Πολύ σημαντική απόφαση του δικαστή Νικολάτου του Ανωτάτου που δικαιώσε στις 14/8/2013 πολιτικό του JVP της Σρι Λάνκα

Οι προσπάθειες ποτέ δεν πάνε χαμένες και όταν διεκδικείς κάτι που το θέλεις αληθινά τότε το κερδίζεις!

 

Στις 14 Αυγούστου 2013 ο δικαστής Νικολάτος του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέδωσε την πάρα πολύ σημαντική του απόφαση στην υπόθεση 1679/2011 οπόταν και ακύρωσε την προσβαλλόμενη διοικητική πράξη της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων με την οποία απέρριψε το αίτημα του για άσυλο 

 

Στην πολύ σημαντική αυτή απόφαση γίνεται και για πρώτη φορά στην καταδικαστική απόφαση της Κύπρου από το ΕΔΑΔ στις 23 Ιουλίου 2013 

http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/Pages/search.aspx#{«fulltext»:[«41872″],»documentcollectionid2»:[«GRANDCHAMBER»,»CHAMBER»],»itemid»:[«001-122889»]}

 

όπου το ΕΔΑΔ υπήρξε ουσιαστικά καταπέλτης κατά των κυπριακών αρχών για την αυθαιρεσία και τις επανειλημμένες παρανομίες στις οποίες προβαίνουν σε σχέση με τους αιτούντες άσυλο.

 

Εδώ η απόφαση 

 

Απόφαση 14 Αυγ 2013 Priyanga επιτυχης

 

και εδώ ένα άρθρο του δημοσιογράφου Μάριου Δημητρίου από την Σημερινή 

 

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/572356

 

ο Ανώτατο δικαίωσε Σριλανκέζο πολιτικό…

| <a «=»»>Εκτύπωση | 20/08/2013 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

O ΑΙΤΗΤΗΣ ασύλου Priyanga Withanachi, σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ την Πρωτομαγιά 2011 στη Λευκωσία.

 

Ζήτησε άσυλο στην Κύπρο, γιατί κινδύνευε η ζωή του στην πατρίδα του
Η Αναθεωρητική Αρχή απέρριψε την αίτησή του, με «επιπολαιότητα και επιφανειακό τρόπο», σύμφωνα με τον δικηγόρο του

Με μια πολύ σημαντική του απόφαση την περασμένη Τετάρτη (14.8.2013), το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την προσφυγή του Σριλανκέζου αιτητή πολιτικού ασύλου Priyanga Withanachi, εκπροσώπου στην Κύπρο του μαρξιστικού κόμματος της Σρι Λάνκα JVP (Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου), εναντίον της απόρριψης της αίτησής του για άσυλο, από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων και της Υπηρεσίας Ασύλου. Η απόρριψη της αίτησης του Σριλανκέζου, που ήταν και παραμένει στέλεχος του JVP, έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2011, παρόλα τα στοιχεία που παρουσίασε στις κρατικές υπηρεσίες της Κύπρου ότι κινδύνευε η ζωή του στη Σρι Λάνκα από πολιτικούς του αντιπάλους, λόγω της πολιτικής του δράσης και ότι για τον ίδιο λόγο δολοφονήθηκε άγρια ο μεγαλύτερος αδελφός του.

Αξιόπιστος μάρτυρας
Στην απόφαση για δικαίωση του Priyanga Withanachi, η οποία αγγίζει γενικότερα τις συχνά δυσμενείς, για τους αιτητές ασύλου, συνθήκες διεξαγωγής των προσωπικών συνεντεύξεων για αιτήσεις ασύλου, ο δικαστής Μύρων Νικολάτος επικρίνει την Υπηρεσία Ασύλου και την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, ότι δεν έκριναν τον Σριλανκέζο πολιτικό «με τρόπο σωστό και δίκαιο, όπως θα έπρεπε». Όπως εξηγεί στην απόφασή του, «ο κύριος λόγος για τον οποίο απορρίφθηκε η αίτηση του αιτητή για παραχώρηση σε αυτόν ασύλου είναι ότι, κατά την προφορική συνέντευξή του ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου, αυτός κρίθηκε ως αναξιόπιστος μάρτυρας, η εκδοχή του κατέρρευσε και η αίτησή του για άσυλο παρέμεινε μετέωρη και ατεκμηρίωτη, με συνέπεια να απορριφθεί».

Ο δικαστής Μ. Νικολάτος προσθέτει και τα εξής: «Με εντυπωσίασε ο τρόπος και το περιεχόμενο της προφορικής συνέντευξης του αιτητή, αλλά και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν απ’ αυτήν, τόσο σε επίπεδο Υπηρεσίας Ασύλου όσο και σε επίπεδο Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων. Μου δόθηκε η εντύπωση ότι πολλά από αυτά που ανέφερε ο αιτητής στην προφορική του συνέντευξη είτε παρερμηνεύτηκαν, είτε δεν εκτιμήθηκαν ορθά, με αποτέλεσμα να μη δοθεί η ορθή βαρύτητα στα θετικά στοιχεία και να δοθεί δυσανάλογη βαρύτητα στα αρνητικά για τον αιτητή στοιχεία».

Ο παλιός και ο νέος αρχηγός…
Ο δικαστής αναφέρει κάποια σημεία από τη συνέντευξη του αιτητή που του δημιούργησαν, όπως τονίζει, τις προαναφερόμενες εντυπώσεις: «Ο αιτητής παρουσίασε αρκετά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αυτός υπήρξε μέλος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της Σρι Λάνκα από το 1997 μέχρι το 2011. Τα όσα παρουσίασε ο αιτητής δείχνουν ότι αυτός είχε πολιτική δράση στη χώρα του, ότι ο αδελφός του φονεύθηκε, απ’ ό,τι φαίνεται λόγω πολιτικής δράσης, και ότι ο ίδιος προέβη σε καταγγελίες στις Αρχές της χώρας του, αναφορικά με απειλές κατά της ζωής του, που δεχόταν από αντιπάλους του Μετώπου στο οποίο ανήκε. Κατά την προφορική του συνέντευξη ο αιτητής, όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο αρχηγός του Μετώπου, αυτός ανέφερε τον ιδρυτή του Μετώπου, αντί τον σημερινό αρχηγό.

Αυτό θεωρήθηκε από τους καθ’ ων η αίτηση ως σοβαρό σφάλμα, που επηρέαζε την αξιοπιστία του αιτητή. Όσον αφορά την περίοδο που παρήλθε από την ημερομηνία άφιξής του στην Κύπρο μέχρι την υποβολή της αίτησης (παρήλθαν 25 μήνες), οι καθ’ ων η αίτηση θεώρησαν ότι η καθυστέρηση ήταν αδικαιολόγητη και «άνευ αποχρώντος λόγου». Στην πραγματικότητα ο αιτητής έδωσε δικαιολογία ότι ήρθε στην Κύπρο με άδεια εργασίας και γι’ αυτό δεν υπέβαλε το αίτημά του για άσυλο ευθύς εξ αρχής. Ως προς την ιδεολογία του Μετώπου, αυτός ανέφερε ότι είναι σοσιαλιστική ιδεολογία και ότι το Μέτωπο ζητά να εγκαθιδρυθεί σοσιαλιστικό καθεστώς στη χώρα, ενώ στα στοιχεία των καθ’ ων η αίτηση αναγράφεται ότι η ιδεολογία του Μετώπου είναι κομμουνιστική. Και αυτή η διαφορά θεωρήθηκε από τους καθ’ ων η αίτηση ως σημαντική».

Λάθη και ανεπαρκής έρευνα
Προσθέτει και τα εξής ο Μ. Νικολάτος: «Η εντύπωση που απεκόμισα από την όλη αντιμετώπιση του αιτητή από τους καθ’ ων η αίτηση, είναι ότι αυτός δεν κρίθηκε με τρόπο σωστό και δίκαιο, όπως θα έπρεπε. Ούτε ως προς την ιδεολογία της παράταξής του υπάρχει μεγάλο λάθος, εφόσον πρόκειται περί αριστερής ιδεολογίας και προσανατολισμού, ούτε το ότι ανέφερε τον ιδρυτή αντί του αρχηγού του Μετώπου θεωρώ ότι έπρεπε να εκληφθεί ως καίριο πλήγμα της αξιοπιστίας του. Αντίθετα, είναι προφανής η εμπλοκή του αιτητή στο Μέτωπο και είναι επίσης προφανές ότι ο αιτητής υποστήριξε τους ισχυρισμούς του περί απειλών που δέχθηκε κατά της ζωής του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων, με διάφορα έγγραφα και πιστοποιητικά που παρουσίασε και τα οποία οι καθ’ ων η αίτηση δεν έλαβαν καθόλου, ή δεν έλαβαν δεόντως υπόψη τους, κατά την εκτίμησή μου. Ακόμα, οι καθ’ ων η αίτηση διέπραξαν και λάθη ως προς τα γεγονότα, όπως π.χ. τη “μη εξηγηθείσα” καθυστέρηση στην υποβολή αίτησης ασύλου, προφανώς λόγω ανεπαρκούς έρευνας.

»Χωρίς να επιθυμώ να υποκαταστήσω την κρίση των καθ’ ων η αίτηση με την κρίση του δικαστηρίου ως προς την αξιοπιστία του αιτητή, εκτιμώ ότι σημαντικά στοιχεία που ο αιτητής έθεσε ενώπιον των καθ’ ων η αίτηση δεν λήφθηκαν δεόντως ή επαρκώς υπόψη, ενώ αντίθετα, μικρά λάθη του αιτητή, που είναι δυνατόν να οφείλονται και σε προβλήματα μετάφρασης, κρίθηκαν και ως σοβαρά και ως επηρεάζοντα σημαντικά την αξιοπιστία του, αρνητικά. Θεωρώ ότι ο αιτητής προέβαλε τέτοιους ισχυρισμούς (που αφορούν στο δικαίωμά του στη ζωή), οι οποίοι όμως δεν έτυχαν ενδελεχούς εξέτασης από τους καθ’ ων η αίτηση, όπως θα έπρεπε».

«Οι λειτουργοί δεν ενήργησαν καλόπιστα»
ΜΕ ΤΗΝ απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο δέχεται τη γραπτή αγόρευση του δικηγόρου του αιτητή Μιχάλη Παρασκευά, σύμφωνα με την οποία η απόρριψη της αίτησής του για άσυλο, όπως και η απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών να κηρύξουν τον αιτητή παράνομο αλλοδαπό και να διατάξουν απέλασή του «είναι αντισυνταγματική, άκυρη, παράνομη και στερημένη οιουδήποτε εννόμου αποτελέσματος».

Στην αγόρευσή του ο δικηγόρος υπέβαλε ότι στην περίπτωση του αιτητή, «δεν εφαρμόστηκε καμία από τις πρακτικές, τεχνικές και βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στο Εγχειρίδιο Κατάρτισης με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις συνεντεύξεις στις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου, που εξέδωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες».

Τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «οι αρμόδιοι λειτουργοί δεν ενήργησαν καλόπιστα και δεν του έδωσαν τα περιθώρια να εξηγήσει με σαφήνεια το πρόβλημά του και τους λόγους που αιτείται ασύλου». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, «ούτε ο αρμόδιος λειτουργός της Υπηρεσίας Ασύλου, ούτε ο Προϊστάμενος εφάρμοσαν ορθά τις διατάξεις τού περί Προσφύγων Νόμου και ούτε καθοδηγήθηκαν από το Εγχειρίδιο».

 

 

 

 

====

 

Την ημέρα που εκδόθηκε η πολύ σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ κατά της Κύπρου http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/Pages/search.aspx#{«fulltext»:[«41872″],»documentcollectionid2»:[«GRANDCHAMBER»,»CHAMBER»],»itemid»:[«001-122889»]}

 

 

 

Σχολιάστε

Filed under Ανθρώπινα Δικαιώματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s