Περί σκανδιναβικών μοντέλων και άλλα παραμύθια περί καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο…..ΝΟΡΒΗΓΙΑ: »Social dumping» και εκμετάλλευση

από το μπλοκ Γλομπινγκ

http://e-globbing.blogspot.com/2012/03/social-dumping.html#more

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: »Social dumping» και εκμετάλλευση

(Μτφ απο Arbetaren)
Τα Νορβηγικα συνδικατα είναι γνωστα για το έργο τους, ενάντια στο λεγομενο social dumping,«κοινωνικό ντάμπινγκ», ( τη μαζική εισαγωγή εργαζομένων «χαμηλού κόστους» στις οικονομίες της Ευρώπης). Ωστόσο, σε κάποιο βαθμό η μερικη διακριση σε μισθους φαίνεται να είναι κοινωνικά αποδεκτη.
Ο Σουηδος, Joacim Nielsen, εργάζεται ως ξυλουργός για μια υπηρεσία στελέχωσης που προσλαμβανει μονο Σουηδούς εργατες, ενω ο ιδιος κερδίζει 30 σουηδικες κορώνες λιγότερο την ώρα από ό, τι οι Νορβηγοι συναδελφοι του!
Ο Joacim Nielsen, ήρθε στο Trondheim, (Τροντχάϊμ, Νορβηγια), πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Είχε λογαριασμούς να πληρώσει και έπρεπε να βρει γρήγορα μια δουλειά, πραγμα που εκανε, βρισκοντας μια θεση εργασιας, στους γείτονες, στη Δυση.
Trondheim, Noρβηγια
Του αρέσει η πόλη και οι συναδελφοι του, αλλά οι όροι εργασιας του, εφ οσον εχει προσληφθει μεσω εταιρειας εκμισθωσης προσωπικού, τον απογοητευουν.
-Eκμεταλλευονται τους εργαζομενους απο τις αλλες χωρες. Αισθάνεται κανεις  σαν να είναι εντελώς εκτός του Νορβηγικού συστήματος, οι επιχειρήσεις στελέχωσης προσωπικου κανουν ό τι θελουν αυτοί.

Ο Joacim Nielsen κερδίζει 30 σουηδικες κορώνες λιγότερο, την ώρα, από ό, τι τοι Νορβηγοι συναδελφοι του, που ειναι το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας.

Η εταιρεία στελέχωσης προσωπικου δεν πληρώνει καμμια υπερωρία και το επίδομα στέγασης για τους ξενους εργατες είναι χαμηλότερο από ό, τι κανονικα ειναι, ενω ο ρυθμός της εργασίας είναι αυξημενος.
– Υπάρχει πάντα πίεση. Ακουει κανεις «πατε λίγο αργά τώρα, παιδιά» ενώ οι μονιμα εργαζόμενοι δουλεύουν συχνα πιο αργα απο εμας. Στην αρχη επρεπε να δείξει κανεις πραγματικά τι αξιζε αν ηθελε να μείνει. Και τοτε ήθελε κανεις να κανει κάτι τέτοιο.
Και η εγγυηση προσληψης για όσους δεν αντεχουν το γρηγορο αυτο ρυθμό, ή δεν τα πανε καλα ισούται με μηδέν. Κάτι που ένας συνάδελφός του Joacim Nielsen βίωσε πρόσφατα .

-Ηταν ένας 57χρονος ανδρας με ένα όχι πολύ υγιές σώμα. Ακουσε το»ευχαριστούμε και αντίο«, χωρις προειδοποίηση δύο εβδομάδων πριν, οπως λεει το χαρτί. Τα Νορβηγικα συνδικάτα έχουν από καιρό επιδιώξει να υιοθετήσουν σκληρή στάση ενάντια στο κοινωνικό ντάμπινγκ, αλλά στο Trondheim, που είναι γνωστο ως ένα ισχυρό προπύργιο των συνδικατων, ο Joacim Nielsen δεν έχει παρατηρήσει μεγαλη δέσμευση.

– Δεν έχω δει ποτέ το συνδικατο εδω. Η μόνη φορά που παρατηρησα κάτι από αυτους ηταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τότε ξαφνικά ειδα κατι γλυκα στα αποδυτηρια.
Ο Ingjald Gaare γελάει όταν ακούει τη κακη βαθμολογία, αλλά γνέφει συγκαταβατικα λίγο αργότερα.
-Δεν είναι τόσο ρόδινα όσο θα πίστευε κανείς. Η οργάνωση των υπηρεσιών μεσα στις εταιρειες στελεχωσης είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Είναι δύσκολο, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ερχονται εδώ για μικρο χρονικο διαστημα γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Ingjald Gaare τα συνδικαλιστικα εργαλεία υπαρχουν ήδη. Σύμφωνα με τη Νορβηγική πράξη για το περιβάλλον εργασίας, παραγραφος 14-12, οι εταιρείες που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό, πρέπει να εχουν παρει την έγκριση του συνδικατου. Οι τοπικοι αιρετοι έχουν έτσι εκτεταμένη εξουσία στο να σταματησουν το κοινωνικο ντάμπινγκ, πλεονεκτηματα, ομως, που σπάνια χρησιμοποιουνται.
-Εξαρτάται πολύ από το ποιος είναι ο διαχειριστής του κύριου εργολήπτη, λέει ο Ingjald Gaare. Μπορούν να εμποδίσουν την ανάθεση, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπανια. Οτι συμμορφώνονται αρκετά προς τους εργοδότες τους ειναι ενα μειον. Αλλά, έχουν, επίσης, μια δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπισουν οταν για παράδειγμα τους απειλουν οτι οι θέσεις εργασίας θα μετακομισουν στη Νότια Κορέα.
Γενικα επιχειρεί κανεις να διορθώσει την κατάσταση με τη διοργάνωση συνεδρίων για τους προεδρους των συλλογων εταιρειων που εκαναν τις προσληψεις. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι συζητουν τα προβλήματά τους και επωμιζονται καθήκοντα – για παράδειγμα, να καλέσουν τους διαχειριστες των διαπραγματεύσεων -πραγμα που γινεται στη συνεχεια.
-Η πιεση μπορεί να είναι αναγκαία, επειδή είναι πραγματικα ενοχλητικο για οσους εμπιστευτηκαν την εταιρεία και αντιμετωπιζουν προβλημα. Η εταιρεία στελέχωσης προσωπικου που προσελαβε τον Joacim Nielsen ειδικευεται στο να απασχολει Σουηδούς σε μεγαλο βαθμό. Ο Ingjald Gaare δεν εκπλήσσεται.
-Οι Σουηδοί έχουν καλή φήμη εδώ. Ταυτοχρονα οι Σουηδοί εχουν απαιτησεις για τους μισθούς τους. Αυτό τους καθιστά πιο αποδεκτους, ακόμη και για τους Νορβηγούς εργατες.
Μιλαει επισης ένα είδος άτυπης συμφωνίας, βάσει της οποίας είναι «εντάξει» να κατεβαζει κανεις τους μισθούς και τους ορους, εφ όσον δεν τους χαμηλωνει πάρα πολύ. Μια συμφωνία στην οποία τα επίπεδα των μισθών των Σουηδών εργατων είναι «μέτρια». Αλλά ακόμη και «μέτρια» σημαίνει ντάμπινγκ.

Για το συνδικατο αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί και οι προϋποθέσεις πιεζονται, ενω για τον Joacim Nielsenσημαινει διάκριση σε σχέση με τους Νορβηγούς συναδέλφους του.

Λέει ότι άρχισαν να μιλάνε μεταξυ τους στα διαλειμματα για καφε και ότι η δυσαρέσκεια βραζει. Αλλά τι θα κανουν οι εργαζόμενοι είναι ακομη ασαφες. Τόσο το γεγονος οτι υπαρχουν πολλοι εργατες οσο και η ανασφαλεια καθιστουν δύσκολο το να δράσουν από κοινού. Αυτο που πανω απ ‘όλα τον ενοχλει ειναι η αποδοχή.

-Οι άνθρωποι για καποιο λογο αποδέχονται τις εταιρείες στελέχωσης προσωπικου. Όταν εργαζομουν στην Skanska, στη Σουηδία, αγωνιζομασταν με νυχια και με δοντια, μεσω του σωματειου Byggnads,εναντια σε μια εταιρεία στελέχωσης προσωπικου που ονομάζεται Expandera Mera. (»Επεκταθειτε περισσοτερο»). Φεροντουσαν στους υπαλλήλους τους πραγματικα αηδιαστικα. Τότε σκέφτηκα ότι ποτέ δεν θα ηθελα να δουλεψω για μια εταιρεία στελέχωσης προσωπικου και τώρα είμαι εδώ!

Και όταν γυρίσω σπίτι, στη Σουηδια, θα είναι ξανά το ίδια. Είναι οι μονες θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμες όταν ψαχνει κανεις στις μικρες αγγελιες, κανείς δεν προσλαμβάνει μονιμα πλεον, λεει.

3 Σχόλια

Filed under Μετά την λύση...., Παγκόσμιο Σύστημα-Αλήθειες κρυμμένες, αλήθεια, κρίση

3 responses to “Περί σκανδιναβικών μοντέλων και άλλα παραμύθια περί καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο…..ΝΟΡΒΗΓΙΑ: »Social dumping» και εκμετάλλευση

 1. nasos

  θα σου απαντησω εδω για το θεμα που σου χρωστω αφου εχει αμεση σχεση το εν λογω ποστ σου.
  σου ειχα αναφερει αρκετες φορες τα «περιφημα» σκανδιναβικα μοντελα κοινωνικης δομης. επειδη παντου οπου και αν ψαξεις θα ακουσεις διθυραμβικα σχολια εγω ετυχε να ταξιδεψω σε αυτες τις χωρες και κυριως να εχω συγγενεις που ζουν μονιμα εκει εδω και χρονια. σε πολλες συζητησεις και σε οσα προλαβα να δω με το δικο μου ματι ειδα τα εξης
  το κοινωνικο προσωπο ειναι σε γενικες γραμμες καταπληκτικο σε συγκριση με τα υπολοιπα παντα!
  δωρεαν περιθαλψη και παιδεια για ολους με κορυφαια επιπεδα και στα 2 . αυτο επιτυγχανεται με πολυ ψηλα ποσοστα φορων σχεδον 40-50% των ακαθαριστων μισθων, τους οποιους φορους οι σκανδιναβοι δινουν χωρις 2η σκεψη γιατι η παιδεια τους ειναι σε τετοια επιπεδα ωστε να κατανοουν το μακροπροσθεσμο κοινο καλο ολων τους.
  οι συνταξιουχοι ζουν σε μια σχεδον ουτοπικη κατασταση οπου το κρατος τους παρεχει σχεδον τα παντα!!
  μονοπωλιακοι τραμπουκισμοι δεν υπαρχουν παρολο που οι εκαστοτε εταιρειες ειναι ελαχιστες σε σχεση με οποια αλλη χωρα. αν δεν λανθανω εχει 2 η το πολυ 3 εταιρειες γαλακτος σε ολη τη σουηδια και οι τιμες παραμενουν σε χαμηλα επιπεδα. αρα υπαρχει ορθος ελεγχος σε ενα ελευθερο συστημα! οι τεραστια πλειοψηφια νιωθει απολυτα ικανοποιημενη απο το επιπεδο ολων των υπηρεσιων και την αλληλεγγυη των πολιτων.
  το εκπαιδευτικο συστημα βγαινει για συναπτα ετη κορυφαιο…
  και αυτο που περιγραφω ειναι ενα συστημα δοκιμασμενο εδω και δεκαετιες απο ολοκληρα κρατη και οχι απο μια ομαδα ανθρωπων η καποιο χωριο και λειτουργει μεσα και στους κανονες των καρχαριων της παγκοσμιας αγορας χωρις κανενα προβλημα..
  πρωτη σχεδον σε παραγωγη ξυλειας και χωρις να μειωνεται αλλα το αντιθετο να αυξανεται ο αριθμος της χλωριδας!!
  το οτι σε καποιο θεμα που ορθα εντοπισες και σχολιασες υπαρχει στρεβλωση ειναι φυσικο και κατακριτεο αλλα οχι και να πεταμε το σκανδιναβικο μοντελο στον καλαθο επειδη στο 2% του δεν λειτουργησε σωστα
  απο την αλλη η αναρχικη πολιτεια που ονειρευεσαι εχει εφαρμοστει οπως ειπες σε τοπικες κοινωνιες σε χρονια που καθε ανθρωπος ειχε επαρκεια των τοτε αγαθων στον τοπο του. τωρα πως θα γινει αυτο … πως θα συναλλαγεις με την παγκοσμια αγορα γτ εσυ μπορεις να παραγει τοματες κια αλλα ζαρζαβατικα? και το πλησιεστερο συστημα στην αναρχια που μπορεσε να εφαρμοστει σε κρατη ο κομμουνισμος τα οδηγησε σε ολοκληρωτικη εξαθλιωση! σιγουρα επειδη δεν εφαρμοστηκε ορθα αλλα αυτο κατι λεει.
  ενω το σκανδιναβικο εχει πετυχει σε κρατη εδω και δεκαετιες οδηγωντας τες σε κορυφαια ανα το παγκοσμιο βιοτικα επιπεδα και οχι μονο
  παραμυθι λοιπον δεν μπορει να χαρακτηριζεται ενα λειτουργικο και ρεαλιστικο συστημα αλλα ενα ουτοπικο οπως η αναρχια!
  οχι γιατι στην θεωρια δεν ειναι ορθη αλλα επειδη η χαοτικες διαφορες των ανθρωπων στην πραξη την κανουν παραμυθι

  Μου αρέσει!

 2. osr

  νάσο αυτά που γράφεις τα έχω ακούσει και από άλλους ανθρώπους που είχαν τις ίδιες εμπειρίες που έχεις και συ

  όμως αυτό που κάνεις και εσύ είναι απλά να περιγράφεις κάτι που βλέπεις

  χωρίς να μου λες πρακτικά πως λειτουργεί αυτό το σύστημα

  δηλαδή τι σύστημα διακυβέρνησης έχουν;
  πως διοικούνται οι δήμου τους πχ;
  οι πολίτες πόση συμμετοχή έχουν στην λήψη αποφάσεων;

  πως οργανώνονται οι τοπικές κοινωνίες
  η παραγωγή;

  πως λαμβάνονται επί της ουσίας οι αποφάσεις;

  θέλει έρευνα
  κάποια στιγμή όταν βρω χρόνο που δεν πρόκεται αλλα οκ

  θα το κάνω

  Μου αρέσει!

 3. nasos

  δικιο εχεισ κ θελω εγς να το ψαξω . αυτο που τονιζω ομως ειναι το τι αποτελεσμα εχει κ τι αντικτυπο στους πολιτεσ του οπως οι ιδιοι παραδεχονται

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s