Άρθρο Μάριου Δημητρίου Αναλυτικά οι θέσεις μας επί του Νόμου που καταθέσαμε και ευρίσκεται ενώπιον της Βουλής Οι τοποθετήσεις των κομμάτων επί της πρότασης μας Η πρώτη συζήτηση έγινε με την συμμετοχή μας στην Επιτροπή Εργασίας στις 23/5/2017 Συνεχίζουμε!

http://24h.com.cy/2017/04/30/to-oniro-tou-egine-protasi-nomou/

 

Το όνειρο του έγινε… πρόταση νόμου!

Καρποφόρησε και πάει στη Βουλή, η πολιτική ανυπακοή του δικηγόρου Μιχάλη Παρασκευά, με αίτημα τον κοινωνικό έλεγχο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Του Μάριου Δημητρίου

Το δρόμο για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ως συγκεκριμένη πρόταση νόμου, παίρνει το…άπιαστο όνειρο του γνωστού δικηγόρου και πολιτικού ακτιβιστή Μιχάλη Παρασκευά, για αλλαγή του νόμου που διέπει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να αποφασίζουν οι ασφαλισμένοι για τα χρήματα που εισφέρουν στο Ταμείο, να έχουν λόγο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και να ελέγχουν τη λειτουργία του Ταμείου.

Όπως αναφέρθηκε σε συζήτηση και ανάλυση του Νόμου για τον δημοκρατικό, κοινωνικό έλεγχο του ΤΚΑ από όλους τους ασφαλισμένους, που οργάνωσε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017, η Πρωτοβουλία Κοινωνικού Ελέγχου Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, το νομοσχέδιο ήδη κατατέθηκε στην ολομέλεια της Βουλής και θα συζητηθεί σύντομα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής.

Στιγμιότυπο από εκδήλωση της Πρωτοβουλίας έξω από τη Βουλή, την παραμονή της ανακοίνωσης της απόφασης του Δικαστηρίου για την υπόθεση Μιχάλη Παρασκευά, στις 24 Σεπτεμβρίου 2015.

Πολιτική ανυπακοή και πολιτική πρόταση

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν στη Βουλή το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών και η ΕΔΕΚ, υιοθετώντας τις γραπτές θέσεις της Πρωτοβουλίας Κοινωνικού Ελέγχου Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων – του κινήματος πολιτών που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της δίκης του Μιχάλη Παρασκευά, καταδικασθέντα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για μη καταβολή εισφορών στο ΤΚΑ. Η δίκη του, (που είχε από τον υπογράφοντα, ανελλιπή δημοσιογραφική κάλυψη), άρχισε τον Μάρτιο 2014 και τέλειωσε τον Σεπτέμβρη 2015, με τον Μ. Παρασκευά να την αξιοποιεί με επιτυχία, διαμορφώνοντας την πολιτική ανυπακοή του, σε μια γενικότερα αποδεκτή και εφαρμόσιμη πολιτική πρόταση και μεταμορφώνοντας σε ένα ευρύτερο λαϊκό κίνημα, την μοναχική του «σταυροφορία». Χρησιμοποίησε τη δίκη του, ως ένα βήμα πολιτικού αγώνα της Πρωτοβουλίας Κοινωνικού Ελέγχου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που απέκτησε στο μεταξύ δεκάδες μέλη και νομική προσωπικότητα ως εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

«Η επιμονή του έφερε αποτελέσματα»

Ο ρηξικέλευθος δικηγόρος που ρίσκαρε κυριολεκτικά την καριέρα και το επαγγελματικό του μέλλον, επιλέγοντας συνειδητά να παρανομήσει, μη καταβάλλοντας τις εισφορές του στο ΤΚΑ ως αυτοεργοδοτούμενος, έτσι ώστε να κάνει ευρύτερα γνωστά τα αιτήματά του, καταδικάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, σε πρόστιμο 350 ευρώ και διατάχθηκε να καταβάλει στο ΤΚΑ, το μέχρι τότε οφειλόμενο ποσό των 827 ευρώ και 21 σεντ, ενώ στις 23 Ιουνίου 2016, βρέθηκε για άλλη μια φορά στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, κατηγορούμενος για παράλειψη καταβολής εισφορών στο ΤΚΑ, για την περίοδο μεταξύ Ιουλίου 2014 και Αυγούστου 2015, που είναι 2,929 ευρώ.
«Ομολογώ», είπε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση της 19ης Απριλίου 2017 ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, «ότι όταν έβλεπα στις ειδήσεις κατά καιρούς, την προσπάθεια του Μιχάλη Παρασκευά, είχα την εντύπωση ότι επρόκειτο για ένα ονειροπόλο, αντισυμβατικό νεαρό που τα έβαζε με ένα σύστημα, που δεν ήξερε ο ίδιος, ούτε το μέγεθος ούτε την επικινδυνότητά του. Όμως η επιμονή του, η υπομονή του και το κουράγιο του έφεραν αποτελέσματα και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια αξιέπαινη προσπάθεια, η οποία στοχεύει να αλλάξουν κάποια προβληματικά στοιχεία στη λειτουργία της κυπριακής πολιτείας».

«Δεν έπρεπε να λείπει το κυβερνών κόμμα»

Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο φοιτητής Νομικής Σωκράτης Τζιάζας, προσκλήθηκαν και τοποθετήθηκαν στο θέμα, από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών η Αντιπρόεδρος Έφη Ξάνθου, από την ΕΔΕΚ η κοινοβουλευτική συνεργάτιδα Έλενα Λυμπουρή, από το ΑΚΕΛ το μέλος του Γραφείου Κοινωνικών Θεμάτων Χάρης Πασιάς, από την Αλληλεγγύη ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας και από το ΔΗΚΟ ο Αντιπρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Κερύνειας Ανδρέας Νικηταράς. Είχε δηλώσει συμμετοχή και η βουλευτίνα Άννα Θεολόγου από τη Συμμαχία Πολιτών, αλλά δεν παρευρέθηκε λόγω έκτακτου κωλύματος.

Ο Μιχάλης Παρασκευάς χαρακτήρισε αρνητικό γεγονός την άρνηση του ΔΗΣΥ να συμμετάσχει στον διάλογο: «Δεν έπρεπε να λείπει το κυβερνών κόμμα από ένα διάλογο για δημοκρατικό κοινωνικό έλεγχο του ΤΚΑ», είπε. «Τουλάχιστον ο ΔΗΣΥ όφειλε να τοποθετηθεί – εδώ δεν δικάζουμε κανένα, ούτε ήρθαμε να κάνουμε μικροπολιτική», πρόσθεσε. Να σημειώσουμε ότι την εκδήλωση άνοιξε ο φοιτητής Νομικής και μέλος της Πρωτοβουλίας, Κωνσταντίνος Κότροφος, με αναφορά του στον ολλανδικό Νόμο του 2015 Περί Δημοψηφίσματος, που όπως είπε, «έχει να κάνει με τη φιλοσοφία της Πρωτοβουλίας για το νόμο για το ΤΚΑ και για τη δυνατότητα του απλού πολίτη να λειτουργήσει τους μηχανισμούς για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο να τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας, έστω κι αν δεν είναι δεσμευτικό».

Στιγμιότυπα από δύο δικασίμους στην υπόθεση, με τον Μιχάλη Παρασκευά να απευθύνεται σε συμπολίτες που προσέτρεξαν στο Δικαστήριο να του συμπαρασταθούν.

Οι αρμοδιότητες στο Δ. Συμβούλιο

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου της Πρωτοβουλίας, που έγινε πρόταση του Κινήματος Οικολόγων και της ΕΔΕΚ, μεταφέρονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν το Ταμείο και που σήμερα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Παρουσιάζοντας την πρόταση ο Μιχάλης Παρασκευάς είπε ότι «ουσιαστικά η πιο σημαντική αλλαγή στον Νόμο για το ΤΚΑ, είναι η μεταφορά της εξουσίας από τον Υπουργό Οικονομικών, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Υπάρχουν τώρα 21 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο, με συμβουλευτικό και διακοσμητικό ρόλο, αφού όλες τις εξουσίες τις έχει ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών και κάποιες και ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας κι αυτό από μόνο του είναι προβληματικό. Εμείς προτείνουμε να υπάρχουν 19, αντί 21 μέλη, από τα οποία τα 9 να διορίζονται από τον Υπουργό Οικονομικών και τα 10 (η πιο σημαντική μας εισήγηση) να είναι αιρετά και να εκλέγονται από τους ασφαλισμένους – ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλοί μετανάστες από τρίτες χώρες στην Κύπρο, οι οποίοι εισφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά όταν επιστρέφουν στις πατρίδες τους, δεν τα λαμβάνουν και δεν καρπώνονται τα οφέλη των δικών τους εισφορών. Αυτά τα λεφτά, χάνονται στις μαύρες τρύπες του κράτους, το οποίο διαχειρίζεται τα λεφτά των ασφαλισμένων».

Γκρίζες ζώνες και άλλα κενά

Εκ μέρους των κομμάτων, πήρε πρώτη το λόγο, για το Κίνημα Οικολόγων, η Έφη Ξάνθου, «τιμής ένεκεν, γιατί με την ΕΔΕΚ κατέθεσαν στη Βουλή την πρόταση νόμου», όπως είπε ο συντονιστής της συζήτησης. Ανέφερε η κυρία Ξάνθου, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ετοιμασίας νομοσχεδίου, «έγινε πολλή προεργασία από την Πρωτοβουλία Κοινωνικού Ελέγχου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ήταν πιο εύκολο το έργο μας. Δεν είχαμε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον Νόμο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μελετήσαμε την πρόταση νόμου της Πρωτοβουλίας και διαπιστώσαμε ότι υπήρχε όντως θέμα. Ουσιαστικά ο Νόμος προνοούσε ότι μέχρι και τον Μάρτιο 2010, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα κατέθεταν νομοσχέδιο για να δημιουργηθεί ανεξάρτητη επιτροπή που θα διαχειριζόταν το επενδυτικό Ταμείο. Δηλαδή αναγνώριζε ο ίδιος ο Νόμος ότι υπάρχει ένα κενό. Υπήρχαν γκρίζες ζώνες και άλλα κενά, ως προς το πώς επενδύονταν αυτά τα ποσά πριν το 2010 και γι’ αυτό επιμένουμε στην αλλαγή του Νόμου, γι’ αυτό επεξεργαστήκαμε την πρόταση της Πρωτοβουλίας, με συνοδοιπόρο την ΕΔΕΚ και τη Ρούλα Μαυρονικόλα».

«Δεν είμαστε μια άβουλη κοινωνία»

Στη δική της τοποθέτηση για την ΕΔΕΚ, η Έλενα Λυμπουρή χαιρέτισε το γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία προήλθε από πολίτες, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι «αυτό καταδεικνύει ότι η κοινωνία μας αρχίζει να ενδιαφέρεται για τα κοινά, να ζητά να έχει άποψη και δεν είναι μια άβουλη κοινωνία, που απλώς ακολουθεί εντολές». Η κυρία Λυμπουρή άρχισε, κάνοντας αναφορά σε ένα κεφαλαιώδες, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα, «που είναι τα 7,5 δις ευρώ που οφείλει το κράτος να επιστρέψει στο ΤΚΑ. Θεωρούμε αδιανόητο αυτά τα λεφτά να μην επιστραφούν στους ασφαλιζόμενους πολίτες, στους οποίους δικαιωματικά, ανήκουν. Η πολιτική του κράτους να δανείζεται από τα ταμεία, όπως επισημαίνει και ο Γενικός Ελεγκτής στις ετήσιες εκθέσεις του, πρέπει πλέον να σταματήσει. Δεν μπορεί η πρακτική αυτή να συνεχίζεται, γιατί κάποια στιγμή θα τεθεί θέμα βιωσιμότητας των ταμείων. Θεωρούμε ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν εισφορές των εργαζομένων και πρέπει να είναι εκεί όταν φτάσουν στο συντάξιμο έτος της ηλικίας τους να δικαιούνται να πάρουν πίσω τις εισφορές που είχαν καταβάλει. Σε σχέση με την πρόταση νόμου, όντως τη συνυπογράψαμε γιατί μεταφέρει τις υπερεξουσίες που έχει ένα άτομο σήμερα, σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο».

Ναι στην έναρξη κοινωνικού διαλόγου

Ο Ανδρέας Νικηταράς είπε μεταξύ άλλων ότι «ως ΔΗΚΟ θεωρούμε επιτακτική ανάγκη, τη βελτίωση του πλαισίου που αφορά τη νομοθεσία, η οποία θα είναι συμβατή με τις νέες απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά την οικονομική κρίση. Συνεπώς εισηγούμαστε την έναρξη κοινωνικού διαλόγου ώστε να εξευρεθεί κοινή συνισταμένη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΤΚΑ και παράλληλα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η εν λόγω πρόταση νόμου πρέπει να συζητηθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να ακούσουμε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της εκτελεστικής εξουσίας που σήμερα απουσιάζει. Πρέπει να προσμετρηθούν οι θετικές, αλλά ενδεχομένως και κάποιες αρνητικές συνέπειες. Από την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και με τη θέσπιση νέων προνοιών, μπορεί να εξάγουμε πολύ καλά συμπεράσματα και να βελτιώσουμε αυτό το πλαίσιο. Εμείς ως ΔΗΚΟ βρισκόμαστε στο στάδιο αξιολόγησης της μελέτης της πιο πάνω πρότασης και θα είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε ενδελεχώς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα που θα συμβάλει στην έναρξη ενός διαλόγου για το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον τόπο μας, ενισχύοντας πρωτοβουλίες για συμμετοχική δημοκρατία και εκσυγχρονισμό των θεσμών του κράτους».

«Να μην κάνουμε βήματα πίσω»

Την πρωτοβουλία της…Πρωτοβουλίας χαιρέτισε και ο Χάρης Πασιάς για το ΑΚΕΛ, το οποίο, όπως σημείωσε, «επικροτεί τέτοιες προσπάθειες και δεν γυρίζει απαξιωτικά την πλάτη, σε τέτοιες πρωτοβουλίες των πολιτών». Πρόσθεσε ότι «εμείς ως ΑΚΕΛ είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο θέμα του ΤΚΑ και θεωρούμε ότι με κάποιο τρόπο, θα πρέπει να ενισχύσουμε τον ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά σε αυτή την προσπάθεια να μην κάνουμε βήματα πίσω, αντί μπροστά. Θα πρέπει κατά την άποψή μας να προστατευτεί ο θεσμός των κοινωνικών εταίρων που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και να υπάρξει μια σωστή επενδυτική πολιτική, προς όφελος του Ταμείου. Συμφωνούμε σε ό,τι αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών ή τον Υπουργό Εργασίας, γιατί αυτό θα είναι πιο δημοκρατικό και πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια για δημόσιο διάλογο για διαμόρφωση του νόμου αυτού και ελπίζω σύντομα να έχουμε κατάληξη».

«Η σωστή στιγμή ν’ ανοίξει η συζήτηση»

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας για την Αλληλεγγύη, έκανε λόγο για «μεγάλη τρύπα στο ΤΚΑ που δημιουργήθηκε από ανάγκες ρευστότητας όλων των κυβερνήσεων, που προσέτρεχαν στην εύκολη λύση επικαλούμενες το δίκαιο της ανάγκης, αντλώντας ρευστότητα από το Ταμείο». Πρόσθεσε τα εξής, μεταξύ άλλων: «Έχω κρατήσει από την ονομασία της Πρωτοβουλίας, τον «κοινωνικό έλεγχο», που είναι μια σημαντική παράμετρος η οποία συμβάλλει στη χρηστή διοίκηση – κι αυτό επειδή ζούμε σε μια πολιτεία όπου υπάρχει παντελής έλλειψη ελέγχου σε όλα τα επίπεδα, με φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς που εμποδίζουν και καθηλώνουν την ανάπτυξη της πολιτείας. Το μοντέλο του 1960 έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Οι αδυναμίες, οι ελλείψεις, τα προβλήματα τα οποία εδράζονται πάνω σε αυτό το μοντέλο λειτουργίας, πρέπει σιγά σιγά να τα κόβουμε και να τα πετούμε ως αποστήματα. Είναι γεγονός ότι στη σημερινή λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης, ο Υπουργός είναι ο θεός. Αλλά αν αυτός ο Υπουργός είναι προβληματικός, ή αν δεν ασκεί ως οφείλει, τον έλεγχο της διαδικασίας του Ταμείου, τα προβλήματα τα φορτώνεται το Ταμείο και κατ’ επέκταση η πολιτεία. Τα προβλήματα του Ταμείου σήμερα, είναι πρώτιστα η βιωσιμότητα, το έλλειμμα, οι συνεισφορές χωρίς αντίκρισμα (αναφέρθηκε το παράδειγμα των αλλοδαπών και των αυτοεργοδοτούμενων). Πάνω απ’ όλα, είναι η αδυναμία να υπάρχει σωστή διαχείριση και επένδυση, που θα πολλαπλασιάζει τα αποθεματικά του. Εμείς είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια για να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης στον τόπο μας. Η πρόταση νόμου που έχουμε ενώπιον μας, ανοίγει αυτή τη συζήτηση. Είναι αρκούντως ικανοποιητικό γιατί ξεκινούμε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πλέον να μπαίνουμε στη λογική της Πρωτοβουλίας Κοινωνικού Ελέγχου για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τον Υπουργό Οικονομικών στο Διοικητικό Συμβούλιο είμαι σίγουρος ότι θα προσκρούσει σε συμφέροντα και αυτό φαίνεται απόψε από την απουσία ενός μεγάλου κόμματος (σ.σ. του ΔΗΣΥ), που προφανώς δεν ήθελε να ταυτιστεί με την παρουσία του εδώ, με την προσέγγιση για εκχώρηση αρμοδιοτήτων από ένα όργανο εκτελεστικής εξουσίας, σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα μιας καλύτερης λειτουργικότητας, διαφάνειας και απόδοσης σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης. Από την άλλη, αυτά τα συμφέροντα και οι νοοτροπίες που σήμερα υπάρχουν γύρω από το πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης, θα το δουν ως αιτία πολέμου. Νομίζω είναι η σωστή στιγμή για ν’ ανοίξει αυτή η συζήτηση, γιατί εδώ και σχεδόν 4 μήνες, συζητούμε για τους νόμους και κανονισμούς για το ταμείο επενδύσεων από έσοδα υδρογονανθράκων. Θα είμαστε κοντά σε αυτή την προσπάθεια, συμμετέχοντας παραγωγικά στη συζήτηση, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε την πλειοψηφία και τελικά να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος, να αναμορφωθεί ΚΑΙ βελτιωθεί το μοντέλο διαχείρισης του ΤΚΑ, ώστε ν’ αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα, να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του ΤΚΑ και να μπορέσουμε σιγά σιγά να ξεφύγουμε από τους σημερινούς κινδύνους που απειλούν την κοινωνική ασφάλιση στον τόπο μας».

Ο Μιχάλης Παρασκευάς με τον Μάριο Δημητρίου, στη δικάσιμο της 2ας Ιουνίου 2015.

Η υπόθεση, τότε είχε αρχίσει…

Βάζοντας σε λειτουργία τη…μηχανή του χρόνου για το συγκεκριμένο ζήτημα, να θυμίσουμε την πρώτη αντίδραση του Μιχάλη Παρασκευά, όταν πήρε δικαστική κλήση για να παρουσιαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στις 13 Μαρτίου 2014, κατηγορούμενος ότι δεν πλήρωσε τις εισφορές του ως αυτοτελώς εργαζόμενος στο ΤΚΑ, αμέσως μετά που ψηφίστηκε το Μνημόνιο. Είπε στον υπογράφοντα, τα εξής: «Πήρα τις αποφάσεις μου και είμαι έτοιμος να επωμιστώ το κόστος των επιλογών μου, παρόλο που ως δικηγόρος διακινδυνεύω πολλά, αφού μπορεί να αντιμετωπίσω ακόμα και πειθαρχικές συνέπειες, αν δεν εκπληρώσω υποχρεώσεις μου προς το κράτος και αποφάσεις δικαστηρίων. Αλλά, το κάνω για να υπάρξει αντίδραση από τον κόσμο και συμπαράσταση, όχι προς εμένα, αλλά για το γενικό καλό. Πρέπει να οργανωθεί μια μαζικότερη κοινωνική αντίδραση, γιατί δεν το κάνω για να προστατευτώ μόνον εγώ. Δεν μπορεί κανείς να αντιδρά ως μονάδα και να επωμίζεται, μόνος, όλο το κόστος, γιατί δεν θα έχει νόημα. Ως δικηγόρος, κυριολεκτικά απελευθερώνω ανθρώπους από φυλακές και κρατητήρια της Αστυνομίας. Αν χάσω την άδειά μου, δεν θα μπορώ να ζήσω και δεν θα μπορώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους. Αλλά δεν με νοιάζει να πάω φυλακή, φτάνει να έχει ένα αποτέλεσμα η προσπάθειά μου. Αν η κοινωνία δεν αντιδράσει, δεν γίνεται αγώνας. Εμένα ο στόχος μου ως ακτιβιστής, είναι να εμπλακούν και άλλοι στον αγώνα. Δεν είναι στόχος μου να γίνω μάρτυρας, ούτε να ηρωοποιηθώ, αλλά να προσφέρω και να έχει η προσφορά μου αποτέλεσμα στην κοινωνία. Ξέρω ότι το σύστημα είναι παντοδύναμο και δεν μπορώ να σηκώσω μόνος μου το βάρος αυτής της προσπάθειας…Το θέμα είναι κυρίως πολιτικό και όχι νομικό, και γι’ αυτό άλλωστε ο αγώνας αυτός, αποκαλείται πολιτική ανυπακοή. Όταν ο λαός αντιδρά μαζικά, δεν μπορεί να του κάνει τίποτε, ούτε δικαστής, ούτε Αστυνομία. Αυτοί οι θεσμοί δεν λειτουργούν στο κενό και είναι η κοινωνία που επιβάλλει τι θέλει. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και η κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα τη σώσει κανένας σωτήρας. Οι σωτήρες θα σώσουν τον εαυτούλη τους. Η κοινωνία θα σωθεί από την ίδια και μόνον. Όταν οι άνθρωποι αυτοοργανωθούν, θα σώσουν τον εαυτό τους».

Να θυμίσουμε τέλος, το σχόλιο που έκανε στον υπογράφοντα ο Μιχάλης Παρασκευάς μετά την καταδικαστική σε βάρος του, απόφαση του Δικαστηρίου, ότι «δεν τέλειωσε η υπόθεση, τώρα έχει αρχίσει»…Πραγματικά, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η υπόθεση τότε είχε αρχίσει…

Φωτό: Από αριστερά ο Μ. Γιωργάλλας, ο Α. Νικηταράς, ο Χ. Πασιάς, η Ε. Λυμπουρή, η Ε. Ξάνθου και ο Μιχάλης Παρασκευάς, στην εκδήλωση για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για έλεγχο του ΤΚΑ.

Σχολιάστε

Filed under "θεσμοί"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s