρές των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Αυτή η απόσταση είναι απαραίτητη ώστε να μην σκιάζονται και έτσι να παρουσιάζεται απώλεια ενέργειας.
 • Τέλος, υπολογίσαμε πόσες φωτοβολταϊκές πλάκες μπορούν να εγκατασταθούν στην οροφή του σχολείου μας Εδώ λαμβάνουμε υπόψη ότι στην τοποθέτηση πρέπει να υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας από τις άκρες της οροφής 1.5m, καθώς και απόσταση μεταξύ των σειρών των φωτοβολταϊκών 5 φορές το ύψος της εγκατάστασης για να μη σκιάζει η μια σειρά φωτοβολταϊκών  την άλλη. Οι σκιές προκαλούν μεγάλη απώλεια στην απόδοση των φωτοβολταϊκών
  (βλ. παράρτημα σελ.20, 21).

 

4.Ο τέταρτος άξονας ήταν η δημιουργία και διανομή ερωτηματολογίων προς τους μαθητές του σχολείου σχετικά με το θέμα μας.

 

 • Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε 6 ερωτήσεις που αφορούσαν τις γνώσεις των μαθητών σχετικά με τη χρησιμότητα και τη χρήση των φωτοβολταϊκών. Δώσαμε το ερωτηματολόγιο για συμπλήρωση σε 130 μαθητές του σχολείου μας. Συγκεκριμένα σε: 41 μαθητές της Α’ τάξης, 43 της Β’ και 44 της Γ’ τάξης. Οι ερωτήσεις αυτές έλεγχαν τις γνώσεις των μαθητών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη χρήση των φωτοβολταϊκών, τα οφέλη σε τυχόν τοποθέτηση στο σχολείο μας και αν οι γνώσεις που παρέχονται από το σχολείο είναι ικανοποιητικές. Επίσης, ρωτούσαν αν έχουμε στο σπίτι φωτοβολταϊκά ή αν τα έχουμε δει κάπου αλλού (βλ. παράρτημα σελ.23).
 • Αριθμήσαμε τα ερωτηματολόγια ένα προς ένα και περάσαμε τις πληροφορίες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή στο πρόγραμμα Excel.
 • Το ερωτηματολόγιο αυτό μας βοήθησε να ετοιμάσουμε κάποιες γραφικές παραστάσεις με τη βοήθεια του ίδιου προγράμματος (Excel) και να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα (βλ. παράρτημα σελ.24-29).

 

Περιορισμοί:

 

Σε αντίθεση με την αρχικά προγραμματισμένη μεθοδολογία δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε τη συνέντευξη στο εργοστάσιο φωτοβολταϊκών επειδή το εργοστάσιο αυτό μετακομίζει και ήταν αδύνατο να μας δεχτεί. Επίσης, δεν ήταν απαραίτητο να κάνουμε συνέντευξη στο τμήμα μετεωρολογίας, επειδή πήραμε όλες τις πληροφορίες για την ηλιοφάνεια από το φωτοβολταϊκό πάρκο. Τέλος, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σχολεία της Κύπρου ενημερωθήκαμε από την Α.Η.Κ. αντί από τη Σχολική Εφορεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποτελέσματα Εργασίας:

 

 • Αποτελέσματα συνεντεύξεων.

 

 • Αποτελέσματα από την επίσκεψη στο φωτοβολταϊκό πάρκο του Πανεπιστημίου Κύπρου και συνέντευξη από τον κ. Γιώργο Μακρίδη (βλ. παράρτημα σελ. 3-7).

Στο φωτοβολταϊκό πάρκο υπάρχουν 14 τεχνολογίες φωτοβολταϊκών. Από αυτές οι
3 μεγαλύτερες τεχνολογίες είναι τα μονοκρυσταλλικά, πολυκρυσταλλικά και αυτά της λεπτής επίστρωσης (βλ. παράρτημα σελ.3).

Τα φωτοβολταιϊκά του μονοκρυσταλλικού και πολυκρυσταλλικού έχουν μέγιστη απόδοση το 15% ενώ της λεπτής επίστρωσης έχουν περίπου 6-7% απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι 6% της ηλιακής ενέργειας που πέφτει σε αυτά μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η τεχνολογία του άμορφου πυριτίου έχει πιο χαμηλή απόδοση όμως μπορεί το φωτοβολταϊκό του να μπαίνει πάνω σε γυαλί και έτσι μπορεί να αντικαταστήσει τις πέργολες στα σπίτια, να μπει για σκίαστρα και πάνω στα παράθυρα επειδή είναι διαφανή. Όλα αυτά του πυριτίου παράγονται από την άμμο. Άρα υπάρχει αφθονία στο υλικό παραγωγής. Τα φωτοβολταϊκά παράγουν συνεχές ρεύμα. Κάθε φωτοβολταϊκό πλαίσιο έχει 2 καλώδια, το θετικό και το αρνητικό. Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ρεύμα υπάρχει ένας μετατροπέας που αλλάζει το συνεχές ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά σε εναλλασσόμενο.

Υπάρχουν 2 είδη συστημάτων σύνδεσης  φωτοβολταϊκών με τους καταναλωτές, τα αυτόνομα και τα ενωμένα στο δίκτυο.

        Αυτόνομα συστήματα είναι αυτά που μπορείς να τα βάλεις σε ορεινές περιοχές και οπουδήποτε αλλού που είναι αδύνατη η σύνδεση με την παροχή ρεύματος από την Αρχή Ηλεκτρισμού. Για παράδειγμα η πόρτα που βλέπουμε στη φωτογραφία, στο παράρτημα σελ.3.

  Τα συστήματα ενωμένα στο δίκτυο είναι τα συστήματα που περισσότερο τοποθετούν οι άνθρωποι πάνω στις ταράτσες των σπιτιών τους και αυτό το κάνουν για να στείλουν όλο το ρεύμα στην Α.Η.Κ και να μην αποθηκεύουν καθόλου.

Για μελέτη της απόδοσης των φωτοβολταϊκών χρησιμοποιούμε το πυρανόμετρο. Είναι ειδικός αισθητήρας που μετρά την ηλιακή ακτινοβολία η οποία πέφτει πάνω στη γη κάθε δευτερόλεπτο. Η ηλιακή ακτινοβολία μετριέται σε KW ανά τετραγωνικό μέτρο.
(βλ. παράρτημα σελ. 5)

Τα φωτοβολταϊκά συνήθως έχουν εγγύηση από τους κατασκευαστές για 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής ένα σύστημα που έχει ισχύ 1KW παράγει κατά μέσο όρο περίπου 1500KWh ενέργειας το χρόνο.

 

 • Από τη συνέντευξη που έγινε στο Τμήμα Ενέργειας με τον κ. Στυλιανίδη (παράρτημα σελ. 8-10) μάθαμε ότι τα φωτοβολταϊκό επιχορηγούνται με 55% της εγκατάστασής τους και κάθε KWh αγοράζεται από την ΑΗΚ προς 20,5 σεντ (η ΑΗΚ πουλά 1 KWh προς 6,3 σεντ στους καταναλωτές).

Αρχίζοντας από το 2009 η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών προγραμματίζεται να γίνει σε 48 σχολεία της Κύπρου. Από αυτά:

στην επαρχία Λευκωσίας- 12 σχολεία

στην επαρχία Αμμοχώστου- 6 σχολεία

στην επαρχία Λεμεσού- 8 σχολεία

στην επαρχία Πάφου- 13 σχολεία

στην επαρχία Λάρνακας- 9 σχολεία.

Ένα από αυτά τα σχολεία στα οποία θα εγκατασταθούν  φωτοβολταϊκά θα είναι και το δικό μας. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σχολείο μας θα έχει ισχύ 10 KW.

 

 • Αποτελέσματα της συνέντευξης που πήραμε από τον κ. Λέφα, Διευθυντή Εκμετάλλευσης της επιχειρησιακής μονάδας εξυπηρέτησης πελατών της Α.Η.Κ.

Στην Κύπρο υπάρχουν 321 υποστατικά που έχουν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών  συνολικής ισχύος 1586,37 KW. Από αυτά στην επαρχία Λάρνακας είναι 94 με συνολική ισχύ 542,71 KW. Βλέπουμε ότι τα υποστατικά στην επαρχία Λάρνακας αποτελούν το 29% από όλη την Κύπρο ενώ η συνολική ισχύς που παράγεται, το 34%. Άρα σημαίνει πως έχουμε πολλές εγκαταστάσεις με μεγάλη ισχύ (βλ. παράρτημα σελ. 11,12)

Έγινε εγκατάσταση  φωτοβολταϊκών σε 29 σχολεία με συνολική ισχύ 129,91 KW  από τα οποία τα 3 βρίσκονται στην επαρχία Λάρνακας με συνολική ισχύ 15,08 KW. Τα σχολεία της Λάρνακας με φωτοβολταϊκά παράγουν μόνο το 15% από την ολική ισχύ στα σχολεία της Κύπρου. Η ολική ισχύς που παράγουν όλα τα σχολεία της Κύπρου είναι μόνο 8,1% σε σχέση με τα υπόλοιπα υποστατικά  (βλ. παράρτημα σελ. 13,14).

 • Αποτελέσματα υπολογισμού εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην οροφή του σχολείου μας.

1.Με την βοήθεια του λογισμικού Google Earth στο διαδίκτυο βρήκαμε το σχολείο μας και μετρήσαμε το εμβαδό της οροφής. Βρήκαμε το ολικό εμβαδό της οροφής 2514m2
(βλ. παράρτημα σελ. 16-19) .

 1. Υπολογίσαμε πόσες πλάκες φωτοβολταϊκών ισχύος περίπου 0,2KW μπορούμε να τοποθετήσουμε στην οροφή. Έχοντας τις πληροφορίες για τις διαστάσεις ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου των 200W (1.66m x 0.83m), που πήραμε από το εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών στην Κύπρο «Ένφωτο» (βλ. παράρτημα σελ. 20), υπολογίσαμε πόσα πλαίσια μπορούμε να τοποθετήσουμε στην οροφή. Βρήκαμε περίπου 670.
 2. Υπολογίσαμε ολική ισχύ της εγκατάστασης: 670 πλάκες x 0.2 KW = 134 KW.

Υπολογίσαμε ολική ενέργεια που θα μπορούν να παράγουν τα φωτοβολταϊκά αν εγκατασταθούν στην οροφή του σχολείου: 1500KWh x 134= 201000KWh

4.Αποταθήκαμε στη σχολική εφορεία Λάρνακας και πήραμε πληροφορίες για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σχολείο μας για τη σχολική χρονιά 2007-2008 (βλ. παράρτημα σελ.22)

Συνολικά το σχολείο κατανάλωσε 79682 KWh που κοστίζει €14611. Βλέπουμε ότι με τα  φωτοβολταϊκά μπορούμε να καλύψουμε όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται το σχολείο μας και περισσεύουν 121318KWh τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για κλιματισμό του σχολείου.

   Υπολογισμός: 201000 KWh – 79682 KWh= 121318 KWh

5.Έχουμε στο σχολείο 46 αίθουσες (10 γραφεία, 10 ειδικές αίθουσες και  26 αίθουσες διδασκαλίας). Υπολογίσαμε τον όγκο μιας μέσης αίθουσας διδασκαλίας και βρήκαμε ότι είναι περίπου 200 m3. Για μια αίθουσα διδασκαλίας χρειαζόμαστε 2 κλιματιστικά  18000btu, που το καθένα έχει ισχύ περίπου 2 KW ( για 1 m3 χρειάζεται 200 btu ).
Άρα για κλιματισμό σε μια  αίθουσα χρειαζόμαστε συσκευές με ολική ισχύ  4 ΚW.

Συγχρόνως  υπολογίσαμε το χρόνο λειτουργίας του κλιματιστικού κατά τους μήνες Σεπτέμβρη μέχρι  μέσα   του Οκτώβρη και  Μάη μέχρι τα μέσα Ιουνίου με κρύο αέρα. Συνολικά λειτουργούν 3 μήνες, 5 ώρες την ημέρα από τις 8:30π.μ. μέχρι 1:30μ.μ.  Στο τέλος πολλαπλασιάσαμε τις ώρες λειτουργίας  5ώρες  x 20 ημέρες   x  3  μήνες και βρήκαμε ότι θα δουλέψουν περίπου 300 ώρες. Για να βρούμε την ενέργεια που θα καταναλώσει για όλο το χρόνο πολλαπλασιάσαμε 300 ώρες x 4 KW  και βρήκαμε 1200KWh για μια αίθουσα διδασκαλίας. Την ίδια ενέργεια 1200KWh  θα χρειαστούμε και για θέρμανση μιας αίθουσας με τη βοήθεια συσκευής κλιματισμού αν  δουλέψει τρεις μήνες Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη με ζεστό αέρα. Συνολικά 2400 KWh για 6 μήνες για μια αίθουσα διδασκαλίας. Βρίσκουμε πόση ενέργεια χρειάζεται για να δουλέψουν συσκευές κλιματισμού σε όλες τις αίθουσες του σχολείου για 6 μήνες.

   Υπολογισμός: 2400 KWh x 46 αίθουσες= 110400 KWh.

 1. Βλέπουμε ότι με την ενέργεια των φωτοβολταϊκών μπορούμε να καλύψουμε πλήρως  τις  ανάγκες του σχολείου μας σε κλιματισμό και θα περισσεύει ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορέσουμε να την πουλήσουμε.

(121318 KWh – 110400 KWh= 10918  KWh)

  7.Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σχολείο μας μπορούμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Θα περιορίσουμε εκπομπή στην ατμόσφαιρα 133450 kg διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.

Υπολογισμός: 201000 KWh x 1,1 kg= 221100kg CO2

 

 • Αποτελέσματα που πήραμε από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων προς τους μαθητές:
 • Στην ερώτησή μας αν ξέρουν οι μαθητές τι είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απάντησαν θετικά:

Το 76% των μαθητών της Α’ τάξης

Το 98% των μαθητών της Β’ τάξης

Το 87% των μαθητών της Γ’ τάξης

Βλέπουμε ότι τα παιδιά του σχολείου είναι αρκετά καλά ενημερωμένα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. (παράρτημα σελ.24 )

 • Στην ερώτηση αν γνωρίζουν σε τι χρησιμεύουν τα φωτοβολταϊκά απάντησαν θετικά: Το 29% των μαθητών της Α’ τάξης

Το 70% των μαθητών της Β’ τάξης

Το 73% των μαθητών της Γ’ τάξης  (παράρτημα σελ.25)

 • Στην ερώτηση αν έχουν δει ποτέ εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών απάντησαν θετικά: Το 7% των μαθητών της Α’ τάξης

Το 39% των μαθητών της Β’ τάξης

Το 44% των μαθητών της Γ’ τάξης (παράρτημα σελ.26)

Παρατηρούμε ότι τα παιδιά της Β και Γ τάξης γνωρίζουν περισσότερα για τα φωτοβολταϊκά επειδή το θέμα αυτό διδάχτηκε στα μαθήματα της Φυσικής της
Β΄ Γυμνασίου. Εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών οι μαθητές παρατήρησαν σε τηλεφωνικούς θαλάμους, σε φωτοβολταϊκά πάρκα, σε σπίτια και κτίρια.

 • Από την επεξεργασία αποτελεσμάτων της ερώτησης 4 βλέπουμε ότι ηλιακό θερμοσίφωνα έχουν στο σπίτι τους 110 μαθητές (85%). Άρα αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Κύπρο. Σε αντίθεση με αυτό φωτοβολταϊκά έχουν μόνο 4 σπίτια (3%) από τα 130. Αυτό σημαίνει ότι μόλις άρχισε να αναπτύσσεται αυτή η νέα τεχνολογία (παράρτημα σελ.27).
 • Για επεξεργασία των αποτελεσμάτων της ερώτησης «Πιστεύετε πως θα υπάρχει όφελος σε τυχόν τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο σχολείο μας», μετρήσαμε μόνο τις απαντήσεις των 76 μαθητών που γνωρίζουν σε τι χρησιμεύουν τα φωτοβολταϊκά (βάση των αποτελεσμάτων της ερώτησης 2). Από αυτούς
  70 μαθητές απάντησαν θετικά (92%) και οι υπόλοιποι 6 αρνητικά (8%).
  (παράρτημα σελ.29)
 • Στην ερώτηση αν πιστεύουν πως οι γνώσεις που προσφέρει το σχολείο μας για την χρήση των φωτοβολταϊκών είναι ικανοποιητικές απάντησαν θετικά:

Το 68% των μαθητών της Α’ τάξης

Το 68% των μαθητών της Β’ τάξης

Το 47% των μαθητών της Γ’ τάξης

Συμπληρώνοντας τα ερωτηματολόγια οι μαθητές έδωσαν εισηγήσεις για δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στο σχολείο για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για το θέμα των φωτοβολταϊκών όπως: α) διαλέξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα για τα φωτοβολταϊκά, β) να μας δοθούν ενημερωτικά φυλλάδια και γ) να γίνουν επισκέψεις όπου υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά (παράρτημα σελ.28).

 

 Παρουσίαση Συμπερασμάτων:

 1. Τα φωτοβολταϊκά είναι μια τεχνολογία πολύ χρήσιμη για παραγωγή ενέργειας στην Κύπρο για τους εξής λόγους:
  • Στη χώρα μας ολόχρονα έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια.
  • Το πετρέλαιο το αγοράζουμε από το εξωτερικό και το μεταφέρουμε με πλοία επειδή δεν υπάρχουν κοιτάσματα στη χώρα μας.
 2. Όταν παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά δεν μολύνεται το περιβάλλον επειδή δεν εκπέμπονται ρύποι στην ατμόσφαιρα. Τα φωτοβολταϊκά δουλεύουν αθόρυβα, δεν χρειάζονται συντήρηση και έχουν μεγάλο χρόνο ζωής. Με αυτό τον τρόπο βοηθούμε στη μείωση παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και η υπερθέρμανση του πλανήτη.
 3. Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια προωθείται πολύ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και στα δημόσια σχολεία. Με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις οροφές των σχολείων της Κύπρου μπορούμε να καλύπτουμε πλήρως τις ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη κι αν θα τοποθετηθούν οι συσκευές κλιματισμού σε όλες τις αίθουσες. Αυτό θα κάνει τις συνθήκες μάθησης των παιδιών πολύ καλύτερες.
 4. Οι μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου Βεργίνας γνωρίζουν αρκετά για τα φωτοβολταϊκά από τα μαθήματα του σχολείου. Οι περισσότεροι μαθητές πιστεύουν ότι η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στην οροφή του σχολείου θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη.
 5. Προτείνουμε να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά μεγάλης ισχύος στις οροφές των σχολείων και άλλων δημόσιων κτηρίων που έχουν μεγάλο εμβαδό και κατάλληλο προσανατολισμό. Παρόλο που οι εγκαταστάσεις στοιχίζουν αρκετά, θεωρούμε ότι είναι καλύτερο να γίνει αυτή η δαπάνη παρά να πληρώσουμε τεράστιο πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα.
 6. Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στα σχολεία θα βοηθήσει οι μαθητές να      εξοικειωθούν με θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και

να καλλιεργείται μια ενεργειακή συνείδηση που είναι βασικό για την κοινωνία!

 

 

 

 

 

 

 

 Τρόποι Διάχυσης και Αξιοποίησης της Γνώσης που έχει Παραχθεί:

Όσα αποτελέσματα προέκυψαν από την έρευνά μας μπορέσαμε και τα αξιοποιήσαμε θετικά κυρίως ως προς το κοινό.

 • Οι μαθητές του σχολείου μας και όσοι άλλοι τους ενδιαφέρει το θέμα με το οποίο έχουμε ασχοληθεί θα μπορούν να ενημερωθούν ευρύτερα μέσω του περιοδικού του σχολείου μας όπου εντάξαμε την έρευνα μας επίσης και στην ιστοσελίδα του σχολείου (www.schools.ac.cy/gym-ver-lar)

 

 • Γνωρίζοντας για τη διεθνή οργάνωση «Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον» τοποθετήσαμε περίληψη της εργασίας μας και στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. (www.youngreporters.org)

 

 • Τοποθετήσαμε την περίληψη της εργασίας μας στη διεθνή παιδική ιστοσελίδα www.futurenergia.org καθώς και στην ιστοσελίδα του δήμου Λάρνακας (www.larnaka.com).

 

 • Με αφορμή την επίσκεψη του επιτρόπου περιβάλλοντος κ .Θεοπέμπτου στο σχολείο μας, τον ενημερώσαμε για την έρευνα που ασχοληθήκαμε  και του δώσαμε ένα γενικό δείγμα της.

 

 • Πληροφορήσαμε το κανάλι του ΡΙΚ για την έρευνά μας με σκοπό να λάβουμε μέρος σε κάποιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα ή να μας πάρουν  κάποια συνέντευξη  για ενημέρωση του κοινού περί του θέματος.

 

 • Η εργασία στάλθηκε με μορφή ψηφιακού δίσκου στο Υπουργείο Παιδείας, Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στο Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στο κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, στην ΑΗΚ, στη Σχολική Ευφορία Λάρνακας, στο Δήμαρχο Λάρνακας και Έπαρχο. Επίσης τη στείλαμε σε  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως εφημερίδες και περιοδικό Prima Scala .

 

 • Στο τέλος της σχολικής χρονιάς και με το τέλος της έρευνάς μας  οργανώσαμε μια προφορική διάλεξη για τους μαθητές του σχολείου μας .

 

Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό στο θέμα χρήσης φωτοβολταϊκών. Επίσης ελπίζουμε ότι και οι Αρμόδιες Αρχές θα βοηθήσουν στην προώθηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε διάφορα δημόσια κτήρια.

 

Εισηγούμαστε η έρευνα μας να συνεχιστεί από τους μαθητές του σχολείου μας μετά την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στην οροφή του σχολείου. Στη μελλοντική έρευνα οι μαθητές θα μπορέσουν πρακτικά να μετρήσουν ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών  κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς σε σύγκριση με την ενέργεια που καταναλώνει το σχολείο.

 

Επίσης κάνουμε εισήγηση και σε άλλα σχολεία της Κύπρου οι μαθητές να διερευνήσουν δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην οροφή του σχολείου τους.

 

 

 Συνεργασία των Συμμετεχόντων:

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας αποτελούν πέντε παιδιά του Γυμνασίου «Βεργίνα» Λάρνακας , την καθηγήτρια Φυσικής κυρία Τατιάνα Νικολάου καθώς και δύο έμπειρους ερευνητές τον κ. Γεώργιο Γεωργίου και τον κ. Γιώργο Μακρίδη.

 

Αρχικά  ενημερώθηκε  από την κα. Νικολάου για το διαγωνισμό ΜΕΡΑ και οργανώσαμε μια ομάδα των πέντε μαθητών. Στη συνέχεια συγκεντρωθήκαμε για να αποφασίσουμε το θέμα στο οποίο θα εργαζόμασταν από κοινού και κάναμε το σχέδιο δράσης.

 

Αποφασίσαμε ότι θα συνεδριάζαμε τακτικά κάθε Τετάρτη το 2ο διάλλειμα.  Χωρίσαμε  τη δουλειά σε διάφορες κατηγορίες και ο καθένας επέλεξε τον τομέα που τον ενδιέφερε περισσότερο. Ο κάθε μαθητής είχε να ενημερώνει τακτικά στις συνεδριάσεις τα μέλη της ομάδας για τα διαβήματα που έκανε. (βλ. πρακτικά παράρτημα σελ. 30-34). Πρακτικά των συναντήσεων κρατούσε η Ειρήνη Συκοπετρίτου.

 

Στη συνέχεια πήραμε πληροφορίες από τους έμπειρους ερευνητές μας που μας βοήθησαν στην έρευνα. Οι έμπειροι ερευνητές μας συμβούλεψαν για πηγές πληροφοριών όπως βιβλία και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Πραγματοποιήσαμε  επισκέψεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τις οποίες είχε οργανώσει  η καθηγήτρια και συντονίστριά μας, για να συναντήσουμε τους έμπειρους ερευνητές κ. Γεωργίου και κ.Μακρίδη. Κατά τις επισκέψεις αυτές μας εξήγησαν πολλά για τη λειτουργία και κατασκευή φωτοβολταϊκών. Επίσης  είχαμε και συχνή επικοινωνία με αυτούς  δια μέσου του τηλεφώνου και του διαδικτύου, επειδή συνδέσαμε τους υπολογιστές του εργαστηρίου Φυσικής του σχολείου με το διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τη χρηματοδότηση του διαγωνισμού.

 

Η καθηγήτριά μας κα. Νικολάου μας καθοδήγησε και μας βοήθησε σε όλα τα στάδια της εργασίας. Συνέβαλε πολύ στην οργάνωση συναντήσεων για συνεντεύξεις και στην διάχυση της γνώσης.

 

Με τα λεφτά που πήραμε από την επιχορήγηση του διαγωνισμού αγοράσαμε κάρτες  μνήμης για όλα τα μέλη της ομάδας όπου ανταλλάσσαμε όλες τις πληροφορίες που είχαμε συλλέξει. Η χρήση των καρτών μνήμης και του διαδικτύου βοήθησε πάρα πολύ στην ανταλλαγή πληροφοριών στην πορεία της εργασίας. Μπορούσαμε γρήγορα να ενημερώσουμε όλα τα μέλη της ομάδας γι’ αυτό στις κοινές συναντήσεις δεν σπαταλούσαμε το χρόνο για ενημέρωση, αλλά ο καθένας από μας ήταν έτοιμος να δώσει τις παρατηρήσεις του και να παρουσιάσει τις ιδέες του. Επίσης χρησιμοποιήσαμε το χρόνο των συναντήσεων για να πάρουμε κοινές αποφάσεις σε όλα τα στάδια της εργασίας μας.

 

Όταν ένα μέλος της ομάδας, η Ραφαέλα Κουλία, είχε αρρωστήσει κατά τη διάρκεια της έρευνας, πρόθυμοι οι υπόλοιποι ανέλαβαν τη δουλειά της. Αργότερα όταν επέστρεψε την ενθάρρυναν και τη βοήθησαν να αφομοιωθεί με την εργασία της ομάδας.

 

Στο τελικό στάδιο οργανώσαμε ένα γεύμα εργασίας με τους έμπειρους ερευνητές με σκοπό ενημέρωσής τους για τα αποτελέσματα της έρευνας. Τότε εκείνοι μας έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για την ολοκλήρωση της εργασίας μας.

 

 

 

 Δεξιότητες που Αποκτήθηκαν:

 

Μέσα από την έρευνα μας όλα τα μέλη της ομάδας απόκτησαν πολλές και χρήσιμες δεξιότητες.

 

 

 • Η παρακολούθηση της διάλεξης που οργάνωσε το Ίδρυμα  Προώθησης Έρευνας  μας βοήθησε σε σωστό προγραμματισμό και εκτέλεση έρευνας σε διάφορα στάδια της. Παρακολούθησαν διάλεξη ο Γιάννης Ιωνάς και η Μαριλένα Χατζηπροδρόμου μαζί με την καθηγήτρια Νικολάου Τατιάνα και  μετά ενημέρωσαν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας στην τακτική συνάντηση .

 

 • Επίσης, μάθαμε τη χρήση της βιβλιογραφίας και της ανασκόπησης της, διαδικασία την οποία βρήκαμε πολύ χρήσιμη. Εδώ δούλεψαν όλα τα μέλη της ομάδας αλλά η μεγαλύτερη συμβολή ήταν του Γιάννη Ιωνά.

 

 • Αποκτήσαμε δεξιότητες όπως της οργάνωσης και διεξαγωγής συνεντεύξεων , ετοιμασία ερωτήσεων για αυτές, να ορίζουμε συνάντηση για συνέντευξη και καταγραφή πληροφοριών. Όλα τα παιδιά έδωσαν ιδέες για τις ερωτήσεις των συνεντεύξεων. Η Μαριλένα πήρε συνεντεύξεις (αλλά και άλλα παιδιά της ομάδας έδωσαν πρόσθετες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων) και επεξεργάστηκε αποτελέσματα, μεταφέροντας πληροφορίες από το μαγνητόφωνο.

 

 • Αποκτήσαμε δεξιότητες στη συγγραφή επιστημονικού ερωτηματολογίου για σκοπό έρευνας προς τους μαθητές του σχολείου μας και στον τρόπο επεξεργασίας του. Εδώ επίσης έδωσαν ιδέες για ερωτήσεις όλα τα παιδιά της ομάδας, αλλά στο τελικό στάδιο ήταν πάρα πολύ χρήσιμες οι συμβουλές των έμπειρων ερευνητών, κ. Γεωργίου και κ. Μακρίδη.

 

 • Αποκτήσαμε δεξιότητες στη χρήση προγράμματος Excel για να μας βοηθήσει να έχουμε αποτελέσματα από τα ερωτηματολόγια. Οι μαθήτριες Ειρήνη Συκοπετρίτου και Γεωργία Φιλίππου αρίθμησαν όλα τα ερωτηματολόγια, πέρασαν πληροφορίες από αυτά στο πρόγραμμα Excel και πήραν τα αποτελέσματα με τη βοήθεια του προγράμματος αυτού. Στη  δημιουργία  γραφικών παραστάσεων με τη βοήθεια του ίδιου προγράμματος, συνέβαλε ο Γιάννης Ιωνάς. Για τα αποτελέσματα ενημερώθηκε η ομάδα στις κοινές συναντήσεις.

 

 • Για να κάνουμε την έρευνα ήταν απαραίτητη η δεξιότητα στην χρήση του  διαδικτύου, όχι μόνο για ενημέρωση από διάφορα άρθρα για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και χρήση του λογισμικού Google  Earth, για τη μέτρηση του εμβαδού  της οροφής του σχολείου μας. Με το λογισμικό Google  Earth  ασχολήθηκαν ο Γιάννης Ιωνάς με τη Ραφαέλα Κουλία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Στον υπολογισμό αριθμού των φωτοβολταϊκών πλακών ήταν απαραίτητες νέες γνώσεις στα μαθηματικά για τριγωνομετρικούς αριθμούς, που δε διδάσκονται στο γυμνάσιο αλλά στο λύκειο. Εδώ μας βοήθησε η καθηγήτρια κ. Νικολάου που μας σύστησε τα βιβλία του Λυκείου και έλυσε τις απορίες μας. Με τον υπολογισμό ασχολήθηκαν η Μαριλένα Χατζηπροδρόμου και η Ραφαέλα Κουλία.

 

 

 • Με τη διεξαγωγή της έρευνας μάθαμε να βγάζουμε σωστά αποτελέσματα και συμπεράσματα. Συμπεράσματα προήλθαν από όλη την ομάδα στην κοινή συγκέντρωση. Σημαντική ήταν η συμμετοχή της Ειρήνης Συκοπετρίτου και της Γεωργίας Φιλίππου.

 

 • Αφού  τελειώσαμε  την έρευνα, αποφασίσαμε να την προωθήσουμε προς διάφορους φορείς όπως περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης, αποκτήσαμε δεξιότητες συγγραφής συνοδευτικής επιστολής και διαφύλαξης πληροφοριών σε ψηφιακό δίσκο για εξοικονόμηση χαρτιού, όταν στείλαμε την έρευνα μας σε διάφορους φορείς.

 

 • Κατά τη διάρκεια της έρευνας είχαμε αναπτύξει δεξιότητα της ομαδικής συνεργασίας και σεβασμού της γνώμης των άλλων μελών της ομάδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. «Φωτοβολταϊκά  Συστήματα » , Φραγκιαδάκης Ιωάννης Ε .

Εκδόσεις: Ζήτη  , Θεσσαλονίκη , 2007

 1. « Μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική με

φωτοβολταϊκά συστήματα, Βασικές Έννοιες, Οδηγίες Σχεδιασμού, Οικονομική Βιωσιμότητα », Νεοκλέους, Ανδρέας , Εκδόσεις: ΙΩΝ, Αθήνα, 1999

 1. « Μηχανική των φωτοβολταϊκών συστημάτων τεχνολογία, μελέτες, εφαρμογές: 55 λυμένα προβλήματα και ασκήσεις », Καπλάνης, Σωκράτης Ν. , Εκδóσεις: ΙΩΝ, Αθήνα, 2004
 2. « Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας » ,Επιτροπή διαχείρισης του ειδικού ταμείου Α.Π.Ε και Ε.Ξ.Ε ,Λευκωσία 2008
 3. «Φωτοβολταϊκά Συστήματα –Οδηγός της Υπηρεσίας Ενέργειας για την Προώθηση των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων», Υπουργείο Εμπορείου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Λευκωσία, 2008

 

Ιστοσελίδες του Διαδικτύου:

 1. http://www.pvtechnology.ucy.ac.cy
 2. sma-hellas.com
 3. http://www.cres.gr/kape/energeia_politis/energeia_politis_photovol.htm
 4. http://www.greenpeace.org/greece/137368/137396/138793
 5. http://www.iqsolarpower.com/
 6. http://el.wikipedia.org
 7. http://www.seners.gr/pages/gr/faq.htm
 8. http://www.sma-hellas.com/
 9. http://www.physics4u.gr/news/2008/scnewshtml
 10. http://www.allcom.com.gr/0010000002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Σύγκριση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννήτριας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα φωτοβολταϊκά είναι πάρα πολύ πιο μικρά σε όγκο, αθόρυβα

και ευκολότερα στην χρήση από την ανεμογεννήτρια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρήση φωτοβολταϊκών για λειτουργία λάμπας, κουδουνιού και ανεμιστήρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συστήματα φωτοβολταϊκών ισχύος 1 KW : μονοκρυσταλικά, πολυκρυσταλικά και λεπτής επίστρωσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτόνομο σύστημα της αυτόματης πόρτας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη στο φωτοβολταϊκό πάρκο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πυρανόμετρο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θερμόμετρα που μετρούν θερμοκρασία φωτοβολταϊκών

 

 

 

 

Συνέντευξη από τον κ.Γίωργο Μακρίδη  που εγινε στις  5  Γενάρη 2009

στο φωτοβολταϊκό πάρκο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Πώς είναι φτιαγμένα τα φωτοβολταϊκά;

Ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο (μεγάλο) έχει 36-48 ή 54 φωτοβολταϊκά κύτταρα. Το γυαλί από πάνω είναι ειδικό για να αντέχει σε ψηλές θερμοκρασίες. Υπάρχει επίσης μια σκληρή βάση που κολλά το φωτοβολταϊκό με το γυαλί. Κατασκευή γίνεται έτσι ώστε να μην μπορεί να μπαίνει υγρασία.  Υπάρχει και το πλαίσιο για να κερατίσει τα φωτοβολταϊκά κύτταρα και τη βάση. Το πίσω μέρος είναι από σκληρό πλαστικό για να του δίνει πιο πολύ δύναμη (γιατί  το φωτοβολταϊκό όταν το αγγίζουμε είναι παρά πολύ λεπτό και σπάζει με το παραμικρό). Κάθε φωτοβολταϊκό πλαίσιο έχει 2 καλώδια, το θετικό και το αρνητικό. Τα φωτοβολταϊκά κάθονται σε ειδικά στηρίγματα.

 

Ποιές τεχνολογίες υπάρχουν ήδη στην αγορά;

Οι τρεις  μεγαλύτερες τεχνολογίες είναι τα μονοκρυσταλικά, πολυκρυσταλικά και αυτά της λεπτής επίστρωσης.

 

Πόση απόδοση έχει το κάθε σύστημα;

Τα συστήματα λεπτής επίστρωσης (άμορφου πυριτίου) έχουν πιο χαμηλή απόδοση του μονοκρυσταλικού και του πολυκρυσταλικού. Του μονοκρυσταλικού και πολυκρυσταλικού είναι περίπου το 15% η απόδοση τους ενώ της λεπτής επίστρωσης έχουν περίπου 6-7% απόδοση.

Η μέγιστη απόδοση  που αναμένεται για πυρίτιο έχει κάποιο όριο το οποίο είναι μέχρι 40%, το οποίο κόντεψαν να το φτάσουν πειραματικά εργαστήρια αλλά ακόμα στην παραγωγή είναι στα 15-16%.Όλα αυτά του πυριτίου παράγονται από την άμμο. Άρα υπάρχει αφθονία στο υλικό παραγωγής. Δεν υπάρχουν όμως αρκετά εργοστάσια παραγωγής.

Η τεχνολογία με το άμορφο πυρίτιο έχει πιο χαμηλή απόδοση όμως μπορεί το φωτοβολταϊκό του να μπαίνει πάνω σε γυαλί και έτσι μπορεί να αντικαταστήσει τις πέργολες στα σπίτια, για σκίαστρα και πάνω στα παράθυρα όπου είναι διαφανές και παράγει ρεύμα στο γυαλί.

 

Yπάρχει κάποια καινούρια  τεχνολογία φωτοβλταϊκών; 

Υπάρχει μια καινούρια τεχνολογία φωτοβολταϊκών η οποία αναμένεται να μπαίνει αντί για κεραμίδια. Είναι συστήματα εστιασμού  τα οποία έχουν φακούς πάνω και οι φακοί εστιάζουν τον ήλιο κατά περίπου 100 φορές. Υπάρχουν άλλα συστήματα που εστιάζουν τον ήλιο κατά 500 φορές και με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιείς πιο μικρή επιφάνεια φωτοβολταίκών. Δηλαδή μπορείς να παράγεις  την ίδια ενέργεια με ένα  μικρό φωτοβολταϊκό και εστιασμένο ήλιο παρά με μεγαλύτερη επιφάνεια φωτοβολταϊκού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν έχεις περιορισμένη επιφάνεια χώρου όπως για παράδειγμα σε ταράτσες  σπιτιών. Είναι ακριβά αλλά αναμένεται  στα επόμενα 5-10 χρόνια να είναι πιο ανταγωνιστικά.

 

Ποιά είδη συστημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών  υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο είδη συστημάτων, τα αυτόνομα και τα ενωμένα στο δίκτυο.

Αυτόνομα συστήματα είναι αυτά που μπορείς να τα βάλεις σε ορεινές περιοχές όπου δεν υπάρχουν στύλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού και οπουδήποτε αλλού που δεν μπορείς να βάλεις το ρεύμα ή αν θέλεις να οικονομήσεις πάνω στο ρεύμα.

Τα συστήματα ενωμένα στο δίκτυο είναι τα συστήματα που περισσότερο τοποθετούν οι άνθρωποι πάνω στις ταράτσες των σπιτιών τους και αυτό το κάνουν για να στείλουν όλο το ρεύμα στην Α.Η.Κ και να μην αποθηκεύουν καθόλου.

 

Τι είναι ο μετατροπέας;

Χρησιμοποιώντας  τον μετατροπέα αλλάζουμε το συνεχές ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά σε εναλλασσόμενο.

 

Πόση % απώλεια  της ενέργειας έχουμε   στις μετατροπές;

Στις μετατροπές χάνεται περίπου 5% της ενέργειας.

Είμαστε από τις χώρες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εύκολα φωτοβολταϊκά αλλά ούτε στο 1%  της χρήσης τους δεν είμαστε.

 

Με ποιο τρόπο γίνεται διερεύνηση λειτουργίας φωτοβολταϊκών;

Εκτός από φωτοβολταϊκά πλαίσια και μετατροπείς υπάρχει και ένα δίκτυο αισθητήρων ( net working sensors) τα οποία πιάνουν δεδομένα ανά δευτερόλεπτο και μετά μεταφέρονται σε κέντρο εξυπηρέτησης όπου και κάνουν ανάλυση δεδομένων. Αυτό γίνεται για να καταλάβουμε πώς αποδίδουν και πώς λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά σε εξωτερικούς χώρους.

 

Τι είναι το πυρανόμετρο;

Είναι ειδικός αισθητήρας που μετρά την ηλιακή ακτινοβολία που πέφτει πάνω στη γη κάθε δευτερόλεπτο. Η ηλιακή ακτινοβολία μετριέται σε KW ανά τετραγωνικό μέτρο. Επίσης έχουμε αισθητήρα θερμοκρασίας (sensor) κολλημένο πάνω στο πλαίσιο που μετράει την θερμοκρασία του πλαισίου.

 

Ποιά θερμοκρασία είναι η κατάλληλη για να δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά;

Είναι καλύτερα να δουλεύουν στους 25° C. Η θερμότητα του ήλιου είναι απώλεια για τα φωτοβολταϊκά ,δηλαδή όσο πιο ζέστη είναι πάνω στα φωτοβολταϊκά τόσο πιο πολύ χαμηλώνει η απόδοση τους.

 

Πότε σπάζουν τα φωτοβολταϊκά;

Τα φωτοβολταϊκά σπάζουν όταν  σκιάζονται  από κάπου και όλη η ενέργεια πηγαίνει πάνω σε αυτό που  είναι σκιασμένο και ζεσταίνεται με αποτέλεσμα να σπάσει. Αν σκιάζεται το σύστημα μπορεί να μην δουλέψει και καθόλου  και είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας απώλειας. Αν υπάρχει σκόνη στα φωτοβολταϊκά υπάρχει περίπου 1-2% απώλεια.

 

Πώς πρέπει να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά για καλύτερη απόδοση;

Στην Κύπρο η καλύτερη γωνιά που πρέπει να έχουν τα φωτοβολταϊκά για να δίνουν περισσότερη ενέργεια είναι 27,5° ( προς τα νότια).

 

Με το να  βλέπουν πάντα όψη τον ήλιο( οι ακτίνες να πέφτουν κάθετα) έχουν παραγωγή ενέργειας 30%  σε μόνιμη εγκατάσταση.

Αν η στέγη σου είναι επίπεδη δεν μπορείς να βάλεις το ένα πίσω από το άλλο. Θέλεις απόσταση για να μην σκιάζεται και να υπολογίσεις  πόσο χώρο έχεις για τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών.

 

Ποία είναι τα κύρια πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών;

Η μέγιστη παραγωγή τους ταυτίζεται με την μέγιστη ζήτηση.

Δεν χαλάνε ποτέ.

Αισθητικά και για το περιβάλλον είναι πιο καλά από άλλες τεχνολογίες.

 

Ποιος είναι ο χρόνος ζωής των φωτοβολταϊκών;

Σταδιακά υπάρχει κάποια απώλεια γιατί  είναι εκτεθειμένα αλλά μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 20 χρόνια.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΤΙΣ 20.3.2009

 

 

 

Ποιος είναι ο σκοπός της Υπηρεσίας  Ενέργειας ;

Ο βασικός σκοπός του τμήματος ενέργειας είναι η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και η παροχή κινήτρου για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι διαθέσιμες στην Κύπρο ( βασικές είναι η ηλιακή η αιολική και η βιομάζα).

Παρέχουμε κίνητρα για να προωθηθούν οι τεχνολογίες που συσχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά, ηλιακά, ανεμογεννήτριες κ.τ.λ.

Όπως και δίνουμε κίνητρα για θερμομόνωση τόσο στον οικιστικό τομέα όσο και  στις επιχειρήσεις.

Παίρνουμε μέρος σε διεθνής προγράμματα, ευρωπαϊκά, και της Κύπρου που συσχετίζονται με την έρευνα και  τη διάδοση αυτών των τεχνολογιών.

 

Στα σχολεία με φωτοβολταϊκά θα δοθεί επιχορήγηση ή όχι;

Ναι ήδη γίνεται. Υπάρχουν σε αρκετά σχολεία μικρά συστήματα φωτοβολταϊκών των

5 KW και υπάρχει χορηγία 55 % του κόστους όπου μπορεί να πουλήσει το ρεύμα με επιδότηση όπως τα 20, 5 σεντς το ευρώ για μια κιλοβατώρα. Είναι μια επένδυση οικονομικά βιώσιμη και στα 8-10 χρόνια καλύπτεις τα βασικά έξοδα. Ακόμα  υπάρχει το όφελος: για τον υπόλοιπο χρόνο έχεις κατά κάποιο τρόπο δωρεάν το ρεύμα.

Το 2ο project έχει σκοπό  να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά σε διάφορα σχολεία,  θα επιχορηγηθεί από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το  σχέδιο αρχίζει μέσα στο 2009 και θα ολοκληρωθεί το 2010.

 

Πόση επιχορήγηση υπάρχει για το σκοπό αυτό;

Με το Ευρωπαϊκό project θα είναι δωρεάν. Τα σύστηματα θα τοποθετηθούν  δωρεάν στα 48 σχολεία της Κύπρου  που έχουν επιλεγεί .

Υπάρχει και το υφιστάμενο σχέδιο . Αν και το σχολείο δεν περιλαμβάνεται στο project  όπου  βάζει η  εφορία και  παίρνει 55% χορηγία.

 

 Για να δοθεί  η επιχορήγηση τι έντυπα χρειάζονται?

Πρώτα από όλα πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο από την Υπηρεσία Ενέργειας που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα . Βασικά χρειάζονται  τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος, κάποιες πρόνοιες, πληροφορίες για το χώρο που θα τοποθετηθούν  τα φωτοβολταϊκά και τη άδεια οικοδομής του σπιτιού. Θα  γίνει μια απλή μελέτη για να δουν την παραγωγή που αναμένεται να γίνει και  αν θα είναι βιώσιμο οικονομικά το σύστημα.  Επίσης πρέπει να απευθυνθεί κάποιος στην Αρχή Ηλεκτρισμού άν ενδιαφέρεται να ενωθεί με το δίκτυο και να πουλά το ρεύμα.  Χρειάζεται  να συμπληρώσεις ένα έντυπο  μαζί με τα πιστοποιητικά  και να πας στην Αρχή Ηλεκτρισμού για να πάρεις προσφορές από τον προμηθευτή.

 

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών  πόσο χρόνο χρειαζόμαστε?

Αρχικά  θα χρειαστείς κάποιο χρόνο για να κάνεις την μελέτη του χώρου, του συστήματος  και να πάρεις προσφορές.  ‘Ολο αυτό θα σου πάρει λίγες εβδομάδες.

Αφού υποβληθεί η αίτηση στο Ίδρυμα Ενέργειας θα αξιολογηθεί από την επιτροπή, και σε περίπου  2-3  μήνες θα πάρεις την  έγκριση. Σπάνια   απορρίπτεται ένα σύστημα, αφού τηρεί τους όρους.

Η  εγκατάσταση χρειάζεται  2-3 μέρες και σε μια   εβδομάδα ολοκληρώνεται. Συνολικά  θα πάρει  6  μήνες.

 

 

Ποιοι  περιορισμοί υπάρχουν  στην  εγκατάσταση και  στην  τοποθέτηση?

Χορηγούνται  συστήματα μέχρι  20 KW. ‘Αρα  είναι ένα σύστημα κάπου 3  τετραγωνικά μέτρα  το μέγιστο βάση σχεδίου. Υπάρχει πιο μεγάλο αλλά είναι για εταιρείες,  δεν καλύπτει τα σχολεία.

Βασικός περιορισμός είναι ο χώρος και το κόστος.  Υπάρχει  κάποιο υψηλό κόστος που χρειάζεται επιδότηση για να  συμφέρει οικονομικά. Υποχρεωτικά  πρέπει να μπουν στην οροφή  του κτιρίου για να έχουν την ανάλογη παραγωγή και να βρεθεί  χώρο που να μην σκιάζονται  .

 

 

Ποιας  ισχύος πρέπει   να  είναι το σύστημα στα σχολεία για να υπάρχει  επιχορήγηση της  Ευρωπαϊκής Ένωσης  ;

Ανάλογα με το χώρο που μας έδωσαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Ανάλογα τις  ισχύος που μπορεί να μπει αλλά  ελέγχεται προσωπικά από άτομα της Υπηρεσίας Ενέργειας, γιατί  υπάρχουν  κάποιες πρόνοιες για ασφάλεια από την άκρια της  οικοδομής.

 

 

Δεν θα υπερβαίνουν τα  20 KW ή μπορεί να τοποθετηθεί πιο μεγάλη εγκατάσταση;

Σε κάποια συστήματα θα είναι πιο μεγάλη εγκατάσταση ανάλογα με το χώρο που διαθέτει κάθε σχολείο,  γι’αυτά που είναι μέσα στο project μόνο,  για τα υπόλοιπα υπάρχει περιορισμός μέχρι 20 KW ( σχέδιο χορηγιών).

 

 

Στο σχολείο μας, ποιάς ισχύς εγκατάσταση θα τοποθετηθεί;

10KW.

 

 

Ποιος  θα χρησιμοποιεί  το ρεύμα που θα παράγεται στα σχολεία;

Η Σχολική Εφορία ή το άτομο που ασχολείται με τα οικονομικά του σχολείου.

 

 

Ποιά  είναι τα κίνητρα;

Οικονομικό: 55% χορηγία και πουλάς το ρεύμα με αυξημένη τιμή από αυτή που το αγοράζεις( με επιδότηση).

Περιβαλλοντικά κίνητρα: με τη χρήση των φωτοβολταϊκών αντί των  ορυκτών καυσίμων για να παράγεις ηλεκτρικό ρεύμα αποφεύγεις την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που καταστρέφουν το περιβάλλον.

Επίσης μειώνεται η εξάρτηση της χώρας μας από τη εισαγωγή πετρελαιοειδών, άρα έχουμε οικονομικό όφελος για την χώρα. Επίσης μπορείς να πεις ότι αναπτύσσεται η τεχνολογία γιατί  μπορείς  να χρησιμοποιήσεις  τα φωτοβολταϊκά σε περιοχές που είναι απομονωμένε, για αναζωογόνηση οικονομική και κοινωνική της περιοχής.

Βοηθούμε τους  μαθητές να εξοικειωθούν με θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καλλιεργείται μια ενεργειακή συνείδηση, βασικό για την κοινωνία!

 

 

 

 

 

Θα αγοράζεται το ρεύμα που θα παράγουν  τα φωτοβολταϊκά ενός  σχολείου με τη τιμή επιχορήγησης ή με την κανονική;

 

Υπάρχει ειδική πρόνοια λόγω του ότι θα καλύπτονται οι ανάγκες  του σχολείου και θα αφαιρείται από τον λογαριασμό της ΑΗΚ.

Θα είναι ίδια τιμή που πουλά η  ΑΗΚ  γιατί τα συστήματα θα μπουν δωρεάν στα σχολεία και δεν θα υπάρχει ο λόγος να σου δίνει κάποια τιμή για να καλύψει τις ανάγκες σου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ομάδα παίρνει συνέντευξη από τον κ. Α.Στυλιανίδη

στο Τμήματος Ενέργειας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΛΕΦΑ Διευθυντή Εκμετάλλευσης της επιχειρησιακής μονάδας εξυπηρέτησης πελατών της Α.Η.Κ. ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ στις 20.3.2009

 

 

Γιατί προωθείτε από τη Α.Η.Κ εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

Σύμφωνα με την οδηγία του 2001 της ευρωπαϊκής επιτροπής κάθε χώρα δεσμεύτηκε να έχει κάποια ποσοστά ηλεκτροπαραγωγής  από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Κύπρος δεσμεύτηκε να έχει 6% ως το 2010. Με το σημερινό ρυθμό εγκατάστασης φωτοβολταϊκών θα μπορέσουμε να έχουμε ηλεκτροπαραγωγή από τα φωτοβολταϊκά  1, 1% και ακόμα 1, 1% από βιομάζα. Άρα δεν θα το κατορθώσουμε.

Το 2020  τα ποσοστά πρέπει να είναι 13% της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Διαφορετικά δε θα γλυτώσουμε το πρόστιμο. Το πρόστιμο θα είναι πολύ μεγάλο.

 

Γιατί θα υπάρχει αυτή η τιμωρία;

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν πλεονέκτημα ότι μπορούν να αποτρέψουν την εκπομπή στην ατμόσφαιρα βλαβερών αερίων. Γι΄αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στην εγκατάστασή τους. Ως εκ  τούτου τα λεφτά που θα πληρώνουμε για πρόστιμα θα μπορούσαν να επενδυθούν σε αυτές τις πηγές ενέργειας.

 

 Ποιοί δίνουν χρήματα για το  Ειδικό  Ταμείο που επιχορηγεί και επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών;

Υπάρχει κάποια χρέωση για κάθε κιλοβατόρα που καταναλώνουμε κάπου 22 σεντς ανά κιλοβατόρα. Είναι ένα πρόστιμο που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για να δημιουργηθούν οι πόροι για το ταμείο.

 

Ποια επιτεύγματα έχουμε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Επαρχία Λάρνακας;

Στην Κύπρο υπάρχουν 321 υποστατικά που έχουν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1586,37 KW. Από αυτά στην επαρχία Λάρνακας είναι 94 με συνολική ισχύ 542,71 KW.

 

Στα σχολεία έχουμε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών;

Έγινε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 29 σχολεία με συνολική ισχύ 129,91 KW  από τα οποία τα τρία βρίσκονται στην επαρχία Λάρνακας με συνολική ισχύ 15,08 KW.

Μπορείτε να έχετε πληροφορίες από τον πίνακα.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Α/Α Ονοματεπώνυμο Περιφέρεια Ισχύς   Φ/Σ                           (KW) Παραγωγή (kWh)              2008 Σύμβαση Αγοράς                                                                                                                               Ηλεκ. Ενέργειας Ημερομηνία
1 Εφ. Ελλ. Εκπ. Αραδίππου (Νέο Λύκειο) Α-Λ 5,08 4.877 6/5/2008
2 Εφ. Ελλ. Εκπ.Λάρνακας (Δημ. Σχ. Βεργίνας) Α-Λ 5,00 7/8/2008
3 Σχ. Εφ. Λευκάρων (Γυμν. Λευκάρων) Α-Λ 5,00 11/12/2008
4 Εφ. Ελλ. Εκπ. Λεμεσού (Γυμν. Αγ.Σπυρίδωνα) Λεμεσού 4,95 460 5/11/2007
5 Εφορεία Αρμενικών Σχολείων Κύπρου (NAREG) Λεμεσού 1,00 1.287 21/3/2008
6 Σχολική Εφορεία Πολεμιδιών (Γυμνάσιο Πολ.) Λεμεσού 5,00 6.321 21/3/2008
7 Εφ. Σχ. Εκπ.Λεμεσού (Δημ. Σχ. Τσίρειο) Λεμεσού 5,08 6.290 5/3/2008
8 Σχ. Εφ. Πολεμιδιών (Γυμν. Αγ. Ιωάννη) Λεμεσού 5,00 4.153 21/3/2008
9 Σχ. Εφ. Κ. Πολεμιδιών (Γυμν. Αγ. Βαρβάρας) Λεμεσού 5,08 28/8/2008
10 Σχολική Εφορεία Ομόδους (Γυμν. Ομόδους) Λεμεσού 5,00 980 14/10/2008
11 Σχ. Εφ. Αγ.Αθανασίου (Γυμν. Λινόπετρας) Λεμεσού 5,00 20/11/2008
12 Σχολική Εφορεία Κακοπετριάς (Δημ. Σχ.) Λ-Κ-Μ 4,95 7.670 29/1/2007
13 Εφορ.Σχ. Εκπαιδ. Λ/σίας (Γυμν. Δ & Θ) Λ-Κ-Μ 4,95 4.267 19/1/2007
14 Σχ. Εφ. Στροβόλου (Λυκ. Απ. Βαρνάβα) Λ-Κ-Μ 2,10 1.792 27/2/2007
15 Σχολική Εφορία Ακακίου (Γυμν. Ακακίου) Λ-Κ-Μ 4,90 8.420 7/5/2007
16 Σχ.Εφ.Στροβόλου (Δημ. Σχ. Π. Γεωργιάδη) Λ-Κ-Μ 4,95 5.040 4/7/2007
17 Σχ. Εφ. Έγκωμης (Λύκειο Κύκκου Β’) Λ-Κ-Μ 5,04 7.201 31/1/2008
18 Σχ. Εφ. Ανθούπολης/Λακατάμιας (Γυμν.) Λ-Κ-Μ 5,01 1.380 3/4/2008
19 Σχολική Εφορία Μάμμαρι (Δημ. Σχ.) Λ-Κ-Μ 0,90 852 21/5/2008
20 Σχ. Εφ. Στροβόλου (Λυκ. Απ. Μάρκου) Λ-Κ-Μ 4,95 2.766 16/5/2008
21 Σχολική Εφορία Ιδαλίου (Δημ. Σχ.) Λ-Κ-Μ 5,01 3.963 15/4/2008
22 Εφ. Ελ. Εκπ.Λ/σίας (Α’ & Β’ Δημ. Σχ. Καιμακλίου) Λ-Κ-Μ 4,95 2.996 8/5/2008
23 Σχ. Εφ.Πέρα Χωριού Νήσου (Α’ Δημ. Σχ.) Λ-Κ-Μ 5,10 212 16/7/2008
24 Εφ. Ελλ. Εκπ. Λευκωσίας (Δημ. Σχ. Αγ. Ανδρέα) Λ-Κ-Μ 1,05 21/11/2008
25 Σχολική Εφορεία Ακακίου (Δημ. Σχ.) Λ-Κ-Μ 4,95 5/12/2008
26 Σχ. Εφ. Κοκκινοτριμιθιάς (Α’ Δημ. Σχ.) Λ-Κ-Μ 4,90 7/11/2008
27 Εφ.Ελλ.Εκπ.Πάφου (Δημ.Σχ. Π. Γεωργιάδη) Πάφου 5,01 7.987 14/2/2008
28 Σχολική Εφορεία Πέγειας (Δημοτ. Σχολείο) Πάφου 5,00 6.099 2/4/2008
29 Σχολική Εφορεία Κονιών (Δημ. Σχ.) Πάφου 5,00 4/7/2008
 
  129,91 85.013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτοβολταίκά στο κτήριο της ΑΗΚ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες για απόδοση των φωτοβολταϊκών της ΑΗΚ

 

 

 

 

Μετρήσεις των διαστάσεων της οροφής του σχολείου

με την βοήθεια του Google Earth

Μετρήσεις των δια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υπολογισμός τοποθέτησης φωταβολταϊκών

 

 

L

 

h

27, 5 °

 

d1                                               d

 

L – μήκος του φωτοβολταϊκού πλαισίου

h – ύψος της εγκατεστημένου πλαισίου

d – προβολή πλαισίου στην οροφή

d1 – απόσταση ανάμεσα στις σειρές φωτοβολταϊκών πλαισίων

α= ολική απόσταση για  εγκατάσταση μιας σειράς χωρίς να σκιάζονται τα πλαίσια.

 

L=1, 66 m

συν 27, 5 °= 0, 89                       h/L= ημ 27, 5 °= 0, 46

d/L =συν 27, 5 °                         h= L ημ 27, 5 °= L x  0, 46 = 0, 76 m

d=  L συν  27, 5 °                      d1 = 2, 5 h  = 0, 76 x 2,5 = 1,9 m

d= L x 0, 89 = 1, 5m

α = d + d1= 1, 5 m + 1, 9 m = 3, 4 m

 

Μετρήσεις Εμβαδού της οροφής του σχολείου και υπολογισμός του αριθμού των φωτοβολταϊκών πλαισίων

Μέγεθος οροφής Μήκος

νότιας Πλευράς(m)

Μήκος άλλης πλευράς(m) Εμβαδόν (m2) Αριθμός πλαισίων στην σειρά Αριθμός σειρών Σύνολο πλαισίων
Α 10 34 340 8 9 72
Β 10 30 300 8 8 64
Γ 10 41 410 8 11 88
Δ 32 10 320 34 3 102
Ε 50 10 500 53 3 159
Ζ 23 28 644 23 8 184
Σύνολο 2514 669

 

Διευκρινίσεις :

 • Για υπολογισμό του αριθμού των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε μια σειρά                                                 αφαιρούμε  από το μήκος της νότιας πλευράς από 1,5m από κάθε  πλευρά για ασφάλεια  από την άκρη της  οροφής,  και το υπόλοιπο  διαιρούμε με το πλάτος  ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου ( 0, 85 m )

 

 • Για υπολογισμό του αριθμού των σειρών αφαιρούμε από το μήκος της άλλης πλευράς 1,5m για ασφάλεια από την νότια πλευρά και το υπόλοιπο διαιρούμε δια 3,4 m  ( ολική  απόσταση εγκατάστασης μιας σειράς )

 

 

 

 

 

 

 

 

26

10                                                       10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ         79682 KWh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ερωτηματολόγιο προς τους μαθητές

 

 

ΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ:

 

1.Ξέρετε τι είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

 

Ναι / Όχι

 

 

 1. Γνωρίζετε σε τι χρησιμεύουν τα φωτοβολταϊκά;

 

Ναι / Όχι

 

 

 1. Έχετε δει εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών; Αν ναι, πού;

 

Ναι/ Όχι

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

 1. Έχετε στο σπίτι:

 

Α. Ηλιακό Θερμοσίφωνα  

 

Β. Φωτοβολταϊκά  

 

Γ. Κανένα από αυτά

 

 

 1. Πιστεύετε πως θα υπάρχει όφελος σε τυχόν τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο σχολείο μας;

 

Ναι/ Όχι

 

 

 1. Πιστεύετε πως οι γνώσεις που προσφέρει το σχολείο μας για τη χρήση των φωτοβολταϊκών είναι ικανοποιητικές; Αν όχι, προτείνετε δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν.

 

Ναι / Όχι

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ

ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ “ΒΕΡΓΙΝΑ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

 

24/9/08, Τετάρτη – Πρώτη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Ραφαέλα Κουλία, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 1. Επιλογή του θέματος της έρευνας.
 2. Θέμα: « Χρήση της ηλιακής ενέργειας στα σχολεία».

 

 

     8/10/08, Τετάρτη – Δεύτερη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Ραφαέλα Κουλία, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 1. Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες σχολείων στο εξωτερικό (έρευνα στο Internet).
 2. Μέτρημα Έκτασης του σχολείου μας (εμβαδόν) από τους

Γιάννη Ιωνά και Ραφαέλα Κουλία (Google Earth).

 1. Έρευνα κατανάλωσης ενέργειας στο σχολείο μας από την σχολική εφορία (Μαριλένα Χατζηπροδρόμου).

 

 

15/10/08, Τετάρτη – Τρίτη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Ραφαέλα Κουλία, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 1. Ενημέρωση για μέτρημα έκτασης της οροφής του σχολείου μας (εμβαδόν) από τους Γιάννη Ιωνά και Ραφαέλα Κουλία (Google Earth).
 2. Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες σχολείων στο εξωτερικό (έρευνα στο Internet). Ενημέρωση από την Ειρήνη Συκοπετρίτου.

 

29/10/08, Τετάρτη – Τέταρτη Συνάντηση της ομάδας “MΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Ραφαέλα Κουλία, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 1. Ενημέρωση για την έρευνα κατανάλωσης ενέργειας στο σχολείο μας από την σχολική εφορία.(Μαριλένα Χατζηπροδρόμου).
 2. Ενημέρωση για ερωτήσεις των συνεντεύξεων και συζήτηση και έγκριση των ερωτήσεων.

 

 

  5/11/08, Τετάρτη – Πέμπτη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Ραφαέλα Κουλία, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 1. Η Γεωργία Φιλίππου βρήκε ένα σχολείο που ασχολείται με την ηλιακή ενέργεια από την Πορτογαλία και μας ενημέρωσε σχετικά με αυτό.
 2. Έρευνα για το φωτισμό στο σχολείο-κατανάλωση, μηνιαίο κόστος. (διεύρυνση του θέματος, πώς μπορούμε να την μειώσουμε;) – Μαριλένα Χατζηπροδρόμου Γ1.
 3. Google Earth (Γιάννης Ιωνάς).

 

 

 

   12/11/08, Τετάρτη – Έκτη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Ραφαέλα Κουλία, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 

 1. Ενημέρωση της ομάδας για το σχολείο στην Πορτογαλία που ασχολείται με την ενέργεια από τον Γιάννη Ιωνά και την Γεωργία Φιλίππου.
 2. Ανατέθηκε στην Ραφαέλα Κουλία να τυπώσει πληροφορίες για τον διαγωνισμό «Μέρα» από το Internet.

 

 

19/11/08, Τετάρτη – Έβδομη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 1. Ανατέθηκε στην Μαριλένα Χατζηπροδρόμου Γ1 να κάνει μια έρευνα σχετικά με τον φωτισμό στο σχολείο μας.
 2. Εύρεση φωτογραφιών με θέμα τα φωτοβολταϊκά από όλους τους μαθητές.

 

 

   9/12/08, Τρίτη – Όγδοη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 1. Ενημέρωση για τον διαγωνισμό «Μέρα».
 2. Απόφαση για επίσκεψη στο φωτοβολταϊκό πάρκο στις 5/1/09.

 

 

5/1/09, Δευτέρα– Ένατη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

Έμπειροι Ερευνητές: Γιώργος Μακρίδης

 

 1. Επίσκεψη στο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

 

   9/01/09, Παρασκευή – Δέκατη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 1. Ανατέθηκε στον Γιάννη Ιωνά να κάνει την Βιβλιογραφία για την εργασία που θα σταλεί στο διαγωνισμό.
 2. Έρευνα σε σχολεία για συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

 

21/1/09, Τετάρτη – Εντέκατη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 1. Μοιράστηκαν τα memory sticks στην ομάδα τα οποία αγοράστηκαν με τα χρήματα που πήραμε από την έγκρισή μας στον διαγωνισμό «Μέρα».
 2. Οι μαθητές αποθήκευσαν τις εργασίες στα memory sticks τους.
 3. Ανακοίνωση της όλης δουλειάς που έγινε μέχρι σήμερα.

 

 

18/2/09, Τετάρτη – Δωδέκατη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 

 1. Αποφασίσαμε την επίσκεψή μας στο φωτοβολταϊκό πάρκο, στο Τμήμα Ενέργειας και στην ΑΗΚ (20/3).
 2. Συνέντευξη για σωστή χρήση φωτοβολταϊκών,    προετοιμασία ερωτήσεων Γεωργία Φιλίππου, Γιάννης Ιωνάς, Ειρήνη Συκοπετρίτου, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου.

 

 

 

 

20/3/09 Παρασκευή – Δέκατη Τρίτη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Ραφαέλα Κουλία, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

     Έμπειροι Ερευνητές: Γιώργος Γεωργίου, Γιώργος Μακρίδης

 

 1. Επίσκεψη στο Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Λευκωσία.
 2. Επίσκεψη στο Τμήμα Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
 3. Επίσκεψη στην ΑΗΚ.

 

8/4/09, Τετάρτη– Δέκατη Πέμπτη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Ραφαέλα Κουλία, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 

 1. Μοιράστηκε η εργασία για το τελικό στάδιο της έρευνας

Α. Μεθοδολογία και Αποτελέσματα, (Ειρήνη, Γεωργία)

Β. Συνεργασία συμμετεχόντων και διάχυση της γνώσης και Δεξιότητες που αποκτήθηκαν. (Μαριλένα, Ραφαέλα)

Γ. Συναρμολόγηση παραρτήματος και βιβλιογραφία (Γιάννης)

 

6/5/09, Τετάρτη– Δέκατη Έκτη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Ραφαέλα Κουλία, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 

 1. Προγραμματισμός για το τελικό στάδιο παρουσίασης της έρευνας.
 1. Απόφαση για ενημέρωση των αρμοδίων: στο Υπουργείου Παιδείας, Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στο Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ΑΗΚ,  Σχολική Ευφορία Λάρνακας, στον Δήμαρχο Λάρνακας και Έπαρχο. Επίσης την στείλαμε σε  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως εφημερίδες και περιοδικό Prima Scala . Θα αναλάβει η Ραφαέλα Κουλία.

 

 

13/5/09, Τετάρτη– Δέκατη Έβδομη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Ραφαέλα Κουλία, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 1. Γεύμα εργασίας αναβλήθηκε από τις 18/5 στις 22/5
 2. Ενημέρωση από την Μαριλένα Χατζηπροδρόμου για την καταγραφή των συνεντεύξεων.
 3. Ενημέρωση από την Ειρήνη Συκοπετρίτου για τα πρακτικά των συναντήσεων

 20/5/09, Τετάρτη – Δέκατη Όγδοη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Ραφαέλα Κουλία, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 

Θέματα για συζήτηση:

 1. Ενημέρωση για τα τελικά στάδια της έρευνας από όλους τους μαθητές.
 2. Προετοιμασία για το γεύμα εργασίας.

 

 

22/5/09, Παρασκευή Δέκατη Ένατη Συνάντηση της ομάδας “ΜΕΡΑ”

 

Παρόντες: Γιάννης Ιωνάς, Μαριλένα Χατζηπροδρόμου, Ραφαέλα Κουλία, Γεωργία Φιλίππου, Ειρήνη Συκοπετρίτου.

Καθηγήτρια: Τατιάνα Νικολάου

 Έμπειροι Ερευνητές: Γιώργος Γεωργίου, Γιώργος Μακρίδης

 

     Θέματα για συζήτηση:

 

 1. Παρουσίαση της έρευνας από τους μαθητές.
 2. Παρατηρήσεις από τους έμπειρους ερευνητές.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

1 σχόλιο

Filed under "θεσμοί"

One response to “Χρήση Ηλιακής Ενέργειας στα Σχολεία- Έρευνα μαθητών Γυμνασίου Βεργίνας 2008-2009

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s