«Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ» Οδυσσέα Ελύτη

 

Το αντίθετο που κυριαρχεί στην ζωή μας , μη μπορώντας να ελέγξουμε τα γεγονότα που έτσι κι αλλοιώς θα γίνουν όπως κι αν τα αντιμετωπισουμε, είτε αποδέχοντας τα απλώς είτε αφήνοντας τα να μας επηρεάζουν: «ανέκαθεν στον κόσμο αυτό βασιλεύει μια κάποια όπως θα λέγαμε άνισος ισομετρία».   

 Ο τόσο μα τόσο περίπλοκος – πολύπλοκος άνθρωπος που δεν είναι παρά ένα απλό σπίρτο με στιγμιαία λάμψη που αν την είδες, είδες.       Τιμή σε όλα τα ασήμαντα – σημαντικότατα για τον κάθε ένα ξεχωριστα που τα φυλάει στην καρδιά του για τιν λόγο που αυτός ξέρει.

 «Στο απλώς κυανό για το απείρως παρόμοιο» .    Το απόλυτο γαληνιο γαλάζιο . Η ζωή : χιλιάδες κομμάτια διαφορετικά του ενός και του αυτού κατ΄ουσιαν κομματιού .  «Τι είναι λοιπόν αυτό που μας κάνει να παίζουμε διαφορετικό ρόλο σε κάθε πράξη ενός και του αυτου έργου; Γιατί εννουμε να δοκιμαζόμαστε πάλι και πάλι;»  Όλα αλλάζουν συνεχώς παραμένοντας τα ίδια, «Κι ας μην είχαν οι φουτουριστές του 1920 αντιληφθεί ότι τροχάδην φεύγουν τα πάντα στην ίδια θέση όπως τ΄αστρα.»

    «Αχ αγάπη, πως καταφέρνεις ν΄αποχωρίζεσαι απ΄το στοιχείο του έρωτα! Πως τ΄αφήνεις να φτάνει σε μιαν ύστατη έκρηξη και να εξαντλείται , τη στιγμή που εσύ ατάραχη συντηρείσαι και ανεβαίνεις όπως το λάδι πάνω απ΄το νερό, για να κρατήσεις αναμμένη την φλόγα μιας ατελεύτητης ημέρας.»  Το τέλειο βρίσκεται στα τιποτένια . Η μάνα νεοσσών που αποκομίζει μέρα-νύχτα σποριά , πέτρες , άχυρα, πουπουλα για το χτισιμο φωλιάς για τα παιδιά της .

 

«Οποιος δεν ξυπνήσει τ΄αλλο πρωί να βρεί μια φωλιά στο γεισο της ταράτσας του και να σαστισει απ΄αυτό το στιγμιαίο μήνυμα ζωής και μαγικής μαστοριάς δεν θα μπορεσει ποτέ να καταλάβει πως με το ίδιο τιποτένιο υλικό, αποκόμματα εικονογραφημένων περιοδικών , κάποτε και βιβλιων μπορεί να φτάσει κανείς , με μιαν ανάλογη μαγική μαστοριά στην τεχνική της συνεικόνας»

Στιγμές ελευθερίας ανεξέλεγκτης , ίσως στιγμιαίας μα εντελως αποκλειστικά δικής σου . Η ύπαρξη της ανυπαρκτης δικής σου πραγματικότητας που δεν μπορείς να την εξωτερικεύσης που αν και υπάρχει χάνεται.  «Υπήρξαν μερικές περιόδοι που τις χαρήκαμε όπως ο τρελλος την ελευθερία του ………………..κομμάτια θάλασσας όπως κανείς ποτέ δεν τα΄δε ιππάρια κυματοειδή , αυλακιές αφρού περιουσιου . Μιλώ για κάτι που είναι και όχι. Κείνο το καίριο κι ένα που το βρίσκεις σε μια πρώτη σελίδα κοριτσιού κι ώσπου να το΄ξηγήσεις  χάνεται.»

      «Εχουμε τόσο πολύ τριφτεί πάνω στην κοινωνία και το κοινωνικό ψεύδος που και η πιο

 σημαντική αλήθεια ευθέως διατυπωμένη μοιάζει παραδοξολογια»

 

«Στη διαρκεια ενός σιγαρέτου που είναι η ζωή μας και όπου χαιρόμαστε και αυτοκαταστρεφόμαστε όπως αλλωστε και στους έρωτες  , τις απόπειρες δημιουργίας και οπουδήποτε αλλού το μόνο φωτάκι που δεν σβήνει ακόμη κι αν οχρόνος μασ το πατά χάμω είναι το κάλλος . 

                  Η απειροελάχιστη στιγμή όπου γευτήκαμε το κάλλος και την ενσωματώσαμε μια για πάντα μες στην ιδιωτική μας αιωνιότητα»

 

Κάποτε το μήνυμα της τέχνης αργεί να φτάσει μη μπορώντας να περάσει. «Παρά ένα ψηφίο η λέξη σου διαφεύγει ‘ χρειάζεται τάξη»  τάξη όμως δεν είναι η απλή τοποθέτηση αλλά η απομίμηση σε μια αλλη κλίμακα της ίδιας της ύλης οπου ενα διαφανο κρύσταλλο ή ένα έργο τέχνης κάνει το ίδιο , έχουν την ίδια (σχεδόν αισθητική «και τάξη δεν σημαίνει να βάζεις απλώς στη σειρά δώδεκα ποτήρια΄. Σημαίνει , σε μιαν άλλη κλιμακα , να απομιμείσαι την συναρμογή των μορίων της ύλης ως το σημείο να επιτυγχάνεις μπροστά σου ένα διάφανο κρύσταλλο ή ένα έργο τέχνης , που κάνει το ίδιο»

 

Advertisement

3 Σχόλια

Filed under ας πούμε, καλλιτεχνικά ;)

3 responses to “«Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ» Οδυσσέα Ελύτη

 1. ANTIO

  Η προσπάθεια ταύτισης και παραλληλησμού της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της Ελλάδος και της Αργεντινής είναι κατά την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ τελείως ΛΑΘΟΣ ! Διότι το ουσιαστικό σαυτήν την διαδικασία, πέρα τα όμοια ανδρείκελα (Ελλάδα κ. Αργεντινή) που «κυβερνούσαν» βάση ΕΝΤΟΛΩΝ των … ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ και όχι των ΓΕΡΜΑΝΩΝ, ΕΙΝΑΙ ότι η Ελλάδα ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ, ένα ΝΟΜΙΣΜΑ που ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΡΑΞΗ με ΤΟ DOLLAR και αντιστρόφως, πράγμα που δεν το είχε και δεν το έχει η Αργεντινή ! Εδώ είναι και η ουσιαστική διαφορά ! Γιαυτό τον λόγο τα γιατροσόβια της Αργεντινής δεν μπορούν να εφαρμοστούν καρμπών και στην Ελλάδα ! Διότι και επιπλέον στην Αργεντινή δεν υπήρξε εμφύλιος πόλεμος, τουναντίον εμείς είχαμε ΔΥΟ, και οι ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ με τα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ κ. ΕΦΙΑΛΤΕΣ που μαζί με τα ΝΑΖΙ ΣΦΑΞΑΝ τον Ελληνικό Λαό και μετέπειτα με τους ΑΠΟΙΚΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΜΑΖΙ ξανά ΣΦΑΞΑΝ και ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΗΣΑΝ, ΦΥΛΑΚΙΣΑΝ, ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ, ΕΞΟΡΙΣΑΝ τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, Ε! ΛΟΙΠΟΝ! ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»! ΑΥΤΟΙ ΦΕΡΑΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΑΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΣΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΒΟΘΡΟ ! ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΣ ΞΕΝΕΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ! ΟΠΩΣ Ο «ΠΑΤΕΡΑΣ» ΤΟΥΣ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ! Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ !!

  Μου αρέσει!

 2. Αντίο, αυτό που λες είναι ανυπόστατο. Ο πόλεμος μεταξύ δολλαρίου και ευρώ είναι ένας μύθος. Ένας ορισμένος ανταγωνισμός μεταξύ των νομισμάτων υπάρχει, και αναμφίβολα οι ΗΠΑ δεν θέλουν ένα πολύ ισχυρό ευρώ, γιατί αυτό θα απειλούσε την θέση του δολλαρίου στις διεθνείς συναλλαγές. Όμως ως εδώ. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν οι ΗΠΑ την συντριβή του ευρώ, αυτό θα κατέστρεφε εντελώς την οικονομία τους. Οι οικονομίες των διαφόρων κρατών είναι εντελώς εξαρτημένες η μια από την άλλη και η κατάρρευση της μιας συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες. Ακόμα και η μικρή έκταση της ελληνικής οικονομίας επηρρεάζει σημαντικά τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, ένας τεράστιος αριθμός CDS έχει εκδοθεί από τράπεζες των ΗΠΑ για τα ελληνικά ομόλογα. Τα CDS είναι ένα είδος ασφάλειας που πληρώνεται όταν ο εκδότης των ομολόγων αδυνατεί να πληρώσει την αξία τους, όπως γίνεται σε περίπτωση χρεωκοπίας. Τα CDS πωλούνται ανεξάρτητα από τα ίδια τα ομόλογα, δηλαδή δεν χρειάζεται ο αγοράστής τους να είναι και κάτοχος των αντίστοιχων ομολόγων. Βασικά είναι ένα εργαλείο μεγάλης κλίμακας τζόγου, και οι τράπεζες που τα εκδίδουν λειτουργούν όπως τα πρακτορεία στοιχημάτων. Αν η Ελλάδα κηρύξει επισήμως πτώχευση, οι αμερικανικές τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν πάραυτα ένα ποσό που αγγίζει τα 250 δις δολλάρια. Την στιγμή που η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, αυτό το ποσό είναι τεράστιο και απειλιτικό. Αν κηρυξει πτώχευση μια μεγαλύτερη χώρα όπως η ιταλία, θα συμπαράσύρει μαζί της όλο τον κόσμο.

  Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Ευρώπη ως αγοραστή του δολλαρίου. Το δολλάριο χρησιμοποιείται ως νόμισμα διεθνών συναλλαγών. Για να αγοράσεις πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ, για παράδειγμα, πρέπει πρώτα να αγοράσεις δολλάρια και με αυτά να αγοράσεις το πετρέλαιο. Αυτή η διεθνής ζήτηση του δολλαρίου είναι που κρατά όρθια την οικονομία των ΗΠΑ. Ο μεγάλος πληθωρισμός που υπέστηκε το δολλάριο απειλεί να του αφαιρέσει αυτόν τον ρόλο – άλλωστε το δολλάριο απέκτησε αυτό τον ρόλο σε μια εποχή που είχε κλειδομένη την αξία του με τον χρυσό, δηλαδή το FED εγγυόταν την εξαργύρωση των δολλαρίων σε χρυσό και η τιμή του δολλαρίου ήταν σταθερή. Η μεγάλη ζήτηση του δολλαρίου έδωσε την δυνατότητα στο FED να εκδίδει ολοένα και περίσσότερο χρήμα, πράγμα που αποτελούσε πηγή πλούτου για της ΗΠΑ. Όμως η αυξημένη παροχή δολλαρίου έφερε ως αναπόφευκτη συνέπεια τον πληθωρισμό, την μείωση της αξίας του, και η σταθερή ισοδυναμία με τον χρυσό δεν μπορούσε να διατηρηθεί. Παρόλα αυτά, επειδή οι περισσότερες χώρες είχαν φτάσει στο σημείο να αποκτήσουν πολύ μεγάλο απόθεμα δολλαρίων, ήταν αναγκασμένες να το στηρίξουν γιατί αν κατέρρεε τα κεφάλαιά τους θα γίνονταν καπνός. Αυτή η στήριξη συνεχίζει μέχρι σήμερα και η οικονομίες των χωρών βρίσκονται σε ένα φαύλο κύκλο που σε κάποια στιγμή θα σπάσει. Για παράδειγμα η Κίνα έχει το 60% των χρηματικών αποθεμάτων της σε δολλάρια. Αν η Κίνα αρχίσει να ξεφορτώνεται δολλάρια, θα δημιουργηθεί πανικός, όλοι θα προσπαθούν να το ξεφορτωθούν, η τιμή του θα πιάσει πάτο και τα χρηματικά αποθέματα της Κίνας θα εξανεμιστούν. Από την μια η Κίνα θέλει να ξεφορτωθεί τα δολλάρια γιατί ξέρει ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει η κατάρρευση, από την άλλη αν αρχίσει να τα ξεφορτώνεται θα προκαλέσει αυτό που προσπαθεί να αποφύγει. Το ίδιο ισχύει για όλα τα μεγάλα κράτη.

  Η ευρωζώνη είναι επίσης ένας αγοραστής δολλαρίου. Αν οι ΗΠΑ ήθελαν να καταστρέψουν το ευρώ, μπορούσαν να το πετύχουν σε χρόνο dt. Αρκεί να σταματούσαν την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Αλλά αν το έκαναν αυτό, η ευρωζώνη καταρρέει και το δάνειο από τις ΗΠΑ μένει ακάλυπτο. Αν συμβεί αυτό, οι εξασφαλίσεις που δίνει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα στις ΗΠΑ ως αντιστάθμισμα για τα δολλάρια και που παίζουν τον ρόλο αποθεματικού για τις ΗΠΑ, καταντούν άνεϋ αξίας. Το δολλάριο καταρρέει την ίδια στιγμή.

  Αν έλεγες ότι η περίπτωση της Αργεντινής διαφέρει από την περίπτωση της Ελλάδας στο ότι, για παράδειγμα η Αργεντινή ως πολύ μεγαλύτερη χώρα και με πιο αναπτυγμένη παραγωγική ικανότητα μπορούσε ευκολότερα να σταθεί στα πόδια της απ’ ότι η Ελλάδα, θα είχες δίκαιο. Αλλά όχι για τον λόγο που ανέφερες.

  Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι ο λαός της Ελλάδας δεν έχει άλλη επιλογή από την εξέγερση, την διάλυση της παρούσας κυβέρνησης και την ανάληψη της εξουσίας από δυνάμεις δικές του που θα προβούν σε άρνηση του χρέους, μονομερή παύση πληρωμών, ακύρωση ολόκληρης της δανειακής σύμβασης, επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών που είναι έτοιμες να καταρρέυσουν, αναδημιουργία της παραγωγικής του ικανότητας κλπ (με λίγα λόγια αυτά που προτείνει το ΕΠΑΜ). Ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του και οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οπότε η παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει. Αυτή η κατάρρευση είναι απαραίτητη για να επαναδιεκδικήσουν οι λαοί την ζωή τους από τα χέρια των διεθνών τοκογλύφων που τους απομιζούν. Εκεί που έφτασε το πράγμα δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Από κει και πέρα, ας μετατραπεί η ΕΕ σε μια συνεργασία που προστατεύει τα συμφέροντά μας, αλιώς ας διαλυθεί εντελώς. Η άλλη επιλογή είναι η αποδοχή της σκλαβιάς.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s