Πως φόρτωσαν στην Κύπρο 4 δις «εν μία νυχτί» άρθρο από την Καθημερινή …. γίνεται λόγος για τον ύποπτο ρόλο του Κεντρικού Τραπεζίτη Ορφανίδη του Βγενόπουλου κλπ ..κάποιον λάκκο έχει η φάβα με την καθημερινή αλλά ίδωμεν

Ημερομηνία: 09.10.2012 | 00:27
Πως φόρτωσαν στην Κύπρο 4 δις «εν μία νυχτί»
Στους ώμους των Κυπρίων, «περίεργα δάνεια» σε Μοναστήρια και δάνεια για μετοχές
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=108137

Τέσσερα περίπου δισεκατομμύρια ευρώ «φορτώθηκαν» στην Κυπριακή Δημοκρατία «εν μία νυχτί», τα οποία η Λευκωσία θα μπορούσε να γλυτώσει εάν δεν μετατρεπόταν η «Marfin Εγνατία Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία» από θυγατρική εταιρεία, σε παράρτημα της «Marfin Popular Bank Public Co Ltd».

Μια ενέργεια που μετατόπισε το βάρος των όποιων επισφαλών δανείων της «Εγνατία» από τους ώμους του Ελληνικού κράτους στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες της εκτιμώνται πλέον στα περίπου 4δις ευρώ.

Πολλά ερωτήματα εγείρονται περί τούτου αφού η μετατροπή της εν λόγω τράπεζας από θυγατρική σε παράρτημα της Λαϊκής, έγινε στις 31 Μαρτίου 2011, όταν η κατάρρευση της Ελληνικής Οικονομίας ήταν πλέον γεγονός.

Περισσότερα δε ερωτήματα δημιουργούνται από το ύψος των επισφαλών δανείων που φέρονται να εντοπίστηκαν στην εν λόγω τράπεζα («Marfin Εγνατία Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία»), περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων πολλά αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δάνεια για αγορά μετοχών χωρίς καμία εγγύηση και εξασφάλιση, όπως και για αγορές μετοχών σε Κύπρο και Ελλάδα.

Παράλληλα σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση «περίεργα δάνεια» μεγάλων ποσών, εκατοντάδων εκατομμυρίων, έγιναν προς «Μονές και Μοναστήρια»(!), με καθόλου ή μη ικανοποιητικές εγγυήσεις (!) τα οποία και πάλι θεωρούνται επισφαλή.

Πολλές απορίες εγείρονται ως προς τον τρόπο που έδρασε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος έδωσε (μαζί με τον Διοικητή της Κ.Τ. της Ελλάδος) και το «ΟΚ» για να προχωρήσει η μετατροπή της «Marfin Εγνατία» από θυγατρική εταιρεία σε παράρτημα της «Marfin Popular Bank Public Co Ltd» σε περίοδο μάλιστα που οι πάντες γνώριζαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων προέβηκε σε δημοσίευση της εξής Ανακοίνωσης Τύπου στις 31/3/11: «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 – Διασυνοριακή συγχώνευση μεταξύ της Κυπριακής Δημόσιας Εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία »Marfin Popular Bank Public Co Ltd» και της Ελληνικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία »Marfin Εγνατία Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία»». (Η ανακοίνωση παραπέμπει σε σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της Κ.Τ., κάτι όμως που δεν εντοπίσαμε, ενώ το αρχείο ανακοινώσεων της Κ.Τ. για ολόκληρο το Μάρτιο του 2011 εμφανίζεται άδειο).

Άγνωστος πάντως παραμένει και ο ρόλος του Προεδρικού μιάς και είναι γνωστό, με δηλώσεις του κ. Βγενόπουλλου, πως είχε άμεση επαφή και επικοινωνία με τη κυπριακή ηγεσία, ενώ απο την όλη εικόνα δεν πρέπει να εξαιρείται το τότε πολιτικοοικονομικό κλίμα περι παραμονής της βάσης της Λαικής στη Κύπρο.

Τα δύο αμείλικτα ερωτήματα είναι:

Πρώτον, πώς και γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος επέτρεψε στην  «Marfin Εγνατία», ενόσω ήταν θυγατρική εταιρεία και άνηκε στη δική της δικαιοδοσία και εποπτεία, να παραχωρήσει, αν παραχώρησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες (που μετέδωσε και το reuters), δάνεια χωρίς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις;

Δεύτερον, γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και ο τότε Διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης αποδέχθηκε και ενέκρινε την μετατροπή της «Εγνατία» από θυγατρική εταιρεία σε παράρτημα της «Marfin Λαϊκή», σε μια τέτοια περίοδο, και όταν μάλιστα η εταιρεία παρουσίαζε τέτοια κακή κατάσταση με δάνεια που παραχώρησε χωρίς εξασφαλίσεις;

Πάντως, είναι ξεκάθαρο, ότι εάν η «Marfin Εγνατία» παρέμενε με το καθεστώς της θυγατρικής, θα υπαγόταν στην εποπτεία της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα συνεπαγόταν αυτόματα ότι οι εγγυήσεις για τις καταθέσεις στην Ελλάδα θα αποτελούσαν υποχρέωση του Ελληνικού Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων και από την άλλη, η θυγατρική θα είχε το δικαίωμα κεφαλαιοποίησης της από το «Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας καθώς και πρόσβαση στο Ελληνικό «Emergency Liquidity Assistance» για σκοπούς αντιμετώπισης προβλημάτων ρευστότητας.

 

 

όλο στην απόφαση είχαν Βγένόπουλλος, Ορφανίδης και Προβόπουλλος. Άγνωστη παραμένει η αντίδραση του Προεδρικού.

Στις 31 Μαρτίου 2011, και ενώ η Ελλάδα κατέρρεε, η Κ.Τ. έδιδε το «ΟΚ» για μετατροπή της «Marfin Εγνατία» από θυγατρική σε παράρτημα της «Marfin Λαϊκής»

Advertisement

4 Σχόλια

Filed under Βγενόπουλος, Μαρφιν Λαική, Ορφανίδης, αναδημοσιεύσεις

4 responses to “Πως φόρτωσαν στην Κύπρο 4 δις «εν μία νυχτί» άρθρο από την Καθημερινή …. γίνεται λόγος για τον ύποπτο ρόλο του Κεντρικού Τραπεζίτη Ορφανίδη του Βγενόπουλου κλπ ..κάποιον λάκκο έχει η φάβα με την καθημερινή αλλά ίδωμεν

  1. κάποιον λάκκο έχει η φάβα με την καθημερινή αλλά ίδωμεν…
    για ήντα λάκκον λαλείς

    Μου αρέσει!

  2. osr

    η καθημερινή είναι μια από τις εφημερίδες κυριολεκτικά αυτού που ονομάζεται «κεφάλαιο»

    στήριξε επανειλημμένως τον ορφανίδη και τις επιλογές του οπότε αυτή η τεράστια επίθεση που εξαπέλυσε με αυτό το άρθρο μου κάνει εντύπωση αφού σηματοδοτεί μεγάλη μετατόπιση

    και επειδή δεν πιστεύω και τόσο στους λεγόμενους μαχητικούς δημοσιογράφους ειδικά στην κύπρο της σαπίλας μέσα σε κατεστημένα μέσα μαζικής εξαπάτησης γιαυτό και είμαι επιφυλακτικός για τις σκοπιμότητες που ίσως κρύβονται πίσω από αυτό

    αλλά όπως είπα, ίδωμεν

    Μου αρέσει!

  3. ΑΘΗΝΑ ΔΙΟΣ

    Αμα ψάξετε στο ιντερνετ στους εφοπλιστές θα βρείτε πολλές πληροφορίες σχετικές με το θέμα.
    http://www.star.gr/…/Politiki_Oikonomia.aspx?…vgenop..

    Πρώτη ανάρτηση: 14/6/2012 – 12.47

    Άρθρο με τίτλο «Πώς μία ελληνική τράπεζα «μόλυνε» την Κύπρο» δημοσιεύει το διεθνές πρακτορείο Reuters σχετικά με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και την πορεία της Marfin Popular Bank.

    Το άρθρο επισημαίνει ότι η τράπεζα θα χρειαστεί 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή της, ποσό που θα χορηγηθεί από το κυπριακό δημόσιο, το οποίο πιθανότατα θα ζητήσει τη στήριξη της ΕΕ και θα υπογράψει μνημόνιο προκειμένου να εξασφαλίσει την εξεύρεση των χρημάτων.

    Το Reuters κάνει λογοπαίγνιο μάλιστα με τον τίτλο του ομίλου MIG (“Money Is Gone !” ) και συσχετίζει την Τράπεζα με χρηματοδοτήσεις προς το Άγιο Όρος και με τη Μονή Βατοπεδίου.

    Γίνεται αναφορά επίσης στις πιέσεις τις οποίες φέρεται να δέχθηκε ο κ. Βγενόπουλος για να παραδώσει την προεδρία της τράπεζας, η οποία τέθηκε υπό τον έλεγχο του κυπριακού Δημοσίου και μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank.

    Όπως υποστηρίζει το Reuters, η νέα διοίκηση ανακάλυψε μεγάλη έκθεση σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως δάνεια σε επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν μετοχές του ομίλου MIG, τα οποία κατέστησαν εξαιρετικά ευάλωτη την τράπεζα.

    Δηλώσεις για το ζήτημα κάνει στο Reuters και ο κ. Μ. Σαρρής, σημερινός πρόεδρος της Cyprus Popular Bank και πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ο οποίος τονίζει: «Νομίζω ότι υπήρξαν ξεκάθαρα πολλές αποφάσεις, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκαν μη συνετές».

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα και τις πληροφορίες που επικαλείται, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ετοιμάζεται να ζητήσει λεπτομερή έρευνα «για το τι πήγε στραβά με τη Marfin», όπως και για τις παραλείψεις των κυπριακών εποπτικών αρχών».

    Ο ίδιος ο κ. Βγενόπουλος σε δηλώσεις του στο Reuters διαψεύδει τις επικρίσεις εις βάρος του και υποστηρίζει ότι οι εποπτικές αρχές της Κύπρου επιδόθηκαν σε μία εκστρατεία σπίλωσής του! Υποστηρίζει επίσης ότι η αποχώρησή του από τη Marfin ήταν δική του απόφαση και όχι αποτέλεσμα πιέσεων και ότι τελέσθηκε «πραξικόπημα» από τον τότε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Αθανάσιο Ορφανίδη! Αναφέρει ακόμα ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του το ότι κράτησε την τράπεζα στη Κύπρο,με αποτέλεσμα, όπως λέει, να πέσει σε… παγίδα.

    Ο κ. Ορφανίδης από την πλευρά του αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο στο Reuters. Αλλά πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος σχολιάζουν ότι έχουν διατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο «όλες οι σχετικές πληροφορίες» και ότι δεν επιτρέπεται να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για νομικούς λόγους.​
    Keywords: Οικονομία, Reuters, Marfin, Βγενόπουλος, MIG, κύπρος
    Verianet.gr Μακεδονικό δίκτυο 4.11.2009

    Οι εφοπλιστές και… το Βατοπέδι

    Ποιοι είναι, όμως, οι Κύπριοι εφοπλιστές με τα μεγάλα πορτοφόλια; Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χωρίς να διαψευσθούν (σε ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής»), πρόκειται για τους Χαράλαμπο Μυλωνά, της Transmed Shipping, πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, καθώς για τους Ανδρέα Χατζηγιάννη και Ζήνωνα Μούσκα, εφοπλιστές που έχουν επίσης αναπτύξει δραστηριότητα στην Ένωση.
    Ο κ. Μούσκας, σήμερα τρίτος αντιπρόεδρος της Ένωσης, έχει στο… παθητικό του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, τη συμμετοχή του στη διοίκηση της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας Helios, της γνωστής εταιρείας χαμηλού κόστους και… αντίστοιχα χαμηλών προδιαγραφών ασφαλείας, που είχε πρωταγωνιστήσει αρνητικά στην αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό.
    Βουλευτές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου θυμήθηκαν, όμως, μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια για τις πλούσιες φιλανθρωπικές δραστηριότητες του κ. Μυλωνά: όπως φάνηκε από την εξέταση των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου, η Transmed εμφανιζόταν ως μία από τις εταιρείες που είχαν καταθέσει σημαντικά ποσά δωρεών υπέρ της Μονής, την εποχή της «βασιλείας» του Εφραίμ.
    Οι σχέσεις Μυλωνά-Εφραίμ είχαν διερευνηθεί ποικιλοτρόπως από τον Τύπο όταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου απασχολούσε καθημερινά τα πρωτοσέλιδα, αν και το «Έθνος» είχε ανασκευάσει πλήρως τις πληροφορίες δημοσιεύματός του, που συνέδεαν ευθέως τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Μυλωνά με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου.
    Αυτό που δεν διαψεύσθηκε, ήταν η παρουσία του ηγούμενου Εφραίμ, στις 2 Ιουνίου 2005, στην επιβλητική τελετή εγκαινίων των γραφείων της Trasmed στην Εκάλη, όπου είχε κάνει την εμφάνιση του και ο τότε πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, που είχε κόψει και τις κορδέλες των εγκαινίων.
    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», «ο Χαράλαμπος Μυλωνάς της Transmed Shipping είναι ο δεύτερος ισχυρός Κύπριος επιχειρηματίας, μετά τον Φοίβο Χριστοδουλίδη της LADA-Hellas, που επί χρόνια περιβάλλει τον ηγούμενο Εφραίμ, χορηγεί συνέδρια του Βατοπεδίου και δεν κρύβει τη διασύνδεσή του με το Αγιον Ορος».
    Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειωνόταν σχετικά με τα εγκαίνια του Ιουνίου 2005, ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προφανώς γνωρίζοντας καλά τον εφοπλιστή Χ. Μυλωνά, εξήρε την προσωπικότητά του, τον χαρακτήρισε δυναμικό επιχειρηματία και κυρίως φιλάνθρωπο. Τη φιλανθρωπική φύση του Χ. Μυλωνά υπογράμμισαν και οι πνευματικοί τού κ. Ρουσόπουλου, Εφραίμ και Νικόλαος, ενώ εφοπλιστικοί κύκλοι τονίζουν ότι την τελευταία τετραετία είναι εντυπωσιακή η άνοδος των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Όλα αυτά γίνονταν την ίδια στιγμή που έμπαιναν στην τελική ευθεία οι ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Βατοπεδίου και ο Εφραίμ αλώνιζε στο Μαξίμου και στα «χρήσιμα» για την υπόθεση υπουργεία».
    Οι πληροφορίες για συμμετοχή του κ. Μυλωνά στο σχήμα Βγενόπουλου για την Ολυμπιακή, αλλά και τα σενάρια συμμετοχής Μυλωνά στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της MIG, θα φέρουν άλλη μια φορά στο προσκήνιο, εμμέσως αυτή τη φορά, το πλέγμα των σχέσεων του ομίλου της Marfin με τον δαιμόνιο ηγούμενο-επιχειρηματία Εφραίμ. Ως γνωστόν, η Marfin Egnatia Bank φάνηκε από την έρευνα της Βουλής ότι ήταν η τράπεζα που είχε ρόλο-κλειδί στη διεκπεραίωση των τραπεζικών και χρηματιστηριακών συναλλαγών της Μονής…
    Πηγή: Σοφοκλέους10

    Μου αρέσει!

  4. osr

    ευχαριστώ φίλε/η Αθηνά Δίος! νάσαι καλά για αυτά τα….. όμορφα και …αγγελικά πλασμένα που μοιράστηκες μαζί μας!!!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s