Αλληλεγγύη στους κρατούμενους μετανάστες/στριες. Πορεία την Κυριακη 7/9 στην Μενόγεια

 

Στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους η μεταχείριση που επιφυλάσσει η «δημοκρατία», κάθε άλλο παρά «πολιτισμένη» και «δημοκρατική» είναι. 

Στον αποκαλούμενο «Χώρο Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών της Μενόγειας», όπως και σε πολλά άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών/ριών σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι απόκληροι/ες της «πολιτισμένης και δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ή καλύτερα οι «παράπλευρες απώλειες» των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των δικτατορικών καθεστώτων που εγκαθίδρυσαν και στήριξαν οι ισχυροί της γης, του καπιταλιστικού συστήματος της εκμετάλλευσης και των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων, της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκαλούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι κυρίαρχες ελίτ των πλούσιων και ανεπτυγμένων κρατών) κρατούνται κατά παράβαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. 

Άνθρωποι που ήρθαν εδώ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή ή ακόμη και την ίδια τους την επιβίωση βλέπουν καθημερινά το πραγματικό πρόσωπο του οικονομικού και πολιτικού συστήματος της «Ευρώπης Φρούριο», όπως ονομάζεται επίσημα το αυταρχικό και καταπιεστικό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και εξαίρεσης, το οποίο στηρίζεται σε αυθαίρετα διοικητικά διατάγματα κράτησης και απέλασης μεταναστών/ριών, καθώς επίσης και στις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Στην Μενόγεια, οι μετανάστες/ριες δέχονται συστηματικό ψυχολογικό και αρκετές φορές σωματικό πόλεμο. Χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική υποστήριξη και επικοινωνία με τον έξω κόσμο • με παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ανθρώπινων ελευθεριών τους • ή ακόμη και με εκφοβισμό, απομόνωση, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, σκληρή μεταχείριση και εξευτελιστικές τιμωρίες όλων όσων σκέφτονται να μιλήσουν, να αντισταθούν, να απαιτήσουν… τελικός στόχος, ο εξαναγκασμός τους στην ούτω αποκαλούμενη «εθελοντική επιστροφή» στις χώρες απ’ όπου αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, είτε για να βρουν μια καλύτερη δουλειά ή για να γλυτώσουν από διώξεις, βασανιστήρια, κακουχίες και πολέμους.

Οι μετανάστες/ριες αγωνίζονται καθημερινά για το δίκαιο τους, όχι μόνο απέναντι στις θεσμικές διακρίσεις και το θεσμικό ρατσισμό ή ακόμη και την εργασιακή ή / και σεξουαλική εκμετάλλευση που προκαλεί και προωθεί η απάνθρωπη πολιτική του κυπριακού κράτους, αλλά και τις βαθιά εθνικιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις που κυριαρχούν στην κυπριακή κοινωνία. 

Όσο περνάει ο καιρός και σκληραίνουν οι πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου, οι μετανάστες/ριες αντιλαμβάνονται ότι ο μόνος δρόμος για τους/ις καταπιεσμένους/ες είναι η κινητοποίηση και η αντίσταση. Οι πρόσφατες δυναμικές διαμαρτυρίες των ίδιων των κρατουμένων και οι απελευθερώσεις μεταναστών/ριών από τα κρατητήρια της Μενόγειας αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων πράξεων κινητοποίησης και αντίστασης.

Στον αγώνα τους για τα δικαιώματα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια τους, οι μετανάστες/ριες έχουν ανάγκη τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας. Απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλες και όλους για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε συλλογικά, μέχρι να κλείσει οριστικά το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών/ριών της Μενόγειας, η ύπαρξη του οποίου αποτελεί προσβολή στην ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Εκδήλωση Αλληλεγγύης στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Μενόγεια:
Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014, 18:00

Προσυγκέντρωση: 16:30
Από Λευκωσία: Παλιό ΓΣΠ (στο νέο χώρο στάθμευσης) /
Από Λεμεσό: Έξοδος Παρεκκλησιάς (στο φούρνο δίπλα από το πρατήριο καυσίμων)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

In “civilized” Europe, there are people whose treatment is far from “democratic” or “civilized”. 

In the “Detention Center for Illegal Immigrants in Mennogeia”, as well as in many other migrant concentration camps around Europe, the outcasts of the “civilized and democratic European Union” (rather the collateral damage of imperialistic wars, dictatorial regimes installed by the powerful, capitalist exploitation, human trafficking and the environmental destruction caused by multinational companies and the dominant wealthy/developed states) are held in high security prisons, breaching any notion of international law. 

People who arrive here looking for a better life or a chance of survival see the true colors of the economic and political system of “Fortress Europe” as the authoritarian and oppressive state of exception is called, based on arbitrary administrative detention orders for imprisoning and deporting immigrants and refugees.

At Mennogeia, the migrants are on the receiving end of systematic psychological warfare and also physical violence. The migrants have no access to medical treatment, legal support or communication with the outside world – breaching fundamental human rights and freedoms. They also face intimidation, isolation, beatings, torture, harsh treatment and humiliating punishments of all who try to speak, to resist, to demand… The final target is to subjugate them to the so called “voluntary return” to the countries they were forced to leave, either to find a better job or to escape persecution and war.

The migrants struggle daily for their rights, not only against institutional racism or labor/sexual exploitation provoked by the inhumane politics of the Cypriot state, but also against the deeply nationalist and xenophobic ideals which dominate Cyprus. As time passes and migration and asylum policies harshen, the migrants realize that the only path for the oppressed is to resist. The recent dynamic protests of the detained themselves and the release of migrants from the detention center at Mennogeia are characteristic examples of such acts of resistance.

We stand in solidarity with migrants in their struggle for rights, freedom and dignity. We send an open call to everyone to join forces and fight collectively, until the closure of the migrants’ concentration camp in Mennogeia, the existence of which is an insult to human dignity.

Solidarity Event at the Migrant Detention Center in Mennogeia:
Sunday, 7 September 2014, 18:00

Gathering: 16:30
Nicosia: Old GSP (at the new parking lot) /
Limassol: Parekklisia exit (next to the gas station)

People in solidarity & Migrants

13 Σχόλια

Filed under "δικαιοσύνη", "θεσμοί", ρατσισμός, Άνθρωπος κοινωνικά καθορισμένος, Αυτοοργάνωση Αυτοδιαχείριση, Αυθαίρετη κράτηση, Αφίσες, Αλληλεγγύη, Ανθρώπινα Δικαιώματα

13 responses to “Αλληλεγγύη στους κρατούμενους μετανάστες/στριες. Πορεία την Κυριακη 7/9 στην Μενόγεια

 1. Με αφορμή το αναρχοαριστερίστικο σύνθημα που τάσσεται υπέρ του εγκλήματος της λαθρομετανάστευσης πες μου ποια είναι η δική σου άποψη. Ο Πακιστανός που επιλέγει να πάει στην μαφία του Καράτσι να πληρώσει 5000 δολλάρια για να τον φέρουν Κύπρο παράνομα μέσω κατεχομένων και δεν επιλέγει την νόμιμη οδό είναι η δεν είναι εγκληματίας λαθρομετανάστης?
  Να του δώσουμε άσυλο επειδή να τον στείλουμε πίσω?

  Μου αρέσει!

 2. osr

  Μπορείς να μου πεις ποια είναι η δική σου εξήγηση για το γεγονός ότι ένας άνθρωπος από το Πακιστάν απευθύνεται στην μαφία και δίνει 5000 ευρώ για να έλθει μέσω κατεχομένων;

  Μου αρέσει!

 3. Mιχάλη θα σου στείλω ένα άρθρο που δημοσίευσα σχετικά με την λαθρομετανάστευση και την Κύπρο για να καταλάβεις τι εννοώ.
  Η απάντηση στο ερώτημα σου είναι η εξής=Πρόκειται κυρίως για άτομα χαμηλού μορφωτικού και νοητικού επιπέδου τα οποία δεν καταλαβαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παράνομη μετανάστευση και ειδικότερα με την εμπλοκή τους με την μαφία.Θέτουν σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια τους και αγνοώντας η αδιαφορώντας για τους νόμους προχωρούν στην πράξη αυτή θεωρώντας ότι οι Ευρωπαικές χώρες είναι η γη της επαγγελίας.Πιστεύουν ότι αξίζει να ξοδέψουν τόσο χρήμα και να βάλουν τις ζωές τους σε κίνδυνο για να αποκτήσουν μετά την <> που τους υπόσχεται ο ντόπιος μαφιόζος και ίσως ο Ευρωπαίος εργοδότης η ο μεσάζοντας που θα αναλάβει να τους βολέψει.

  Μου αρέσει!

 4. Η λαθρομετανάστευση στην Κύπρο και η αντιμετώπιση της‏

  Ζούμε σε μια χώρα που λόγω γεωγραφικής θέσης αποτελεί σταυροδρόμι δύο ηπείρων.Εχουμε την <> να βρισκόμαστε ανάμεσα στις πιο ασταθείς πολιτικά χώρες της Αφρικής και της Ασίας και αυτό το γεγονός μας ανάγκασε από τις αρχές της δεκαετίας του 90 να μάθουμε τι είναι η λαθρομετανάστευση.Είμαστε μια μικρή χώρα και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις πολιτικές εξελίξεις ούτε στην Μέση Ανατολή ούτε στην Αφρική και να αποκαταστήσουμε την πολιτική σταθερότητα στις χώρες τις οποίες εδώ και δεκαετίες διεξάγονται πόλεμοι.Επομένως εφόσον δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους πολέμους στις γειτονικές μας χώρες δεν μας μένει άλλη επιλογή από το να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο που όχι μόνο θα αποτρέπουν την κάθοδο λαθρομεταναστών στην πατρίδα μας αλλά και θα οδηγήσουν ένα μεγάλο μέρος όσων ήδη βρίσκονται στην χώρα μας να αποχωρήσουν.

  Πρώτο μέτρο είναι η επ αόριστον παγιοποίηση παροχής ασύλου σε όσους εισέλθουν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία ζητώντας πολιτικό άσυλο.Ετσι εφόσον οι επίδοξοι <> θα γνωρίζουν ότι η Κύπρος δεν θα παραχωρεί πλέον άσυλο δεν θα επιθυμούν να έρθουν εδώ και να καρπωθούν τα όποια οικονομικά και πολιτικά ωφελήματα τους παρέχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις,κόμματα και ΜΚΟ.
  Δεύτερο μέτρο είναι η αύξηση της ποινής για το αδίκημα της διακίνησης λαθρομεταναστών τόσο σε ντόπιους όσο και αλλοδαπούς διακινητές της Κύπρου και έτσι θα αποτρέψουμε την εμπλοκή του υποκόσμου και όχι μόνο στο να ασχοληθούν με την <> διακίνησης ανθρώπων.
  Τρίτο μέτρο είναι η ύπαρξη δικλείδων ασφαλείας για τη διαφύλαξη των συνόρων μας από λαθρομετανάστες.Τόσο τα σώματα ασφαλείας όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τα κατεχόμενα μπορούν να αποτελέσουν ένα <> συμβάλλοντας θετικά στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.
  Τέταρτο μέτρο είναι η παραδειγματική τιμωρία όσων εργοδοτούν η θέλουν να εργοδοτούν λαθρομετανάστες και οι οποίοι φυσικότατα συνεργάζονται με τα κυκλώματα διακίνησης τόσο εντός όσο και εκτός Κυπριακής Δημοκρατίας.Μπορούμε να δώσουμε στην δημοσιότητα τα ονόματα τους, να τους επιβάλουμε βαριά πρόστιμα, και να τους στείλουμε στην φυλακή για να παραδειγματιστούν .
  Πέμπτο μέτρο είναι η πολιτική και κοινωνική απομόνωση πολιτικών κομμάτων,κινημάτων και ΜΚΟ που προωθούν φανερά ή <> την λαθρομετανάστευση .Αυτοί οι άνθρωποι συχνά επιτίθονται λεκτικά σε όσους αποκαλούν την λαθρομετανάστευση αλλά και την εκμετάλλευση των ανθρώπων αυτών ως έγκλημα και τους αποκαλούν <> <> <> <> <> <> και <>
  Εκτο μέτρο είναι η επίτευξη στενότερης συνεργασίας με τις Βρετανικές Βάσεις και τα Ηνωμένα Εθνη ώστε να φυλάγονται καλύτερα τα περάσματα που βρίσκονται εντός Βάσεων και Νεκρής ζώνης.
  Εβδομο μέτρο είναι να αξιοποιήσουμε καλύτερα την διπλωματική οδό και να υπογράψουμε συμφωνιες επανεισδοχής με περισσότερα κράτη όπως η Κίνα,Βιετνάμ,Νεπάλ,Καμερούν ώστε να πετύχουμε την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που απελαύνονται προς τις χώρες καταγωγής τους.
  Ογδοο μέτρο είναι η επιβολή πρόσθετων προστίμων σε όσους εργοδοτούν λαθρομετανάστες με στόχο την ενίσχυση του ταμείου άμυνας,ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών καθώς και για την χρηματοδότηση φιλανθρωπικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων με αξιόλογο έργο.
  Δεν είμαι νομικός η εγκληματολόγος για να μπορώ να προτείνω κάτι πιο ουσιώδες εάν και εφόσον υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί από το κράτος αλλά θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά εκτός από το ότι χαρακτηρίζονται<> από μεγάλη μερίδα πολιτών μπορούν να αποδώσουν <> αν το κράτος μας το εφάρμοζε.
  Χριστάκης Χαραλάμπους christakis88@outlook.com
  Σχετικά με τις διαφημίσεις

  Μου αρέσει!

 5. osr

  «προχωρούν στην πράξη αυτή θεωρώντας ότι οι Ευρωπαικές χώρες είναι η γη της επαγγελίας.Πιστεύουν ότι αξίζει να ξοδέψουν τόσο χρήμα και να βάλουν τις ζωές τους σε κίνδυνο για να αποκτήσουν μετά την που τους υπόσχεται ο ντόπιος μαφιόζος και ίσως ο Ευρωπαίος εργοδότης η ο μεσάζοντας που θα αναλάβει να τους βολέψει.»

  άρα κατά τη γνώμη σου, αν στην χώρα τους δεν υπήρχε φτώχεια και εξαθλίωση δεν θα έρχονταν στην Ευρώπη

  Μου αρέσει!

 6. osr

  προσωπικά θεωρώ ότι αυτά που γράφεις δεν μπορούν να τύχουν σοβαρής αντιμετώπισης τζαι ως εκ τούτου ούτε και εσένα μπορώ να σε αντιμετωπίζω ως σοβαρό

  πχ η μαλακιούλα ολκής που έγραψες ότι το πρώτο μέτρο είναι η παγιοποίηση παραχώρησης ασύλου……..

  δηλαδή το κυπριακό κράτος να παραβεί όλες τις διεθνείς συνθήκες με πρώτη και κύρια την Σύμβαση της Γενεύης, την Ευρωπαική Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ευρωπαική Οδηγία 85/2005

  είσαι σοβαρός παλληκάρούδιν μου;

  Μου αρέσει!

 7. osr

  το λεγόμενο μεταναστευτικό πρόβλημα/ζήτημα ειναι ένα επιμέρους πρόβλημα/ζήτημα που δημιουργείται λόγω του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζονται γενικά ομιλούντες οι παγκόσμιες πολιτικές των κρατών που ελέγχονται απο τις εταιρείες πετρελαίου όπλων μμε κλπ δηλαδή ιμπεριαλιστικοί πολέμοι για έλεγχο των φυσικών πόρων των ενεργειακών πόρων ελέγχου περιοχών με γεωπολιτική σημασία κλπ

  όποιος επιχειρεί να βρει «λύσεις» σε τέτοια επιμέρους ζητήματα χωρίς να αγγίζει την ουσία των προβλημάτων, πχ όπως κάνεις εσύ όπως κάνουν και οι πλείστοι πατριωτικοπαπάρες όπως εσένα, του τύπου Αληθινός Φινλανδός και μαλακίες http://en.wikipedia.org/wiki/True_Finns γιατι τάχα θέλει να προστατεύσει φανταστικά είδωλα πατριδοθρησκειοοικογενειακων αξίων που βρίσκονται μόνο στην φαντασία του/σου

  απλά θα αποτύχει γιατί είναι σα να προσπαθεί να ανακόψει την ροή του νερού το οποίο ούτως ή άλλως θα βρει τελικά δίοδο να περάσει όπως κάνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια σμιλεύοντας ολόκληρα βουνά

  εσκέφτηκες ποτέ ρε χρηστάκη χαραλάμπους περήφανε κυπρέε έλλην, αν εσύ θα έμπαινες σε ένα σαπιοκάραβο για να βουλιάξεις στην Λαμπεντούζα ή στο Φαρμακονήσι ή στα σύνορα του Μεξικό με τις ΗΠΑ κλπ κλπ;

  θεωρείς ότι τουτοι οι άνθρωποι είναι ψυχοπαθείς;

  http://www.unhcr.org/53d0cbb26.html
  More than 800 people have died this year alone in the Mediterranean, many of them seeking safety from conflict and civil war

  δες αυτή την εικόνα από τον ΟΗΕ

  σε ολόκληρη την ΕΕ οι σύροι πρόσφυγες είναι 300 χιλ όταν στον διαλυμένο μικρό Λίβανο βρήκαν άσυλο 1 εκ 175 χιλ ψυχές

  στην μισητή σου τουρκία βρήκαν καταφύγιο 832 χιλιάδες άνθρωποι

  ποιος αναγκάζει τούτους τους ανθρω΄πους να έρτουν στον κωλότοπο σου ρε φασιστοκαραγκιόζη που θέλεις να τους στέλλουμε πίσω στον πόλεμο αφού εσύ θέλεις να παγοποιηθεί μισιμου η διαδικασία ασύλου!;

  ποιος διάλυσε την Συρία τον Λίβανο την Λιβύη το Ιρακ το Αφγανιστάν κλπ κλπ;;

  εσύ ρε κωλοκυπρέε όταν σε διάλυσαν το 1974 εν επήες μετανάστης παντού;

  Ποιοι εκτίσαν την Γερμανία μετά τον Β ΠΠ; Τούρκοι και Έλληνες εργάτες στις φάμπρικες

  Προς το παρόν αυτό που θέλω εγώ προσωπικά να γίνει σε τούντο κράτος παρωδία κυριολεκτικά ει΄ναι απλά να εφαρμόζονται οι νόμοι που οι ίδιοι ψήφισαν και κυρίως η οδηγία 85/2005 και οι αποφάσεις του ΔΕΕ

  και να μην βασανίζονται άνθρωποι

  Μου αρέσει!

  • Πως ένας μορφωμένος άνθρωπος σαν εσένα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είμαι ακροδεξιός?
   Ρώτα την κυρία Θεοδώρου να σου πει πόσα μακροσκελή μηνύματα της έστειλα στο fcb αναλύοντας την συμπεριφορά των ακροδεξιών και εξέφρασα τις ανησυχίες μου σχετικά με την ύπαρξη τέτοιων ανθρώπων μέσα στους γνωστούς σας που τώρα θα προσέλθουν στην Πολιτοφυλακή.

   Μου αρέσει!

  • Εμένα με στοχοποίησαν τζαι οι Ελαμίτες τζαι οι του Λιλλήκα γιατί γράφω για τα εγκλήματα πολέμου της πλευράς μας,για τον ρατσισμό της ακροδεξιάς, τις παρανοικές θεωρίες συνομωσίας,τις δήθεν προφητείες.Θέλω να ακούγεται η αλήθεια τζαι ας μεν έχω να φάω.Εχω κατηγορηθεί χιλιάδες φορές για τις ανθρωπιστικές μου θέσεις και με αποκαλούν ανθέλληνα-δησακελικό κάθαρμα,τουρκόσπορο,εθνομηδενιστή .

   Μου αρέσει!

 8. Ναντια Νικολαου

  Κυριε Χριστακη με λυπη μου παρατηρω οτι επαναλαμβανεστε και καταντατε γραφικος…Πολιτοφυλακη ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ αλλα ολος ο απλος κοσμος που ενδιαφερετε για το συνανθρωπο του. Τωρα απο που ως που εσεις σχηματισατε την γνωμη οτι θα ενταχθουν στην πολιτοφυλακη ακροδεξια στοιχεια δεν εχω αντιληφθει ακομη..σας απαντησαμε ως πολιτοφυλακη και εσεις τα ιδια..τα πολλα λογια εν φτωχια!!! Ελα στη συναντηση την ερχομενη κυριακη και αν ακουσεις κατι που δεν σε εκφραζει ιδεολογικα μπορεις να αποχωρισεις!!!!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s