Συνέντευξη μου στην 24h

http://www.24h.com.cy/component/k2/item/110991-klopi-7,5dis-me-voula-toy-kratous.html

Ενώ το κράτος φυλακίζει για οφειλές μικροποσών, το ίδιο χρωστά «νόμιμα» 7,5 δισ. στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  – See more at: http://www.24h.com.cy/component/k2/item/110991-klopi-7,5dis-me-voula-toy-kratous.html#sthash.dwPKREoH.dpuf

ΤΗΣ ΑΛΕΞΙΑΣ ΚΑΦΕΤΖΗ

Δεν καταβάλλει εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  Παροτρύνει τους συμπολίτες μας να κάνουν το ίδιο, «καθότι είναι απαράδεκτο άνθρωποι να μην πάρουν σύνταξη ή μειωμένη σύνταξη, απλά και μόνο γιατί κάποιοι κερδοσκοπούσαν»

Με τη συνειδητή άρνησή του να καταβάλει τις εισφορές  προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως μια πράξη πολιτικής ανυπακοής, απαντά ο δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής, Μιχάλης Παρασκευάς, στη φημολογούμενη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα για διαγραφή των οφειλών του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ανέρχονται στο ποσό των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ίδια η πολιτεία μάλιστα συγκρούεται για το συγκεκριμένο θέμα αφού η Γενική Ελεγκτική Υπηρεσία και η Νομική Υπηρεσία διαφωνούν στο κατά πόσο θα έπρεπε αυτά τα χρήματα να διαγραφούν ή όχι.

Ο Μιχάλης Παρασκευάς, σέρνεται στο δικαστήριο,  κατηγορούμενος ότι δεν πλήρωσε τις εισφορές του ως αυτοτελώς εργαζόμενος στο ΤΚΑ, από τον περασμένο Μάιο του 2013 – αμέσως μετά που ψηφίστηκε το Μνημόνιο.

24:Πως ήρθε σε γνώση σας το γεγονός ότι υπάρχει έλλειμμα 7,5 δις στο ΤΚΑ;

«Θα σου απαντήσω με αυτούσια αναφορά στην επιστολή που απέστειλα στις 7 Μαΐου 2013 προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου η οποία ήταν και το εφαλτήριο για την πολιτική μου ανυπακοή και την εν γένει για το θέμα της κρατικής κλοπής του ΤΚΑ».

«Ως έγινε γνωστό από τον Τύπο, περί τα τέλη Νοεμβρίου 2012 η Τρόικα είχε θέσει όρο προς το κυπριακό κράτος για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, την ολοκληρωτική διαγραφή των οφειλών του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ήτοι του ποσού των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά και την ψήφιση του Μνημονίου Συναντίληψης από την Κυπριακή Βουλή στις 30 Απριλίου 2013 και αφού διεξήλθα τις πρόνοιές του, δεν μπόρεσα να βρω οιανδήποτε σχετική πρόνοια σχετικά με τη, σύμφωνα με τον Τύπο, συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα».

«Αν εν τέλει η συμφωνία αυτή με την Τρόικα ισχύει και έχει επέλθει ολική διαγραφή του χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ήτοι του ποστού των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντιλαμβάνεστε τις κολοσσιαίες συνέπειες που θα έχει αυτό το γεγονός στα δικαιώματα όλων των πολιτών και όλων των ασφαλισμένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού ουσιαστικά αυτό θα σημαίνει, εν ολίγοις, απλά την κατάρρευση του Ταμείου και καθιστά αμφίβολη, ακόμη και την καταβολή σύνταξης στους δικαιούχους που εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους και κατέβαλλαν ανελλιπώς το οφειλόμενο ποσόν. Θα ήθελα να απευθύνω θερμότατη παράκληση όπως με ενημερώσετε αν έχουν διαγραφεί όλες ή μερικές από τις οφειλές του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

«Σας ενημερώνω ότι δεν προτίθεμαι να καταβάλω ξανά οφειλές κοινωνικών ασφαλίσεων, μέχρι να τύχω ενημέρωσης στο πιο πάνω ερώτημά μου και επίσης να σας ενημερώσω ότι αν, παρ’ ελπίδα, έχουν διαγραφεί οι οφειλές του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσωπικά δεν πρόκειται να καταβάλω ξανά οιοδήποτε ποσόν προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, διότι δεν προτίθεμαι να καταβάλω εισφορές απλά για να τις αρπάξουν αυτοί οι οποίοι αποκομίζουν κέρδη από τόκους, ήτοι οι τοκογλύφοι/τραπεζίτες για τους οποίους ήδη η οικονομία της Κύπρου έχει δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι αυτή η επιστολή μου θα τύχει δημοσιότητας και θα αποτελέσει παρότρυνση προς συμπολίτες μας να πράξουν το ίδιο, καθότι είναι απαράδεκτο άνθρωποι να μην πάρουν σύνταξη ή μειωμένη σύνταξη, απλά και μόνο γιατί κάποιοι κερδοσκοπούσαν».

“Να σημειώσω εδώ ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρω στην επιστολή μου,  δημοσιεύτηκαν 21 και 22/11/2012 αντίστοιχα,  δηλαδή την 21/11/2012 ήταν μέρα που ως ανέφερε ο ίδιος ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κύριος Σιαρλής στην γνωστή επιτροπή Πική ότι αποδέχτηκε το Μνημόνιο η τότε κυβέρνηση. Ήμουν παρών και αυτόπτης μάρτυρας στον χώρο της επιτροπής και άκουσα με τα αυτιά μου τον κύριο Σιαρλή να αναφέρει ότι  επικοινώνησε «με τον αρχηγό της τρόικας»( sic) και αποδέχτηκε το μνημόνιο».

24: Έχετε πάρει απάντηση από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου στην προαναφερθείσα επιστολή σας;

«Στις 29 Αυγούστου 2013, ημερομηνία καθόλου τυχαία και θα εξηγήσω μετά γιατί, απάντησε στην επιστολή μου ο κύριος Τρύφωνος, Διευθυντής Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενημερώνοντας με κάτι το οποίο ήδη γνώριζα και εμπεριέχετο στην επιστολή μου, ότι δηλαδή το Μνημόνιο Συναντίληψης δεν περιέχει αναφορά για διαγραφή της κρατικής οφειλής προς το ΤΚΑ».

«Θεώρησα ως εκ τούτου την (μη) απάντηση ως υπεκφυγή και συνέχισα να ασκώ πολιτική ανυπακοή».

«Να σημειώσω εδώ ότι,  στις 30 Αυγούστου του 2013, δηλαδή μια μόλις μέρα μετά την επιστολή του κύριου Τρύφωνος προς εμένα, εκδόθηκε (δεν δημοσιεύτηκε ποτέ) η αναλογιστική μελέτη που επέβαλε στην κυβέρνηση η Τρόικα για την βιωσιμότητα του ΤΚΑ. Ο λόγος που ανέφερα ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο αλλά σκόπιμο, δηλαδή ότι μου απάντησε πριν την έκδοση της αναλογιστικής μελέτης ήταν ακριβώς για να μην κάνει αναφορά σε αυτήν».

24: Τι ήθελαν να αποφύγουν δηλαδή;

«Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2012 στην σελίδα 168 η οποία δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβρη του 2013, καταγράφεται ρητά ότι, κατόπιν συμφωνίας του κράτους με την Τρόικα έγινε αναλογιστική μελέτη για την βιωσιμότητα του ΤΚΑ και ότι  η κρατική οφειλή προς ΤΚΑ, ύψους περίπου 7,5 δις ευρώ, για σκοπούς της αναλογιστική μελέτης να θεωρηθεί ως μη πραγματικό αποθεματικό, δηλαδή  όπως θεωρώ ότι είναι η μόνη λογική ερμηνεία να θεωρηθεί ότι δεν υπάρχει, άρα να διαγραφεί. Άρα ο λόγος που δεν έκαναν αναφορά στην αναλογιστική μελέτη ήταν ακριβώς για να αποφύγουν αυτό το κολοσσιαίο και κορυφαίο γεγονός της αναφορά σε διαγραφή με τον εύσχημο τρόπο της θεώρησης της ως μη πραγματικό αποθεματικό.»

24: Αναφερθήκατε στο Βάσο Σιαρλή, τότε Υπουργό Οικονομικών επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Έχοντας υπόψη την σοβαρή εμπλοκή σας στο όλο θέμα, γνωρίζετε την θέση της κυβέρνησης Χριστόφια και της τότε αντιπολίτευσης;

«Αυτά που γνωρίζω, τα γνωρίζω μέσα από τις ετήσιες εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή όσο και μέσα από δημοσιεύματα με αυτούσιες δηλώσεις των πολιτικών».

«Στις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή καταγράφεται η ιστορική πράγματι απόφαση της τότε κυβέρνησης το 2009 να αρχίσει να αποπληρώνει το κρατικό χρέος προς το ΤΚΑ και την δημιουργία πραγματικού αποθεματικού ύψους 1 δις με την δέσμευση να καταβάλλει ετησίως 200 εκατομμύρια ευρώ. Ως μαθαίνουμε από τον Γενικό Ελεγκτή καταβλήθηκαν μόνο δύο δόσεις και ως γνωρίζουμε σήμερα, αυτά πλέον δεν υπάρχουν ως πραγματικό αποθεματικό κάτι που φανερώνει την μη εκπλήρωση των ίδιων τους των δεσμεύσεων».

«Η στάση της τότε αντιπολίτευσης είναι ακόμα πιο σχιζοφρενική υπό την έννοια ότι υπήρχαν αντιφατικές μεταξύ τους δηλώσεις και εξηγούμαι»:

«Τον Οκτώβρη του 2010 οι τότε βουλευτές του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και Χρίστος Στυλιανίδης μαζί με τον τότε βουλευτή του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και οι 3 μέλη της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής ενέγραψαν στις 20/10/10 θέμα για την κρατική οφειλή προς το ΤΚΑ και την ανάγκη να ανοίξει ο διάλογος για το θέμα. Σε αυτούσια δήλωση του ο Χρίστος Στυλιανίδης δήλωνε»:

«Είναι θλιβερό το συμπέρασμα κάθε χρόνο το κράτος να καταθέτει 200 εκ. ευρώ και την ίδια ώρα να αυξάνεται το χρέος κατά 500εκ. ευρώ. Τα χρέη στο ταμείο αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. Δεν θα πρέπει, να συζητούμε επί ερειπίων, κάτι που συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Το θέμα είναι επείγον και θα πρέπει να συζητηθεί τώρα».»

24: Δηλαδή;

«Το μόνο συμπέρασμα που συνάγεται από την ξεκάθαρη αυτή δήλωση τους, όπως το αντιλαμβάνομαι, είναι ότι δεν θα έπρεπε το κράτος να συνεχίσει να πληρώνει τις οφειλές του προς το ΤΚΑ, δηλαδή να κάνει στάση πληρωμών προς το ΤΚΑ και άρα προς όλους εμάς τους πολίτες/ασφαλισμένους».

«Έξι μόλις μέρες μετά, δηλαδή στις 26/10/2010 ο τότε αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προέβηκε  σε μιαν δήλωση  που έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με όσα έλεγε λίγες μέρες προηγουμένως»:

«Αναφέρω αυτούσια την δήλωση του»:

«Η δήθεν πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην καταβολή της δεύτερης δόσης των 200 εκ. ευρώ εντελώς τυχαία συνέπεσε με την προσπάθεια άντλησης του 1δις ευρώ για τις ανάγκες του δημοσίου. Από τη μία δίνουν 200 εκ. ευρώ στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την ίδια ώρα λαμβάνουν το ίδιο ποσό ως δανεισμό από το Ταμείο».

«Για να μπορούμε να μιλούμε για τη δημιουργία αποθεματικού, τα λεφτά αυτά θα πρέπει να δίνονται μετρητά και να αφήνονται μέσα στο Ταμείο, το οποίο θα αποφασίζει το πιο αποδοτικό τρόπο επένδυσης του», αν η κυβέρνηση τα δίνει με το ένα χέρι και τα λαμβάνει με το άλλο, το μόνο που δεν δημιουργείται είναι αποθεματικό».

«Είναι απλά λογιστικά τερτίπια, όσοι καταλαβαίνουν απλά βασικά οικονομικά, χρηματοοικονομικά ή τραπεζικά, γελούν από αυτή την πράξη»

«Δηλαδή ενώ ο κύριος Νεοφύτου στις 20/10/10 εισηγείται να μην δίδονται ετησίως τα 200 εκατομμύρια κρατικής οφειλής στο ΤΚΑ, 6 μέρες μετά κατακεραυνώνει την κυβέρνηση γιατί κάνει ακριβώς αυτό που  ο ίδιος εισηγήθηκε λέγοντας ότι θα πρέπει όχι μόνο να τα δίνει αλλά να είναι και σε μετρητά και να αφήνονται στο Ταμείο για να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό!»

«Εν πάση περιπτώσει είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί παίζουν παιχνίδια εντυπώσεων αναλόγως αν είναι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση κάτι που πρέπει επιτέλους ο κόσμος να το αντιληφθεί».

24: Ας υποθέσουμε ότι ο κόσμος το έχει, σε κάποιο βαθμό, αντιληφθεί, ποια η δική σας εισήγηση/θέση;

«Πολύ ωραία, τώρα μπαίνουμε στην ψυχή και την ουσία της προσπάθειας μου με την πολιτική ανυπακοή μου η οποία μόνο στόχο έχει την αφύπνιση του κόσμου για αυτό το κορυφαίο ζήτημα και την ανατάραξη των νερών  για την πρόκληση κοινωνικών αντιδράσεων και κοινωνικής οργάνωσης των ανθρώπων, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αληθινή δημοκρατία και την εμβάθυνσή της».

24: Πριν μπούμε όμως στην ανάλυση όλων αυτών που προαναφέρετε , μπορείτε να μας κάνετε μια γενική ανασκόπηση καταγραφής του ιστορικού της ποινικής σας δίωξης για την άρνηση σας να καταβάλετε εισφορές στο ΤΚΑ έχοντας πλήρη επίγνωση ως δικηγόρος, ότι κινδυνεύετε να πάτε φυλακή;

«Βεβαίως. Όπως ανέφερα στην αρχή, έμαθα για την κρατική κλοπή των 7,5 δις το Νοέμβριο του 2012 μέσα από συγκεκριμένα δημοσιεύματα. Τότε είχα πει στον εαυτό μου ότι δεν πρόκειται να ανεχτώ πλέον άλλο την πληρωμή του ίδιου μου του εξευτελισμού με την καταβολή εισφορών σε μια μαύρη τρύπα, η οποία όμως καταλήγει πάντα στα ταμεία αυτών που σύμφωνα με το ίδιο το Μνημόνιο κατέστρεψαν την οικονομία της Κύπρου, δηλαδή τις τράπεζες».

«Είχα αποφασίσει να ασκήσω πολιτική ανυπακοή ακολουθώντας τα χνάρια αυτού του ίδιου του  Σωκράτη, του Χένρυ Ντέιβιτ Θορώ του 19ο αιώνα, της Ρόζα Παρκς του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μοχάμεντ Αλί στην σύγχρονη εποχή στις ΗΠΑ».

«Αξιοποίησα την δίκη μου στο δικαστήριο Λευκωσίας και την συμπαράσταση από πολλούς αλληλέγγυους συμπολίτες μας που έρχονταν στο δικαστήριο για να στηρίξουν την προσπάθεια μου, ούτως ώστε αυτό να γίνει γνωστό ευρύτερα με στόχο την δημιουργία θεμελίων δημοκρατικής εμβάθυνσης και την κατανόηση ότι μόνο με την οργάνωση μας μπορούμε να πάρουμε αληθινά την μοίρα μας στα χέρια μας και να λαμβάνουμε μέρος στις αποφάσεις που αφορούν την ζωή μας».

«Σε αυτοσχέδιες συνελεύσεις που οργανώναμε έξω από το δικαστήριο Λευκωσίας αποφασίσαμε και δημιουργήσαμε την Πρωτοβουλία Κοινωνικού Ελέγχου Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με δύο πολύ συγκεκριμένα αιτήματα, την επιστροφή της κρατικής οφειλής των 7,5 δις και την ρητή εφαρμογή χρονοδιαγράμματος πχ μέσα σε 25 χρόνια σταδιακής αποπληρωμής του και την δημοκρατική συμμετοχή όλων των πολιτών/ασφαλισμένων στην διαχείριση του ΤΚΑ ασκώντας ουσιαστικό θεσμικό αποτελεσματικό έλεγχο του».

«Στο δικαστήριο Λευκωσίας έθεσα ρητά ανάμεσα σε άλλα το γεγονός της αντισυνταγματικής διαχείρισης του ΤΚΑ από τον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος είναι ταυτόχρονα και δανειστής και δανειζόμενος, αλλά και του γεγονότος ότι οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας παραβιάζουν ευθέως το νόμο αφού είχαν υποχρέωση μέχρι τον Μάρτη του 2010 να καταθέσουν νομοσχέδιο για την δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής διαχείρισης του αποθεματικού του ΤΚΑ κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, με τους Υπουργούς να διαπράττουν ποινικά αδικήματα, χωρίς όμως ο Γενικός Εισαγγελέας να πράττει το καθήκον του και να τους φέρει ενώπιον των δικαστηρίων ενώ δεν πράττει το ίδιο όταν η παράβαση αφορά απλούς ανθρώπους».

«Έθεσα επίσης ότι το άρθρο 9 του Συντάγματος ορίζει ότι έκαστος έχει το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής ασφάλισης».

«Αυτό είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση. Το άρθρο 9 αναφέρεται στην προστασία των πτωχών».

«Αντί το κράτος όμως να τους προστατεύσει όπως υποχρεούται τι κάνει; Το κράτος τους βάζει φυλακή γιατί είναι ανήμποροι να πληρώσουν κάποια λεφτά!! Ουσιαστικά ποινικοποιείται η φτώχεια!».

«Που αυτό από μόνο του δηλαδή η φυλάκιση κάποιου που δεν έχει λεφτά δεν έχει απολύτως καμιά λογική, γιατί αν όντως το κράτος θέλει τα λεφτά θα πρέπει να τους αφήσει ελεύθερους να εργαστούν για να μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους».

«Εν τέλει στις 25/9/2015 το δικαστήριο χωρίς να λάβει υπόψιν του όλα αυτά τα κορυφαία ζητήματα, αποφάνθηκε ότι το μόνο ζήτημα που το απασχολεί είναι κατά πόσον εγώ κατέβαλα ή όχι τα 827 ευρώ που οφείλω και έτσι με καταδίκασε επιβάλλοντας μου 350 ευρώ πρόστιμο τα οποία αν δεν καταβάλω θα πάω φυλακή για παρακοή απόφασης δικαστηρίου!».

«Άσκησα έφεση κατά της απόφασης η οποία εκκρεμεί, όμως είμαι υποχρεωμένος ούτως ή άλλως να καταβάλω αυτά που αποφάνθηκε το δικαστήριο εναντίον μου».

«Η πολιτική μου ανυπακοή συνεχίζεται σε σχέση με αυτήν την υπόθεση αλλά και με ακόμα μια υπόθεση η οποία είναι ορισμένη εναντίον μου τον Μάρτη του 2016 για μη καταβολή εισφορών για την περίοδο του 2014».

«Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι πολιτική ανυπακοή ασκεί και μια συμπολίτισσα μας και μέλος της Πρωτοβουλίας , η Λίζα Τρύφωνος η οποία με μεγάλο θάρρος παίρνει αυτό το κορυφαίο ρίσκο για την ζωή της».

«Η υπόθεση της Λίζας είναι ορισμένη στις 4/2/2016 στο δικαστήριο Λεμεσού και καλούμε τον κόσμο να προσέλθει στο δικαστήριο προς συμπαράσταση και αλληλεγγύη η οποία είναι το μόνο μας όπλο!».

24: Έχουμε μελετήσει την  έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2014 και είναι ξεκάθαρο ότι για το θέμα του ΤΚΑ «καίει» τον Υπουργό Οικονομικών, ότι δεν εφαρμόζει την σχετική νομοθεσία. Έχετε προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια μετά την «δικαίωση» σας από τον κύριο Οδυσσέα Μιχαηλίδη;

«Αναφέρεστε σε “δικαίωση” μου από τον νυν Γενικό Ελεγκτή και θεωρώ ότι είναι εύστοχος ως όρος καθότι τον περασμένη Ιούλη είχα αποστείλει προσωπική επιστολή προς τον ίδιο, καλώντας τον να “συμμορφώσει” το κράτος σε σχέση και με την ευθεία παράβαση του άρθρου 73 παρ. 6 εδ. 2 του νόμου από τον Υπουργό Οικονομικών και Εργασίας οι οποίοι είχαν υποχρέωση ανάμεσα σε άλλα να καταθέσουν νομοσχέδιο μέχρι τον Μάρτη του 2010 για την δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής διαχείρισης του αποθεματικού του ΤΚΑ».

«Ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο που καταγράφεται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή στις σελίδες 141 και 142 είναι η αλληλογραφία που είχε ο Γενικός Ελεγκτής με το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την μη εφαρμογή του άρθρου 73 παράγραφος 6 του νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

«Ο Γενικός Ελεγκτής καταλήγει συμφωνώντας με τις δικές μου επισημάνσεις και με την Πρωτοβουλία στις υπεκφυγές των διοικούντων ότι ναι μεν παραβιάζουμε το νόμο, όμως αυτό εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ως εξής»:

«Η Υπηρεσία μας δεν συμφωνεί με την προσέγγιση αυτή, αφού, ως γνωστό, το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να θεμελιώσει απαλλαγή από τη νομιμότητα.»

«Όταν τέθηκε το θέμα στο Γενικό Εισαγγελέα, με προσωπική μου επιστολή στις 25/8/2015 και στις 26/10/15 αυτός απάντησε με επιτολή του στις 4/11/2015  ότι «όπως μας πληροφορεί το Υπουργείο Οικονομικών», ο λόγος που «δεν έχει υποβληθεί ακόμα νομοσχέδιο για την αποτελεσματική διαχείριση των αποθεματικών» του ΤΚΑ είναι επειδή «δεν έχει μέχρι τώρα διασφαλιστεί η δημιουργία ικανοποιητικού αποθεματικού, όπως προϋποθέτει το Άρθρο 73(6)(β)».

«Η απάντηση όμως αυτή είναι τουλάχιστον προβληματική: Πρώτο, ο Γενικός Εισαγγελέαςαντί να κάνει έρευνα,άκριτα υιοθετεί τι «τον πληροφορεί» το Υπουργείο Οικονομικών! Έχει υποχρέωση όμως να ελέγξει το Υπουργείο, και όχι απλά να μεταφέρει ό,τι του λένε ιδίως επλί νομικών ζητημάτων που είναι ο μόνος αρμόδιος επί αυτών. Δεύτερο ο ΥΠΟΙΚ και η ΥΠΕΠΚΑ έχουν ήδη παραβιάσει το Νόμο εφόσον ο Νόμος προνοούσε ότιμέχρι τον Μάρτιο του 2010έπρεπε να είχε δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό. Ο Γενικός Εισαγγελέας κακώς αποφάσισε ότι «δεν συντρέχει λόγος για ποινική δίωξη».

«Εν πάση περιπτώσει έχουμε εδώ μια κορυφαία σύγκρουση δύο εκ των σημαντικότερων θεσμών της «Δημοκρατίας» με αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις για ένα κορυφαίο θέμα που αφορά την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών».

24: Ένα καταληχτικό σχόλιο κύριε Παρασκευά…

«Αναφέρθηκα προηγουμένως στην ψυχή και την ουσία της προσπάθειας μου με την πολιτική ανυπακοή μου η οποία μόνο στόχο έχει την αφύπνιση του κόσμου για αυτό το κορυφαίο ζήτημα και την ανατάραξη των νερών  για την πρόκληση κοινωνικών αντιδράσεων και κοινωνικής οργάνωσης των ανθρώπων, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αληθινή δημοκρατία και την εμβάθυνσή της».

«Ο όρος Δημοκρατία έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και προφανώς δεν είναι α λα καρτ και όπως το έχει ο καθένας στο μυαλό του».

«Το 700 π.Χ. στο προ αντιπροσωπευτικό σύστημα του Δράκοντα στην αρχαία Αθήνα ολόκληρο το πολιτικό σύστημα ανήκε εξ ολοκλήρου στην ολιγαρχία που το έλεγχε και η κοινωνία δεν συμμετείχε θεσμικά αλλά λειτουργούσε ως ιδιώτης/idiot».

«Επίσης υπήρχε η δανειοδότηση υπό τον όρο της υποθήκευσης της ατομικής ελευθερίας!»

«Σήμερα βρισκόμαστε επακριβώς σε αυτό το ιστορικό σημείο!»

«Ιδιώτες χωρίς θεσμικό ρόλο φορτωμένοι με δάνεια που υποθηκεύουν την ατομική μας ελευθερία».

«Όταν η πίεση μεγάλωνε οι άνθρωποι εξεγέρθηκαν και επαναστάτησαν».

«Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και να μην συνεχιστεί η αιματοχυσία τα αντιμαχόμενα μέρη, δηλαδή εν ολίγοις η κοινωνία ιδιώτης από την μια και οι ολιγάρχες από την άλλη διόρισαν ως αντιπρόσωπο τους τον Σόλωνα το 600 π.Χ».

«Ο Σόλων ως λογικός πάνω από όλα άνθρωπος ανέλυσε την πραγματικότητα και ήθελε να δει επί της ουσίας τι είναι αυτό που καθιστά τους ανθρώπους ανίκανους να γίνουν αληθινοί πολίτες, δηλαδή να σκεφτούν για τον εαυτό τους και να αναλάβουν ευθύνες να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον τρόπο οργάνωσης της ζωής αλλά πάντα με άξονα το κοινό καλό, το καλό το της πόλεως».

«Ο Σόλων ήταν μεν αντιπρόσωπος μεταξύ ολιγαρχών και κοινωνίας με τεράστιο εύρος διακριτικής ευχέρειας αλλά ήταν όπως φάνηκε εκ των υστέρων ο προστάτης των φτωχών όπως γράφτηκε!»

«Ο Σόλων διαπίστωσε ότι ένας άνθρωπος οικονομικά εξαρτημένος δεν μπορεί πρακτικά να είναι ελεύθερος άρα δεν μπορεί να γίνει πολίτης! Είναι γνωστή η Σεισάχθεια που επέβαλε ως δραστικό μέτρο ριζικής επαναδιατύπωσης των ανθρώπινων σχέσεων».

«Η Σεισάχθεια διέγραψε τα δάνεια βάρη των ανθρώπων και απαγόρευσε την δανειοδότηση με υποθήκευση την ατομική σου ελευθερία!»

«Ο Σόλων ήταν απλά λογικός!»

«Θα μείνω μόνο σε αυτό και να τονίσω ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε λογικοί».

«Όπως έχουμε ήδη πει, οι Υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών παραβιάζουν το νόμο κοινωνικών ασφαλίσεων (άρθρο 73 παρ 6 εδ 2) και ενώ είχαν υποχρέωση να καταθέσουν νομοσχέδιο για την δημιουργία ανεξάρτητης διαχειριστικής επιτροπής του ΤΚΑ μέχρι τον Μάρτη του 2010 αυτοί παρέλειψαν εκ προθέσεως θεωρώ, και μέχρι σήμερα δεν κάνουν αυτό που υποχρεούνται!».

«Αυτό το διαπιστώνει το αρμόδιο όργανο ελέγχου του ΤΚΑ ο Γενικός Ελεγκτής».

«Τι μπορώ να κάνω εγώ εσύ ή ο οποιοσδήποτε υπήκοος αυτού του κράτους για να τους εξαναγκάσω να εφαρμόσουν το νόμο τους;»

«Δεν έχω απολύτως κανένα θεσμικό ρόλο παρέμβασης ακόμα και όταν παραβιάζεται ασύστολα μπροστά στα μάτια μας διαπιστωμένα από ένα αρμόδιο κρατικό όργανο».

«Για να αντιληφθούμε την διαφορά, ο Πεισίστρατος είχε καταλάβει την εξουσία στην αρχαία Αθήνα και είχε γίνει τύραννος αλλά θέλοντας να τηρήσει τη νομιμότητα όσο αντιφατικό και αν ακούγεται αυτό».

«Κατηγορήθηκε από κάποιον πολίτη ότι είχε διαπράξει φόνο και όχι μόνο δεν επικαλέστηκε ασυλία αλλά υπάχθηκε και δικάστηκε από δικαστήριο ενόρκων!»

«Εδώ σήμερα έχουμε παραβίαση νόμου και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα!»

«Η λογική πάνω από όλα».

«Οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις ως θεσμός έχουν ως κορυφαίο τους ρόλο σύμφωνα και με το άρθρο 9 του Συντάγματος την αξιοπρεπή διαβίωση όλων, την προστασία των πτωχών και των εργατών!»

«Οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις έχουν ως κορυφαίο ρόλο την αναδιανομή του πλούτου, από τους πλούσιους στους φτωχότερους».

«Αυτός είναι ο σκοπός τους»!

«Αυτό δεν γίνεται σήμερα γιατί ακριβώς την διαχείριση του Ταμείου τον έχει η πολιτική εξουσία που δεν λογοδοτεί σε κανένα και αντίθετα όπως ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής διαπίστωσε ουσιαστικά έχουν καταστήσει το Ταμείο ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό για να καλύπτουν τις τρύπες του κράτους κατά παράβαση του άρθρου 9 του Συντάγματος».

«Έχουμε μια τεράστια μοναδική ευκαιρία!»

«Θα πρέπει να εξαναγκάσουμε την πολιτική εξουσία η οποία παραβιάζει το νόμο να τον εφαρμόσει».

«Θα πρέπει να απαιτήσουμε όπως εμείς οι ασφαλισμένοι να έχουμε θεσμικό ρόλο στον διορισμό και στον έλεγχο της διαχείρισης του Ταμείου μέσω της εκλογής ή διορισμού από εμάς των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και να καθιερωθούν θεσμικά ο έλεγχος του Διοικητικού Συμβουλίου η ανάκληση τους η τιμωρία τους και η αντικατάσταση τους».

«Αυτά είναι εφικτά!»

«Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να πάρουμε αυτά που μας ανήκουν!»

«Το κράτος χρωστά 7,5 δισ. στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όσο έχει τον έλεγχο του δεν πρόκειται να τα επιστρέψει ποτέ!»

«Πρέπει να απαιτήσουμε να πάρουμε τον έλεγχο του Ταμείου και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις εισφορές μας!»

«Ξέρουμε ότι κάθε χρόνο οι εισφορές μας ανέρχονται περίπου στο 1,5 δισ.».

«Αυτά πάνε κατευθείαν για να καλύψουν τις ανάγκες των συντάξεων κλπ και προφανώς δεν επαρκούν γιατί το κράτος έκλεψε τα 7,5 δις και δεν τα επιστρέφει».

«Αν το κράτος αρχίζει να επιστρέφει την οφειλή του τότε αυτόματα θα μπορεί να δημιουργηθεί πλεόνασμα για να μπορέσει το Ταμείο να ασκεί τον αληθινό του σκοπό δηλαδή την προστασία της αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους!»

«Η Δημοκρατία όμως θέλει ελεύθερους Πολίτες χωρίς αληθινές ή νοητικές αλυσίδες και όχι υπηκόους όπως είμαστε σήμερα!»

Συμπέρασμα:

Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι μια κορυφαία κοινωνική κατάκτηση που σκοπό έχει την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων που διαμένουν στην Κύπρο και το οποίο πηγάζει κατευθείαν από το άρθρο 9 του Συντάγματος.

Κύριε Γενικέ Εισαγγελέα, ως γνωρίζετε, στον Ποινικό Κώδικα ορίζεται σαφέστατα το εξής ποινικό αδίκημα:

Ανυπακοή σε διατάξεις νόμων που επιβάλλουν καθήκον

«136. Όποιος εσκεμμένα ανυπακούει σε νόμο για τη διενέργεια πράξης απαγορευμένης από αυτό ή με την παράλειψη πράξης που επιβάλλεται από αυτό, η οποία αφορά το κοινό ή μέρος του κοινού, είναι ένοχος πλημμελήματος και εκτός αν προκύπτει από αυτό το νόμο πρόθεση του νομοθέτη για επιβολή κάποιας άλλης ποινής, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις χίλιες πεντακόσιες λίρες ή και στις δύο αυτές ποινές».

Ως εκ τούτου υπάρχει ευθεία παράβαση του νόμου από το κράτος μέσω των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών οι οποίοι προβαίνουν σε Ανυπακοή σε διατάξεις νόμων που επιβάλλουν καθήκον όπως αυτό του άρθρου 73 παράγραφος 6 εδάφιο (β) του νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ως εκ τούτου και ευθεία παράβαση του ίδιου του άρθρου 9 του Συντάγματος και ως εκ τούτου ευθεία παράβαση του δικαιώματος αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής ασφάλειας των κυπρίων υπηκόων και ουχί πολιτών.

Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι μια κορυφαία κοινωνική κατάκτηση που σκοπό έχει την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων που διαμένουν στην Κύπρο και το οποίο ως γνωρίζετε πηγάζει κατευθείαν από το άρθρο 9 του Συντάγματος.

Ως γνωρίζετε πολύ καλά επίσης, κύπριοι υπήκοοι σύρονται στα δικαστήρια σύμφωνα με το άρθρο 86 του νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ταυτόχρονα παραβιάζεται ευθέως και ασύστολα το ισοβαρές και ίσης ισχύος άρθρο 73 παράγραφο 6 εδάφιο β, αλλά για το δεύτερο επειδή προφανώς λόγω του ότι αφορά τις ευθύνες αυτών που ελέγχουν το κράτος και ουχί των υπηκόων, δεν σύρεται κανείς στα δικαστήρια.

Ως εκ τούτου σας καλούμε όπως:

1. Προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προς συμμόρφωση του κράτους ιδίως όσον αφορά την ευθεία παράβαση του άρθρου 73 παράγραφος 6 εδάφιο 2 και τον εξαναγκασμό του Υπουργού Οικονομικών και Εργασίας να καταθέσουν στην Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου από ανεξάρτητη Επιτροπή, αφού διασφαλιστεί η δημιουργία ικανοποιητικού αποθεματικού.

2. Στην λήψη ποινικών μέτρων εναντίον των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας αν αυτοί αρνηθούν να εφαρμόσουν το νόμο ως έχουν υποχρέωση.

– See more at: http://www.24h.com.cy/component/k2/item/110991-klopi-7,5dis-me-voula-toy-kratous.html#sthash.dwPKREoH.dpuf

1 σχόλιο

Filed under "θεσμοί"

One response to “Συνέντευξη μου στην 24h

  1. Ανώνυμος

    Μπραβο Μιχαλη!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s