Rebels…. αντί άλλου αφιερώματος.. Συγκέντρωση 30/4/2011 ώρα 10 πμ Πλατεία Ελευθερίας Λευκωσία

19 Σχόλια

Filed under "δικαιοσύνη", Μετά την λύση...., Παγκόσμιο Σύστημα-Αλήθειες κρυμμένες, ας πούμε, καλλιτεχνικά ;), αλήθεια

19 responses to “Rebels…. αντί άλλου αφιερώματος.. Συγκέντρωση 30/4/2011 ώρα 10 πμ Πλατεία Ελευθερίας Λευκωσία

 1. Χρήμα Χρέος

  Το Zeitgeist Addendum αρχίζει να εξηγεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφέροντας ένα έντυπο που έκδοσε η Federal Reserve Bank, με τίτλο «Modern Money Mechanics». Είναι μια επίσημη πηγή που εξηγά πως λειτουργεί το σύστημα. Το έντυπο υπάρχει εδώ:

  Click to access ModernMoneyMechanics.pdf

  Μου αρέσει!

 2. Χρήμα Χρέος

  Τελικά είχα δίκαιο για το λάθος του “money as debt” στο παράδειγμα με τα $1111.12. Ο δημιουργός του το παραδέχεται:

  “There are two important issues in the movie that have been disputed and need to be explained. My apologies for taking so long to post these explanations on this website.
  The first is the» high-powered money» cash reserve of $1111.12 enabling the initial creation of a $10,000 loan and a total of almost $100,000 of bank credit «cheque book money» as it is re-deposited throughout the banking system. It is claimed that this is not how central banks currently operate and that I have exaggerated the cash to credit created ratio by a factor of 10. This is a significant matter but one of detail not principle”.

  Διαφωνώ ότι είναι λεπτομέρεια. Δημιουργεί μιαν εντελώς διαφορετική εικόνα για το όλο σύστημα. Καταληκτική δήλωση:

  “To conclude:
  The process described in Wikipedia and Modern Money Mechanics by which central banks add to or subtract from the base money supply by buying or selling government bonds through Open Market Operations is a different thing altogether than the cash reserve at the central bank described in my movie. In my attempt to keep the explanation simple, I may be guilty of creating a scenario that is not literally true, at least not according to the rules, which are no longer practiced anyway, and I may have implied an exaggeration of the cash to credit ratio in the regulated banking system as a whole. However, if derivatives are added to the picture, as a measure of total credit issued relative to physical cash in hand in the banking system, it is a huge understatement”.

  http://paulgrignon.netfirms.com/MoneyasDebt/disputed_information.html

  Αυτό σημαίνει ότι ερμηνεία του νόμου που μου έδωσες πρέπει να είναι κάπως διαφορετική:

  Άρθρο 11, 1
  Απαγορεύεται σε τράπεζα που συστάθηκε στη Δημοκρατία
  (α) ….
  (β) να επιτρέψει όπως η συνολική αξία όλων των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων όπως αυτά ορίζονται στο εδάφιο (4) υπερβούν οποτεδήποτε τα οκτακόσια τοις εκατό της κεφαλαιακής της βάσης ή οποιοδήποτε άλλο χαμηλότερο ποσοστό που η Κεντρική Τράπεζα ήθελε οποτεδήποτε ορίσει.

  Για παράδειγμα, μπορεί η κεφαλαιακή βάση να περιλαμβάνει μεν κεφάλαιο από τις καταθέσεις των πελατών της, αλλά μόνο το μέρος των καταθέσεων που είναι υποχρεωμένη να κρατά ως απόθεμα. Οπότε το 800% να είναι μέρος των συνολικών καταθέσεων. Αν είναι έτσι, τα χρήματα που δανίζει η τράπεζα προέρχονται πάντα από καταθέσεις, έστω και αν τα χρήματα των καταθέσεων τα είχε δημιουργήσει η τράπεζα πάλι από δάνεια που βασίζονταν σε προηγούμενες καταθέσεις κ.ο.κ. Δεν ξέρω αν είναι έτσι, και δεν θα μάθουμε υποθέτω μέχρι κάποιος που έχει οικειότητα με τις ορολογίες μας εξηγήσει τον νόμο. Το σίγουρο είναι ότι η τράπεζα, ανα πάσα στιγμή, δεν μπορεί να δανείσει περισσότερα από όσα διαθέτει εκείνη την στιγμή.

  Στο λινκ Modern Money Mechanics υπάρχει το έντυπο της FRB όπως ακριβώς εκδόθηκε – το προηγούμενο λινκ ήταν αναπαραγωγή. Ή εδώ:

  Click to access MMM.pdf

  Μου αρέσει!

 3. osr

  οπότε το θέμα είναι να γίνει κατανοητό τι ακριβώς είναι η «κεφαλαιακή βάση» βάση της οποίας οι τοκογλύφοι μπορούν να δανείζουν μέχρι και το 800%

  λες όμως το εξής:
  «Το σίγουρο είναι ότι η τράπεζα, ανα πάσα στιγμή, δεν μπορεί να δανείσει περισσότερα από όσα διαθέτει εκείνη την στιγμή.»

  από την στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς είναι η κεφαλαιακή βάση νομίζω δεν μπορεί να πεις ότι είναι σίγουρο αυτό

  το 100% είναι αυτό το οποίο έχει και τίποτα περισσότερο
  ότιδήποτε το ξεπερνά (το 100%) σημαίνει ότι είναι περισσότερο από αυτό που έχει

  άρα το 800% αντιπροσωπεύει κάτι που είναι 8 φορές από αυτό που έχει ως κεφαλαιακή βάση

  τέσπα
  βρήκα αυτό που περιέχει τάχα επεξήγηση των ορολογιών ανάμεσα τους και η κεφαλαιακή βάση

  Click to access %CE%9F%CE%94144-2007-05%20&%20%CE%9F%CE%94144-2005-05%28%CE%91%29.pdf

  και ακριβώς εκφράζει αυτό που λέει στο zeitgeist ότι είναι σκοπίμως τόσο περίπλοκα και δυσνόητα ώστε να τίθεται σε εφαρμογή το

  if you cant convince them, confuse them

  αν αντιληφθείς τι είναι η κεφαλαιακή βάση παρακλώ όπως το μοιραστείς μαζί μας! 😉

  πάντως για μένα είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες τοκογλύφοι «δανείζουν» λεφτά που δεν έχουν

  Μου αρέσει!

 4. Χρήμα Χρέος

  Λέω ότι “Το σίγουρο είναι ότι η τράπεζα, ανα πάσα στιγμή, δεν μπορεί να δανείσει περισσότερα από όσα διαθέτει εκείνη την στιγμή.”. Δεν λέω ότι “Η τράπεζα δανείζει μέρος των χρημάτων που διαθέτει”.

  Δηλαδή: η τράπεζα τις περισσότερες φορές δεν δανίζει τίποτε άλλο παρά υποσχέσεις ότι θα πληρώσει. Είτε υπό την μορφή μιας επιταγής που εκδίδει, είτε υπό την μορφή αύξησης του ποσού ενός λογαριασμού – πράγμα που απαιτεί μόνο πληκτρολόγιση αριθμών, όχι μεταφορά χαρτονομισμάτων.

  Αλλά αυτές οι υποσχέσεις θεωρούνται χρήματα, αφού μπορεί να τις χρησιμοποιήσει κάποιος για να πληρώσει οτιδήποτε. Με αυτή την έννοια, η τράπεζα δημιουργεί χρήματα.

  Το ποσό που μπορεί να δανείσει, είναι κάθε φορά μικρότερο από τα χρήματα που διαθέτει εκείνη την στιγμή, παρά το γεγονός ότι, τα χρήματα που διαθέτει συμπεριλαμβάνουν τα χρήματα που εκείνη δημιούργησε, δηλαδή τις προηγούμενες υποσχέσεις ότι θα πληρώσει, που πλέον λογαριάζονται ως καταθέσεις.

  Για παράδειγμα, θέλω να δανειστώ από την τράπεζα κύπρου 1000 ευρώ. Υπογράφουμε τις συμφωνίες και η τράπεζα πιστώνει τον τρεχούμενό μου με 1000 ευρώ. Την ίδια στιγμή που η πίστωσή του τρεχούμενού μου είναι δάνειο προς εμένα, είναι και κατάθεση στην τράπεζα κύπρου. Η τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων των πελάτών της είτε για να κάνει επενδύσεις είτε για να κάνει δάνεια. Οπότε, μπορεί να ξαναδανείσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα 1000 ευρώ πιστώνοντας ένα άλλο τρεχούμενο και στη συνέχεια να ξαναδανίσει το μεγαλύτερο μέρος εκείνων των χρημάτων κ.ο.κ. Οπότε ναι, δημιουργεί καινούρια χρήματα, τουλάχιστον με βάση τους ορισμούς της λέξης “χρήμα” που βρίσκονται εδώ http://www.rayservers.com/images/ModernMoneyMechanics.pdf (Μ1, Μ2, Μ3 κλπ).

  Αλλά δεν θέλω να χρησιμοποιώ την φράση “δανίζει χρήματα που δεν έχει” μαζί με το ότι “δημιουργεί νέο χρήμα”. Αφού το δημιουργεί σημαίνει το έχει, και τα δύο μαζί προκαλούν σύγχιση.

  Οπότε, “η τράπεζα, ανα πάσα στιγμή, δεν μπορεί να δανείσει περισσότερα από όσα διαθέτει εκείνη την στιγμή”, αλλά αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας περιορισμός στο πόσα χρήματα μπορεί να δημιουργήσει. Γιατί τα χρήματα που θα δανείσει δεν θα μειώσουν τα χρήματα που διαθέτει! (τουλάχιστον όχι όσο βρίσκονται κατατεθημένα στους λογαριασμούς της). Δεν θα τα μειώσουν γιατί θα δανίσει με υποσχέσεις πληρωμής άρα με χρήματα που δεν υπήρχαν προηγουμένως.

  Το λάθος στο “Money as debt” το πρώτο, με το παράδειγμα που δίνει, αυτός ο περιοριστικός κανόνας παραβιάζεται. (το δεύτερο φιλμάκι, “Money as debt II: Promises Unleashed”, είναι πολύ πιο προσεγμένο. Το μόνο που δεν μου άρεσε είναι η υπεραπλούστευση του να ταυτίζει τα χρήματα της τράπεζας με τα πλαστά, θεωρώ ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά που δεν πρέπει να παραβλέπετε).

  Θεωρώ ότι το έντυπο “Modern Money Mechanics” όχι μόνο εξηγά αρκετά καλά το σύστημα, αλλά δεν μου γεννά τις αμφιβολίες που έχω όταν τα μαθαίνω π.χ. από το wikipedia, που στο κάτω κάτω μπορεί να τα έγραψε οποιοσδήποτε (όχι ότι το υποτιμώ, τις περισσότερες φορές το wikipedia αποδεικνύεται πολύ αξιόπιστη πηγή).

  Οπότε δεν χωρεί αμφιβολία για το γεγονός ότι οι τράπεζες δημιουργούν χρήματα από το τίποτα. Αλλά για να μην παίζουμε με τις λέξεις, τα χρήματα που παράγουν οι εμπορικές τράπεζες έχουν διαφορές από τα χρήματα που δημιουργεί η κεντρική τράπεζα, τις οποίες πρέπει να καταλαβαίνουμε αν θέλουμε να έχουμε μια καλή εικόνα του τι συμβαίνει. Πάντως, κακά τα ψέματα, αν δεν ήταν αυτά τα φιλμάκια, ή τα αντίστοιχα του zeitgeist, τώρα δεν θα κάναμε καν αυτή την συζήτηση, οπότε δεν θέλω να τα κατηγορώ, αν μη τι άλλο επέστησαν την προσοχή μου σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

  Για την κεφαλαιακή βάση, θα ξανακοιτάξω τα στοιχεία που έχουμε και θα σου πω την γνώμη μου στο επόμενο σχόλιο.

  Μου αρέσει!

 5. Χρήμα Χρέος

  Μπορείς να μου πεις σε ποιά σελίδα μιλά για την κεφαλαιακή βάση;

  Μου αρέσει!

 6. osr

  στι ευρετήριο είνα στο Μέρος Β Κεφάλαιο 1

  με τίτλο Ϊδια κεφάλαια – Κεφαλαιακή βάση

  σελίδα 2

  στο Μέρος Δ με τίτλο
  Ο υπολογισμός της κεφαλαιακής βάσης και η κεφαλαιακή επάρκεια των ΕΠΕΥ
  σελίδα 6

  στην σελίδα 72 μιλα για κεφαλαιουχική βάση

  αναλυτικά είναι στην σελίδα 292
  Μέρος Δ που σου είπα πιο πάνω

  κάτι σχετικό με το νόμο τραπεζικών εργασιών στο άρθρο 11 που αφορά τα μεγάλα ανοιγματα είναι στην σελίδα 339
  Παράρτημα ΙV
  υπολογισμός κεφαλαιακών απαιτήσεων για μεγάλα ανοίγματα

  Μου αρέσει!

 7. Χρήμα Χρέος

  Εντάξει, δεν βγάζω άκρη με αυτό, το αφήνω. Τα υπόλοιπα στοιχεία που έχω είναι τα εξής:

  Στην προηγούμενη μας συζήτηση για το θέμα, είχα βρει αυτόν τον ορισμό για την κεφαλαιακή βάση:

  Κεφαλαιακή βάση: Η σύνθεση, η διάρθρωση του κεφαλαίου μιας επιχείρησης π.χ κοινές και προνομιούχες μετοχές, δανειακά και ίδια κεφάλαια, τα αποθεματικά, οι επενδύσεις κλπ.

  Η διεύθυνση ήταν αυτή, αλλά τώρα δεν το βγάζει:
  http://www.eurobanktrader.gr/el-GR/dictionary/202

  Έψαξα πάρα πολλές ώρες δοκιμάζοντας διάφορους συνδιασμούς λέξεων για να βρω ένα πιο κατανοητό ορισμό αλλά τίποτα. Βρήκα πολλά λεξικά οικονομικών όρων και άλλα κείμενα που επεξηγούσαν τέτοιους όρους, αλλά κανένα δεν περιλάμβανε τον όρο “κεφαλαιακή βάση”. Μετά σκέφτηκα ότι στα Αγγλικά ο όρος μπορεί να είναι ο ίδιος, και έγραψα στον γκούκλ “Capital Base”. Πράγματι έτσι φαίνεται να είναι. Και φυσικά βρήκα πανέυκολα ορισμούς:

  http://www.wisegeek.com/what-is-capital-base.htm

  “Capital base is a term used to describe the funds that a company generates as the result of an initial public offering or IPO, as well as any additional offerings that the corporation makes at a later time. Any retained earnings that are generated by the business are often considered part of the capital base. The term can also be used to identify the initial capital used by an investor to secure a given security, or the total of initial capital used to secure all the assets currently contained in the investment portfolio. With either application, the identification of the capital base helps to provide a starting point for evaluating the successful generation of revenue over a period of time”.

  Initial public offering – IPO, είναι το μέρος του κεφαλαίου μιας εταιρείας που έχει πωληθεί υπό μορφήν μετοχών στους μετόχους, την πρώτη φορά που μετοχοποιήθηκε η εταιρία.

  as well as any additional offerings that the corporation makes at a later time

  μαζί με το κεφάλαιο που δόθηκε στην συνέχεια σε μετόχους υπό μορφήν μετοχών.

  Δηλαδή οποιοδήποτε ποσοστό του αρχικού κεφαλαίου έχει δοθεί στο κοινό υπό μορφήν μετοχών + τα κέρδη της εταιρεία που κατακρατήθηκαν από την εταιρεία (αντί δηλαδή να δοθούν ως μερίσματα στους μετόχους) είναι η κεφαλαιακή βάση.

  Πιο απλά εδώ:
  Capital Base: The issued capital of a company, plus reserves and retained profits.

  http://glossary.reuters.com/index.php/Capital_Base

  Άρα η κεφαλαιακή βάση είναι το issued capital (το συνολικό κεφάλαιο που δόθηκε το κοινό υπό μορφήν μετοχών), τα αποθεματικά και τα κέρδη που κατακρατήθηκαν από την εταιρεία – τα δύο τελευταία είναι ένα περίπου το ίδιο πράγμα.

  Το wikipedia και το wiktionary δεν έχουν τίποτε για τον όρο capital base!

  Με βάση αυτούς τους ορισμούς, βλέπουμε ότι οι καταθέσεις των πελατών μιας τράπεζας δεν περιλαμβάνονται στην κεφαλαιακή βάση. Οπότε το γεγονός ότι μια τράπεζα μπορεί να δανείσει το 800% της κεφαλαιακής της βάσης δεν σημαίνει τίποτα σημαντικό για το θέμα που εξετάζουμε, αφού μπορεί να το αντλήσει από τις καταθέσεις των πελατών της ή από κεφάλαια που δεν συμπεριλαμβάνονται στην κεφαλαιακή βάση.

  Μου αρέσει!

 8. Χρήμα Χρέος

  Τώρα, από την μια οι ορισμοί αυτοί είναι αρκετά κοντά στον ορισμό που βρήκα στα ελληνικά, ώστε να πιστεύω ότι οι όροι σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Από την άλλη έχουν και μερικές διαφορές.

  Κατ’ αρχήν, ο ορισμός στα ελληνικά μιλά γενικά για το κεφάλαιο μιας επιχείρησης, άρα όχι μόνο για το μέρος του κεφαλαίου που έχει δοθεί στους μετόχους. Όμως ύστερα που αναλύει το τι είναι αυτό το κεφάλαιο, λέει τα ίδια πράγματα με τους αγγλικούς ορισμούς: περιλαμβάνει τις μετοχές και τα αποθεματικά.

  Όμως μιλά και για ίδια και δανειακά κεφάλαια.

  Τα ίδια κεφάλαια, όπως τα ορίζει η ίδια πηγή από την οποία είχα βρει τότε τον ορισμό, περιέχουν τα ίδια στοιχεία που αναφέρει ο ορισμός ξανά:

  Ιδια κεφάλαια: Τα ίδια κεφάλαια ή καθαρή θέση μιας επιχείρησης περιλαμβάνουν το μετοχικό κεφάλαιο, τα κέρδη που έχουν συσσωρευτεί κατά τα χρόνια που λειτουργεί η εταιρία και δεν έχουν διανεμηθεί, αλλά έχουν επανεπενδυθεί, τα χρήματα που έχουν δώσει κατά καιρούς οι μέτοχοι για αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις και γενικότερα ότι αυξάνει την πραγματική αξία της επιχείρησης. Προκύπτει από την αφαίρεση των υποχρεώσεων από το ενεργητικό.

  Η μόνη διαφορά λοιπόν έγγειται στα δανειακά κεφάλαια.

  Την πρώτη φορά που διερεύνησα τον ορισμό νόμισα ότι πράγματι περιέχει τις καταθέσεις των πελατών της τράπεζας, λόγω μιας ερμηνείας του όρου “δανειακά κεφάλαια” που βρήκα εδώ: http://users.uom.gr/~esartz/teaching/macro/Kef25.pdf. Τώρα δεν πιστεύω πως έτσι έχουν τα πράγματα.

  Οι ορισμοί που βρίσκω στα αγγλικά δεν μιλούν για δανειακά κεφάλαια. Δεν νομίζω οι όροι στα ελληνικά και τα αγγλικά να διαφέρουν μόνο σ’ αυτό το σημείο, νομίζω ότι το “Capital Base” πρέπει να είναι η ακριβής μετάφραση του “Κεφαλαιακή Βάση”.

  Ίσως ο ορισμός που βρήκα στα Ελληνικά να είναι του κώλου.

  Ή, κάτω από κάποιες συνθήκες, η επιχείρηση μπορεί να συμπληρώσει προσωρινά την βάση της με δανεισμό. Αυτό το λέω γιατί, στο Modern Money Mechanics, σελ. 12, λέει (για τις τράπεζες):

  “Although they may borrow from the Federal Reserve Banks to cover this deficiency temporarily, sooner or later the banks will have to obtain the necessary reserves in some other way or reduce their needs for reserves.

  Δηλαδή, τα αποθεματικά που πρέπει να έχει μια τράπεζα για να μπορεί να δανείζει, μπορεί να τα δανειστεί! (Βέβαια μόνο προσωρινά, αλλά πάλι).

  Είναι σαν να ψάχνουμε βελόνι στα άχυρα. Αλλά αν ψάχναμε πολλοί μαζί θα το βρίσκαμε. Τέλος πάντων, με αυτά τα δεδομένα δεν νομίζω ότι το άρθρο αυτό του νόμου λέει ότι η τράπεζα δικαιούται να δανείσει πολλαπλάσιο όλων των χρημάτων που διαθέτει συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων των πελατών της, και αφού και ο δημιουργός του φιλμ παραδέχτηκε ότι υπάρχει σφάλμα σ’ εκείνο το σημείο που δείχνει την τράπεζα με κεφάλαιο $1111.12 να δανείζει με μια κίνηση $10.000, νομίζω δεν έχουμε κανένα λόγο να υποθέτουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

  Μου αρέσει!

 9. osr

  βάλεις πολλά σημαντικά στοιχειά που θέλουν ψάξιμο! οπότε θα επανέλθω! 😉

  πάντως εννα θέλω βοήθεια για την υπόθεση του 1968 για κάτι που ετοιμάζω σύντομα κατά τοκογλύφων οπυ σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολο τζαι ότι βοήθεια υπάρξει θα ει΄ναι ευπρόσδεκτη!

  Μου αρέσει!

 10. Χρήμα Χρέος

  Εντάξει, καλύτερα να τα πούμε από κοντά.

  Μου αρέσει!

 11. Χρήμα Χρέος

  Μια πρώτη παρατήρηση: στο «Zeitgeist Addendum» λέει ότι ο Jerome Daly τελεικά κράτησε το σπίτι του, που ήθελε να του κατάσχει η τράπεζα. Εδώ διαβάζω ότι:

  http://www.lawlibrary.state.mn.us/creditriver.html

  «Although he did not ultimately prevail, this case has been celebrated by many of those groups and individuals that practice «law on the edge» as we call it in our…»

  «did not ultimately prevail» φαντάζομαι σημαίνει ότι το εφετείο ακύρωσε την απόφαση του πρωτόδικου, σωστά;

  Μου αρέσει!

 12. Το χρήμα... Η χρήση

  Για να μπορέσουμε να βγάλουμε ακρη θα βάλω μια ερώτηση…. Τι θέλουμε να αποκαλύψουμε? Ότι οι τράπεζες είναι τοκογλυφοι, κλέφτες άρα παράνομες επιχειρήσεις? Και επίσης για να μπορέσουμε να καταλάβουμε σε πιο απλή μορφή τον κύκλο του χρήματος, πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση ότι υπάρχουν δύο πυλώνες παραγωγής χρήματος….Η κεντρική τράπεζα σε συνεργασία με το τραπεζικό συστημα, αλλά και τα νομικά προσωπα τα οποία δημιουργούν αλλου είδους»χρήμα»….. Τις μετοχές, οι οποίες διατιμούνται σε χρημα μέσω του χρηματιστηριου και αποτυπονωνται στην λεγόμενη κεφαλαιοποιηση και με μία πώληση μετοχών μεγαλώνει ο λογαρισμός στην ηλεκτρονική τραπεζική σου…. Για αυτό δεν ειναι τυχαίο ότι μετά απο μια χρηματιστηριακή καταρρευση ακολουθεί μια συρρυκνωση της ρευστότητας απο την αγορά με αποτελεσμα τα δημοσιονομικά μιας χώρας, που ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο απο την ανακατομή του πλουτου, να επιρεάζονται αρνητικά… Βασικά πρέπει να αναλυθεί η παραγωγή χρήματος για να καταλήξουμε στην απαντηση… υπάρχει όμως και ακόμα ένα πυλώνας παραγωγής χρήματος…Η Γή και οι θεωρητικές διατιμήσεις των τεμαχίων γής αναλογα με την χρήση τους που βάση και των κανονισμό της ΚΤ μπορούν να υποθηκεύονται για να εκδιδονται δανεια άρα και χρήμα…. Τρείς τουρμπίνες παράγουν το χρήμα, και όταν πέσει η εμπιστοσύνη στο χρηματιστηριο και στην αξία της γής, σταματά η μουσική και την πληρώνει ο τελευταίος που δεν φρόντησε να έχει μια καρέκλα να κάτσει…. Στη περίπτωση της Ελλάδας ήταν το ελληνικό δημόσιο και όλοι όσοι κρέμμονταν από την όποι ανακατανομή του πλούτου υπο μορφή έντυπου χρήματος….

  Μου αρέσει!

 13. Το χρήμα... Η χρήση

  Και φυσικά πίσω απο τις εταιρίες και τις κεφαλαιοποιήσεις τους υπάρχουν οι φυσικοί πόροι και ο κόπος των ανθρώπων σε μισθούς να τα βγάλουν και να εκμεταλλευτούν… Αυτά που διατειμούνται σε χρήματα όπως Το πετρολαο, το χρυσο και λοιπα μεταλλα, τα σιτηρά, τα ψάρκα που βγαίνουν από τη φύση πάλι γεννούν χρήμα…. Με ένα φλούπ που το πηγάδι στην ερημο της λυιβής εφκυκεν ενα βαρέλι πετρολαο που γραφει πάνω του οτι πάει 120 νταλλαρς υπο όποιαν μορφή τυπωμένα, ατύπωτα, ηλετρονικά, σε μετοχές, σε όμολογα, σε παράγωγα, σε τσέκκια, κτλ ….

  Μου αρέσει!

 14. Χρήμα Χρέος

  Όχι, δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε ότι οι τράπεζες είναι τοκογλύφοι – αυτό το ξέρουμε ήδη. Ούτε ότι είναι κλέφτες, και αυτό το ξέρουμε ήδη. Ούτε ότι είναι παράνομες επιχειρήσεις γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει κατ’ ανάγκην. Το «κλέφτες» δεν συνεπάγεται το «παράνομοι».

  Εκείνο που θέλουμε είναι να βρούμε την ερμηνεία του άρθρου 11,1 (β) του περί Τραπεζικών Εργασιών νόμου, μια ανεπίσημη έκδοση του οποίου υπάρχει εδώ:

  Click to access GR_anep._enopiisi_BANKING_LAW_1997_2009_4.pdf

  Η απορία σχετικά με την σημασία αυτού του άρθρου προέκυψε σε μια προηγούμενη συζήτηση. Στην συζήτηση εκείνη το κύριο ζητούμενο ήταν κατά πόσον μπορεί μια τράπεζα σε μια δεδομένη στιγμή να δανείσει περισσότερα χρήματα από όσα διαθέτει ως δικά της κεφάλαια και ως καταθέσεις των πελατών της. Η απάντηση βρέθηκε και είναι αρνητική.

  Η απορία αυτή δημιουργήθηκε παρακολουθόντας το φιλμάκι «money as debt»(http://www.youtube.com/watch?v=YF2Hxk12SNw&feature=player_embedded), το οποίο λανθασμένα ισχυρίζεται ότι αυτό συμβαίνει.

  Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, θέλουμε να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργείας των πιστωτικών ιδρυμάτων και των κεντρικών τραπεζών.

  Σε ένα ακόμα πιο ευρύ πλαίσιο, θέλουμε να καταλάβουμε την οικονομία γενικότερα. Αυτό περιλαμβάνει όλα όσα λές και ακόμη περισσότερα.

  Στο πιο ευρύ πλαίσιο, θέλουμε να καταλάβουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίου ζούμε.

  Για μένα προσωπικά, υπάρχει ακόμα ένας στόχος που σχετίζεται με τους προηγούμενους, και έχει ως εξής: Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από αυτήν, είτε μέσα από τα «επίσημα» κανάλια πληροφόρησης, όπως είναι τα ΜΜΕ, είτε μέσα από τα «εναλλαχτικά», όπως είναι τα μπλογκς και άλλα. Μεγάλο μέρος από αυτόν τον όγκο πληροφορίας είναι ψευδές ή ανακριβές. Η διαδικασία διαχωρισμού της λανθασμένης πληροφορίας από την έγκυρη ονομάζεται τεκμηρίωση. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση όλων των αντικειμένων στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως.

  Όμως δεν μου αρκεί να καταλάβω μόνο για τον εαυτό μου. Ο όγκος της πληροφορίας είναι τεράστιος για να τον χειριστεί μόνο ένα άτομο. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Οπότε θέλω να βρω τρόπους να παρακινήσω και άλλους να ασχοληθούν με την διαδικασία της τεκμηρίωσης. Να δημιουργήσουμε ένα δίχτυο ανθρώπων που κάνουν αυτή την δουλειά και τα αποτελέσματα να αναρτούνται στο διαδύχτιο μαζί με τις παραπομπές στις πηγές τους, με τέτοιο τρόπο ώστε να η επαλήθευση από τρίτους να είναι εύκολη. Δηλαδή, δεν αρκεί π.χ. να κάνεις ένα φιλμάκι που να εξηγεί την λειτουργεία του χρήματος, αλλά να έχεις παραπομπές στις πηγές που χρησιμοποίησες ώστε οι άλλοι να μπορούν να ελέγξουν την δουλειά σου. (Παρόλα τα λάθη, το «money as debt» κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Στην ιστοσελίδα του έχει αρκετά πλούσιες αναφορές: http://www.moneyasdebt.net/ Κλικ στο «Reference Links»).

  Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε σε τάξη το χάος της πληροφορίας που υπάρχει γύρω μας ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι μας γίνεται. Στην διαδικασία αυτή μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από τις προσωπικές του πεποιθήσεις, φτάνει να είναι έντιμος και να μπορεί να τεκμηριώσει σωστά.

  Η κατανόηση του περιβάλλοντος μας, φυσικού και κοινωνικού, είναι μόνο το μέσο για ένα μεγαλύτερο στόχο, την αυτοοργάνωση της ζωής μας σε τομείς όπως η παραγωγή, η εκπαίδευση, η υγεία κλπ έτσι ώστε να μην είμαστε έρμαια των ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων.

  Αυτή είναι η πλήρης απάντηση μου στην ερώτησή, σου, ελπίζω να σε κάλυψα.

  Μου αρέσει!

 15. osr

  φίλε χρήμα … χρήση, με κάλυψε απολύτως θα έλεγα η απάντηση του φίλου χρήμα χρέος στον οποίο θέλω να πω τα εξής

  είναι πολύ σημαντικά και (δύσκολα με προσπάθεια αλλά) κατανοητά τα όσα επεξηγείς στον ορισμό που δίνεις για το τι είναι «χρήμα» και πως οι τράπεζες τοκογλύφοι το δημουργούν από το μηδέν

  αντιλαμβάνομαι ότι σωστα θελεις να χρησιμοποείς ορους όπως λειτουργούν πρακτικά
  προσωπικά αυτό που θέλω να καταδείξω είναι ότι ο κόσμος έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι «χρήμα» ειναι μόνο αυτό που παράγει το κράτος στο νομισματοκοπειο και το πιάνει στα χέρια του
  ενώ αυτό είναι στην πραγμαιτκότητα ένα πολύ μικρό ποσοστό

  το υπόλοιπο «νόμιμο» χρήμα
  ( βάση των νόμων που επιβάλαν οι τοκογλύφοι στα ελέγχομενα από αυτούς κράτους)

  δημιουργείται από το τίποτα από το απόθεμα που έχουν στις καταθέσεις, το λεγόμενο κλασματικό απόθεμα ………… στην πραγματικότητα οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα από το πουθενά και είναι σε αυτό που εστιάζω όταν λέω ότι δίνουν χρήματα που δεν εχουν
  δηλαδή δεν τα έχουν αποθηκευμένα στα χρηματοκιβώτιο τους και τα δίνουν

  από κει και πέρα συμφωνώ απόλυτα με τον στόχο που θέτεις και είναι πάρα πολύ σημαντική η τεκμηριωση των όσων γράφονται
  ειδικά σε ένα περιβάλλον απίστευτα τεράστιας πληροφορησης
  γιατί αν ο κόσμος αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την αλήθεια των όσων διαβάζει τότε πολύ απλά η εναλλακτική ενημέρωση θα χαθεί εν τη γενέση της

  φυσικά νομίζω με την πάροδο του χρόνου κάποιος που διαβάζει κάποιον μπλόκερ πχ ή κάποον σχολιαστή κλπ αντιλαμβάνεται κατά πόσο μπορεί να τον εμπιστευθεί τόσο ώστε καταρχήν να τον διαβάζει αυτά που γράφει και κατά δεύτερον να βασίζεται πάνω τους ώστε να διεξάγει και ο ίδιος περαιτέρω έρευνα

  η λογική άλλωστε είναι το μόνο όπλο που έχουμε και άρα η γνώση μέσω της λογικής επιχειρηματολογίας είναι απαραίτητη ώστε να φτάσουμε στην επανάσταση που ξεκινά από το μυαλό 😉

  Μου αρέσει!

 16. Το χρήμα... Η χρήση

  Για να κατανοήσουμε το χρηματοπιστωτικό συστημα χρειάζεται «ελικοπτερική» οπτική επαφή την ταχυτητα διαβίβασης του χρήματος…. Μια σημαντική συνεισφορά στην μελέτη θα ήταν να μελετηθεί η θεωρία της «Velocity of Money» . Το μέτρο αυτό μετρά πόσες φορές άλλαξε χέρια ένα ποσό με αποτελεσμα να δημιουργηται χρήμα…. Καμετε ένα φραπέ, αν καπνιζετε αψετε ένα τσιάρο, κλείστε την πορτα και το κινητό, ξεχάστε τι πιστευετε μεχρι σημερα και διαβάστε τo Velocity of money απο δυο τρεις πηγές. Μια μικρή συμβουλή πρεπει πρώτα να δειτε τις διάφορες κατηγορίες του money supply, Μ1, Μ2, Μ3 τουλάχιστον. Καθε Μ μεγαλώνει την εμπλοκή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων… Φυσικά ομως το Μ1 είναι το έντυπο χρήμα που πηγάζει από τις κεντρικές τυπογραφικές μονάδες οι οποίες υπολογίζουν το πόσο θα τυπώσουν αναλόγα με το velocity of money…

  Μου αρέσει!

 17. Χρήμα Χρέος

  Τι σημαίνει «ελικοπτερική οπτική»;
  Που θα βρούμε το «Velocity of money»;
  Τι λέει συνοπτικά;

  «Φυσικά ομως το Μ1 είναι το έντυπο χρήμα που πηγάζει από τις κεντρικές τυπογραφικές μονάδες»

  Λάθος. Το Μ1 περιλαμβάνει όχι μόνο τα νομίσματα και χαρτονομίσματα που βρίσκονται σε κυκλοφορία αλλά και τις επιταγές και τις καταθέσεις στην τράπεζα, δηλαδή το χρήμα που δημιουργούν οι τράπεζες και γενικά τα πιστωτικά ιδρύματα. Δεν περιλαμβάνει τις καταθέσεις των ίδιων των ιδρυμάτων, ούτε τα νομίσματα και χαρτονομίσματα που κρατούν οι τράπεζες στα χρηματοκιβώτια:

  http://www.rayservers.com/images/ModernMoneyMechanics.pdf σελ 1&2

  http://en.wikipedia.org/wiki/Money_supply

  Μου αρέσει!

 18. Το χρήμα... Η χρήση

  Συγνώμη αγαπητέ χρέος, εκανα λάθος το εντυπο χρήμα ειναι το Μ0… Άλλα η ουσία παραμένει μια, ελικοπτερική οπτική ειναι μια φανταστική εικόνα που είχα στο μυαλό μου την στιγμή που έγραφα και προσπάθησα να περιγράψω το πώς θα πρέπει να δούμε το συστημα, όχι μόνο μέσα απο την πλευρα των τραπεζών αλλα στην ολοκληρωμένη του μορφή κοιτάζοντας το κύκλωμα που κάνει το χρήμα….
  Η Velocity of money που μια μικρή περιγραφή υπάρχει και το wikipedia, περιγράφει την ταχυτητα με την οποία το χρήμα αλλαζει χέρια και συνεπώς πως αυτή η αλυσιδωτή διάδραση υποβοηθεί την προσφορά παραγωγικών διαδικασιών… αλλά ταυτόχρονα αυξάνει την ποσότητα χρήματος υπο οποιαδήποτε μορφή….

  Μου αρέσει!

 19. Χρήμα Χρέος

  Ευχαριστώ που μου επέστησες την προσοχή στο θέμα, θα το κοιτάξω. Νόμισα ότι υπάρχει ένα βιβλίο με αυτόν τον τίτλο, όταν έλεγες να το διαβάσουμε. Τέλος πάντων, ξέρεις καμιά καλή πηγή εκτός από το wikipedia;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s