ΑΚΟΥ ΘΡΑΣΟΣ! ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΚΑ!» Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει μάθει να ζει στο μίσος για τον «άλλο»… Παράλληλοι κόσμοι της Κύπρου

Η Κύπρος του σήμερα είναι μια κοινωνία γεμάτη μίσος

Όποια προσπάθεια γίνεται για να ακουμπήσουμε κάποιες αλήθειες οι οποίες θα μας απελευθερώσουν από τα μίση και τα πάθη μας αντιμετωπίζεται με απύθμενο μίσος και πάθος αντικατοπτρίζοντας αυτό που έχουμε μάθει να πιστεύουμε ως δόγμα και με το οποίο βολευτήκαμε

Μια τέτοια προσπάθεια είναι και του δημοσιογράφου Μιχάλη Μιχαήλ

Δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνείς σε όλα με κάποιον για να είσαι συμπαραστάτης και να αναγνωρίσεις την προσφορά και την σημασία αυτών που κάνει

Ο Μιχάλης Μιχαήλ εδώ και καιρό προσπαθεί να ανοίξει επί της ουσίας διάλογο με επιχειρήματα και ντοκουμέντα για τον ρόλο του Γριβα και το πως χρησιμοποίησε την ΕΟΚΑ για να επιτύχει τους δικούς του σκοπούς

Εννοείται ότι σε αυτό βρίσκει τεράστιους και πολλούς εχθρούς που έστησαν ολόκληρη τους την ζωή πάνω σε αυτό το μυθολογικό περιτύλιγμα γύρω από τον αγώνα της ΕΟΚΑ την αξία της θυσίας των αγωνιστών της δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας καλόπιστος άνθρωπος

Εδώ το κείμενο στο μπλοκ του

ΑΚΟΥ ΘΡΑΣΟΣ! ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΚΑ!

 http://mihalismihail.blogspot.com/2012/05/blog-post_26.html

και εδώ το σχόλιο που του άφησα

μίσος για τον «άλλον»

στην κοινωνία του ετεροκαθορισμού τζαι της πίκκας των γηπέδων με τους μεν οπαδούς να βαστούν το ένα σύμβολο για πίκκα τζαι τους άλλους για πίκκα και μόνο το άλλο χωρίς κανένας στην πραγματικότητα να γνωρίζει για την ουσία και τι αντιπροσωπεύουν αυτά τα σύμβολα

είναι ίσως από τις πλέον σημαντικές προσπάθειες αυτό που κάνεις δηλαδή να ανοίξεις ένα τέτοιο θέμα τζαι ταυτόχρονα φυσικά και από τις πιο δύσκολες 

η αντίδραση των φανατισμένων δογματικών κοπελλουθκιών που έτσι έμαθαν να πιστεύκουν μιαν ζωή κλείνοντας τα μάτια τζαι τα αυτιά τους σε οτίδήποτε άλλο είναι ενδεικτική της νοοτροπίας που κυριαρχεί σε τούντον τόπο τζαι είναι γιαυτό που κάμνει τζαι πιο σημαντική τούντην προσπάθεια που κάνεις

είναι ξεκάθαρο ότι μιλάς με σεβασμό για τους ανθρώπους που έδωσαν την ζωή τους για τα πιστεύω του και επειδή πίστευαν ότι έκαναν το καλό για τον τόπο τους σε αντιδιαστολή με τα ξερατά που χρησιμοποιούν οι ανώνυμοι που ουτε καν ένα νικ για αναφορά δεν έχουν ξεφτιλισμένοι καραγκιόζηδες που γράφουν δαμέσαδα 

συνέχισε την προσπάθεια τζαι να είσαι σίγουρος ότι θα βρεις ακόμα πιο πολλούς συμπαραστάτες!

πρέπει να ξεπεράστουμε τους παράληλους κόσμους που ζούμε στην κύπρο

http://mihalismihail.blogspot.com/2012/05/blog-post_26.html

ΑΚΟΥ ΘΡΑΣΟΣ! ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΚΑ!

Ομολογώ ότι πρώτη φορά ακούω ότι για να γράψει κάποιος βιβλίο για την ΕΟΚΑ πρέπει να έχει θράσος.
Φαίνεται ότι το βιβλιαράκι του γράφοντος με θέμα τις δολοφονίες των Αριστερών το 1955-59 που κυκλοφόρησε με τη «ΓΝΩΜΗ» τον Απρίλιο του 2012, κάποιους ενόχλησε.
Και φαίνεται ότι ενόχλησε εκείνους που θέλουν να μονοπωλεί η δική τους, η καθιερωμένη άποψη για την κρίσιμη εκείνη περίοδο.
Ενόχλησε εκείνους που δεν ανέχονται να ακουστεί η παραμικρή κριτική στο μυθολογικό περίβλημα που προσέδωσαν στην ΕΟΚΑ.
Αντί να παραδεχτούν τίμια και ειλικρινά, όπως συνέβη και συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου ότι έγιναν λάθη, ότι έγιναν εγκλήματα (διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι έγιναντέτοια), προσπαθούν να λοιδορήσουν όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη.
Έτσι αντί να συμβάλουν κι αυτοί στην ενότητα και την ομοψυχία προσπαθούν να διατηρήσουν την εικόνα που οι ίδιοι δημιούργησαν, χωρίς καμιά διάθεση αυτοκριτικής.
Ε δε μπορεί κύριοι όλα να έγινα τέλεια, όλα να έγινα άψογα.
Πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι μάλλον η Κύπρος θα διατηρεί και πάλι την πρωτοπορία και την πρωτοτυπία και σ’ αυτό τον τομέα. Ίσως και να είναι η μοναδική χώρα παγκόσμια που διατηρεί ακόμη τη νοοτροπία του αλάθητου.
Είδαμε, λοιπόν, τον αντιπρόεδρο του ΚΕΑ Παναγιώτη Κλεοβούλου να κουνάει από τηλεοράσεως το συγκεκριμένο βιβλιαράκι και να το πετά παραπλεύρως με απαξιωτικό τρόπο και να το χαρακτηρίζει ως προπαγανδιστικό!
Έτσι έχουν μάθει. Αν κάτι δεν συμφωνεί με τις απόψεις τους είναι προπαγάνδα.
Και τα λένε αυτά πολλές φορές χωρίς να έχουν διαβάσει καν το περιεχόμενο ή πιάνονται από λέξεις και σημεία που νομίζουν ότι τους εξυπηρετεί.
Ο περιβόητος Μιχάλης Μιχαήλ…!
Στις δύο τελευταίες εκδόσεις της εφημερίδας «Μάχη» επιχειρεί να απαντήσει στα όσα αναφέρονται στο βιβλιαράκι ο πρώην αγωνιστής της ΕΟΚΑ και πρώην αξιωματικός της Ε.Φ. Χρίστος Μιτσίδης.
Αναφέρεται στον γράφοντα με ειρωνικό τρόπο χαρακτηρίζοντας τον… περιβόητο! Γράφει:«Αναφερόμουν ονομαστικά στον περιβόητο που είχε το θράσος να εκδώσει μικρό βιβλίο με τον τίτλο “Εν ψυχρώ δολοφονίες στελεχών της Αριστεράς”, υποσχόμενος ότι θα διαψεύσω όλα όσα παραθέτει».
Πρέπει να επισημάνω ότι τόσο ο κ. Κλεοβούλου όσο και ο κ. Μιτσίδης αποφεύγουν εργολαβικά να αναφέρουν ολόκληρο τον τίτλο του βιβλίου, διότι τότε θα χαλάσει η… σούπα.
Ωστόσο στο παρόν στάδιο δεν θα σχολιάσω τα όσα αναφέρει ο κ. Μιτσίδης διότι εξ’ όσων αντιλαμβάνομαι δεν έχει ολοκληρώσει την απάντηση του την οποία δημοσιεύει σε συνέχειες.
Δεν θα του πω, όμως, ότι έχει το θράσος να απαντήσει στα όσα έγραψα. Αντίθετα θα του πω ότι η κριτική είναι και χρήσιμη και επιβαλλόμενη και καλοδεχούμενη.
Σε καμιά περίπτωση έχω δηλώσει ότι διεκδικώ το αλάθητο, κάτι το οποίο φαίνεται να διεκδικεί ο ίδιος αλλά και το σύνολο σχεδόν των ομοϊδεατών του.
Πάντως πρέπει να σημειώσω ότι ο κ. Μιτσίδης στα δύο άρθρα που έχει δημοσιεύσει μέχρι τώρα, δεν απαντά σε κανένα σημείο απ’ όσα παρατίθενται στο βιβλιαράκι.
Αναλώνεται στις γνωστές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν τότε από το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ χωρίς να προστίθεται οτιδήποτε το νέο. Επαναλαμβάνει τα όσα αναμασιούνται τόσα χρόνια, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία των ζητημάτων.
Γράφει μεταξύ άλλων ότι οι κομμουνιστές «Έδωσαν στους Άγγλους αποικιοκράτες ανέλπιστη, και απρόσμενη βοήθεια, με την εντολή που έδωσαν στους οπαδούς τους, να μην αφήσουν κανένα δικό τους να ενταχθεί ή να στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο την ΕΟΚΑ». Και προσθέτει ότι «Με την πάγια διαταγή προς τα μέ­λη και τους οπαδούς τους, για να εναντιώνονται με πρακτικά μέτρα κατά των μαχητών της ΕΟΚΑ, που είχε σαν αποτέλεσμα την θυματοποίηση μερικών αριστερών, έδω­σαν όπλα στους αποικιοκράτες Άγγλους για να εντείνουν τα μέ­τρα τους κατά των ελευθερωτών της Κύπρου αγωνιστών της ΕΟΚΑ».
Ούτε κι αυτό είναι κάτι το νέο. Αποτελεί αναμάσημα των όσων γράφει ο Φ. Παπαφώτης. Θέλω όμως να επισημάνω τη φρασεολογία που χρησιμοποιείται: «με την πάγια διαταγή»!
Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Θεωρούν ότι όλοι λειτουργούν με διαταγές, όπως λειτουργούσαν οι ίδιοι εκείνη την περίοδο όσο και μετέπειτα.
Η αναφορά περί θυματοποίησης μελών της Αριστεράς δεν είναι δική του. Περιλαμβάνεται στις αναφορές του κ. Παπαφώτη αλλά και στην έρευνα που συνέγραψαν το 2002 οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών.
Μόνο που οι παραθέσεις των γεγονότων αλλά και τα στοιχεία που υπάρχουν κάθε άλλο παρά δικαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό. Όμως αυτά θα λεχθούν εν καιρώ, και ελπίζω πολύ σύντομα.
Πρόσκληση σε διάλογο
Καλώς ή κακώς η περίοδος της ΕΟΚΑ αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, της Αριστεράς και της Δεξιάς.
Υπάρχουν πολλά περιθώρια για να διαλευκανθούν πράγματα και καταστάσεις και να λυθούν διαφορές αλλά και παρεξηγήσεις.
Ο γράφων θεωρεί ότι ενόσω τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή δεν συζητούνται και η κάθε πλευρά εμμένει στις θέσεις και απόψεις της δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνευση.
Θα συνεχίζονται οι διαμάχες όσα χρόνια και αν περάσουν.
Μόνο που η ευθύνη δεν βαραίνει την Αριστερά.
Από το 1958 μέχρι σήμερα είναι ανοικτή η πρό(σ)κληση προς την τότε ηγεσία της ΕΟΚΑ και των συνδέσμων Αγωνιστών για να γίνει διάλογος.
Οι πόρτες ήταν και εξακολουθούν να είναι κλειστές από πλευράς ΕΟΚΑ και όχι από την πλευρά της Αριστεράς.
Έγιναν προσπάθειες για να διεξαχθεί ένας διάλογος, ακόμα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά η απάντηση από πλευράς αγωνιστών παρέμεινε και παραμένει αρνητική.
Εξ’ όσων φαίνεται, γνωρίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν άδικο δεν θέλουν και δεν επιθυμούν να παραδεχτούν λάθη και παραλείψεις.
Ωστόσο ξεχνούν ένα βασικό παράγοντα. Ότι όλους μας κρίνει η ιστορία.
Και η ιστορία είναι αμείλικτη… 
Αναμένω, λοιπόν, από τον κ. Μιτσίδη να διαψεύσει. Όχι εμένα αλλά τον αρχηγό του και όλα όσα έγραψε και περιέλαβα στο συγκεκριμένο βιβλιαράκι.
Υπόσχομαι λοιπόν ότι θα επανέλθω επί του ζητήματος

4 Σχόλια

Filed under Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυό....παράλληλοι κόσμοι στην κύπρο σήμερα, Κυπριακό, Κύπρος=Το βασίλειο της αναξιοκρατίας, Μετά την λύση...., Παγκόσμιο Σύστημα-Αλήθειες κρυμμένες, αλήθεια, κρίση

4 responses to “ΑΚΟΥ ΘΡΑΣΟΣ! ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΚΑ!» Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει μάθει να ζει στο μίσος για τον «άλλο»… Παράλληλοι κόσμοι της Κύπρου

 1. περαν της ιστορικης χρησιμοτητας και μονο δεν μπορω να βρω αλλο θετικο στη διατηρηση αυτης της πολωσης εδω και δεκαετιες στην Κυπρο.
  τι αποσκοπει περαν του να πολωνει ακομα περισσοτερο τους δεξιους και τους λεγομενους αριστερους;
  Στην παγκοσμια ιστορια υπαρχουν διαμαχες με νεκρους οχι απλα πολλαπλασιους οσων ειχαμε εδω αλλα απειρως περισσοτερους…
  δεν μπορω να φανταστω ομως ενα Ισραηλ να βγαζει συνεχως βιβλια για το ναζισμο και καθε μερα να ακουγεται ο Χιτλερ στο ραδιοφωνο.
  αντιθετως εδω καθε μα καθε ,μερα ακουγοντας ραδιοφωνο τηλεοραση ή διαβαζοντας εφημεριδες συνεχως επαναλαμβανεται το ιδιο πραγμα
  είτε ο Γριβας ήταν ήρως είτε ηταν προδωτης! είτε η Εοκα απελευθερωσε και επραξε καλα είτε εγκληματισε.
  ο Μακαριος εκανε το ένα οχι εκανε το αλλο και μπλα μπλα μπλα
  και πορωνονται οι μεν , αντιπορωνονται περισσοτερο οι δε!
  και ζητω η Ελλας οι μεν , οξω οι καλαμαραες οι λαφαζανιδες οι δε

  νομιζω οτι και στις 2 πλευρες υπαρχει ενα κοινο!
  απυθμενο απωθημενο κομπλεξ που μονο βλαπτει!!
  ποτε θα κοιταξουν μπρος?

  Μου αρέσει!

 2. osr

  νάσο όπως οι γερμανία ξεπέρασε το απύθμενο εκατέρωθεν μίσος με την γαλλία έτσι και εμείς όπως γράφω στο σχόλιο μου

  «πρέπει να ξεπεράστουμε τους παράληλους κόσμους που ζούμε στην κύπρο»

  αν δεις το βίντεο που έκανα λέω ακριβώς αυτό που λες και συ
  ότι ακόμα και σήμερα μιλάμε ακόμα για τον γρίβα και τον μακάριο!!

  το θέμα όμως ειναι ότι για να ξεπεραστούν αυτοί οι παράλληλοι κόσμοι των ακελικών και των εθνικόφρονων πρέπει οι μεν να γνωρίσουν και την άλλη όψη των δε

  προσωπικά αυτό έκανα εγώ ως άνθρωπος προερχόμενος από την πλευρά των εθνικόφρονων

  χωρίς να μηδενίζει κάποιος τα πάντα αλλά πάντα μέσα από το πρίσμα της λογικής μπορεί να καταλήξει σε συμπεράσματα και να προχωρήσει στην ουσία της πολιτικής

  όπως διαπιστώνεις και συ στην κύπρο την μαλθάκια νήσο έχουμε κολλήσει και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε

  αυτό βολεύει και τις δύο πλευρές αφού μπορούν να συσπειρώνουν με αυτόν τον τρόπο τα αρνιά τους

  πχ το ακελ όποτε έχει εκλογές λέει αυτοί έκαναν πραξικόπημα οπότε ψηφίστε μας εμάς
  και οι άλλοι λένε ότι εσείς προδόσατε την εοκα κλπ κλπ

  αυτά είναι μαλακίες μικροκομματικές και εννοείται ότι υπάρχουν απλα για να εξυπηρετούνται σκοπιμότητες

  στην περίπτωση του Μιχάλη του Μιχαήλ θεωρώ όμως ότι ο άνθρωπος αν και ακελικός δεν έχει αυτό το κομματικό μένος που έχουν άλλοι όπως διαπίστωσες και συ
  αλλά προσπαθεί ο άνθρωπος να φτάσει στην αλήθεια όπως αυτός φυσικα θεωρεί πιο πρόσφορο

  ποτέ δεν μιλά απαξιωτικά για τους ανθρώπους που συμμετείχαν στον αγώνα της εοκα και δεν χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς

  αν δεις και την συζήτηση στην οποία συμμετείχε ακριβώς αυτό κάνει σε αντίθεση με τους λεγόμενους εκπρόσωπους των αγωνιστών που δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους και περιχαρακώνονται γύρω από το μυθολογικό περίβλημα που φύλαξαν για τον εαυτό τους

  για να μπορέσεις να προχωρήσεις μπροστα΄πρέπει να αποδεκτείς την αλήθεια ή τουλάχιστον να ακούσεις και την άλλη άποψη χωρίς παρωπίδες και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα όχι μόνο για την κύπρο που είναι μια παρωνυχίδα του παγκόσμιου καπιταλιστικού σκηνικού του αβύθιστου αεροπλανοφόρου της μέσης ανατολής των πετρελαίων

  αυτή είναι και η κατάληξη στο βίντεο μου

  αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει ώστε η νέα γενιά ιδίως εμείς που γεννηθήκαμε μετά το 1974 να αποτινάξουμε το παρελθόν του μίσους

  θεωρώ ότι αυτό γίνεται σε κάποιο βαθμό και είναι σημαντικό να δίδεται βήμα για περαιτέρω εμβάνθυνση

  πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια για να προχωρήσουμε και όχι απλά να το παραβλέψουμε γιατί όπως την σκόνη που βάζεις κάτω από το χαλί θα έρθει να σε βρει

  γιαυτό και βλέπεις ακόμα και σήμερα 15χρονα να φωνάζουν για τον γριβα ότι ζει και να ονειρεύονται πραξικοπήματα και μαλακίες

  έχουμε κολλήσει στο παρελθόν και ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε είναι να το αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα

  Μου αρέσει!

 3. συμφωνώ απόλυτα και η τοποθέτηση μου δεν είχε σκοπό να θίξει τον κ. Μιχαήλ που λίγο γνωρίζω και μόνο μέσω των άρθρων του στη χαραυγή αλλά να τονίσω αυτό που μόλις παρέθεσες, πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτιά η τόσο έντονη συντήρηση 2 πόλων εντελώς ξεπερασμένων.
  φυσικα κατανοώ ότι γίνεται για μικροκομματικούς σκοπούς αλλά παράλληλα με θλίβει το οτι είναι το ίδιο έντονο στη νέα γενιά που δεν έχει καν βιώματα όσο και στην παλιά η οποία έχει ένα άλλοθι. η παλιά γενιά έχει χαρακτεί ψυχολογικά με τα γεγονότα και είναι απλά ένας μουζαχεντίν της αντίστοιχης ιδεολογικής της βάσης.
  κάτι σαν τους γέρους στην Ελλάδα πρασινοφρουρούς και δεξιοφρουρούς που δεν αλλάζουν ούτε με βόμβα υδρογόνου στον εγκέφαλο
  Οι νέοι όμως συντηρούν στον ίδιο βαθμό αυτές τις ακρότητες και τα κόμπλεξ. ειλικρινά ψάχνω να βρω ανάλογο στο παγκόσμιο και δεν βρίσκω!
  ¨οσο για τη μετριοφροσύνη του κ . Μιχαήλ την αποδέχομαι και την επικροτώ αλλά με μια ένσταση. Όταν ανήκεις σε ένα κόμμα μέχρις εσχάτων δεν μπορείς και επαναλαμβάνω ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ποτέ να κρίνεις αντικειμενικά! με ήπιο τρόπο και ευγένεια ναι αλλα αντικειμενικά όχι . αφού έχεις οτπική μέσα από πρίσμα και μέσα από την ανάγκη να υποστηρίξουν τη γραμμή του κόμματος πάση θυσία,
  Θα τον διαβάσω περισσότερο και μόλις δω να αναφέρει και τα σωστά και τα θετικά τις ΕΟΚΑ μαζί με τα αρνητικά τότε ίσως αναθεωρήσω. κάτι ανάλογο φυσικά ισχύει και για αυτούς που ανέφερες τους ακροδεξιούς φανατικούς που του απάντησαν με δογματισμό!

  Μου αρέσει!

 4. όσο για το βιντεάκι είναι μια πολύ καλή περιγραφή της τωρινής κατάστασης στην νήσο! δυο περιττά σχόλια μόνο θα κάνω.
  1ον ανέμενα να έχει συνέχεια …
  2ον η μουσική υπόκρουση είναι ότι πιο εύστοχο θα μπορούσες να έχεις αφού και οι δύο τύποι νέων που περιγράφεις κινούνται σαν ζόμπι και όχι σαν ζωντανά σκεπτόμενα όντα!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s