Αμφισβήτηση των κυριολεκτικά ψευδοδικαστηρίων των αγγλικων βάσεων στην Κύπρο – Άρθρο από Sigmalive «Δεν θεωρώ αυτό ως δικαστήριο»

 

http://www.sigmalive.com/news/local/148267

 

«Δεν θεωρώ αυτό, ως Δικαστήριο»!

Από: ΜΑΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ημερομηνία: Ιούλιος 29, 2014 18:19

 

A+ A-

Σε άμεση αμφισβήτηση της νομιμότητας του δικαστηρίου της βρετανικής Βάσης Δεκέλειας, από τον δικηγόρο Μιχάλη Παρασκευά, ενώπιον του Βρετανού δικαστή R. H. Naqvi, εξελίχθηκε σήμερα η δίκη του 59χρονου γεωργού από τη Ξυλοφάγου Χαμπή Χειμώνα, που κατηγορείται για παρακοή δικαστικού διατάγματος και για παρεμπόδιση εργασιών σε έδαφος των Βάσεων, με απειλή βίας και επίθεση εναντίον αστυνομικού, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

 

Ο Μ. Παρασκευάς επικαλέστηκε την κυπριακή νομοθεσία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να στηρίξει τα νομικά του επιχειρήματα, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα νομικό και πολιτικό ζήτημα».

 

Κατέστρεψαν πάρκο για την ΕΟΚΑ

Οι κατηγορίες εναντίον του Χ. Χειμώνα, πατέρα τεσσάρων παιδιών και παππού τεσσάρων εγγονιών, γνωστού για προηγούμενες συλλήψεις και φυλακίσεις του από την Αστυνομία των Βάσεων, που συνδέονται με την εκ μέρους του έμπρακτη άρνηση να αναγνωρίσει την εξουσία των Βάσεων, προέκυψαν μετά την αντίδρασή του, στην καταστροφή από τους Βρετανούς, πάρκου αφιερωμένου στους 9 απαγχονισθέντες ήρωες της ΕΟΚΑ 1955-59. Το πάρκο αυτό, εγκαινίασε η κοινότητα Ξυλοφάγου σε δημόσια τελετή την 1η Απριλίου 2014, σε τεμάχιο γης που η οικογένεια Χειμώνα ενοικιάζει εδώ και δεκαετίες από την Κυπριακή Δημοκρατία για καλλιέργεια πατατών, αλλά θεωρείται από τις Βάσεις ότι βρίσκεται μέσα στο Πεδίο Βολής Πύλας, «εντός της μοναδικής Βρετανικής περιοχής χρήσης πραγματικών πυρών στην Κύπρο».

 

«Χωρίς να θέλω να προσβάλω τον κύριο»…

«Το όνομά μου είναι Μιχάλης Παρασκευάς, είμαι δικηγόρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχω μαζί μου την ταυτότητά μου», ανέφερε ο κ. Παρασκευάς στο ξεκίνημα της σημερινής διαδικασίας στο «Δικαστήριο των Κυρίαρχων Περιοχών Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας» ενώπιον του «μόνιμου δικαστή» R. H. Naqvi και συνέχισε: «Χωρίς να θέλω να προσβάλω τον κύριο, θεωρώ ότι η παρούσα διαδικασία είναι παράνομη». Ο Μιχάλης Παρασκευάς ανέφερε ρητά ότι «δεν θεωρώ αυτό, ως δικαστήριο», με αποτέλεσμα να προκύψει ο ακόλουθος διάλογος με τον R. H. Naqvi:

-Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έπρεπε να στεκόσουν εκεί που στέκεσαι.

-Αυτό ακριβώς είναι ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί!

-Σου λέω ότι αυτό είναι δικαστήριο, είτε σου αρέσει είτε όχι και η Κυπριακή Δημοκρατία το αναγνωρίζει.

-Σας διάβασα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας…

-Εγώ σας άκουσα, παρακαλώ να με ακούσετε…Δεν συμφωνώ μαζί σας. Αυτό είναι νόμιμο δικαστήριο και αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να βοηθήσω περαιτέρω. Αν δεν σας αρέσει η απόφασή μου, μπορείτε να την εφεσιβάλετε και να πάτε μέχρι το ΕΔΑΔ.

 

«Her Brittanic Majesty’s Secretary of  State»…

Να σημειώσουμε ότι οι ενάγοντες στην υπόθεση εναντίον του Χαμπή Χειμώνα, είναι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο «Her Brittanic Majesty’s Secretary of State for Defence of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland» που ζητούν διάταγμα του δικαστηρίου αυτού, με το οποίο ο εναγόμενος Χαμπής Χειμώνας, να εμποδίζεται να εισέρχεται ή να χρησιμοποιεί το επίδικο τεμάχιο γης.

Ο Μιχάλης Παρασκευάς ζήτησε να αναβληθεί η υπόθεση, γιατί όπως είπε, «η πρόθεσή μου είναι να αμφισβητήσω ότι αυτό είναι δικαστήριο. Θέλω να απευθυνθώ στη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα Υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης…ζητώ λοιπόν αναβολή της υπόθεσης μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα».

Η υπόθεση αναβλήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2014. Να σημειώσουμε ότι στη σημερινή διαδικασία παρευρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι Ξυλοφάγου, μέλη της οικογένειας Χειμώνα και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Τάσου.

 

*Εκτεταμένο ρεπορτάζ για την υπόθεση, θα δημοσιευτεί στην έκδοση της «Σημερινής» την ερχόμενη Κυριακή.

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/148267#sthash.sQmnWCRj.dpuf

Σχολιάστε

Filed under Αμβισβήτηση λεγόμενων δικαστηρίων των βάσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s