ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΚ – Του Χρίστου Χατζηιωάννου

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΚ

Του Χρίστου Χατζηιωάννου
Το άρθρο στάληκε προς δημοσίευση στο RIKNEWS, αλλά λογοκρίθηκε και δεν δημοσιεύτηκε. Επειδή εγώ δεν συνηθίζω να γράφω ένα άρθρο και να το στέλνω σε όλα τα ΜΜΕ, αλλά επιλέγω μόνο ένα κάθε φορά, σημαίνει ότι το άρθρο δεν θα δημοσιευτεί σε κανένα ΜΜΕ, πέραν του blog μου, και άλλων blogs. Εκ των υστέρων, κατάλαβα γιατί το RIKNEWS δεν θα ήθελε να δημοσιεύσει κάτι που διάκειται επικριτικά προς τον Γενικό Ελεγκτή, αφού ο Γενικός Ελεγκτής ελέγχει αυτές τις μέρες τα οικονομικά του ΡΙΚ, διαπιστώνει ελλείμματα, και μόλις παρέδωσε στη Βουλή την έκθεση επί των οικονομικών καταστάσεων του ΡΙΚ για το έτος 2014. Αντί ο αρχισυντάκτης του RIKNEWS να δημοσιεύσει άρθρο που εκθέτει το Γενικό Ελεγκτή για επιλεκτική αντιμετώπιση κάποιων οργανισμών, ασκώντας μάχιμη δημοσιογραφία, προτίμησε τη λογοκρισία.

https://hadjioannou.wordpress.com/2015/06/23/%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%84%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-7/

Ερωτήματα για το Γενικό Ελεγκτή και τα €7.5 δις που λείπουν

Ο Γενικός Ελεγκτής του Κράτους σε όλες τις εκθέσεις του από το 2003 και εντεύθεν, ασκεί κριτική στην τακτική του κράτους να κατασπαταλά τα χρήματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), τα λεφτά των εργαζομένων τα οποία μαζεύονται για συγκεκριμένο σκοπό. Το κράτος δανείστηκε γύρω στα €7.5 δισεκατομμύρια από το ΤΚΑ με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Τα χρήματα αυτά, όπως όλα δείχνουν, δεν θα επιστραφούν, διότι έτσι αποφάσισε η Τρόικα, επιβάλλοντας μέτρα λιτότητας στον τρόπο που αποπληρώνει το κράτος το χρέος του, ενώ ταυτόχρονα «μεταρρύθμισε» το Ταμείο ούτως ώστε να το καταστήσει «βιώσιμο», επιβάλλοντας λιτότητα στις συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, χωρίς ο κόσμος να γνωρίζει λεπτομέρειες και χωρίς άμεση συγκατάθεση. Το Μνημόνιο κάποτε θα τελειώσει – η πρόθεση της κυβέρνησης όμως είναι ότι οι όροι για λιτότητα θα μείνουν. Και ενώ οι ανάγκες του ΤΚΑ είναι τεράστιες, ειδικά με την δεδομένη αύξηση της ανεργίας και την μαζική μετανάστευση Κυπρίων, δεν υπάρχει πρόθεση να επιστραφούν τα €7.5 δισεκατομμύρια, ούτε πραγματική πρόθεση για αλλαγή της πολιτικής. Εξάλλου, ο Γενικός Ελεγκτής, και η βουλή, κατά τα φαινόμενα δεν έχουν καμιά διάθεση να τους υποχρεώσει.

Το κράτος μετέτρεψε το ΤΚΑ ως ακόμα ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό, και ξόδεψαν τα χρήματα για άλλους σκοπούς. Αυτά καταγράφει ο ίδιος ο Ελεγκτής στις ετήσιες εκθέσεις του. Ο Ελεγκτής σε όλες τις εκθέσεις του από το 2003 και εντεύθεν, ασκεί κριτική στην τακτική του κράτους να κατασπαταλά τα λεφτά των εργαζομένων, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί πραγματικά την κατοχυρωμένη εξουσία που έχει να διεξάγει αποτελεσματικό έλεγχο, όπως ορίζει το άρθρο 116. Ο Γενικός Ελεγκτής μπορεί να ασκήσει έμμεσα το δικαίωμά του για έλεγχο, για εκτελεστική και διοικητική λειτουργία, μέσω του κοινοβουλίου (μέσω της Επιτροπής Ελέγχου της βουλής).

Ο Μιχάλης Παρασκευά (δικηγόρος) και η Λίζα Τρύφωνος ασκούν πολιτική ανυπακοή και αρνούνται να καταβάλουν εισφορές στο ΤΚΑ, θέτοντας δύο αλληλένδετα αιτήματα. Πρώτον, να αλλάξει ο νόμος που ρυθμίζει το ταμείο, διότι εκφεύγει του συντάγματος. Δεύτερον, να σταματήσει η κατασπατάληση των χρημάτων αυτών, να επιστραφεί το κρατικό χρέος στο ΤΚΑ, και να βοηθηθούν αυτοί που έχουν ανάγκη σήμερα. Η Πρωτοβουλία Κοινωνικού Ελέγχου Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διεκδικεί αλλαγή τρόπου αποφάσεων. Ζητά κάτι πολύ απλό: να περάσει ο έλεγχος στα χέρια των πολιτών, μέσω ενός πιο αμεσοδημοκρατικού συστήματος, διότι ως έχουν τα πράγματα σήμερα δεν υπάρχει ούτε δημοκρατία ούτε βιωσιμότητα.

Οι αρμόδιοι, ενώ θεωρητικά παραδέχονται τις ατασθαλίες, δεν προχωρούν σε εφαρμογή αυτού που ορίζει το σύνταγμα στο Άρθρο 9: «Έκαστος έχει το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβιώσεως και κοινωνικής ασφαλείας. Ο νόμος θα προβλέψη περί προστασίας των εργατών, αρωγής προς τους πτωχούς και συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.»

Βλέποντας τα έργα των εκθέσεων και άλλες πράξεις του Γενικού Ελεγκτη, θα νόμιζε κανείς ότι ο Ελεγκτής θα ασκούσε αποτελεσματικά τον έλεγχο που έχει, ειδικά για τοκορυφαίο ζήτημα των €7.5 δις του ΤΚΑ. Όταν όμως η αρμόδια λειτουργός του Γενικού Ελεγκτή είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη του Παρασκευά, και είχε την ευκαιρία να μαρτυρήσει τα αυτονόητα και να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει τα διαχρονικά και αντικειμενικά πορίσματα και απαιτήσεις, ενισχύοντας και τον εποπτικό θεσμό του Ελεγκτή, ένιψε τας χείρας. Όταν ο Παρασκευά ρώτησε τη λειτουργό του Γενικού Ελεγκτή αν όντως το ΤΚΑ είναι βιώσιμο, βάσει της αναλογιστικής μελέτης, αυτή δεν απάντησε. Αντί να πει ότι όντως το κράτος έχει κατασπαταλήσει το πραγματικό αποθεματικό του ΤΚΑ, και να γνωστοποιήσει στο δικαστήριο την κατάσταση του ενεργητικού των λογαριασμών των βιβλίων του ΤΚΑ (άρθρο 116), δεν το έκανε! Πράγμα που ερμηνεύουμε ως εξής: έκανε πλάτες στους υπουργούς που αποφάσισαν για τον «δανεισμό» των (περίπου) €7.5 δις ευρώ από το ΤΚΑ τα οποία –όπως όλα δείχνουν, κατά τις επιταγές της Τρόικας- δεν θα επιστραφούν στο Ταμείο σε εύθετο χρόνο, ώστε να εξασφαλίζεται αξιοπρεπής διαβίωση και κοινωνική ασφάλεια για όλους, όπως ορίζει το Άρθρο 9 του Συντάγματος.

Ο Γενικός Ελεγκτής έχει την εξουσία να διεξάγει διαχειριστικό έλεγχο σε οποιοδήποτε ελεγχόμενο Οργανισμό, για να διαπιστώσει αν αυτός λειτουργεί και χρησιμοποιεί τους διαθέσιμους πόρους του με οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Δηλαδή, με βιώσιμο τρόπο.

Από ό,τι φαίνεται, ενώ υπάρχει τρόπος να αποδοθεί ευθύνη και να αλλάξουν τα πράγματα, δεν θέλουν. Ας κλείσουμε με τα λόγια του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή: Η κοινωνία θα πρέπει να αφυπνιστεί και να μην ανέχεται πλέον τα φαινόμενα διαφθοράς, δήλωσε απόψε ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Φ. Μιχαηλίδης, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να προβαίνουν σε καταγγελίες όταν πέσουν στην αντίληψη τους (30/10/2014). Η επόμενη δίκη του Μιχάλη Παρασκευά είναι την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Ιουνίου στις 10π.μ. στα δικαστήρια Λευκωσίας. Στήριξέ τον με την παρουσία σου.

Y.Γ. Το άρθρο στάληκε προς δημοσίευση στο RIKNEWS, αλλά λογοκρίθηκε και δεν δημοσιεύτηκε. Επειδή εγώ δεν συνηθίζω να γράφω ένα άρθρο και να το στέλνω σε όλα τα ΜΜΕ, αλλά επιλέγω μόνο ένα κάθε φορά, σημαίνει ότι το άρθρο δεν θα δημοσιευτεί σε κανένα ΜΜΕ, πέραν του blog μου, και άλλων blogs. Εκ των υστέρων, κατάλαβα γιατί το RIKNEWS δεν θα ήθελε να δημοσιεύσει κάτι που διάκειται επικριτικά προς τον Γενικό Ελεγκτή, αφού ο Γενικός Ελεγκτής ελέγχει αυτές τις μέρες τα οικονομικά του ΡΙΚ, διαπιστώνει ελλείμματα, και μόλις παρέδωσε στη Βουλή την έκθεση επί των οικονομικών καταστάσεων του ΡΙΚ για το έτος 2014. Αντί ο αρχισυντάκτης του RIKNEWS να δημοσιεύσει άρθρο που εκθέτει το Γενικό Ελεγκτή για επιλεκτική αντιμετώπιση κάποιων οργανισμών, ασκώντας μάχιμη δημοσιογραφία, προτίμησε τη λογοκρισία.

Σχολιάστε

Filed under "δικαιοσύνη", "θεσμοί", "οικοδομική φούσκα", "οικονομική κρίση", Πολιτική Ανυπακοή, Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρίστος Χατζηιωάννου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s