Η αιγυπτιακή επανάσταση……. που κανένας δεν περίμενε….η Τυνήσια άναψε το φυτίλι, Αίγυπτος, Αλγερία… ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός φτάνει να τον θέλουμε

Το χρονικό της επανάστασης στην Αίγυπτο μέρα με μέρα ώρα με ωρα


http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2011/02/19/18-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%83-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CE%B7-%CE%B1%CE%B9%CE%B3/

Mια τεράστια επανάσταση πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο.

Μια επανάσταση που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη έχει πολλά να δώσει.

Ένα αδίστακτο χουντικό σύστημα κατέρρευσε κάτω από την λαϊκή πίεση, ένας ακλόνητος δικτάτορας αποκαθηλώθηκε ταπεινωτικά, ένα αστυνομικό καθεστώς με φαινομενικά ανεξάντλητες παρακρατικές εφεδρείες ξηλώθηκε από την ρίζα του.

Οι ισχυροί της γης πήραν μια γεύση της λαϊκής δύναμης όταν αυτή εκφράζεται ενωτικά, επίμονα και αποφασισμένα.

Το 2011 δείχνει να είναι μια τρομερή επαναστατική χρονιά για όλο τον κόσμο.

Η εξέγερση της Τυνησίας μιας χώρας με πληθυσμό και μέγεθος όσο περίπου αυτά της Ελλάδας, εκκίνησε μια παγκόσμια διαδικασία αναταραχών, εξεγέρσεων και ανατροπών.

Ειδικότερα, η μεταλαμπάδευση της εξέγερσης στην Αίγυπτο, σε μια χώρα με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό και κρατικές δυνάμεις καταστολής ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες.

Η Αίγυπτος έχει πληθυσμό όσο περιπου και η Γερμανία, διαθέτει πανάρχαια Ιστορία, και βρίσκεται σε κομβικό σημείο όπου τέμνονται Ευρώπη, Αφρική και Ασία.

Όχι τυχαία λοιπόν λάμβανε τόσο μεγάλη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και θεωρείτο στρατηγικός σύμμαχος τους τεράστιας σημασίας.

Για την Αίγυπτο αυτή η επανάσταση είναι η σημαντικότερη της ιστορίας της ανεξάρτητα από τις επόμενες εξελίξεις.

Πρελούδιο αυτής της επανάστασης ήταν τα γεγονότα του Απρίλη του 2008

Http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=853652

 

Και τότε με όπλο το facebook είχε οργανωθεί από τα κάτω μια εξέγερση που γρήγορα  όμως κατασταλθηκε με τον ωμό και βάναυσο τρόπο που είχε συνηθίσει το καθεστώς να καταστέλλει.

Η παρακαταθήκη όμως έμεινε (όπως ελπίζω ότι και δω η εξέγερση του Δεκέμβρη άφησε αντίστοιχη παρακαταθήκη…) και η αιγυπτιακή νεολαία δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

Έχουμε την τύχη να ζούμε την επανάσταση των επικοινωνιών και του ίντερνετ που έχει δημιουργήσει άλλα δεδομένα στην ενημέρωση αλλά και στην οργάνωση των ανθρώπινων σχέσεων και έτσι μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα της εξέγερσης σε απευθείας χρόνο όπως αυτά ξετυλίγονταν.

Η δύναμη του ίντερνετ έγινε αντιληπτή με αρνητικό τρόπο από το ίδιο το αιγυπτιακό καθεστώς όταν αποπειράθηκε να το κλείσει και να φράξει έτσι την επικοινωνία της χώρας με τον έξω κόσμο.

Τα γεγονότα είναι ακόμη νωπά και ρευστά προς κάθε κατεύθυνση.

Πολλοι προσπαθούν να μειώσουν την σημασία τους ή να συσκοτίσουν τα αίτια τους.

Ακούσαμε τα πιο αντιφατικά και αστήριχτα από την αρχή αυτής της επανάστασης.

Κάποιοι προσπάθησαν να την μειώσουν παρουσιάζοντας την ως μια θρησκευτική επανάσταση που θα οδηγήσει σε μια επανάληψη των ιρανικών γεγονότων του 79.

(κι ας ήταν εξ αρχής διαθρησκευτική και χωρίς την στήριξη των οργανωμένων θρησκευτικών δυνάμεων!)

Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να μας αποδείξουν το ακρίβως αντίθετο.

Ότι δηλαδή αυτή η επανάσταση ήταν άλλη μια βελούδινη επανάσταση ενορχυστρωμένη από τις ΗΠΑ(κι ας οδήγησε στο γκρέμισμα του πιστότερου συμμάχου των ΗΠΑ!)

Άλλοι ήθελαν να μας πείσουν ότι αυτά τα γεγονότα δεν αφορούν την Ελλάδα και το δικό της εξεγερσιακό κίνημα (κι ας είναι η Αίγυπτος ακριβώς από κάτω μας, κι ας ήταν κι αυτή μια χώρα που ρημάχτηκε από το ΔΝΤ και ας μας έδωσαν οι εξεγερμένοι της Αιγύπτου τόσα πολύτιμα μαθήματα αντιμετωπισης της αστυνομίας και αυτοοργάνωσης …)

Αυτό που δεν μπορούν να χωνέψουν πολλοί είναι ότι κάτω μας έγινε μια γνήσια εξέγερση της νεολαίας, ακηδεμόνευτη από ιεραρχικά κόμματα και θρησκείες,  που αποζητούσε τα θεμελιώδη που αποζητά το ανθρωπινο είδος εδώ και αιώνες:ελευθερίες, δικαιώματα, δικαιόσυνη, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη.

Μια πράθεση του χρονικού  των γεγονότων πιστοποιεί την παραπάνω βασική αλήθεια.

Το χρονικό ανασυντίθεται από τις ανταποκρίσεις που στάλθηκαν στο ιντιμίντια, ένα μέρος των οποίων είναι προσωπική μου συμβολή.Χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να γραφτεί αυτό το κείμενο και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όσους και όσες μπήκαν στον κόπο να στείλουν τέτοιες ζωντανές ανταποκρίσεις σε στιγμές που υπήρχαν τέτοια γεγονότα.Εννοείται ότι οι μεγαλύτερες ευχαριστίες πηγαίνουν στους φυσικούς πρωταγωνιστές των γεγονότων που μας απόδειξαν ότι όλα είναι δυνατά και ότι όντως ζούμε σε εποχή εξεγέρσεων και επαναστάσεων.

Θεώρησα σκόπιμο να το παρουσιάσω εδώ συγκεντρωμένα ώστε να έχουμε όλοι μια συνολική εικόνα τι έγινε αυτές τις βρομάδες στην Αίγυπτο.

Όμως τελικά δεν κατόρθωσα να το βάλω σε μια δημοσίευση καθώς το χρονικό ξεπέρασε το όριο των λέξεων που επιτρέπει το wordpress.Έτσι θα το σπάσω αναγκαστικά σε δύο μέρη.Συνιστάται η εκτύπωση και των δύο για να διαβαστούν πιο ξεκούραστα.Σε αγκύλες {} βρίσκονται κάποια εκ των υστέρων σχόλια μου που δεν υπήρχαν στις αρχικές ανταποκρίσεις.

Έτσι θα είμαστε πιο καταρτισμενοι για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την συνέχεια.

1η Μέρα. 25 Γενάρη… Αρχή της Επανάστασης.Οι πρώτοι νεκροί…

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1251751

 

Κάιρο, ΑίγυπτοςΔεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν στους δρόμους του Καΐρου σε μία σπάνια επίδειξη δύναμης απέναντι στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, που κρατά τα ηνία από το 1981 χωρίς να επιτρέπει «ανυπακοή». Η «ημέρα της εξέγερσης» διοργανώθηκε μέσω Διαδικτύου, στον απόηχο της πτώσης του Τυνήσιου προέδρου Μπεν Αλί που δείχνει να ανοίγει δρόμο για αραβικό «ντόμινο». Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας κατέκλυσαν το Κάιρο, απαντώντας με γκλομπ και δακρυγόνα στους διαδηλωτές.

Η μαζική κινητοποίηση διοργανώθηκε μέσω Διαδικτύου. Δεκάδες κινήματα κάλεσαν τους Αιγύπτιους να διαδηλώσουν στο Κάιρο και την επαρχία σε μία «ημέρα εξέγερσης κατά των βασανιστηρίων, της φτώχειας, της διαφθοράς και της ανεργίας».

Αντιγραφή από καθεστωτικό μέσο.

Η σημερινή «ημέρα οργής» όπως την αποκαλούν ακτιβιστές στο Διαδίκτυο, οι οποίοι έχουν γίνει από τους πιο σκληρούς επικριτές της διακυβέρνησης του  Χόσνι Μουμπάρακ, συμπίπτει με την «ημέρα της αστυνομίας», εθνική αργία προς τιμήν των αιγυπτιακών δυνάμεων της τάξης.

Στο κέντρο του Καΐρου αναπτύχθηκαν περίπου 20.000 με 30.000 αστυνομικοί, κυρίως στη συνοικία όπου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν το μεσημέρι της Τρίτης χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Καΐρου. Στο ίδιο σημείο η αστυνομία είχε επιχειρήσει νωρίτερα να απωθήσει τους διαδηλωτές με αντλίες νερού.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα γκλομπ τους και ξυλοκόπησαν διαδηλωτές σε δύο σημεία της πρωτεύουσας.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλά διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας και η συμμετοχή των πολιτών δείχνει να ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών της σπάνιας αυτής μαζικής κινητοποίησης.

Μία ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Η Τυνησία είναι η λύση». Οι συγκεντρωθέντες προχωρούσαν στους δρόμους φωνάζοντας το σύνθημα «Κάτω ο Μουμπάρακ».

Σε ορισμένα συνθήματα ακουγόταν και το όνομα του γιου του Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ, τον οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές προορίζει ο Αιγύπτιος πρόεδρος για διάδοχό του. «Γκαμάλ, πες στον πατέρα σου ότι οι Αιγύπτιοι σε μισούν» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμ αλ-Άντλι δήλωσε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ-Αχράμ ότι οι διοργανωτές των διαδηλώσεων είναι «ασυνείδητοι». «Οι δυνάμεις της τάξης είναι ικανές ν’ αντιμετωπίσουν κάθε απειλή κατά της ασφάλειας του πληθυσμού» προειδοποίησε ο υπουργός.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Αίγυπτο εάν δεν έχει εξασφαλιστεί  προηγουμένως άδεια και σύμφωνα με την αντιπολίτευση δεν έχει δοθεί άδεια για τις σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κάιρο, αλλά και σε 16 ακόμα πόλεις, συνεπώς είναι πιθανό η αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις.

{Είναι η αρχή της επανάστασης.

Παρατηρούμε την υπεροψία του καθεστώτος και την σιγουριά του όταν δηλώνει ότι οι δυνάμεις της τάξηε είναι ικανές να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή.

Οι επόμενες μέρες θα τον διαψεύσουν άσχημα…}

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, στην Αίγυπτο, όπου από νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιούνται διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων ενάντια στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κάιρο. Οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με χιλιάδες αστυνομικούς που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης ενώ αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν τη βιαιότητα της αστυνομίας και εκατοντάδες συλλήψεις. Η αστυνομία έκανε χρήση γκλοπ, δακρυγόνων και νερού υπό πίεση για να διαλύσει το πλήθος των 20.000 και πλέον διαδηλωτών.

2η Μερα. Οι διαδηλωτές μένουν στους δρόμους.Κι άλλες πόλεις στον χορό των διαδηλώσεων.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1252003

 

Η Αίγυπτος στο δρομο της τυνησιας

μετα απο την τυνησια ξεκινησε συμερα 25/1/2011 η επανασταση στην Αιγυπτο με χιλιαδες διαδηλωτες στα Καιρο (η πρωτευουσα) , Σωες, Αλ Εσκανταρια , Αλ Μαχαλα Αλ Κουμπρα , Μπουρ Σαηντ , και Αλ Μανσουρα.

Οι διαδηλωτες ζητησαν το δικτατορα Χουσνι Μουμπαρακ να φυγει απο την εξουσια απορρίπτοντας τον γιο του και την γυναικα του στην θεση του.

Οι διαδηλωτες σκιζαν τις φωτογραφιες του δικτατορα και φωναξαν ” Μπεν Αλι σε καλει , το ξενοδοχειο της Ζαντα σε περιμενει “ και καταφεραν στην  Αλ Μαχαλα Αλ Κουμπρα να κανουν καταληψη στα γραφεια το Πατριοτικου Κομματος ( το κομμα που κυβερναει την Αιγυπτο )

και εγιναν συγκρουσεις μεταξυ διαδηλωτων και δυναμεων καταστολης με αποτελεσμα να πεθανουν 2 διαδηλωτες και ενας μπατσος στο Καιρο  και αλοι 2 διαδηλωτες στο Σουέζ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΕΝΩΘΕΙΤΕ

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1252426

 

Αρκετές χιλιάδες Αιγύπτιοι είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Καΐρου. “Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος”, φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απαντούσαν με δακρυγόνα. Νωρίτερα, αστυνομικοί είχαν διαλύσει μια διαδήλωση μερικών δεκάδων ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί επίσης έξω από τα δικαστήρια.

Στο Σουέζ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το νεκροτομείο όπου έχει μεταφερθεί η σορός ενός από τους τρεις διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στην πόλη την Τρίτη. Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι ζητούσαν να τους παραδοθεί το πτώμα του 45χρονου άντρα, που τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πλαστική σφαίρα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. “Η κυβέρνηση σκότωσε το γιο μου” και “Χαμπίμπ, πες στο αφεντικό σου, τα χέρια σου είναι βαμμένα με το αίμα μας”, φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον υπουργό Εσωτερικών της Αιγύπτου, Χαμπίμ αλ-Άντλι.

Αιγύπτιοι διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ σε κυβερνητικό κτίριο στο Σουέζ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του να τυλιχτεί στις φλόγες, όπως έγινε γνωστό από τις δυνάμεις ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική και έσβησε τη φωτιά, ενώ η αστυνομία απώθησε ταυτόχρονα τους διαδηλωτές με τη χρήση δακρυγόνων και λαστιχένιων σφαιρών.

Το πρωί της Τετάρτης, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις διαδηλώσεις, έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι “δεν θα επιτραπεί καμία προκλητική ενέργεια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πορεία ή διαδήλωση”. Το “Κίνημα της 6ης Απριλίου” που οργάνωσε τις διαδηλώσεις, είχε καλέσει το πρωί τους Αιγύπτιους να βγουν ξανά στους δρόμους διεκδικώντας “το δικαίωμα να ζήσουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια”. “Θα ληφθούν τα νόμιμα μέτρα κατά οποιουδήποτε” παραβιάσει την απαγόρευση, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι “οι παραβάτες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη”.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε ένας δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. Οι προσπάθειές του να εξηγήσει στους αστυνομιούς ότι είναι ξένος δημοσιογράφος, είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξυλοκοπηθεί ακόμη πιο άγρια.

{Οι διαδηλωτές επιμένουν. Το αίμα των πρώτων νεκρών έχει αγριέψει τι κλίμα.

Οι αριθμοί τους όμως παραμένουν σχετικά μικροί.

Ακόμη λίγοι μπορούν να φανταστούν τι έρχεται…}

3η Μέρα. Λίγο πριν την καταιγίδα.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1252511

 

Λίγα πράγματα μάθαμε για την τρίτη μέρα.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και όχι μόνο στο κάιρο αλλά και στο σουέζ και στην αλεξάνδρεια.

Ακόμη τα πράγματα φαίνονται να είναι υπό σχετικό και μερικό έλεγχο για το καθεστώς.

4η Μέρα Η κλιμάκωση της εξέγερσης και η αρχή της κατάληψης της πλατείας Ταχρίρ.Διάλυση της αστυνομίας, εμφάνιση του στρατού.

28 Γενάρη 2011 http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1253636

Η κατάσταση ΤΩΡΑ είναι εκρηκτικη!

Το Κάιρο καίγεται από τους εξεγερμένους όπως ποτέ άλλοτε στην Ιστορία του!

Η κατάσταση ΤΩΡΑ είναι εκτός ελέγχου. Επιθέσεις στα γραφεία του κυβερνητικού κόμματος που είναι στις φλόγες. Στρατιωτικοί αυτομολούν. Ο στρατιωτικός νόμος απαγόρευσης της κυκλοφορίας έχει γίνει κουρέλι. Η φλόγα της εξέγερσης που ξεκίνησε στην Τυνισία, έφτασε στην Αιγυπτο όπου όλα τα μεγέθη είναι μεγαλύτερα. Άντε και στα δικά μας!

Τώρα δημοσιογράφος λέει ότι δεν έχει ξαναδει τέτοιες εικόνες(και ήταν ρεπορτέρ που κάλυπτε γεγονότα στην γάζα!) Το καθεστώς καταρρέει. Επίθεση και στην τηλεοραση που την προστατεύον ένοπλοι που πυροβολουν.(άντε και στα δικά μας!) Ιστορικές στιγμές.Η Χούντα Μουμπάρακ με τους 600.000 φυλακισμένους πέφτει σήμερα! {πρόωρη εκτίμηση…το καθεστώς έχει ακόμη πολλές εφεδρείες}

Ο δημοσιογράφος λέει ότι στην Εξέγερση συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσομυ μόνο στο Κάιρο. Μιλάει και για πρωτοφανή (για τα δεδομένα της Αιγύπτου) συμμετοχή γυναικών. Συνολικά σε 50 πόλεις υπάρχουν ταραχές και διαδηλώσεις! Επίσης αναφέρθηκε σε ανεπιβεβαιωτες πληροφορίες(μαρτυρίες εξεγερμένων) ότι ο στρατός που κατέβηκε για να καταστείλει την εξέγερση, ένα τμήμα του αντι να κάνει αυτό πυροβολεί τους μπάτσους! (αυτό έχει να γίνει από την Ουγγρική Επανάσταση του 56 κι αν ισχύει τότε πραγματικά μιλάμε για παλλαϊκή επανάσταση-οι στρατιώτες σε αντιθεση με τους μπάτσους είναι κληρωτοι και δεν πληρώνονται) Ο κόσμος ζητά ψωμί και ελευθερίες.

(από Αιγύπτιο)

Ο στρατός λατρεύεται λόγω του πολέμου με το Ισραήλ. Επίσης λόγω της ανάμνησης του Νάσερ που σε σχέση με προηγούμενους μονάρχες ήταν σχετικά καλός για την Αίγυπτο εκείνη την εποχή. Ακόμη γιατί όπως ήδη γράφτηκε, οι περισσότεροι στρατιωτες δεν είναι επαγγελματίες αλλά παιδιά του λαού. Το ότι το καθεστώς έκοψε το ίντερνετ, αυτό δείχνει πόσο το φοβόταν και άρα την δύναμη του ίντερνετ από το οποίο ξεκίνησαν τα πρώτα καλέσματα για αντίσταση μετά την Εξέγερση στην Τυνησία. Και λόγω του ίντερνετ βλεπουμε τώρα τι γίνεται εκει!(κι ας μην εχουν τώρα αυτοί!Πάντως μετά την νίκη της επανάστασης αναμένεται το ίντερνετ να επιστρέψει δριμύτερο και πιο ελευθερο από ποτέ(όπως έγινε και στην Τυνησία) Το θέμα είναι ότι βιώνουμε τρομερά ιστορικές στιγμές και το 2011 φαίνεται να είναι η χρονιά της παγκόσμιας εξέγερσης ή και επανάστασης

Ο κύριος κορμός των γεγονότων ξετυλίσσεται στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ. Μόνο για σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 5 δολοφονίες διαδηλωτών και αν ο αριθμός δεν είναι μεγαλύτερος αυτό οφείλεται στο ότι σε πολλά σημεία η αστυνομία ηττήθηκε ή έχασε εντελώς το ηθικό της. Μεγάλη μέρα σήμερα και ερχονται και μεγαλύτερες.

Διαδηλωτές έχουν πυρπολήσει καταστήματα της vodafone στην Αίγυπτο γιατί συνεργάστηκε με το καθεστώς Μουμπάρακ και έκοψε τις τηλεπικοινωνίες. Το ιντερνετ έχει κοπεί εδώ και πολλές ώρες από την κυβέρνηση.

Έχει γίνει απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά ο λαός την έχει σπάσει με τις μαζικές διαδηλώσεις στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων της Αιγύπτου. Όλες οι αναφορές μιλάνε για 5 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Διαδηλωτές έχουν εισβάλλει σε κυβερνητικά κτίρια και πριν λίγο υπήρξε αναφορά ότι έχει καταληφθεί και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.{σημειωση:τελικά δεν το κατάφεραν και η τηλεόραση έμενε σύμμαχος του Μουμπάρακ μέχρι την πτώση του…} Ο στρατός έχει βγει στους δρόμους αλλά δεν έχει λάβει θέση ακόμα υπερ ή κατά της κυβέρνησης Μουμπάρακ. Ο λαός αρχικά υποδέχτηκε το στρατό με επευφημίες αλλά φαίνεται ότι υπάρχει σκεπτικισμός.

Οι Αμερικανοί άδειασαν το καθεστώς Μουμπάρακ με λεπτότητα. Δεν μιλάνε ακόμα για αλλαγή καθεστώτος αλλά καλούν τον Μουμπάρακ να μην υιοθετήσει βίαιες ενέργειες εναντίον των διαδηλωτών. Ο Ελ Μπαραντέι, ίσως ο μόνος “κοσμικός” που εμπιστεύονται οι δυτικοί είναι σε κατ οικον απομόνωση.

Στο Αλ Τζαζίρα ήδη μιλάνε για πτώση του Μουμπάρακ καθώς ο στρατός δεν έχει δείξει επιθετική στάση απέναντι στον εξεγερμένο λαό κάτι που δείχνει ότι ο Μουμπάρακ πιθανόν να μην ελέγχει το στρατό.

Στο Κάιρο υπάρχει νέφος από τις φωτιές και τους εμπρησμούς κυβερνητικών κτιρίων και αστυνομικών τμημάτων.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις από τον εξεγερμένο λαό ότι η εξέγερση ΔΕΝ έχει θρησκευτικά χαρακτηριστικά όπως κι αυτή στην Τυνησία αλλά σαφώς ταξικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν τεράστια ποσοστά φτώχειας και ανεργίας, στους δρόμους υπάρχουν από πληβειακά στοιχεία μέχρι τη μεσαία τάξη.

Η Αίγυπτος είναι ουσιαστικά ο πιο στενός συνεργάτης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Μ.Ανατολή. Θυμηθείτε πόσο στενή συνεργασία είχαν με το Ισραήλ όταν απέκλεισαν τη Γάζα. Μια αλλαγή πολιτικής στην Αίγυπτο θα σημάνει σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής και τη Μεσόγειο. Ουσιαστικά, αν τον έλεγχο τον κρατήσει το κοσμικό κράτος στην Αίγυπτο τότε θα αναδειχθούν προσωπικότητες όπως ο Ελ Μπαραντέι ο οποίος ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει προς το παρόν, ωστόσο η αδελφότητα των μουσουλμάνων έχει τεράστια επιρροή αλλά ΔΕΝ έχει λάβει θέση ξεκάθαρη στην σύγκρουση.

11 νεκροί στο Σουέζ σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα και μάλιστα έπεσαν από τις σφαίρες της φρουράς επιχειρηματία αυτοκινήτων που είναι μέλος του κόμματος του Μουμπάρακ. Εικόνες που προβάλλονται δείχνουν στρατιώτες και τανκς περικυκλωμένα από το λαό και να πανηγυρίζουν μαζί τους. Φαίνεται ότι το καθεστώς Μουμπάρακ περνάει τις τελευταίες του ώρες…

Η αστυνομία ωστόσο συνεχίζει να καταστέλλει και να έχει πολύ σκληρή στάση.

Διαδηλωτές και στρατός φαίνεται ότι προστατεύουν το εθνικό μουσείο για να μην παραδοθεί στις φλόγες από άλλη φωτιά που μπήκε στα γραφεία του κόμματος του μουμπάρακ και είναι κοντά στο εθνικό μουσείο.

Τα δακρυγόνα που χρησιμοποιούνται όπως έχει φανεί στις κάμερες είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ και από μια ισραηλινή εταιρία!

τώρα το Αλ Τζαζιρα δείχνει διαδηλωτές πάνω σε άρματα μάχης του στρατού να πανηγυρίζουν!

Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά.Στο Σουέζ δείχνει τεράστια διαδήλωση το απόγευμα που προσπάθησαν να σταματήσουν μάταια διμοιρίες αστυνομικών οι οποίες απωθήθηκαν και έτρεχαν να σωθούν.

Υπάρχουν πληροφορίες από το Αλ Τζαζίρα ότι πολλά ιδιωτικά αεροπλάνα έχουν φύγει τις τελευταίες ώρες από το αεροδρόμιο του Καΐρου μαζί με τα ισχυρά αφεντικά τους.

Πυροσβεστικές δυνάμεις δεν υπάρχουν για να σβήσουν τη φωτιά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Μουμπάρακ και το ανησυχητικό είναι ότι το εθνικό μουσείο είναι δίπλα.

Υπάρχει φήμη ότι ίσως και ο Μουμπάρακ να έχει φύγει με κάποιο τζετ..

Από το Αλ Τζαζίρα πάλι, αναφέρεται ότι χριστιανοί διαδηλωτές προστάτευαν τους μουσουλμάνους διαδηλωτές όταν αυτοί προσεύχονταν κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Το ιντερνετ και ειδικά τα social media είναι τελείως αποκλεισμένα αλλά πολλοί Αιγύπτιοι έχουν ξεπεράσει τους περιορισμούς όπως με τη χρήση proxy servers  και εναλλακτικά μέσα που δίνουν έμμεση πρόσβαση. Οι αναλύσεις αναφέρουν ότι παρά τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνουν οι χρήστες αυτών των μέσων ακόμα και μέσω proxy εντούτοις το επιχειρούν αλλά προφανώς έχει υπερεκτιμηθεί η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών μέσων.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση αναφέρει ότι σε λίγη ώρα θα βγάλει σημαντική ανακοίνωση αλλά κανείς δεν γνωρίζει κάτι παραπάνω. Ο Μουμπάρακ υποτίθεται ότι θα έκανε διάγγελμα σήμερα αλλά δεν έχει εμφανιστεί. Επιπλέον το κανάλι Αλ-Αραμπίγιε μεταδίδει εκτάκτως ότι ο πρόεδρος τη βουλής θα ανακοινώσει κάτι πολύ σημαντικό σε λίγο.

ένα βιαστικό πλάνο από το Αλ Τζαζίρα έδειξε μια μαυροκόκκινη σημαία απέναντι από το κυβερνητικό κτίριο που καιγόταν!

Η αστυνομία έχει αποσυρθεί από τις πόλεις της Αιγύπτου, ο εξεγερμένος λαό νικάει. Ο Μουμπάρακ θα δώσει ηχητικό μήνυμα μάλλον και δεν θα εμφανιστεί όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες.

Η κρατική τηλεόραση δείχνει πλέον πλάνα από τον εμπρησμό των γραφείων του κόμματος του Μουμπάρακ, πριν λίγο έδειχνε ήρεμες εικόνες από το Νείλο αναφέροντας ότι η κατάσταση έχει ελεγχθεί!!

Ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, επιστρέφει άρον-άρον. Δεκάδες αστυνομικά τμήματα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Οι φαντάροι αρνούνται να χτυπήσουν τους διαδηλωτές.

Το reuters αναφέρει ότι πάνω από 1030 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ενώ υπάρχουν και 11 νεκροί όπως ανέφεραν κι άλλα μέσα.

Τα παπαγαλάκια του καθεστώτος προσπαθούν να κερδίζουν τη δυτική κοινή γνώμη μεταδίδοντας ότι η εξέγερση την υποκινούν και την καθοδηγούν οι ισλαμιστές! Αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, μάλιστα η αδελφότητα μουσουλμάνων έχει δείξει πολύ χλιαρή στάση και το ίδιο συνέβη και με τους ισλαμιστές στην Τυνησία.

Ανταποκριτής του MSNBC αναφέρει ότι 9 αυτοκίνητα πολυτελείας μόλις έφτασαν στο τμήμα VIP στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου τους περιμένουν 3 ιδιωτικά Jet. Η απαγόρευση χρήσης του εθνικού εναέριου χώρου για έξοδο από τη χώρα ισχύει μόνο για τους απλούς πολίτες

Αυτές οι διαδηλώσεις δεν θα μπορούσα να γίνουν αν δεν υπήρχε τόση ελευθερία λόγου και πληροφορίας που η κυβέρνηση μου και εγώ έδωσα στον κόσμο” Δεν παραιτείται το καθίκι! Εγγυάται την ελευθερία και την ασφάλεια λέει!

Οι ορδές ταγματασφαλιτών του Μουμπάρακ δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το κλίμα που δημιουργήθηκε.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Αίγυπτο το τελευταίο 24ωρο. Οι δυναμικές, μαχητικές και ανυποχώρητες κινητοποιήσεις του αιγυπτιακού λαού έφεραν αποτέλεσμα. Ο δικτάτορας Μουμπάρακ αναδιπλώνεται, ζητώντας από τους αξιωματούχους του να παραιτηθούν.

Η ιστορία της Μέσης Ανατολής αλλάζει από ώρα σε ώρα. Ζούμε ιστορικές στιγμές, με τις πληροφορίες να ταξιδεύουν με ταχύτητα φωτός, τροφοδοτώντας τα γεγονότα – και το αντίστροφο.

Οι ευρωπαϊοι πολιτικοί είναι μουδιασμένοι και δεν κάνουν δηλώσεις για το θέμα, ενώ ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπάρακ Ομπάμα, δέχεται μαζικά πυρά για τη σιωπή του μπροστά στο μεγαλείο του αιγυπτιακού λαού. Μέχρι στιγμής μόνο η Χίλαρυ Κλίντον έχει κάνει κάποιες πολύ αόριστες και γενικόλογες δηλώσεις, σε διπλωματικό επίπεδο.

6 οι νεκροί διαδηλωτές στην Αλεξάνδρεια σύμφωνα με το reuters.

Ο μουμπαρακ βγηκε σε διαγγελμα ..

μεταξυ αλλων ειπε :

Παρακολουθώ προσεκτικά τις διαδηλώσεις. Στεναχωριέμαι για τις απώλειες από τον κόσμο και την Αστυνομία.

στην αρχή ζήτησα να προστατευτούν οι πορείες πριν γίνουν απειλητικές για τις ζωές των πολιτών.

Αυτές οι διαδηλώσεις δεν θα μπορούσα να γίνουν αν δεν υπήρχε τόση ελευθερία λόγου και πληροφορίας που η κυβέρνηση μου και εγώ έδωσα στον κόσμο

Αγαπητοί μου συμπολίτες αυτές οι πορείες ζητάνε περισσότερη δημοκρατία και άμεσες πράξεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και της διαφθοράς

Ωστόσο το έργο που μας περιμένει και οι στόχοι μας δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσω βίας και χάους παρά μέσω οργανωμένων προσπαθειών .Τα σχέδια μας για την καταπολέμηση της ανεργίας και καθώς και νέα προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας θα συνεχιστούν σε πνεύμα ηρεμίας και χωρίς βία.

Εγώ θα αναλάβω τις ευθύνες μου προκειμένου να μην επιτρέψω αυτές οι διαδηλώσεις να υποδαυλίσουν το μέλλον μας και τη μοίρα μας.

Θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση από αύριο και θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί η σταθερότητα γιατί αυτό είναι το καθήκον μου .

Ο κοσμος μετα το διάγγελμα ,παραμένει στους δρόμους και φωνάζει : Κάτω ο δικτάτορας ..κάτω ο δικτάτορας !

Σημερα και αυριο ,ειναι πολυ σημαντικες στιγμες για το μέλλον της χωρας , καθως ο στρατός δεν εχει πάρει ακομα ξεκάθαρη θέση .

Το τελευταίο τηλεγράφημα του Reuters: Ο Στρατός πήρε τον έλεγχο της πλατείας Tahir, το οποίο ήταν το κέντρο χιλιάδων διαδηλωτών που προσπαθούσαν να κινηθούν προς το κοινοβούλιο. Αυτόπτης μάρτυρας είδε περισσότερα από 20 άρματα του στρατού να φτάνουν στην πλατεία και να καθαρίζουν την περιοχή. Οι διαδηλωτές άφησαν την πλατεία αλλά παρέμειναν στους δρόμους αρνούμενοι να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας

{ΤΕΛΙΚΆ αυτό ήταν λάθος!Οι διαδηλωτές κράτησαν την Ταχρίρ μέχρι το τέλος του Μουμπάρακ}

Την πρώτη απάντηση-μήνυμα στον Μουμπάρακ έστειλαν πριν από λίγο οι πολίτες: πυρπόλυσαν το μεγάλο αστυνομικό τμήμα στην Αλ-Αζμπακίγιε στο Κάιρο…..ο αγώνας συνεχίζεται

τουλαχιστον 53 νεκροι λεει το al jazeera!!!

{Αυτή η μέρα τα είχε όλα.

Διάλυση της αστυνομίας από τους εξεγερμένους, επέμβαση του στρατού και αρχή της κατάληψης της πλατείας Ταχρίρ.

Ήταν η μέρα άλμα για την εξέγερση που αγκάλιασε περισσότερο κόσμο από ποτέ και έβαλε τις βάσεις για τον θρίαμβο της.}

5η Μέρα Μια κοινωνία χωρίς αστυνομία.Πληρωμένοι παρακρατικοί σπέρνουν το χάος.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1253981

 

Μεταδίδεται ότι σε 95 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών.

Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Το ίντερνετ ακόμα είναι πεσμένο σε μια προσπάθεια του καθεστώτος να ελέγξει τις πληροφορίες προς τα έξω. Τα δίκτυα τηλεφωνίας έχουν επανέλθει.

Ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους!

Σε πείσμα του Μουμπάρακ που χθες δήλωσε ότι δεν αποχωρεί, οι διαδηλωτές κατακλύζουν τους δημόσιους-ελεύθερους χώρους, δίνοντας τους το νόημα που πραγματικά έχουν!

Οι πρωινές εικόνες μιλούν από μόνες τους. Κλούβες της αστυνομίας και τανκς πυρπολημένα. Δακρυγόνα φτιαγμένα στην Αμερική. Τα γραφεία του κυβερνόντος κόμματος(η αντίστοιχη Ιπποκράτους) ακόμα καπνίζουν.

Υπάρχει ένα κενό πληροφόρησης σχετικά με τις σχέσεις του κόσμου με το στρατό. Χθες σε μερικά σημεία τον υποδέχονταν με χαρά, ενώ σήμερα βλέπουμε απανθρακωμένα τανκς.

Απαγορευση κυκλοφοριας στι 4μμ, η ομιλια Μουμπαρακ εξαγρίωσε τον κόσμο .. ακομα περισσότερο.. ο κόσμος την έχει γράψει στα παλια του τα παπούτσια την απαγόρευση κυκλοφορίας.. ο στρατος απλά φυλάσει καποια κτιρια και δεν επεμβαίνει στις διαδηλώσεις η αστυνομία εξαφανισμένη πάνω από 100 οι νεκροί … ο Ομπαμα σπρώχνει τον ΕλΜπαραντει .. η νύχτα θα είναι μεγάλη……………

14:32 Πολιτικοί κρατούμενοι πήραν υπό τον έλεγχο τους την φυλακή Abu Zaabal στο Κάιρο αλλά η αστυνομία τους έχει αποκλείσει την έξοδο. (bbc)

14:25 Δυνάμεις του στρατού έχουν αποκλείσει με τανκς την πρόσβαση των τουριστών στις πυραμίδες. (guardian)

14:16 Εξέγερση στις φυλακές Shabeen al-Qom της πόλης al-Manufiya. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά για να την καταστείλουν. Οι συγγενείς των κρατουμένων έχουν συγκεντρωθεί έξω από τις φυλακές. 1500 – 2000 τουρίστες και Αιγύπτιοι βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Καΐρου αναζητώντας πτήσεις για να φύγουν απ’ την χώρα (bbc)

14:10 Πάνω από 50.000 οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές στην πλατεία Tahir. (aljazeera)

13:52 Διαφωνίες στο εσωτερικό του στρατού για τον χειρισμό της κρίσης. (aljazeera) Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίες σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια από 4.00 μ.μ μέχρι και τις 8.00 π.μ. (guardian)

13:15 Απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στο Σουέζ σήμερα. Τουλάχιστον 95 οι νεκροί από την έναρξη της εξέγερσης στις 25 Ιανουαρίου. Πάνω από 2000 οι τραυματίες. Δραπέτευσαν κρατούμενοι από τα φλεγόμενα αστυνομικά τμήματα χθες. Δυνάμεις του στρατού έχουν παραταχθεί μπροστά από της πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας . Ο στρατός έχει αντικαταστήσει την αστυνομία στην φύλαξη των κτιρίων -κλειδιών (aljazeera).

Το site της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μιλάει για επ’ αόριστον απεργία των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία του Σουέζ μέχρι να πέσει ο δικτάτορας.

13:03 Συγκρούσεις χιλιάδων διαδηλωτών με την αστυνομία στην Αλεξάνδρεια. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών. Ο αριθμός των νεκρών στην πόλη έφτασε τους 20 από την Παρασκευή. (reuters)

12: 45 Περισσότεροι από 53 είναι επίσημα οι νεκροί , πάνω από 1000 οι τραυματίες. Εκατοντάδες Αιγύπτιου συγκεντρώνονται για 5η συνεχόμενη μέρα στην πλατεία Tahir του Καΐρου, όπου έχουν παραταχθεί τανκς του αιγυπτιακού στρατού, χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και φαντάρων. Το κοινοβούλιο φυλάσσεται από πάρα πολλά οχήματα του στρατού και άρματα μάχης. Παρόμοια κατάσταση και γύρω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δύο παιδιά ηλικίας 7 και 4 ετών μεταξύ των νεκρών σύμφωνα με το Reuters. Ο αιγυπτιακός στρατός έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να μην μαζεύονται σε ομάδες και να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε χθες το βράδυ σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις διαμαρτυρίες.

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Tahrir, φωνάζουν ότι δεν θα φύγουν μέχρι ο Μουμπάρακ να παραιτηθεί. Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αλεξάνδρειας φωνάζοντας: “Κάτω ο Χόσνι Μουμπάρακ”. Μερικοί φώναζαν επίσης συνθήματα υπέρ του στρατού. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ishmalia, ανατολικά του Καΐρου. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Δεκάδες συγκεντρώθηκαν στο Suez φωνάζοντας: “Κάτω ο Μουμπάρακ”. Περίπου 100 άτομα βρίσκονται έξω από το νεκροτομείο της πόλης, σύμφωνα με τους διαδηλωτές ότι εκεί βρίσκονται οι σοροί 12 διαδηλωτών. Χιλιάδες στους δρόμους της πόλης Damanhour στο Δέλτα του Νείλου.

95 νεκροι συμφωνα με το al jazeera,ελαχιστοι απο αυτους αστυνομικοι (παρα τα οσα ελεγε χθες ο Mubarak).

Ο κοσμος στους δρομους ειναι πολυ περισσοτερος απο τις προηγουμενες μερες.Οι μπατσοι εξαφανισμενοι

Απο τις 6 ισχυει νεα απογορευση κυκλοφοριας.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι σε χώρους εργασίας και εργοστάσια έχουν κηρυχθεί απεργίες και πολλά από αυτά όπως τα εργοστάσια μεταλλουργίας στο Σουέζ έχουν καταλληφθεί από εργάτες

Εχει αρχισει εδω και λιγα λεπτα η απογορευση κυκλοφοριας αλλα χιλιαδες κοσμου παραμενουν στους δρομους.Ισχυρες δυναμεις του στρατου και τανκς οι οποιοι δεν αντιδρανε απεναντι στους διαδηλωτες.Καποιοι απο τον κοσμο δινουν λουλουδια στους στρατιωτες.

Η κυβερνηση εκλεισε την προσβαση στις πυραμιδες.

Τρεις διαδηλωτές νεκροί μόλις τώρα στην προσπάθεια τους να εισβάλουν μαζι με χιλιάδες άλλους,στο υπουργείο εσωτερικών(ευφημισμός για την αιγυπτιακή ασφάλεια) Ο Κόσμος είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την αίγυπτο, ίσως και περισσότεροι που αψηφούν τη νέα απαγόρευση κυκλοφορίας. Τεράστια μέρα και σήμερα στην Αίγυπτο.

Στο Κάιρο οι φαντάροι έχουν περικυκλωθεί από κόσμο και έχουν συναδελφωθεί μαζί του! Οι απλοι φαντάροι σε πολλες περιπτώσεις ενώνονται με τον κόσμο. Επίσης σε όλη την Αίγυπτο υπάρχει τεράστιο κύμα επιθέσεων σε τράπεζες και πολυεθνικές. Ο αριθμός των νεκρών είναι αδιευκρινιστος ειδικά σε Σουέζ και Αλεξάνδρεια που το καθεστώς προχώρησε σε μαζικές δολοφονίες…

Ο αριθμός των εξεγερμένων σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτον που υπήρχε χτες, και συμμετέχουν άντρες και γυναίκες. Απλά όταν αγριεύουν τα πράγματα στις συγκρούσεις είναι πολύ περισσότερο άντρες.(αλλα κι εδώ ισχύει αυτό έστω και σε μικρότερο βαθμό) Επίσης όπως λέει ο δημοσιογράφος του αλ τζαζίρα οι σημερινοί εξεγερμένοι είναι περισσότερο αγριεμένοι και αποφασισμένοι από τους χτεσινούς(πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα!) απλά γιατί αναμετρήθηκαν σκληρα με τις αυταπάτες τους για ειρηνική αλλαγή και είδαν ότι μονο με βίαιη αποφασιστικότητα θα ρίξουν το καθεστώς.

Σαφής εικόνα έχουμε όσο καλυτερα γίνεται στο 2011 με κάμερες να μας δείχνουν απευθείας τα γεγονότα και να τις βλέπουμε στο ίντερνετ. Η Αίγυπτος έχει παράδοση κοσμικών καθεστώτων και ο Νάσερ που είναι ο εθνικός τους ήρωας στηρίχτηκε σε γνήσια λαϊκή υποστήριξη. Ο πλανήτης σήμερα και λόγω της επαναστασης των επικοινωνιών και του ίντερνετ είναι μικρότερος από ποτέ και όλα αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα. Αν στην εποχή μας καταρρέει το στερεότυπο για τις κοιμισμένες οπισθοδρομικές μουσουλμανικές μάζες τόσο το καλύτερο. Σε αυτήν την εξέγερση μιλάει η νεολαία και οι απλοι άνθρωποι και όχι τα οργανωμένα πολιτικά ή θρησκευτικά συμφέροντα. Είναι μια εξεγερση που είναι ταυτόχρονα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και στην αστυνομοκρατία.Τέτοια εξέγερση δεν θέλουμε και δω; ΥΓ Να μην καταχραστώ άλλο τον χώρο αυτού του thread.Είναι η τελευταία φορά που γράφω εδώ.

Όμορφη πόλη σήμερα το Κάιρο: καμένες κλούβες των δυνάμεων καταστολής, καμένα πολλά αστυνομικά τμήματα, αφοπλισμένοι και διαλυμένοι εκτοξευτήρες δακρυγόνων στους δρόμους, καμένο το τεράστιο κτήριο του κόμματος του Μουμπάρακ…όμορφες νεαρές και νεαρούς της πόλης να θαυμάζουν το έργο των εξεγερμένων και να αποθανατίζουν με τα κινητά τους την όμορφη χωρίς δυνάμεις καταστολής και πορτράιτα του Μουμπάρακ, τη πόλη τους…καλημέρα Κάιρο..

Το καθεστώς προχωρά σε αυτό που κάθε εξουσία κάνει όταν κινδυνεύει και παίζει το κεφάλι της. Οργανώνει προβοκάτσιες !

Αιγύπτιος γιατρός στην πλατεία Tahrir σε δυτικό δημοσιογράφο: Ο στρατός που μπήκε στο μουσείο άρχισε να δέρνει αυτούς που το έκλεβαν – μέχρι που οι δαρμένοι τους εξήγησαν ότι είναι αστυνομικοί!

Τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Μουμπάρακ ξανακαίγονται. Το υπουργείο εσωτερικών συνεχίζει να πολιορκείται και από μέσα τα καθάρματα του καθεστώτος πυροβολούν.(φαίνεται ότι έχουν εντολές να κρατήσουν πάση θυσία) Ο στρατός έβγαλε ανακοινωση να τηρήσει ο κόσμος την απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτες αψηφούν την εντολή του όπως και οι απλοί φαντάροι δεν δείχνουν καμιά όρεξη για να την επιβάλουν. Τα γεγονότα έχουν ήδη ξεπεράσει ό,τι εξεγερσιακό έχει να δείξει η ιστορία της Αιγύπτου. Για τους Αιγύπτιους είναι σαν να ζούνε αυτό που ζήσαν οι ανατολικοευρωπαίοι το 89. Μόνο που τώρα καταρρέει ο απολυταρχικός καπιταλισμός μουμπάρακ στυλ. Άντε και στα δικά μας!

Η αστυνομία έχει πια εξαφανιστεί. Ο στρατός κρατάει καποιους κεντρικούς δρόμους και αυτό ήταν. Οι πλούσιοι (και μιλάω όχι για τους υπερλουσιους που ήδη έχουν φύγει από την Αίγυπτο) έχουν χεστεί πάνω τους καθώς όπως λένε έρχονται από παντού φτωχοί και τους κλέβουν τα σπίτια. Έχουν δημιουργήσει τις δικές τους πολιτοφυλακές που προσπαθούν να ελέγξουν τι κυκλοφορεί στους δρόμους. Το χάος έχει απλωθεί παντού και η κατάσταση θυμίζει την 8 Δεκέμβρη 2008 στην ελλάδα αλλά σε μια κλίμακα εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη. Λεηλασιες παντού. Όλη η συσσωρευμένη καταπίεση και στέρηση ξεσπάει αλύπητα και χαοτικά. ΑΛλα θα μπορούσε να μην γίνει αυτό;

{από επικοινωνία μου με Αιγύπτια ανακάλυψα ότι τα περισσότερα από αυτά τα πλιάτσικα έγιναν από καθεστωτικούς σε απελπιδα προσπάθεια τους να αμαυρώσουν την εξέγερση...}

Κυκλοφορούν πολλά βίντεο που δείχνουν την απελευθέρωση ποινικών από τις φυλακές με τις ευλογιες της αστυνομίας για να χρησιμοποιηθούν αυτοί σε τέτοιου είδους τυφλές καταστροφές)

Ο Πεταλωτής του καθεστώτος(κυβερνητικός εκπρόσωπος του) λέει στο αλ τζαζίρα ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί αστυνομικοι, ότι κάποιοι διαδηλωτές έχουν όπλα και ότι οι λεηλασίες και τα καψίματα είναι πρωτοφανή. Τα έλεγε μελοδραματικά και ταραγμένα. Προφανώς έχει πραγματικά τρομοκρατηθεί. Η Επανάσταση δεν αστειεύεται πια. Καψίματα υπουργείων παντού, κόσμος ακόμη(! μα ποτέ δεν κοιμούνται!) στους δρόμους με ψηλά το ηθικό, σχεδόν όλες οι τράπεζες παραδομένες στις φλόγες. Σήμερα έρχεται μια ακόμη πιο μεγάλη μέρα… Στο εν τω μεταξει,γίνονται διαδηλώσεις αλληλεγγύης για την Αιγυπτιακή Επανάσταση παντού… Ακόμη και στις ΗΠΑ μαζικές διαδηλώσεις σε λος άντζελες, νέα υόρκη και αλλού. Μην ξεχνάμε ότι η Αιγύπτος είναι από κάτω μας και έχουμε ίδια ώρα.Τώρα εκεί είναι πια 3 παρά το βράδυ όπως και εδω..

Τρομερή μέρα και η 5η μέρα της επανάστασης.

6η μέρα. Η άρχουσα τάξη αποχωρεί από την Αίγυπτο.Οι ομάδες αυτοοργάνωσης ενισχύονται.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1254608

 

Πάνω από 19 ιδιωτικά αεροπλάνα μεταφέρουν στο εξωτερικό τις οικογένειες των μεγαλοεπιχειρηματιών του καθεστώτος του Μουμπάρακ και των προσωπικοτήτων του. Οι Λαϊκές Επιτροπές μαζί με τον αιγυπτιακό στρατό προσπαθούν να ελέγχουν όλες τη πόλεις και τις συνοικίες, σε όλη τη χώρα. Ελικόπτερα του στρατού πετούν στον ουρανό τ…ης αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Άρματα μάχης του αιγυπτιακού στρατού βρίσκονται σε όλα τα τουριστικά θέρετρα στη περιοχή Σάρμ Αλ-Σέχ, γιατί εκεί παραθερίζουν Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Ευρωπαίοι τουρίστες. Οι πολίτες στο Διαδίκτυο και με άλλα μέσα επικοινωνία, αυτή τη στιγμή συζητούν και συντονίζουν το σημερινό πρόγραμμά δράσης. Όπως φαίνεται θα ξεκινήσουν σήμερα με τις κηδείες των 102 μαρτύρων σε όλη τη χώρα που δολοφόνησαν οι δυνάμεις καταστολής του δικτάτορα μέλους της σοσιαλιστικής διεθνούς, Χόσνι Μουμπάρακ. Η Σουέζ η πόλη-λιμάνι με τις πολλές βιομηχανικές, που στα χέρια της κρατάει τη Διώρυγα του Σουέζ, πήρε απόφαση να τελειώσει σήμερα με τον Μουμπάρακ. Οι ΗΠΑ και τα δυτικά κράτη, χαμένοι, προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους και μια “αξιοπρεπή έξοδο” για τον ασθενή και σύμμαχο τους, τον Μουπάρακ….Ο αγώνας συνεχίζεται

-Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι από αύριο θα αρχίσει επιχείρηση μεταφοράς όλων των Αμερικανών πολιτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Αίγυπτο….προσπαθούμε να “διασταυρώσουμε” την είδηση ότι προτίθενται να πάρουν μαζί τους και τον Μουμπάρακ…

-Απεργία στα τελωνεία, στα αεροδρόμια, στις βιομηχανίες, στα λιμάνια, στις χερσαίες μεταφορές, στις τράπεζες (ειδικά στην κεντρική) για να μη φύγει ούτε βίδα και κανένα νόμισμα. Συνεχή παρουσία στους δρόμους ώστε ο Μουμπάρακ να μείνει πολιορκημένος στο διοικητήριο του. Λιποταξία των φαντάρων και αλλαγή “στρατοπέδου”. Δεν είναι τυχαίο ότι οι καπιταλιστές ακόμα και οι Έλληνες πόνταραν στον στρατό της Αιγύπτου.

-Οι πολίτες και οι Λαϊκές Επιτροπές έχουν και συζητάνε τα εξής δεδομένα:

-Το καθεστώς Μουμπάρκα έπεσε. Και δεν συζητάμε όλες τις λύσεις που προτείνει.

-Υπάρχει κενό εξουσίας που εκμεταλλεύεται ο Μουμπάρακ και οι ξένες δυνάμεις.

-Ο στρατός δεν μπορεί να επιβάλλει λύση.

-Πρόταση για σχηματισμό κυβέρνηση πολιτών από όλες τις δυνάμεις που μετ…έχουν στην εξέγερση. Ένα από τα επιχειρήματα που θέτουν οι υποστηρικτές της πρότασης είναι ότι στη Τυνησία το κενό εξουσία μέχρι τώρα υφίσταται και δεν θέλουν να κρατήσει στην Αίγυπτο όσο κρατάει ακόμα εκεί στη Τυνησία….ας μετέχουμε και εμείς στη συζήτηση εδώ και όπου μπορούμε

-Χιλιάδες πολίτες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη πλατεία “Απελευθέρωση” και φωνάζουν “Μουμπάρακ φύγε και άσε μας να ζουμε”…

-Ειδικές μονάδες που βρίσκονταν από χθες εγκλωβισμένες μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών ΦΥΓΑΔΕΥΟΥΝ κάτω από καταιγισμό πυρών τον πρώην υπουργό εσωτερικών, αξίζει να πουμε ότι κοιμήθηκε εκεί χθες….ΣΕ ΛΙΓΟ το κτήριο και η εξουσία των δυνάμεων καταστολής θα “καταληφθεί”

χιλιαδες ανθρωποι συνεχιζουν να συγκεντρωνονται στην πλατεια Tahrir στο Καιρο,πολεμικα αεροπλανα πετανε πανω απο την πολη.

Τις τελευταίες τους μάχες δίνουν τα παπαγαλάκια και οι τρομολάγνες των καθεστωτικών ΜΜΕ στη Αίγυπτο, που εξακολουθούν να “προστατεύονται” από το στρατό μέσα στο ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο, προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου και τρόμου μεταδίδοντας συνεχώς “ρεπορτάζ” και “ειδήσεις”και “τηλεφωνήματα πολιτών” ότι “κλέφτες ληστεύουν σπίτια και μαγαζιά πολιτών”. Σκοπός τους είναι να αποτρέψουν τον κόσμο από το να βγει από τα σπίτια του και αυτοί που ήδη βρίσκονται στις πλατείες να τις εγκαταλείψουν ειδικά στη πλατεία “Απελευθέρωσης”. Εκεί αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες.

Ο Μωχάμετ Ελ Μπαραντέι, που οι δυτικοί έστειλαν εσπευσμένα να σώσει την κατάσταση και τα συμφέροντά τους, διαμήνυσε πριν λίγο στον Μουμπάρακ “φύγε σήμερα για να σωθεί η χώρα”

την στιγμή που χιλιάδες διαδηλωτών έχουν γεμίσει τους δρόμους, η κρατική τηλεόραση κάνει λόγω για απαγόρευση της κυκλοφορίας και προσπαθεί να εκφοβίσει τον κόσμο ότι κυνδυνεύει από κλέφτες και εγκληματίες…Όπου εξουσία εκεί και η σαπίλα

Καθε τόσο το Αλ Τζαζίρα παίζει ενα βιντεο όπου ενα ελικόπτερο βουτάει πάνω από τον κόσμο σε χαμηλό ύψος στην πλατεία Ταχίρ και λένε πως ακούνε και άλλα ελικόπτερα.

Μαχητικά αεροπλάνα ακουστηκαν και εγιναν ορατα αρκετά νωρίτερα να περνανε πανω από την πόλη αλλά σε αρκετό ύψος.

Στους 150 ο αριθμός των νεκρών.

Το ελικόπτερο που έδειξε το Al Jazeera δεν ήταν στρατιωτικό, αλλά πολιτικό. Είτε πήγαν να μαζέψουν κάποιον VIP από κάπου εκεί κοντά, είτε τους κάνουν νερά οι στρατιωτικοί και το χρησιμοποίησαν για να φοβήσουν τον κόσμο (μάταια).

Την ίδια στιγμή, ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί το εγκαταλελειμμένο αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου, μετά την εκκένωσή του από τους αξιωματούχους, δήλωσε ένας αξιωματικός. «Ασφαλίσαμε το υπουργείο Εσωτερικών το πρωί και εκκενώσαμε το προσωπικό κρατικής ασφαλείας. Το υπουργείο είναι άδειο», δήλωσε από το σημείο αξιωματικός του στρατού, που ζήτησε ανωνυμία, στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί».

Δύο τεθωρακισμένα φορτηγά και ένα άρμα μάχης στέκονταν φρουροί έξω από το κτήριο. Η κρατική ασφάλεια έδωσε μάχη με διαδηλωτές που επιχείρησαν να επιτεθούν στο κτίριο χθες βράδυ.

«Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου. Είναι η πρώτη φορά που ο Μουμπάρακ ορίζει αναπληρωτή του στη διάρκεια των 30 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία. Τη θέση αυτή κατείχε και ο Μουμπάρακ προτού γίνει πρόεδρος.

«Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει», φώναζαν επίσης ρυθμικά οι διαδηλωτές.

Την ίδια στιγμή, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον διαφωνούντα Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι στις «διαπραγματεύσεις» του με το καθεστώς του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της οργάνωσης.

Αιγύπτιοι διαδηλωτές προσπάθησαν το μεσημέρι της Κυριακής να εισβάλουν στην Ισραηλινή πρεσβεία στο κέντρο του Καΐρου, ανέφερε το πρακτορείο Russia today.  Οι υπάλληλοι της ισραηλινής πρεσβείας και ο οικογένειές τους κατέφυγαν σύμφωνα με πληροφορίες εγκατέλειψαν το Κάιρο την περασμένη Παρασκευή όταν μία προσέγγισε το κτίριο , που βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στην Γκίζα. Εφημερίδες ανέφεραν ότι ένα ελικόπτερο μετέφερε τα στελέχη σε μια αεροπορική βάση όπου ένα ιδιωτικό τζετ τους μετέφερε στη συνέχεια στο Τελ Αβίβ.

Εχουν επιβεβαιωθεί μερικές ειδήσεις που μας προβληματίζουν.

-Οσο πέφτει η νυχτα, ομάδες πολιτών περιφρουρούν συνοικίες και δρόμους, οπλισμένοι με απλά μέσα. Τις προηγούμενες μέρες αναφέρθηκε πολλές φορές πως πιάστηκαν πλιατσικολόγοι την ώρα που έκλεβαν και είχαν πανω τους αστυνομικές ταυτότητες. Είναι διάχυτη η εντυπωση πως μπάτσοι και συνεργάτες τους έχουν κάνει πολλές λεηλασίες.

Εδω πρέπει να υπογραμμίσουμε πως οι μπάτσοι και το ασφαλιταριό είναι πάρα πολλοί.Ακόμα, ο στρατός έχει σταθεί αλληλέγγυος ή ουδέτερος μέχρι τώρα και ειδικά μετα από το κάψιμο μερικών οχημάτων, απόψε υπάρχουν μπλόκα σε πολλούς κεντρικούς δρόμους, μερικά ανά 500 μέτρα. Επίσης καποια μπλόκα πυροβολήθηκαν από μπάτσους χωρις να υπαρξουν πληροφορίες για θύματα.

-Νωρίτερα αναφέρθηκε πως 3 μεταγωγικά αεροπλάνα έφτασαν από το Ισραήλ μεταφέροντας εξοπλισμό καταστολής, όπως δακρυγόνα, τίζερς και όπλα, μερικά μάλιστα απαγορευμένα. Εχει επιβεβαιωθεί από δημοσιογραφους, συνταξιούχους στρατιωτικούς και εργαζόμενους στο αεροδρόμιο του Καίρου.

-Νωρίτερα έγινε γνωστό πως μετά την άρνηση της Σαουδικής αραβιας να προσφέρει καταφύγιο στον Μουμπάρακ, προσέφερε το Ισραήλ !!!!!

Ο καθήκαρος  εξακολουθεί να είναι στην Αϊγυπτο κλεισμένος κάπου παρεα με στρατιωτικούς. Μαθεύτηκε πως σχεδιάζεται να βγει παλι υτο ασφαληταριό στους δρόμους και μάλιστα με πολιτικά και οπλισμό

Αν το τελευταίο γίνει, σημαίνει πως ο Μουμπάρακ έχει γαντζωθεί καλά από την καρέκλα και δεν αφήνει την εξουσία με τίποτα, χρησιμοποιώντας όλο το μηχανισμό καταστολής και μη διστάζοντας να αιματοκυλίσει τη χώρα. Φυσικά δεν θα το κάνει αν δεν παρει την υποστήριξη των αμερικάνων, που τρέμουν στην ιδέα πως η χώρα θα αποκτήσει ισλαμική διακυβέρνηση. Οι αμερικάνοι ταίζουν 1,5 δις δολαρια με στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθάνε το Ισραήλ δίπλα, καθε χρόνο.

Φυσικά οι αμερικάνοι θα είναι άμεσα υπευθυνοι σε ότι συμφορά βρει το λαό της Αιγύπτου

το βράδυ:http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1254481

7:42 Το κεντρικό κτίριο του εθνικού κόμματος καίγεται ακόμη.

6:00 Σε δηλώσεις του στο CNN ο πρέσβης της Αιγύπτου στις ΗΠΑ, Sameh Shoukry, ενημέρωσε ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει νέες οδηγίες ή κάπου είδους επίσημη επικοινωνία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

5:29 H αιγυπτιακή τηλεόραση δείχνει εικόνες από στρατιώτες που προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών τις πρώτες πρωινές ώρες εξαιτίας της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

4:50 Ο αιγυπτιακός στρατός, σύμφωνα με το Reuters, δυσκολεύτηκε εξαιρετικά να ανακτήσει τον έλεγχο των δρόμων στην Αλεξάνδρεια, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

3:01 Ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου στην Αίγυπτο μεταδίδει ότι περίπου 6.000 φυλακισμένοι δραπέτευσαν και από τη φυλακή Abu Zaabel.

2:16 Σύμφωνα με το Al Jazeera η επίθεση στη φυλακή Demu στη Fayum από την οποία έδρασαν περίπου 1.000 κρατούμενοι πραγματοποιήθηκε με εξωτερική παρέμβαση και βοήθεια για να απελευθερωθούν πολιτικοί κρατούμενοι.

2:10 Σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν καταγγελίες από διάφορα νοσοκομεία της χώρας ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν δεχτεί διαταγές να μην καταγράφουν τον αριθμό των νεκρών από σφαίρες.

1:48 Το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Nile TV μεταδίδει ότι περίπου 1.000 φυλακισμένοι απέδρασαν από φυλακή στην πόλη Fayoum, νoτιοδυτικά του Καίρου, αφού πρώτα σκότωσαν τον διευθυντή της φυλακής, που είχε το βαθμό του στρατηγού.

1:21 Το Associated Press μεταδίδει ότι έπειτα από 5 ημέρες διαδηλώσεων ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 102, έπειτα από 10 ακόμη που καταγράφηκαν κοντά στην περιοχή Beni Suef, 100 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

1:13 Η ιστοσελίδα του περιοδικού Time πληροφορεί ότι ομάδες Βεδουίνων από την οροσειρά του Sinai έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους τις δύο κοντινότερες πόλεις στη Γάζα και απειλούν να επιτεθούν στη διώρυγα του Σουέζ, εάν δεν παραιτηθεί ο Μουμπάρακ. Επίσης απειλούν να επιτεθούν στα αστυνομικά τμήματα και φυλάκια του νότιου Sinai εάν δεν απελευθερωθούν όλοι οι βεδουίνοι φυλακισμένοι.

00:54 Σύμφωνα με το BBC Αιγύπτιοι επιχειρηματίες εγκαταλείπουν τη χώρα με ιδιωτικά τζετ.

00:39 Τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν αναφορές για ελεύθερο σκοπευτή που δολοφονεί διαδηλωτές από την οροφή του κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο.

00:25 Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου παρουσιάζει ανα τακτά χρονικά διαστήματα φωτογραφίες, ονόματα και διευθύνσεις ατόμων που κατηγορούνται για επιθέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και μαγαζιά.

00:00 Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι 17 άτομα σκοτώθηκαν και πολλοί περισσότεροι τραυματίσθηκαν από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε 2 αστυνομικά τμήματα στις πόλεις Biba και Nasser.

23:12 Αναφορές από το Κάιρο για διαδήλωση χιλιάδων στο κέντρο της πόλης παρά το προχωρημένο της ώρας. Σύμφωνα με το BBC οι διαδηλωτές δεν αποχωρούν καθώς περίμεναν χρόνια για ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική του καθεστώτος και βλέποντας επί του παρόντος ότι οι διαμαρτυρίες τους έχουν αποτέλεσμα, αυτό που ξεκάθαρα επιθυμούν είναι η αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία.

22:35 Το Reuters μεταδίδει ότι οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το κτίριο της αρμόδιας υπηρεσίας για τους φόρους κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών του Καΐρου. Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί σύσκεψη με κορυφαίους συμβούλους ανάμεσα τους και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τομ Ντόνιλον για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

22:25 Σύμφωνα με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, το δίκτυο επικοινωνίας έχει αρχίσει να επαναλειτουργεί.

7η Μέρα. Η εξέγερση ανασυντάσσεται.Η κατάληψη της πλατείας Ταχρίρ κομβική για την συνέχεια της.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1255302

 

Η εξέγερση συνεχίζεται. Για αυριο Τριτη ετοιμάζεται διαδήλωση εκατομμυριων. Σήμερα ο κόσμος πάλι στους δρόμους.

Κάποια μαγαζιά (κυρίως αυτα που πουλάνε φαγητό) ανοιξαν μετα από μέρες.

εδω βάζουμε τα νεώτερα

Aυτή την στιγμή πάλι δεκαδες χιλιάδες κόσμου στην κεντρική πλατεία.

Κάποιοι είναι εκει ξενυχτησμένοι από το βράδυ.

Το ηθικό πολύ ψηλά.

Για αυριο ετοιμάζεται διαδήλωση εκατομμυρίων.

Οι αδελφοι μουσουλμάνοι στηρίζουν τον Mohamed ElBaradei(τον δυτικόφολο) ως βασικο συνομιλητη! “the Muslim Brotherhood, appearing to go back on its endorsement of leading figure Mohamed ElBaradei as a negotiator with Mr Mubarak.” (κι εδώ γελάμε λιγάκι με τους ισλαμοφάγους!)

Άλλη μια μεγάλη μέρα για την Αίγυπτο και τον κόσμο.

Ροή ειδήσεων να ακολουθεί για αυτην την μέρα.

Για την ώρα, η αστυνομία εμφανίζεται μόνο με την προστασία του στρατού στους δρόμους των Αιγυπτιακών πόλεων

– Συνωστισμός στα καταστήματα στην Αίγυπτο, όσοι έχουν χρήματα προσπαθούν να στοκάρουν προμήθειες. Στην Αλεξάνδρεια υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα φαρμακεία

– Έχει ήδη διαδοθεί το κάλεσμα για την αυριανή συγκέντρωση – που αποκαλείται του 1.000.000 ανθρώπων. Το θέμα όμως είναι σήμερα τι θα γίνει, καθώς συρρέει κόσμος στην Tahrir.

– Η χειρότερη καταστροφή (για το Ισραήλ) από την Ιρανική επανάσταση, η εξέγερση στην Αίγυπτο – κατά την Jerusalem Post

– Μουμπάρακ στο CNN: Οι πολίτες διαδηλωτές και οι νέοι έχουν δίκιο που φωνάζουν (!). Αλλά έχουν παρεισφρύσει ανάμεσά τους και Αδελφοί Μουσουλμάνοι, τύποι που δεν σέβονται τις πολιτικές ελευθερίες

– Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στο Κάιρο σημείωνε ότι η αστυνομία έχει αρχίσει να επιστρέφει στους δρόμους, κυρίως για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

– Το καθεστώς ελπίζει στην κούραση και το φόβο του πληθυσμού για περαιτέρω έλλειψη τροφίμων και νέα περιστατικά κοινής βίας και εγκληματικότητας

(the pressproject)

-Από το πρωί  στην πλατεία “Απελευθέρωσης” βρίσκονται πάνω από 10.000 πολίτες. Άρματα μάχης προσπάθησαν να “εισβάλλουν” στη πλατεία, απωθήθηκαν επιτυχώς από τους πολίτες, που καλούσαν όμως τον κόσμο να ξανακατέβει. Εκεί δημιούργησαν ένα “Λαϊκό κοινοβούλιο” και συζητούσαν όλα τα θέματα που αφορούν την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται…

-Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ζήτησε από τους πολίτες του να εγκαταλείψουν ΑΜΕΣΩΣ την Αίγυπτο. Το Ισραήλ είναι πια το μόνο κράτος στον κόσμο που στηρίζει τον Μουμπάρακ ανοιχτά και ασκεί πιέσεις στο Λευκό Οίκο να τον σώσει. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του “αριστερού” κόμματος Μέρτζ-μέλος της σοσιαλιστικής διεθνούς, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιωργάκης, απεύθυνε έκκληση στον Ομπάμα να σώσει τον Μουμπάρακ.

-Ακόμα, είδαμε να αναπτύσσεται μια νέου είδους “μπίζνα” λόγω της διακοπής του internet, πολλοί στο εξωτερικό διαθέτουν τηλεφωνικές συνδέσεις ώστε κάποιος που θέλει από την Αίγυπτο να συνδεθεί εκεί και να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι αριθμοί που ανακοινώθηκαν είναι παγίδες υψηλών χρεώσεων που θα φτάσουν αργότερα στους Αιγύπτιους που επιχειρούν να ενημερώσουν τον κόσμο.

Πριν από λίγο η διοίκηση των Αιγυπτιακών σιδηροδρόμων ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλα τα δρομολόγια επ ‘αόριστον, για να εμποδίσει τη μετακίνηση κρατουμένων που απελευθερώθηκαν από τις φυλακές.

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών είπαν πως αυτό έγινε για να σταματήσει η προσέλευση και άλλων διαδηλωτών στο Κάιρο.

Σημειώνεται πως οι αποστάσεις μεταξύ των κύριων πόλεων στην Αίγυπτο είναι μικρές.

Στο Κάιρο, σε ένα νοσοκομείο γίνεται από χτες το αδιαχώρητο.

Ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση χτες πως υπήρχε ανάγκη για αιμα, μετά από την επίθεση στο υπουργείο εσωτερικών. Πολλοί πήγαν σε δύο κεντρικά νοσοκομεία αλλά είπαν πως δεν βρήκαν κανέναν εκεί. Ετσι, καποιοι κατεφυγαν σε περιφερειακά νοσοκομεία στα προάστια της πόλης και οργανώθηκε μια εκτεταμένη προσφορά αίματος από πολλούς.

Σήμερα, και όλη τη νύχτα χθες ήταν μόνιμα κατειλημένα και τα 10 κρεβάτια  που προορίζονται για δωρητές αίματος. Οι άνθρωποι έλεγαν “μαθαμε πως υπάρχει ανάγκη για αίμα και ήρθαμε, τιποτ’ άλλο”.

Όπως καταλαβαίνετε και από το αγγλικό κείμενο από πάνω, οι εξεγερμένοι διαδηλωτές της κεντρικής πλατείας του καϊρου έδωσαν διορία στον στρατό να διαλέξει πλευρά.

Και είτε οριστικα, αμετάκλητα και τελειωτικά να ενωθούν με το εξεγερμένο πλήθος που ζητά κρεμάλα για τον Μουμπαρακ και την κλίκα του,όπως και ζητά  ψωμι και ελευθερίες είτε να αρχίσει η τελική αναμέτρηση μεταξύ τους.

Τα πραγματα είναι συγκλονιστικά, τρομερά και πρωτοφανή και η ανθρωπότητα έχει να τα ζήσει από το 1956 στην ουγγρική επανασταση (άλλοι λενε από το 1975 από την πορτογαλικη αλλα εκεινη η επανασταση ξεκινησε από τον στρατο και οχι απο το πληθος)

Άμεσα χρειαζεται ΕΔΩ να παμε Αιγυπτιακή πρεσβεία τωρα και να την καταλαβουμε βγαζοντας μηνυματα υποστηριξης στους εξεγερμενους.

Καλως λοιπον ανοιξε νεο νημα.

Όταν ο Ανθρωπος και οι Άνθρωποι σπανε τις αλυσίδες τους,

δεν τους τρομάζουν ουτε οι αποστασεις, ουτε να περπατησουν 50 και 100 χιλιομετρα με τα ποδια το βραδυ, ουτε ο στρατος,ουτε το κομμενο ιντερνετ και κινητα,ουτε τα λοκ οαυτ σε τρενα και δημοσιες συγκοινωνιες, ουτε η μεγαλυτερη αναλογικα αστυνομια του κοσμου και η πιο κτηνωδης και διεφθαρμενη, ουτε οι πολιτικαντηδες που καλουν για αυτοσυγκρατηση, ουτε οι συκοφαντες, ουτε οι προβοκατορες,ουτε οι σφαίρες

και τοτε εχει τα αντερα να δινει διοριες στον στρατο να διαλεξει πλευρα.

Τοτε ειναι ελευθερος και αφοβος.

Τοτε ειναι ετοιμος να φερει κατι καινουργιο που δεν χωρα στην πολιτικη τους.

Τοτε ειναι Ανθρωπος

Κάποιοι (όπως φαίνεται και από καποια σχολια στα κρυμμενα) δεν εχουν ακομη καταλαβει τι εχει γινει και κανουν αστειακια νομίζοντας ότι ‘ναναι…

Λεμε οτι οι εξεγερμενοι διαδηλωτες  εδωσαν διορια για την ΠΡΟΣΕΧΗ παρασκευή στον στρατο να παρει οριστικα και αμετακλητα θεση με ποια πλευρα θα παει.

Ή με την εξεγερση ή με το καθεστώς.

Κι ότι ήδη από την πέμπτη που έρχεται, θα εχουν καταλαβει την σταση του στρατου γιατι την ενδεχόμενη σιωπη του θα την εκλαβουν ως υποστηριξη προς το καθεστως.

Λεμε οτι ξεκινησε η μεγαλη βδομαδα της Επαναστασης που δεν καθοδηγειται απο πολιτικαντηδες ή παπαδες.

Την ανακοινωση την εβγαλαν ΣΗΜΕΡΑ οι εξεγερμενοι της αιγυπτου μεσω αυτοσχεδιων ομαδων εξεγερμενης νεολαίας.

ΡΕ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ!

Φαίνεται πως ο κόσμος δεν πτοήθηκε καθόλου από την απαγόρευση κυκλοφορίας των τραίνων. Ηδη στην Πλατεία Απελευθέρωσης είναι πάνω από 250.000 άνθρωποι σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα και έρχονται όλο και περισσότεροι συνέχεια. Πολλά λεωφορεία στους περιφερειακούς δρόμους αποβιβάζουν κόσμο συνεχώς που παει την πλατεία.

Υπάρχει μια αξιοθαύμαστη αυτοοργάνωση από τις 25/1 που ξεκινησε η λαϊκή αντίδραση που σήμερα είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

Οχι μόνο ομάδες στους δρόμους που ρυθμίζουν την κυκλοφορία και φυλανε για πλιατσικολόγους, όχι μόνο εθελοντές που πήγαν στα νοσοκομεία και έχουν οργανωθεί σε ομάδες και αλλάζουν….

Μαθαμε για κέντρο αντιπληροφόρησης μεσα στην πλατεία, στήνεται σε λίγο.

Μάθαμε για μαγειρείο και διανομή φαγητού επίσης στην πλατεία και σε όσους είναι εκεί.

Ακόμα, πολλοί μαζευουν σκουπίδια και καθαρίζουν καθε 1 ώρα.

Αλλοι έχουν οργανώσει μια ομάδα αυτοκινήτων για κάθε είδους μεταφορά από και προς την πλατεία.

Οι Μουσουλμάνοι ειδικά έχουν εμψυχωθεί πολύ από τους χριστιανούς που τους φυλάνε και περιπολούν την ώρα που εκείνοι κάνουν την προσευχή τους μαζικά. Μην ξεχνάμε πως είχε μπει βόμβα, πριν 30 μέρες περίπου με σκοπό να διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ τους.

Πρωην πλιατσικολογοι εντάσσονται στους διαδηλωτές και στις ομάδες οργάνωσης της εξέγερσης.

Το θέμα εδώ ήρθε τις προηγουμενες μερες, συκοφαντικα και παραμορφωμένα.

Η αληθεια είναι ότι η 29 Γενάρη ήταν η 8 Δεκέμβρη της αιγυπτιακής επανάστασης και ειδικα εκεινη την μέρα έγινε όργιο πλιάτσικου απο πάρα πολλους.

Αυτό δεν είχε γίνει ούτε τις προηγούμενες μέρες ούτε επαναλήφθηκε τις επόμενες παρα μόνο σε πολυ μκροτερο βαθμό και ένταση.

Αυτοι οι πλιατσικολογοι που οργιασαν στις 29 ΔΕΝ συνελήφθησαν απο τον στρατό (και μαλιστα ένα παραπονο της μεσαιας ιδιοκτησιας που και αυτη πληγηκε απο το μαζικο πλιατσικο εκείνη την μέρα ήταν που είναι ο στρατος και γιατι τους αφησε μονους)

Αυτοι οι πλιατσικολογοι στην πλειοψηφια τους δεν ηταν ουτε παρακρατικοι ουτε μαφιοζοι αλλα απλα εξαθλιωμενοι(ζητιανοι, ανεργοι κλπ) που για μια μερα(ή καλυτερα νύχτα)  βρηκαν την ευκαιρια της ζωης τους.

Δεν συνεληφθησαν, ουτε ο στρατός τους έκανε τιποτα. (αλλα μετα απο εκεινη την μερα δηλωσε ότι ΣΤΟ ΕΞΗΣ θα τους συλλαμβανουν)

Καποιοι απο αυτους τωρα εντασσονται οργανωμενα στην επανασταση και πλαισιωνουν τις ομαδες βοηθειας κλπ

Γιαυτο και σημερα δεν ακουγονται πολλα για πλιατσικα και τετοια αναλογα.

Η εξέγερση έχει περάσει πια σε άλλη φάση.

ΥΓ Η είδηση είναι επιβεβαιωμένη και διασταυρωμένη από επικοινωνία με ανθρωπους από εκει.

Και να κόψουν το δίκτυο και τις επικοινωνίες ο πλανήτης είναι πια ένα μικρό χωριό και αυτό δεν αλλάζει…

To καθεστώς πια είναι σε πανικό και αδυναμία θανατηφόρα.

Ο Μουμπάρακ μόλις διέταξε τον αντιπρόεδρο του να έρθει σε επαφή για συνομιλίες με την “αντιπολιτευση” για να κανουν μαζι θεσμικές αλλαγές και διεμήνυσε ότι σημερα που αναμενονται πορείες εκατομμυρίων σε Αλεξάνδρεια και Καϊρο δεν θα πυροβολήσουν οι στρατιωτες.

(αλήθεια νομίζει ότι ελέγχει ακόμη τους απλους φαντάρους ή ξέρει ότι δεν τους ελεγχει και το παιζει τσάμπα ανθρωπιστής;)

Η φωνή των ελλήνων εφοπλιστών στην ελλάδα η γνωστή και μη εξαιρετέα Ναυτεμπορική γράφει:

Ο Μοχάμεντ ελ -Μπαραντέι, επί χρόνια διαπραγματευτής με το Ιράν, είναι παλιός γνώριμος της Δύσης. Ωστόσο, κατέβηκε στη διαδήλωση χθες κραδαίνοντας την υποστήριξη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» για να σχηματίσει, όπως είπε, κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μπορεί η υποστήριξη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» να οδηγήσει σε «περισσότερη» δημοκρατία;

Είναι προφανές πως η απάντηση είναι όχι, κάτι που μοιάζουν να αγνοούν, εσκεμμένα ή μη, τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, που παρουσιάζουν συχνά το πλήθος που εκτονώνεται και λεηλατεί σαν μια στρατιά συνειδητοποιημένων αγωνιστών της ελευθερίας. Είναι προφανές πως το διακύβευμα είναι μεγάλο όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή.”

Οντως κύριοι εφοπλιστές το διακύβευμα ειναι μεγάλο για όλους μας.

Παιζεται το κεφάλι σας και παίζουμε το κεφάλι μας πια.Τα πραγματα για ολοκληρη την περιοχή είναι στην κόψη.

Και βλέπουμε πόσο συκοφαντείται το εξεγερμένο πλήθος ως απλά ασυνειδητοι που λεηλατούν και εκτονώνονται.

Αλλα και πόσο μπερδεμένη είναι η κατάσταση πολιτικα καθώς ο αγαπημένος της δύσης και υπεράνω υποψίας Μοχάμεντ ελ -Μπαραντέι συμμαχει με τους αδελφούς μουσουλμάνους σε μια αδιανοητη μεχρι πριν λιγο συμμαχια.

Το θέμα όμως είναι ότι η κατάσταση είναι (τουλάχιστον ακόμη) στα χερια της κοινωνικής εξέγερσης και όχι της κοσμικής ή θρησκευτικής πολιτικής.

Αυτό που συμβαίνει είναι σαρωτική κοινωνική επανάσταση που προσπερασε την πολιτική καταλαμβάνοντας την εξ απήνης και αυτη τρεχει τωρα με αγωνία να παρέμβει, να καπηλευτεί και να ορίσει.

Ξεχάστε τις κλασικές πολιτικές αναλύσεις που μυρίζουν μούχλα και αντιμετωπίζουν το εξεγερσιακο βιωμα και πραγματικότητα μηχανιστικά και μέσα στα στημένα κανάλια της πολιτικής.

Εδώ συμβαίνει κάτι πολυ περισσότερο και πιο φοβερό που η κλασική πολιτική δεν μπορεί να αναλυσει γιατί δεν αναγεται σε αυτήν.

Mόλις τωρα τα καθάρματα της εξουσίας έκλεισαν και την τελευταία δίοδο προς το ίντερνετ. Το noor group ο τελευταίος internet provider που είχε απομείνει (με dial up και πανάκριβες τιμές) πάει και αυτό. Σφραγίζουν μια χώρα 80 εκατομμυρίων. Σήμερα ξημερώνει η πιο δραματική μερα για την Αίγυπτο. Εν τω μεταξύ ο κόσμος αψηφά την συντονισμένη τρομοκρατία και συνεχίζει να καταφτάνει στην πλατεία.

Οι φήμες στην πλατεία λένε ότι ο Μουμπάρακ βρίσκεται στο Σινά

– Διαδηλωτές έχουν έρθει στο Κάιρο από πολλά μέρη της χώρας με ΙΧ αλλά και ναυλωμένα λεωφορεία. Τα τρένα δεν λειτουργούν πουθενά, ούτε υπάρχουν εσωτερικές πτήσεις

– Κανένα ίχνος αστυνομίας στην Tahrir, ο στρατός συνεχίζει να ελέγχει τις ταυτότητες και τις τσάντες των περαστικών

– Στα πλάνα του AJ βλέπουμε ότι ο κόσμος που συγκεντρώνεται στην πλατεία Tahrir έχει αρχίσει να αυξάνεται.

– Και οικονομικού περιεχομένου συνθήματα δονούν αυτή τη στιγμή της πλατεία Tahrir του Καϊρου: Για το βασικό μισθό και την πολυτελή ζωή των προνομιούχων

– Η προσέλευση στην Tahrir συνεχίζεται. Περισσότερες γυναίκες και παιδιά σήμερα, σε σχέση με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις

8η μέρα. 1 Φλεβάρη. Ο κόσμος επιστρέφει μαζικά στους δρόμους για να υπερασπίσει την επανάσταση του.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1255602

 

Το καθεστώς του σοσιαληστη Μουμπάρακ πέφτει !

-Περίπου 600.000 συγκεντρωμένοι στην πλατεία απελευθέρωσης τώρα

-Μεγάλες ομάδες διαδηλωτών στις εισόδους της πλατείας ελέγχουν όσους έρχονται για να αποφύγουν να βρεθούν όπλα ανάμεσα στον κόσμο.

-Δεν λειτουργεί καμιά επικοινωνία, πέρα από απλά τηλέφωνα σε κάποιες περιοχές.

-Ο Μουμπάρακ δημιουργεί ομάδες δικών του διαδηλωτών με μεροκάματο 300 Αιγυπτιακές λίρες, Ηδη εμφανίστηκαν μερικοί και τους πήραν με τις πέτρες.

-Η δύση και το Ισραήλ προσφέρουν ακόμη συμπαράσταση στο καθεστώς

-Η ροή ενημέρωσης έχει προβλήματα, αλλά υπάρχει ακόμα.

-Οι μεγάλες εταιρείες σταμάτησαν αν δουλεύουν. Σήμερα είναι μια νεκρή μέρα στην Αίγυπτο. Είναι όλα κλειστά.

-Ο στρατός φυλάει την προεδρική κατοικία του Μουυμπάρακ, οι διαδηλωτές σκοπεύουν να πάνε προς τα εκεί.

Στην πλατεία έχει μαζευτεί πολύς κόσμος, πολλοί λένε πως είναι πάνω από 1.000.000 άνθρωποι. Αναμένεται να ξεκινήσουν σε μιά ώρα περίπου.

Στις παρυφές της πλατείας πηγαινοέρχονται συνεχώς λεωφορεία που μεταφέρουν κόσμο.

Πολλοί ήρθαν με τα πόδια περπατώντας όλη τη νύχτα, από τις γύρω πόλεις ή και την Αλεξάνδρεια, καθώς η κυβέρνηση σταμάτησε τα τραίνα.

Νερό, χυμοί, πρώτες βοήθειες, φαγητό υπάρχουν στην πλατεία για όλους.

Οι στρατιώτες κρατάνε φιλική σταση μέχρι στιγμής ενώ οι μπάτσοι είναι άφαντοι.

Ακτιβιστές ανακοίνωσαν πως έχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για 300 νεκρούς, 3000 συλληφθέντες και πάνω από 6000 τραυματίες, από τις προηγούμενες μέρες. Αναζητούν στοιχεία, λένε.

Ακόμη, στα σύνορα με τη Γάζα, στη Ράφα, ακτιβιστές προσπαθούν από χτες να μπουν.

Βλέπουν μόνο άρματα μάχης να έχουν κλείσει τις διόδους και να μην επιτρέπουν καμία κίνηση, ενώ δεν υπάρχουν αιγύπτιοι υπάλληλοι και μπάτσοι εκεί.

…με αρκετές δυσκολίες στην ροή ειδήσεων !

Κόσμος συνεχίζει να πηγαίνει στην πλατεία που έχει γεμίσει από κόσμο.

Ολοι οι γύρω δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι, ακόμα και συνωστισμός παρατηρηθηκε σε μερικά μερη.

Υπολογίζεται πως είναι πάνω από 2.000.000 τώρα στο κέντρο του Καίρου και συνεχώς αυξάνονται.

Στην πλατεία βγήκε ένας ιμάμης σε ένα μπαλκόνι και δεν ακουγόταν καν από τις φωνές του πλήθους.

Κάποιοι έχουν στήσει μικροφωνικές στους γύρω δρόμους και προσπαθούν να ενημερώνουν.

Στους στρατιώτες μοιράζονται φυλλάδια που λένε “είστε μαζί μας ή με το Μουμπάρακ?”

Οι αριθμοί των διαδηλωτών αυτη την ωρα και με κάθε επιφύλαξη:

-Πλατεία απελευθέρωσης Κάιρο, 2.000.000

-Μανσουρα, 250.000

-Αλεξάνδρια, 400.000

-Σουέζ, 250.000

Είναι όλοι στο δρόμο!

Ήρωας της Αιγυπτιακής Επανάστασης σε όλο τον κόσμο έχει γίνει ένας μουσάτος που ούρλιαζε στις κάμερες:”είτε είσαι μουσουλμάνος, είτε χριστιανός, είτε άθεος πρέπει να πολεμήσεις για τα δικαιώματα σου.Δεν θα μας ξαναφιμώσουν”.Η επανάσταση όχι μόνο δεν έχει θεοκρατικό χαρακτήρα αλλά ήδη συνταράσσει το πιο βάναυσο θεοκρατικό καθεστώς του πλανήτη, αυτό της Σαουδικής αραβίας όπου και κει έχουν ξεκινησει για πρώτη φορά διαδηλώσεις που ζητάνε ελευθερίες και δικαιωματα.Όλο το νετ είναι γεματο από μηνύματα σαουδάραβων υπερ της επαναστασης και κατά του καθεστώτος τους.

Υπάρχει μία αναφορά για 4 εκατομμύρια κόσμο στο Κάιρο συνολικά που διαδηλώνει.

Ακόμα, γίνεται λόγος συχνά, και μάλλον ισχύει, πως ομάδες περιφρούρησης από πολίτες και στρατιώτες γύρω από την πλατεία έχουν βρει αρκετούς ασφαλήτες οπλισμένους αλλά και αυτοκίνητα με οπλισμό που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν στην πλατεία, ένα από αυτά σπάστηκε.

Για το παραπάνω πόστ με τα στοιχεια σύνδεσης, στην Αϊγυπτο δεν υπάρχει ιντερνετ, τα τηλεφωνα δεν λειτουργούν στο μεγαλύτερο μέρος της  πόλης, πολλά δε από τα νούμερα είναι παγίδες για πελάτες που θα χρεωθούν μετά υπέρογκα.

μεταδίδεται από το al jazeera ότι:

Τουρίστες (από Αμερική και Βρετανία) που βρίσκονται στο Κάιρο και γενικότερα στην Αίγυπτο, αρνούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα(σε πείσμα των κρατών τους), καθώς νιώθουν υπερήφανοι που βρίσκονται και συμμετέχουν σε μια γιορτή της δημοκρατίας!

σχόλιο: Αυτό είναι ξεκάθαρη άρνηση της υπηκοότητας στα κράτη τους! Αρνούνται να υπακούσουν στις επιταγές των κρατών τους που “τρέμουν” και “νοιάζονται” για τη ζωή των υπηκόων!

H δήλωση του Έλληνα Υπεξ είναι αντάξια αυτή του Ισραηλινού και μνημείο φασισμού.Επιστροφή στην ομαλότητα ε; Κατά τα άλλα οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις έχουν αναβληθεί επαόριστον, τα καζίνο έχουν κλείσει (να που μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ επανασταση μπορει να μπλοκαρει τετοιες αηδίες) και ο κόσμος είναι εκατομμύρια στους δρόμους. Τα δυτικά μέσα παραπληροφόρησης έχουν τρομοκρατηθεί πολύ περισσότερο από το αλ τζαζίρα. Σήμερα μην ξεχνάμε ότι είναι απλά μια μέρα επειδειξης δυναμης των αριθμών των εξεγερμένων. Το μεγάλο ραντεβού είναι την Παρασκευή όπου θα γίνει προγραμματισμένα(!!) τριπλή έφοδος απο τους εξεγερμένους σε προεδρικό μέγαρο, ψευτοβουλή και τηλεοραση.(το ακούτε μεγαλοδημοσιογραφοι εδω;ειστε στοχοποιημενοι απο την επανασταση!)

Να πούμε γι’αυτην την φωτογραφία που μπήκε ότι δεν δειχνει όλο τον κοσμο καθώς ο κόσμος έχει γεμίσει και τους παραπλευρους δρόμους και άλλες λεωφόρους.Ένα πολυβουο μελίσσι το κάιρο σήμερα.Ίσως η μεγαλύτερη συγκέντρωση εξεγερμένων όλης της ιστορίας. Και επίσης δεν υπάρχει κόσμος μόνο στο Καιρο αλλα και στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις. Και επισης (που εμας μας αφορά άμεσα) ότι η δύση έχει την δική της εγκληματική ευθύνη που δεν έχουμε τώρα ενημέρωση όπως θα άρμοζε στο 2011 και στο ίντερνετ για εκεί. Δεν έχει στείλει καν παρατηρητές και επιπλέον δεν πιέζει για να ξανανοιξει το νετ!

Μπάτσος παρατά το πόστο του και κλαίει από την συγκίνηση. Πίστεψέ με, μια αυθεντική λαϊκή επανάσταση δεν απελευθερώνει μόνο χώρες και σώματα, απελευθερώνει και μυαλά και ψυχές.

Αυτή την στιγμή το πρόβλημα είναι ότι οι διαδηλωτές έχουν χειραγωγηθεί από τον στρατό, Μπαραντέι κι άλλους αστούς και δεν επιτίθενται στο κτήριο της τηλεόρασης ή το παλάτι. Ο σκοπός τους είναι η μετάβαση να γίνει ήρεμα και μαλακά ώστε να περάσει απλώς η εξουσία σε κάποιους άλλους. Δεν θέλουν το καθεστώς να “ανατραπεί δυναμικά” και ο λαός να καταλάβει ότι μπορεί να αυτοοργανωθεί και να αυτοδιαχειριστεί.

Τεράστιο πανό στην Πλατεία Απελευθέρωσης καταγράφει τα αιτήματα των επαναστατημένων.

1. Συνέλευση ειδικών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων του λαού για να σχεδιαστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων και της χώρας.

2. Σύσταση συνταγματικής εθνοσυνέλευσης

3. Να γίνεται η πληρωμή των διοδίων της διώρυγας του Σουέζ σε Αιγυπτιακές λίρες κι όχι σε δολλάρια.

Στην πλατεία έχουν μείνει πολλοί και έχουν στήσει σκηνές.

Η οργάνωση και πάλι είναι αξιοθαύμαστη, φαγητό για όσους πεινάνε, νερό, καθαριότητα.

Ολα τα πανό και τα χαρτόνια που κρατούσαν οι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο για να τα βλέπουν όλοι.

Επίσης πολλοί διαδηλωτές είπαν πως δεν πρόκειται να φύγουν από την πλατεία, αν δεν φύγει ο Μουμπάρακ και το σόι του από τη χώρα.

Οι επικοινωνίες δεν λειτουργούν, περα από ελάχιστα κινητά και σταθερά τηλέφωνα.

Οι αμερικάνοι προωθούν τη λύση της ειρηνικής μετάβασης, καθώς μονο για τα συμφέροντα τους νοιάζονται και έχουν στείλει αντιπρόσωπο να παζαρέψει τον Μουμπάρακ.

Mια εξέγερση που έχει το σθένος να δίνει διορίες στον στρατό και να ορίζει από τώρα την μέρα(Παρασκευή) που θα επιτεθεί σε τηλεόραση, προεδρικό μέγαρο και βουλή απέχει πολύ από το να έχει παραπλανηθεί απο πολιτικαντηδες και καριεριστες ή από ειρηνιστικές αυταπάτες…

Σε κάθε επανάσταση ένα μέρος των κατασταλτικών δυνάμεων αλλάζει πλευρά.

Κι σε αυτόν κανόνα δεν υπάρχουν εξαιρεσεις ακριβώς γιατί είναι στην φύση της επανάστασης να τα αλλαζει ολα συθεμελα και να κλονιζει τις δομές της εξουσίας αλλά και αυτών των παγιωμένων ανθρώπινων δομών.

Κάποιοι που ήταν μπάτσοι ανακαλύπτον— από την δύναμη της ενέργειας του πλήθους αλλά και από την αίσθηση δικαιοσύνης που εκπέμπει—- ότι είναι άνθρωποι και έτσι κλαινε.

Οι χειρότεροι απλά φοβούνται και τρέμουν και εύχονται επιστροφή στα παλιά και στην ομαλότητα.

Η κάλυψη της ελληνικής τηλεόρασης είναι άθλια και επιβεβαιώνει τον ολοκληρωτικό της χαρακτήρα που έχει και εδω και μηνες κλιμακούμενα.

Ενώ όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι καταρχήν και κατεξοχήν μια εξέγερση νεολαίας (σε μια χώρα που το 70% είναι κάτω από 30 χρονων) αυτοι δειχνουν επίτηδες γριές με μπούργκες και μεσήλικες ταλαίπωρους ώστε να περάσουν ψυχολογικά το στερεότυπο των καθυστερημένων μουσουλμανικών μαζών και έτσι να διανθισουν καλύτερα τα κείμενα που έχουν προδικάσει ότι εκει θα γίνει ό,τι και στο Ιραν το 79.

Όμως επειδή αυτή η εξέγερση είναι της νεολαίας.

Και επειδή είναι διαθρησκευτική (με συμμετοχή και των άθεων της Αιγύπτου) και άρα κοσμική στις επιδιώκεις και στα μέσα πάλης της,

επειδή η Αίγυπτος δεν είναι μικρή χώρα και έχει 80 εκατομμυρια κατοίκους,

επειδή βοήθησε τρομερα το ίντερνετ στην εκκινηση της,

και επειδή το δυτικό καθεστώς έχει ανακατευτεί μεχρι τα μπουνια σε μπιζνες και συναλλαγές με το καθεστώς Μουμπάρακ,

αυτή η εξέγερση μας αφορά άμεσα όσο δεν φανταζόμαστε.

Σε ένα (παλιο πια)βίντεο του youtube που έδειχνε τις συγκρούσεις εδώ από τις 15 Δεκέμβρη και την γενική απεργία πολλά σχόλια ήταν από Αιγύπτιους που έκφραζαν την αλληλεγγύη τους και έγραφαν ότι θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο μας!

Τώρα μάλλον είναι η σειρά μας.

Αυτός ο πλανήτης είναι όντως πια ένα μεγάλο χωριό.

Οι Αιγύπτιοι ήδη έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα θα έλπιζαν οι άλλοι λαοί για να αγωνιστούν για την ελευθερία τους.

Το θέμα πια είναι πότε εμείς θα κάνουμε…

Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει.

Σε κάθε περίπτωση οι επομενες ώρες και μέρες είναι τρομερά κρισιμες για την εξέλιξη της αιγυπτιακής επανάστασης.

Όλα είναι τρομερά ρευστά και ανοιχτά αλλά και τόσο αναπάντεχα ελπιδοφόρα!

Μήνυμα Μουμπάρακ:

Όλοι περνάμε επίπονες ημέρες. Η πληοψηφία των πολιτών ανησυχούν και αγωνιούν για τις οικογένειες τους. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απαιτούν από εμάς να διαλέξουμε μεταξύ χάους και σταθερότητας.

Αγαπητοί μου συμπολίτες. Έδρασα αμέσως και ζήτησα από τον νέο αντιπρόεδρο να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να γίνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις

Ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται να συμμετάσχουν στο διάλογο επειδή έχουν διαφορετική ατζέντα και για το λόγο αυτό απευθύνομαι σήμερα κατευθείαν στους πολίτες, σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες, στις πόλεις και στην επαρχεία.

Ο κόσμος ξέρει ότι έχω αφιερώσει τη ζωή μου για να υπηρετήσω τους πολίτες. Στόχος μου είναι να φέρω πίσω τη σταθερότητα. Σας λέω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ότι δεν σκόπευα να συμμετάσχω στις επερχόμενες εκλογές.

Σας λέω ότι με απλά λόγια ότι στους λίγους μήνες που μένουν μέχρι τις εκλογές θα μείνω και θα δουλέψω για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ζητώ και από τα δύο τμήματα της βουλής να προτείνουν αλλαγές στο σύνταγμα

Θα συνεχίσω να δουλεύω στην επόμενη κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσω ότι όλοι θα δουλέψουν για το καλό του λαού. Οι πολικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μας δώσουν την ευκαιρία να παλέψουμε την φτώχεια.

Στους λίγους μήνες που μου μένουν στην εξουσία προσεύχομαι στο Θεό να μου επιτρέψει να υπηρετήσω το λαό μου με τον καλύτερο τρόπο. Ο λαός μας θα ξεπεράσει την κρίση με περισσότερη γνώση και θα κατευθυνθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα προς το μέλλον. Ο Hosni Mubarak (για τον ίδιο μιλάει) που σας απευθύνεται σήμερα έχει αφιερώσει τη ζωή του για το καλό του λαού και τον υπηρέτησε.

η πλατεια δονείται

“go away go away revolution until death”

ο μουμπαρακ δήλωσε μεσα στα αλλα πως θα πεθανει στο χώμα της αιγύπτου, μαλακια είπε θα το μετανιώσει

(απο αλτζαζιρα)

Ο Μουμπάρακ εμφανίστηκε με διάγγελμα στο λαο πριν 2 ώρες περίπου.

Τα μάσησε, τα πιπίλησε, έκανε τον ανήξερο, αλλά τελικά είπε πως δεν σκοπεύει να ξαναδιεκδικήσει την εξουσία και η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές. Ετσι, θέλει να μείνει στην καρεκλα μέχρι το Σεπτέμβριο που θα γίνουν εκλογές.

Η αντιπολίτευση φαίνεται να μην έχει γνώμη αλλά μάλλον δεν την εκφράζει ανοιχτά.

Καταρχήν δεν είναι αντιπολίτευση, μετά από τόσα χρόνια διωγμών και καταστολής, η “αδελφότητα μουσουλμάνων” έχει δηλώσει πως δεν έχει βλέψεις για την εξουσία. Ο Μπαραντέι, φυτευτός την τελευταία ώρα από τη δύση, κάνει ένα άσχημο παζάρι σε βάρος του λαού, μια λέει πως δεν υποχωρεί και μια παζαρεύει με τους αμερικάνους που θέλουν ηρεμία και διαιώνιση των συμφερόντων τους.

Ο λαός ειπε ξεκαθαρα, “έχει διορία έως την Παρασκευή” και το εννοούν  όλοι αυτοί που είναι απόψε σε σκηνές στην πλατεία απελευθέρωσης. Οταν οι δηλώσεις του Μουμπάρακ έγιναν γνωστές εκεί, ακούστηκαν άπειρες κατάρες, βρισιές και φωνές. Εχουν ξεσηκωθεί για τα καλά και δεν κάνουν πίσω.

Η δύση πάλι, παιζει το χαρτί της ομαλής μετάβασης αλα Γκρέκα, δηλαδή σιγά σιγά και αργα αλλάζει κάτι ελάχιστο που μεγενθύνεται ώστε ο λαός να πειστεί πως κατι κέρδισε αλλά και η φτώχεια του είναι δεδομένη, χωρίς στην ουσία να αλλάξει τίποτα.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι ήρεμο, αεροπλάνα εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται, στο αεροδρόμιο του Καίρου γίνεται ένας μαγάλος χαμός, πολλοί πλούσιοι και ξένοι προσπαθούν να φύγουν, ειδικές μονάδες στέλνουν ορισμένα κράτη στις πρεσβείες τους για φύλαξη.

Επιβεβαιώνεται από όλο και περισσότερους πως δεν λειτουργεί το Internet σε όλη την Αίγυπτο, η χώρα φαίνεται να είναι σε αποκλεισμό από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μερικοί έχουν καταφέρει να στείλουν μηνύματα με το τουίτερ. Μερικά είναι τα παρακάτω:

Πολλοί ζούμε με κάτω από 50 δολάρια το μήνα, έχουμε ανάγκη να γυρίσουμε στη δουλειά, αλλά έτσι θα εξακολουθούμε να μην βλέπουμε βελτίωση στη ζωή μας.

-Η ομιλία του Μουμπάρακ έριξε λάδι στη φωτιά, πλέον απαιτούμε να παραπεμφθεί σε δίκη.

-Δεν θα παραδοθούμε ποτέ, θα είμαστε κάθε μέρα στην πλατεία μέχρι να φύγει.

-Πως μπορεί να τον πάρει καποιος στα σοβαρά όταν απέτυχε να αιτιολογήσει τη φίμωση τόσων μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας?

-Οταν είπε πως θα συλλάβει όσους κάνανε λεηλασίες, γελάσαμε, δεν θα συλλάβει ποτέ τις προσωπικές του δυνάμεις ασφαλείας

Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο Μουμπάρακ και οι εξουσιαστές στη δύση είναι το ίδιο το πρόβλημα, η φτώχια με την παρουσία απίστευτης καταστολής.

πυροβολισμοι στην Αλεξανδρεια και συγκρουσεις με <<οπαδους>> του Μουμπαρακ

βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ εξεγερμένων και οπαδών του Μουμπάρακ στην Αλεξάνδρεια αυτή την στιγμή. Σε τηλεοπτικές εικόνες εμφανίζεται άρμα του στρατού να επιτίθεται στους εμπλεκόμενους. Ρεπόρτερ του ΑΛ – Τζαζίρα στην περιοχή αναφέρει ότι έπεσαν περισσότερες από μια φορά σφαίρες. Στην πλατεία επικρατεί πανικός

πηγή: Spiegel

 

και angry arab (google it)

υγ: η πολίτσια του Μουμπάρακ αριθμεί περίου 1.5 εκατομμύριο τσουτσέκια, που τρέφονται με τα λεφτά των αμερικανών. Είναι μια τεράστια κοινωνική δύναμη, αν συμπεριλάβει κανείς και  τα μέλη των οικογενειών τους.

9η Μέρα.Το καθεστώς αντεπιτίθεται πληρώνοντας τραμπούκους και παρακρατικούς να δολοφονήσουν εξεγερμένους.

2 Φλεβάρη, το ίντερνετ είναι ακόμη πεσμένο, μαζική εισβολή πληρωμένων τραμπούκων και παρακρατικών στην πλατεία.Η μάχη της ταχρίρ και ο θρίαμβος των εξεγερμένων.

Επιβεβαιώνεται από όλο και περισσότερους πως δεν λειτουργεί το Internet σε όλη την Αίγυπτο, η χώρα φαίνεται να είναι σε αποκλεισμό από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μερικοί έχουν καταφέρει να στείλουν μηνύματα με το τουίτερ. Μερικά είναι τα παρακάτω:

-Πολλοί ζούμε με κάτω από 50 δολάρια το μήνα, έχουμε ανάγκη να γυρίσουμε στη δουλειά, αλλά έτσι θα εξακολουθούμε να μην βλέπουμε βελτίωση στη ζωή μας.

-Η ομιλία του Μουμπάρακ έριξε λάδι στη φωτιά, πλέον απαιτούμε να παραπεμφθεί σε δίκη.

-Δεν θα παραδοθούμε ποτέ, θα είμαστε κάθε μέρα στην πλατεία μέχρι να φύγει.

-Πως μπορεί να τον πάρει καποιος στα σοβαρά όταν απέτυχε να αιτιολογήσει τη φίμωση τόσων μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας?

-Οταν είπε πως θα συλλάβει όσους κάνανε λεηλασίες, γελάσαμε, δεν θα συλλάβει ποτέ τις προσωπικές του δυνάμεις ασφαλείας

Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο Μουμπάρακ και οι εξουσιαστές στη δύση είναι το ίδιο το πρόβλημα, η φτώχια με την παρουσία απίστευτης καταστολής.

Μέχρι τωρα υπάρχουν αναφορές για εμφάνιση μικρών ομάδων υποστηρικτών του Μουμπάρακ, που κρατώντας ξύλα, μαχαίρια και σημαίες προσεγγίζουν διαδηλωτές στην Αλεξάνδρεια, το Πορτ Σάιτ και το Καιρο, απειλώντας και βρίζοντας.

Οι ομάδες άρχισαν να εμφανίζονται μετά την ομιλία του δυνάστη σε διάφορα μέρη και γειτονιές, είναι πιθανό να θέλουν να τρομοκρατήσουν όσους είναι ακόμη στους δρόμους.

Σε όλες τις εμφανίσεις επενέβησαν δυνάμεις του στρατού, στην Αλεξάνδρεια ένα άρμα μάχης πυροβολούσε στον αέρα, ενώ στην πλατεία κάλεσαν τον κόσμο να μην απομακρυνθεί.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, ενω πολλοί περιμένουν την ομιλία του Ομπάμια για να κριθεί η σταση που θα κρατήσουν

O Oμπάμα μόλις μίλησε και είπε ότι η “μετάβαση” πρεπει να αρχίσει τώρα και ότι ακουει τις φωνές της νεολαίας της Αιγύπτου με κατανόηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Αμερικάνικη κυβέρνηση δεν είναι τόσο ηλίθια ώστε να δώσει άνευ όρων υποστηριξη στον μουμπάρακ καθώς η εξουσία είναι defacto στους δρομους και στους εξεγερμένους. Προσπαθούν να κρατήσουν όσα προσχήματα και γέφυρες μπορούν πριν η κατάσταση ξεφυγει οριστικα και αμετακλητα. Η Επανάσταση συνεχίζεται…

Καθώς λοιπόν η χώρα έχει σφραγιστεί και είναι τρομερά δύσκολο να βρεις απευθείας ενημέρωση πραγματικών εξεγερμένων,στρεφουμε τα νωτα μας προς την παγκοσμια αλληλεγγύη. Συγκλονιστικά είναι τα μηνύματα αλληλεγγύης που έρχονται ειδικά από ανατολικοευρωπαίους στο youtube ή σε διαφορα φόρουμ:Χαρακτηριστικό είναι αυτό:”Συνεχίστε παιδιά μέχρι τέλους.Δεν φαντάζεστε πόσο εμείς έχουμε μετανιώσει που σταματήσαμε στην μέση το 1989″ Η εξέγερση λοιπόν είναι όχι μονο κατά ενός δικτατορικού καθεστώτος αλλά και κατα του νεοφιλελευθερισμού που τα ιδιωτικοποιει όλα και όλα τα κάνει χρημα και χρέος. Λετε τελικά το 2011 να είναι το 1989 του δυτικού και αραβικού κόσμου;Μακάρι!

Συγκρούσεις στην Πλατεία Tahrir αυτή την στιγμή μεταξύ διαδηλωτών και φερόμενων οπαδών του Μουμπάρακ μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα. Ας ξεκινήσει η σημερινή ενημέρωση γιατί τα πράματα από δω και πέρα γίνονται πιο απρόβλεπτα

10.50: Οι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, προετοιμαζόμενοι για ακόμα μία μέρα κινητοποιήσεων. Ο στρατός παραμένει διασκορπισμένος γύρω από την πλατεία και σε κεντρικούς δρόμους. Ο υπουργός Οικονομικών Samir Radwan δήλωσε στο BBC Radio πως η κυβέρνηση «είναι ανοιχτή στο διάλογο με όλων των αποχρώσεων τις πολιτικές απόψεις». 11.33: Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα στο CNN για τον Χόσνι Μουμπάρακ πως είναι «εξαιρετικά θαρραλέος και δύναμη του καλού». Περίπου 300 υποστηρικτές του Χ. Μουμπάρακ, έξω από τα γραφέια του ABC news στο Κάιρο διαδηλώνουν υπέρ του. Το κόμμα του Μουμπάρακ έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και στην Αλεξάνδρεια σήμερα, όπου υπάρχουν αναφορές ότι ομάδα ενόπλων επιτέθηκε κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Ο δε υπουργός πληροφοριών Anas Al-Fiki έδωσε εντολή στην κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο να προχωρήσουν σε κινητοποίηση υπέρ του Μουμπάρακ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα πρόκειται να προβεί σε νέα δήλωση για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο. αναδημοσιευση απο tvxs

Η ηγεσία του στρατού που βρίσκεται στο μέγαρο του Μουμπάρακ έκανε δήλωση και ζητάει από τον κόσμο να σταματήσει να διαδηλώνει και να επιστρέψει στις δουλειές και τα σπίτια του…Η πλατεία Tahrir βράζει καθώς μεγάλες ομάδες οπαδών του Μουμπάρακ την προσεγγίζουν και το Αλ Τζαζίρα κάνει λόγω για συγκρούσεις.

Οι διαδηλωτες δεν ειχαν πει καποια στιγμη χθες στο αλτζαζιρα  “δεν μπορουμε να γυρισουμε στα σπιτια μας.  τωρα, μετα απο ολες αυτες τις συγκρουσεις, που τις εχουν μεταδωσει ολα τα καναλια, οι μπατσοι (σσ: το καθεστως) εχουν δει τα προσωπα μας, μας ξερουν. “  ??  ισχυει ή ειναι ιδεα μου ?

αν ισχυει, λενε πως δεν υπαρχει ευκολα γυρισμος.  περιμενουν, ξερουν, οτι η καταστολη θα ειναι μεγαλη. Και αν την αντιμετωπισουν με κατεβασμενα τα χερια, ξερουν τι θα απογινουν …

Και σε ολο αυτο ο μουμπα απανταει ..με καταστολη !!   Αν ηταν αλλος, αλλού, θα ειχε ανακοινωσει επιδοματα κλπ. …    Βεβαια, απο τη μια, μαλλον αν το κανει δεν θα μασησουν. Και απο την αλλη, θα μαθουν να κατεβαινουν στους δρομους κι αλλες φορες, αν το δουν ως αποτελεσματικο.     Ειναι πιο πιθανο τα καρβελια να τα εχει μοιρασει ηδη τις τελευταιες μερες, στους “δικους του” που βγηκανε σημερα …    Και εξαλλου, η βιομηχανια με τα χημικα, τις σφαιρες (πλαστικες και μη), τους εξοπλισμους, δλδ πρωτιστως η ισραηλινη βιομηχανια,   τι θα κανει, θα πεινασει ?  Τωρα που παιρνει φουλ παραγγελιες ?  …

Οι πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται συνεχώς από εικόνες και μαρτυρίες, κάνουν λόγω για μεγάλο αριθμό “οπαδών” του Μουμπάρακ που κουβαλάνε πάνω τους μαχαίρια και διάφορα αντικείμενα και έχουν προσεγγίσει τους διαδηλωτές στην πλατεία Tahrir. Ο στρατός ενώ μπορούσε να τους αποτρέψει δε το έκανε και η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική. Σημαντικό είναι ότι το Internet φαίνεται να επανέρχεται σιγά σιγά. Ίσως είναι καλό να φτιαχτεί μια καινούρια ανάρτηση για την σημερινή ημέρα που εξελίσσεται περίεργα και η ενημέρωση είναι σημαντική

Απίστευτες και Μαζικές Συγκρουσεις

από …. 2:30μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Στην πλατεία Tahrir αυτή την στιγμή.

Πριν λιγες ωρες εκατονταδες οργανωμενοι <<οπαδοι>> του Μουμπαρακ μαζι με μπατσους,αρκετοι οπλισμενοι με καμηλες και αλογα κανουν επιθεσεις στην πλατεία Tahri

αυτη την στιγμη γινονται εκτεταμενα επεισοδια γυρω απο την πλατεια

το reuters κανει λογο για δεκαδες τραυματιες

το al jazzera δειχνει εικονες με πετροπολεμο και μαχες σωμα με σωμα.Ο στρατος δεν παιρνει θεση…

ο Μουμπαρακ παιζει το τελευταιο του χαρτι

ThePressProject: Wrap up: Από το πρωί εμφανίστηκαν στους δρόμους ομάδες υποηστηρικτών του Mubarak. Υπάρχουν υποψίες ότι αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από αστυνομικούς με πολιτικά.

Ο στρατός τους επέτρεψε να συγκεντρωθούν και να οργανώσουν πορεία προς την πλατεία Tahrir όπου τώρα συγκρούονται με τους σχετικά λίγους διαδηλωτές που είχαν μείνει από χθες το βράδυ αφού η αντιπολίτευση όρισε επόμενη μέρα δράσης την Παρασκευή. Ο στρατός δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αναμιχθεί.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ήδη έχουν υπάρξει αρκετοί τραυματίες. Η κατάσταση στο κέντρο παραμένει χαοτική. Η Αίγυπτος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραμένει εντελώς ακυβέρνητη για άλλη μια ημέρα. Υπάρχει φόβος ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε αιματοχυσία.

Από το πρωί εμφανίστηκαν στους δρόμους ομάδες υποστηρικτών του Mubarak. Υπάρχουν υποψίες ότι αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από αστυνομικούς με πολιτικά και δημόσιους υπάλληλους που έχουν σταλθεί από το NDP.

Ο στρατός τους επέτρεψε να συγκεντρωθούν και να οργανώσουν πορεία προς την πλατεία Tahrir όπου τώρα συγκρούονται με τους σχετικά λίγους διαδηλωτές που είχαν μείνει από χθες το βράδυ αφού η αντιπολίτευση όρισε επόμενη μέρα δράσης την Παρασκευή. Ο στρατός δείχνει ότι δεν πρόκειται να αναμιχθεί.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ήδη έχουν υπάρξει αρκετοί τραυματίες. Η κατάσταση στο κέντρο παραμένει χαοτική. Η Αίγυπτος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραμένει εντελώς ακυβέρνητη για άλλη μια ημέρα. Υπάρχει φόβος ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε αιματοχυσία.

Το Al Jazeera το αγγλικό γράφει πως υποστηρικτές του Μουμπάρακ πάνω σε άλογα και καμήλες επιτίθενται στους διαδηλωτές στην πλατεία Tahrir και υπάρχουν τραυματίες από τις συγκρούσεις…

Ο Μουμπάρακ αποφάσισε τη σφαγή…

Οι διαδηλωτές προσπαθούν να προστατέψουν την πλατεία, τις γυναίκες και τα παιδιά. Αυτό που γίνεται είναι μια καθαρή επίθεση του παρακράτος που μάζεψε ότι πιο σάπιο είχε για να επιτεθεί στους διαδηλωτές πάνω σε άλογα και καμήλες έχοντας μαχαίρια και άλλα θανατηφόρα αντικείμενα. Μάρτυρες κάνουν λόγω ότι βρήκαν πάνω στους “οπαδούς” του Μουμπάρακ ταυτότητες αστυνομικών.

Οταν το κρατος δε μπορει…

από & 3:27μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

από al jazeera, λένε ότι πολλοί απο τους διαδηλωτές υπέρ του μουμπαρακ έχουν ταυτότητες αστυνομικών. μπάτσοι ντυμένοι άνθρωποι δηλαδή, ή το κράτος ντυμένο παρακράτος. τι να κάνουμε, έχουν και οι μπάτσοι δικαίωμα στην εξέγερση… ο στρατός παραμένει “ουδέτερος”

Οπαδοί και αντιπαλοι του Μουμπάρακ συγκρουονται σε δρομους παραπλευρους της πλατειας Tahrir.O στρατός διωχνει αυτους που συμμετεχουν στις συμπλοκες.Aνθρωποι τρεχουν μακρια απο την πλατεια.Πολλοι απο αυτους αιμοραγουν.Ενας ανθρωπος μεταφερει ενα παιδι με τραυμα στο στηθος.Ενας υποστηρικτης του Μουμπαρακ φωναξε προς τους δημοσιογραφους “ειστε ψευτες και Εβραιοι”

ο Μουμπάρακ, ενισχυμένος από τις χτεσινές δηλώσεις του Ομπαμια, έχει ξαμολύσει κάθε διαθέσιμο παρακρατικό καθήκι και χτυπάνε διαδηλωτές παντού.

Γίνονται ομηρικές μάχες και υπάρχουν πολλοί χτυπημένοι.

Ο στρατός είναι σχεδόν αμέτοχος πέρα από κάποιες εξαιρέσεις που απλά διέλυσε τους συμπλεκόμενους.

Μαθαίνουμε πως υπάρχουν πολλοί τραυματίες στην πλατεία απελευθέρωσης.

Επίσης, διαδηλωτές έχουν στα χέρια τους πολλές ταυτότητες που βρήκαν πάνω στους ασφαλήτες που πιστοποιούν την ιδιότητά τους.

Νωρίτερα αναφέρθηκαν ακόμα και επιθέσεις με άλογα.

Εικόνα από τα επεισόδια μπορείτε να δείτε και εδώ http://video.ap.org/?pid=R9msqOsYZ2TmkWttgWjBgV72_tYSs_Oh&f=TXCOR

Προς το παρόν οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία

Όποιος μπορεί ας δει τώρα al jazzera. Απίστευτες εικόνες με μάχες. Έχει βγει όλο το παρακράτος στους δρόμους (ακόμα και με άλογα και καμήλες). Η αντιεξέγερση αναδιπλώνεται. Πολλοί από τους «οπαδούς» του μουμπάρακ είναι μπάτσοι με πολιτικά. Μάλιστα κάποιοι πιάστηκαν από τους εξεγερμένους και βρήκαν επάνω τους ταυτότητες των δυνάμεων ασφαλείας.

Δύναμη και αλληλεγγύη στους εξεγερμένους!

Πρέπει να τσακίσουν την αντιεξέγερση!

Οι αντικαθεστωτικοι διαδηλωτες καταγγελουν οτι μέσα στους οπαδους του Μουμπαρακ βρισκονται και αστυνομικοι που δεν φορανε στολες και ειναι ντυμενοι με συνιθησμενα ρουχα και συμμετεχουν στις συμπλοκες

Διαδηλωτές έδειξαν στην κάμερα ταυτότητες μπάτσων που κατάφεραν να πάρουν από τους παρακρατικούς που επιτέθηκαν με ξύλα, πέτρες και μαχαίρια.

Ο Μουμπάρακ έχει αμολήσει όλο το ασφαλητομάνι στην πλατεία.

– Οι εξεγερμένοι κατάφεραν να πάρουν τις καμήλες και τα άλογα από τους παρακρατικούς δημιουργώντας ισχυρότερες ομάδες περιφρούρησης.

– Χρειάζονται επιγόντως γιατροί στην πλατεία, καθώς υπάρχουν πολλοί αιμόφυρτοι διαδηλωτές. Αναφέρονται νεκροί και περίπου 100 τραυματίες.

– Περισσότεροι παρακρατικοί συρρέουν στην πλατεία. Ο στρατός δεν τους εμποδίζει.

– Οχήματα του στρατού στην πλατεία, χωρίς φαντάρους.

– Τα τσιράκια του Μουμπάρακ ψάχνουν να λιντσάρουν δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα.

– Οι διαδηλωτές κρατάνε τους παρακρατικούς εκτώς πλατείας.

– Η αστυνομία κάνει επίθεση στους εξεγερμένους.

– Οι παρακρατικοί έχουν επιτεθεί και σε δημοσιογράφους κλέβοντάς τους και εξοπλισμό.

– Το παρακράτος έχει βγει παγανιά και στην πόλη του Νασσέρ.

– Ο Ελ Μπαραντέι παίζει τα επικοινωνιακά του παιχνίδια καλώντας τον στρατό να σταματήσει το αιματοκύλισμα.

– Ομάδες της ασφάλειας του Μουμπάρακ με όπλα στην Ταχρίρ.

– Ο Μουμπάρακ οργανώνει κι άλλες μεγαλύτερες ομάδες παρακρατικών που κατευθύνονται προς την πλατεία.

– Ο στρατός λέει στον κόσμο να φύγει από την πλατεία αντί να μπλοκάρει τους παρακρατικούς.

– Επιβεβαιώνονται πυροβολισμοί από μπάτσους κατά διαδηλωτών.

– Στην κρατική τηλεόραση εμφανίστηκε ο υπουργός εσωτερικών που αρνείται την ύπαρξη παρακρατικών στην πλατεία.

– Οι παρακρατικοί στήνουν καρτέρια στους γύρω δρόμους ώστε να επιτεθούν σε κόσμο που φεύγει απ’ την πλατεία.

Κλιμακώνεται η κρατική προπαγάνδα !

Η τηλεόραση αποκαλεί τους διαδηλωτές “εχθρούς του έθνους” και έχει στήσει κλίμα τρομοκρατίας με απίστευτα μηνύματα εναντίον τους.

Τα επεισόδια συνεχίζονται με τους ασφαλήτες.

Ολα δείχνουν πως ο μάπας ο Μουμπάρακ θα αιματοκυλήσει το λαό για να μείνει στην καρέκλα, με την ενίσχυση της δύσης που παρακολουθεί αμέτοχη.

Αναφέρθηκε πριν από λίγο πως οι γυναίκες και οι αδύναμοι έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πλατείας, ενώ όλοι οι άλλοι έχουν πάει προς την περιφέρεια και δίνουν μάχες συνέχεια με κοτρώνια και ξύλα με τους ασφαλήτες που έρχονται συνέχεια με λεωφορεία ντυμένοι με πολιτικά παριστάνοντας τους αντι-διαδηλωτές.

Γενικά ο στρατός δεν επεμβαίνει, αλλά κατά περίπτωση ακούγονται πυροβολισμοί που αποδίδονται στην διακοπή επεισοδίων.

Ενα μεγάλο μέτωπο υπάρχει από ώρα στην άκρη της πλατείας που είναι το μουσείο της Αιγύπτου όπου έχουν μπει 3 φορτηγά μεταξύ των αντιμαχομένων.

Στρατιωτικά οχήματα μπαίνουν ανάμεσα σε διαδηλωτές και ασφαλίτες που συγκρούονταν.

Φοβερός πετροπόλεμος συνεχίζει εδώ και πάνω από μισή ώρα γύρω από τα στρατιωτικά, παρόλο που μπήκαν στη μέση

Δεν υποχωρεί για την ώρα καμία μεριά. Πολλοί τραυματίες

Ασφαλίτες και ρουφάνοι, που επέβαιναν σε καμήλες και άλογα δέχτηκαν επίθεση. τουλάχιστον 6 αναφέρεται ότι έπεσαν από τα ζώα, ξυλοκοπήθηκαν και απομακρύνθηκαν με σοβαρά τραύματα. 1 αναφέρεται ότι απομακρύνθηκε αναίσθητος αφήνοντας στην άσφαλτο μια λίμνη αίματος.

Ο αριθμός των καθεστωτικών (μπάτσοι, ρουφιάνοι κτλ) είναι πολύ μεγάλος.

Οι υποστηρικτές του Mubarak κατέλαβαν ουσιαστικά τα οχήματα του στρατού που χώριζαν τους διαδηλωτές

Στην συνομιλία που είχαμε με τον Πάνο Χαρίτο πριν από λίγο επιβεβαιώθηκε ότι ο στρατός ουσιαστικά επέτρεψε συνειδητά τις σημερινές εξελίξεις αφήνοντας τα πόστα του και σταματώντας τους ελέγχους στους διαδηλωτές.

Σε 10 λεπτά θα αρχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο μουφτής Ali Jomaa (τίτλος: Grand Mufti of Egypt) λέει σε όλους να γυρίσουν σπίτια τους.

Συγχαίρω τον Πρόεδρο Μπουμπάρακ που πρότεινε διάλογο και απάντησε στις απαιτήσεις του λαού.

Αυτό που γίνεται είναι κλήση στο χάος. Εμείς υποστηρίζουμε τη σταθερότητα. Αυτό που γίνεται είναι τυφλό χάος που οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο. Καλώ όλους τους γονείς να ζητήσουν από τα παιδιά τους να μείνουν σπίτι

Κάθε φορά που προσπαθούν να εισβάλλουν οι δολοφόνοι στην πλατεία ταχρίρ (ελευθερίας), αποκρούονται με επιτυχία από τον κόσμο. Αλλά κάθε φορά, δεκάδες τραυματίες επιστρέφουν από τα οδοφράγματα. Δε φτάνουν τα ιατρικά εφόδια.

Ομηρικές μάχες.

Παιδιά οι Αιγύπτιοι αξίζουν την άμεση αλληλεγγύη μας

από … 5:26μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Φοβερές εικόνες τώρα στην πλατεία όπου γυναίκες σπάνε και μαζεύουν πέτρες για εφοδιασμό. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, πολλοί ανήλικοι και δεν υπάρχει δείγμα για πρώτες βοήθειες. Οι παρακρατικοί έχουν καταλάβει και κτίρια και πετάνε πέτρες από κει. Οι εξεγερμένοι κρατάνε ακόμα γερά

Οι διαδηλωτές προσπαθούν να εξασφαλίσουν γυναίκες και παιδια, είτε συγκεντρώνοντας στο κέντρο της πλατείας είτε φυγαδεύοντας από ένα δρόμο πλάι στο Νείλο.

Ετοιμάζονται για μάχη μέχρι τέλους.

Πριν λίγο μπηκε φωτια σε ένα κτίριο στην άκρη της πλατείας.

Εχουν βρεθεί πολλοί ασφαλήτες με στρατιωτικές στολές ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Η άμυνα κρατάει ακόμα και επιβεβαιώνεται πως ξηλώνονται πεζοδρόμια και συγκεντρώνονται κοτρώνια από γυναίκες.

Οι ασφαλήτες τάχουν βρει σκούρα, έχουν χρησιμοποιήσει φορτηγά και κινητα οδοφράγματα για να προσεγγίσουν την πλατεία, χωρίς αποτέλεσμα, ώρες είναι στο ίδιο σημείο.

Αυτην την στιγμη παρακρατικοι εχουν πιασει τριγυρω κτυρια κ πετουν απο αυτα αντικειμενα…εχει αρχησει κ πεφτει η νυχτα πραγμα που ισως δυσκολεψει τον κοσμο…οι γυναικες σπανε πεζοδρομια κ εφοδιαζουν τις πρωτες γραμμες…εχουν στηθει οδοφραγματα απο ελενιτ κ διαφορα υλικα απο την πλευρα που ειναι ο κυριος ογκος των παρακρατικων κ οι διαδηλωτες απαντουν δυναμικα με πετρες κ μολοτοφ…!!! για μεγαλυτερη εικωνα απευθειας τσεκαρετε το παρακατω λινκ:http://english.aljazeera.net/watch_now/

Οι χρυσαυγίτες της Αιγύπτου σε τελευταία προσπάθεια να σώσουν το καθεστώς

από Αίγυπτος εδω και τώρα 5:52μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Oι χρυσαυγίτες της Αιγύπτου σε δράση. Όπως και δω τον Δεκεμβρη του 2008 απλά εκεί τα μεγέθη είναι τόσο μεγαλυτερα. Ένα καθεστώς με 1 εκατομμύριο παρακρατικούς δίνει μάχη για να επιβιώσει. Τα γεγονότα βαθαίνουν την εξέγερση και τώρα είναι όλα ή τίποτα. Στην Αλεξάνδρεια πάντως όπως μεταδίδεται ο κόσμος τους συνέτριψε.

κάποια ακόμα νέα

από ”μπο” 5:54μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Οι εξεγερμένοι κρατάνε την πλατεία παρά τις επιθέσεις των λακέδων του καθεστώτος. Ο συγκεντρωμένος κόσμος στην πλατεία (ανάμεσά τους και γυναίκες) σπάνε τα πεζοδρόμια και προμηθεύουν με πέτρες τους διαδηλωτές που αμύνονται. Πριν από μισή ώρα περίπου οι παρακρατικοί προσπάθησαν αποτυχημένα να εμβολίσουν τα οδοφράγματα με ένα φορτηγό του στρατού. Ασθενοφόρα προσπαθούν να προσεγγίσουν την πλατεία ανεπιτυχώς. Το Αλ Τζαζίρα αναφέρει 500(!) τραυματίες μέχρι στιγμής.

Οι καμηλιέρηδες την κάνουν;

από Ακενατόν 6:00μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Μεταφράζω δημοσίευμα από δω:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/8288167/Egypt-protests-live.html

 

Τρομερές σκηνές γύρω από την πλατεία Ταχρίρ αλλά οι διαδηλωτές κρατάνε γερά -και σίγουρα αυτό είναι το τέλος του Μουμπάρακ. Μπορεί κανείς να επιζήσει της ταπείνωσης να είναι αυτός που έστειλε τις καμήλες [ενάντια στον κόσμο];

Εθεάθησαν καμήλες να επιστρέφουν δυτικά προς τις Πυραμίδες. Όπως μου είπε ο Αιγύπτιος που έχω για επαφή, οι καμηλιέρηδες θα έκαναν οτιδήποτε για λεφτά, αλλά δεν θα ρισκάρουν τις καμήλες τους για χάρη του Μουμπάρακ”.

ΤΩΡΑ προσπαθεί κόσμος -συγκροτημένος σε μικρές παρέες- από το Κάιρο να προσεγγίσει την πλατεία και να βοηθήσει τους εξεγερμένους. Τους σταματάνε οι χρυσαυγίτες παρακρατικοί και τα κατακάθια του καθεστώτος. Ο κόσμος στην πλατεία είναι αποφασισμένος να μεινει μεχρι τελους. Η πλατεια ειναι σαν την πλατεια συνταγματος εδω αλλα πολυ μεγαλυτερη. Σκεφτειτε οτι εκει κοσμος ειναι για μια βδομαδα μερα νυχτα. Ρε παιδια εμεις δεν θα παμε στην πρεσβεια της Αιγυπτου μετά απο αυτά;

Διαδηλωτές τσακίζουν στο ξύλο ασφαλίτες και τους δείχνουν στην κάμερα μαζί με τις ταυτότητες τους. Λέγεται ότι έχουν μαζέψει εκατοντάδες ταυτότητες που αποδεικνύουν αυτό που ήταν φανερό εξ αρχής. Το παρακράτος ανέλαβει να τρομοκρατήσει την εξέγερση. Μέχρι τώρα οι εξεγερμένοι αντέχουν και είναι πιο δυνατοί

Το καθεστώς Μπουμπάρακ στην Αίγυπτο αιμορραγεί και παίζει το τελευταίο του χαρτί για να κρατηθεί στην εξουσία επιστρατεύοντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια στους διαδηλωτές (Δείτε το βίντεο).

Το είχαμε ξαναγράψει. Τα γεγονότα που ξεκίνησαν στην Τυνησία σαν παλιρροϊκακό κύμα επέδρασαν σε όλους τους αραβικούς λαούς και δείχνει να εξαπλώνεται μέχρι την Συρία και την Λιβύη, κάνοντας ολοκληρωτικά καθεστώτα απομεινάρια απελευθερωτικών κινημάτων να βλέπουν ότι το έδαφος χάνεται κάτω απ΄ τα πόδια τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για χώρες του απόλυτου πλούτου και της απόλυτης φτώχειας. Και βέβαια, ο απόλυτος πλούτος είναι για τους ολίγους και εκλεκτούς και η απόλυτη φτώχεια για τους πολλούς και ταλαιπωρημένους.

Τώρα φαίνεται ότι η κατάσταση και σ’ αυτή την πλευρά του πλανήτη αλλάζει οριστικά. Είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε τι μορφή θα πάρουν αυτές οι αλλαγές αλλά το βασικό είναι ότι για πρώτη φορά αυτοί οι λαοί πίστεψαν στην δύναμη τους αμφισβητώντας την παντοδυναμία των σιδερόφρακτων διδακτορικών καθεστώτων.

-Ενας από τους ασφαλήτες με τις καμήλες που συνέλαβαν οι διαδηλωτές ομολόγησε πως τον έχει προσλάβει ο Καμάλ Αλγκαμπρυ από το υπουργείο εσωτερικών (υπουργειο ασφαλιτών)

-Στην Ολλανδική τηλεόραση βγήκε στον αέρα ένα τηλεφώνημα που καλούσε διάφορους να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις σαν φιλοκυβερνητικοί και έτσι έγινε γνωστό πόσα παίρνουν, 200 λίρες Αιγύπτου.

-Παραμένουν παιδιά και γυναίκες στην πλατεία, κάθε τόσο ακούγονται πυροβολισμοί

-Σε αρκετά νοσοκομεία του Καίρου ανακοινώθηκε πως έχουν ανάγκη για αίμα, καθώς έχουν τραυματιστεί πάνω από 1000 άνθρωποι

-Διαδηλωτές συνέλαβαν 4 ασφαλήτες που έδειξαν δημοσιογραφικές Ισραηλινές  ταυτότητες.

-Κυκλοφορούν φήμες πως προσεγγίζουν ασφαλήτες προς την πλατεία. Επίσης πως αποτρέπουν άλλους να πανε και να ενισχύσουν τους διαδηλωτές, έχουν γίνει και επεισόδια στα προάστια.

-Κάποιος αυτόπτης μάρτυρας είπε πως ένας διοικητής άρματος, μην αντέχοντας άλλο να βλέπει ασφαλήτες να χτυπάνε διαδηλωτές, προσπάθησε να αυτοκτονήσει βάζοντας το όπλο του στο στόμα, τον γλίτωσαν την τελευταία στιγμή.

-Νωρίτερα το απόγευμα, ένας από τους ασφαλήτες έφευγε με μια μεγάλη ομάδα από την πλατεία και φώναζε πως δεν θέλει τα λεφτά που του έταξαν, πως προτιμάει να πεθάνει στην έρημο από δίψα αντί να ξαναχτυπήσει άνθρωπο στην πλατεία.

(από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πρόχειρα πως στρατολογήθηκαν πολλοί σαν ασφαλήτες την τελευταία στιγμή με αμοιβή, το ελέγχουμε παραπέρα)

Η μέρα οδεύει προς θρίαμβο της εξέγερσης όσο περνάει η ώρα όσο κι αν υπάρχουν ακόμη πολλές χιλιάδες ασφαλιτών που έχουν στήσει μπλοκα σε δρόμους και προσπαθούν να ανασυντάξουν δυνάμεις για νέα εισβολη στην πλατεία. Όμως οι εξεγερμένοι της πλατείας έχουν ανοίξει διόδους και έτσι τώρα είναι εφικτό να έρθει κόσμος για ενίσχυση.Και κάποιοι ήδη κατάφεραν και ήρθαν…η ΟΡΓΉ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΈΝΩΝ ΈΧΕΙ ΕΚΡΑΓΕΙ Να σταματήσουν καποιοι εδώ να γράφουν οτι αυτά τα γεγονότα αφορούν άμεσα ΜΟΝΟ τον αραβικό κόσμο.Αφορούν όλο τον πλανήτη, την ευρώπη και την Ελλάδα που είναι η πλησιέστερη χώρα της Ευρώπης με την Αίγυπτο.

Mόλις γίνεται φανερό ότι δεν επίκειται άμεσα άλλη εισβολή ασφαλιτών στην πλατεία και η πλατεία είναι γερά στα χέρια των εξεγερμένων.Ασθενοφόρα έχουν έρθει να πάρουν τραυματίες και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε λαϊκό έλεγχο και λειτουργούν και με πολλούς εθελοντές. Οι εθελοντές γιατροί αρνήθηκαν να περιθάλψουν ασφαλίτες τραυματίες που τους πήγαν εκεί και τους παρέπεμψαν στους στρατιωτικούς γιατρούς και στον στρατό!(αυτό δείχνει την πόλωση,την φόρτιση και την οργή μιας εξέγερσης που ήδη μετρά εκατοντάδες νεκρούς και δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο)

Μάχες γίνονται παντού

από αιγυπτος εδω και τώρα 8:54μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Και να προσθέσω κατ’επειγόντος ότι η ιστορία σήμερα δεν γίνεται μόνο στην πλατεία.Σε όλο το Κάιρο και σε άλλες πόλεις γίνεται χαμός με μάχες ασφαλιτών, πληρωμένων τραμπουκων του καθεστώτος και των εξεγερμένων. Φοβερή μέρα σήμερα.Η πιο τρομερη από όσες έχουμε δει σε αυτην την τρομερή επανάσταση…

Αναμετάδοση από

από grnik 8:59μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

αγωνιστή που βρίσκεται στην μάχη του Μουσείου.

Η γέφυρα Κασρ Αλ Νιλ ανακατελήφθη από τους επαναστατημένους. Στήνονται οδοφράγματα.

Στο Μουσείο οι επαναστατημένοι έχουν στήσει οδοφράγματα από εγκαταλελειμμένα οχήματα του στρατού. Η πρώτη γραμμή κρατά τα οδοφράγματα, η δεύτερη από πίσω πετά πέτρες. Μικρές ομάδες νεαρών ανεβαίνουν σε αυτοκίνητα και παίζουν τον ρόλο των ιχνηλατών και περιφρούρησης ειδοποιώντας τις ομάδες κρούσης για το από που έρχονται οι αστυνομικοί και ασφαλΗτες.

Μόλις μου λένε πως τα κινητά οδοφράγματα προχωράνε. Η ασφαλήτες υποχωρούν.

Η ΥΕΝΕΔ της Αιγύπτου καλεί τους πάντες να πάνε στα σπίτια τους διότι επίκεινται επιθέσεις και προπαγανδίζει πως οι αδελφοί μουσουλμάνοι και το Ισραήλ συνεργάζονται. Η παράνοια στο αποκορύφωμά της!

Οι επαναστατημένοι κρατάνε. Χρειάζονται ιατροφαρμακευτικό υλικό. Δεκάδες οι νεκροί στην πλατεία. Πλήθη οργανώνονται σε άλλες γειτονιές για να πάνε για υποστήριξη αλλά δυστυχώς δεν έχουν πρόσβαση. Ασφαλήτες και στρατός τους κρατάνε σε απόσταση

Mόλις

από grnik 9:08μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

έλαβα από το κίνημα 6η Απριλίου την ακόλουθη έκκληση Η κατάσταση είναι πολύ πιο δραματική από αυτή που προσπαθούν να παρουσιάσουν στα ΜΜΕ. Οι συγκρούσεις είναι γενικευμένες και υπάρχουν δεκάδες νεκροί. Τα ΜΜΕ βλέπουν μόνο ό,τι γίνεται στο κέντρο του Καΐρου αλλά οι μάχες πραγματοποιούντε παντού. Αλληλεγγύη με τους επαναστατημένους!

An Urgent call from the Egyptian demonstrators who are defending their country and for their right to live a free respectable life

We appeal to all human rights organizations and to all the defenders of freedoms and human rights and all the free honourable media inside and outside Egypt to interfere immediately and support

our peaceful demonstrations from the savage attack of the security

against the demonstrators using all kinds aof weapons , knives, gas bombs and molotov bombs electric sticks to spread fear among the demonstrators and this is illegalized in any place in the world

and against all human rights concepts.

The victims till now today are 230 victims, killed and injured..

and the security is protecting those criminals.

It’s worth mentioning that the government has closed the internet and the mobile phone networks and many headquarters of different channels to ensure that our voice won’t reach the media

and people….

We need the help and support of all human rights organizations and

all defenders of freedom all over the world to stop this massacre..

What’s happening in Egypt now is a crime against humanity

Please Show your solidarity and Support….

April 6 Youth Movement

Egyptian Resistance Movement

Από ενημέρωση πριν μισή ώρα

από ,. 9:15μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

-Κάπου 15 άνθρωποι δέχτηκαν πυρά στην πλατεία, οι διαδηλωτές απάντησαν με βόμβες μολότωφ.

-Εχει επανέλθει η λειτουργία του ιντερνετ, ένα μήνυμα καλεί συνεχώς να πάει κόσμος στην πλατεία

-Ενας ασφαλήτης που παρίστανε το διαδηλωτή πιάστηκε από αγωνιστές, αποκαλύφθηκε πως είναι και αξιωματικός, λέγεται Γιασίν Αλί Μοχάμεντ Αλί και υπηρετεί στο 10ο αστυνομικό τμήμα του Ραμανταν, αριθμός ταυτότητας 8901519.

-Ο στρατός καλεί τους διαδηλωτές να καλυφθούν καθώς έχουν αναφορές πως έρχονται πάλι ασφαλήτες προς την πλατεία κατά ομάδες

-Μπάτσοι εμφανίστηκαν σε κάποια μπλόκα μακριά από την πλατεία και δένουν κόσμο που επιστρέφει.

-Ενας γιατρός σε νοσοκομείο έστειλε ένα μήνυμα, πως είδε πάνω από 3 νεκρούς

-Επιβεβαιώνετε προηγούμενη ανάρτηση συντρόφου, η κρατική τηλεόραση έχει συνεχώς ένα μήνυμα που λέει “να φύγετε όλοι αμέσως από την πλατεία Ταχρίρ”

-Οι διαδηλωτές έχουν βρει τρόπο να φύγουν όσοι θέλουν, αλλά ελάχιστοι έφυγαν, οι περισσότεροι έχουν μαζευτεί στις άκρες της πλατείας, στα μπλόκα

-Η διεθνής αμνηστία έχει βγάλει ανακοίνωση κατά του Μουμπάρακ και παραθέτει γεγονότα, δείτε http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/egyptian-army-breaks-promise-protect-protesters-2011-02-02

Ανταπόκριση από σύντροφο

από ΝΑ 9:24μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

-Οι πολίτες της πλατείας “Απελευθέρωσης” επανέκτησαν τον έλεγχο της εκτός από τη είσοδο του αιγυπτιακού μουσείου….περιμένουμε νέα από εκεί. Οι πολίτες κατάφεραν να διαλύσουν τις ομάδες των ασφαλιτών του Μουμπάρακ στην Αλεξάνδρεια. Μικροσυμπλοκές συνεχίζονται σε άλλες πόλεις.

-Υπάρχει εκτίμηση φίλων ότι η μάχη της πλατείας έληξε για σήμερα υπέρ της επανάστασης των πολιτών…βρίσκονται όμως σε επιφυλακή καθώς το καθεστώς του Μουμπάρακ ζει τις τελευταίες του μέρες…και περιμένουν ακόμα πιο άγριες μάχες και προβοκάτσιες από τους ασφαλίτες.

-Σήμερα χιλιάδες ασφαλιτών και δημοσίων υπαλλήλων του καθεστώτος του Μουμπάρακ, κάνανε συγκεντρώσεις σε δυο σημεία στη πρωτεύουσα του Καίρου και στην Αλεξάνδρεια. Φωναξαν συνθήματα για παραμονή του Μουμπάρακ στην εξουσία-κυβερνάει 30 χρόνια-και χαρακτήρισαν τους πολίτες που εξεγέρθηκαν εναντίον του Μουμπάρακ “προδότες… της πατρίδας”…Προφανώς οι περισσότεροι εκβιάζοναι και απειλούνται. Τα παπαγαλάκια του καθεστώτος στα ΜΜΕ εδώ και μέρες διαδίδουν πως αν φύγει ο Μουμπάρακ όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν την δουλειά τους και πρώτοι πρώτοι οι άνδρες της κρατικής ασφάλειας που φτάνουν τους 2.000.000 ασφαλίτες.

-”Εξέγερση καναλιών” στον αραβικό κόσμο: πάνω από δέκα αραβικά δορυφορικά κανάλια αποφάσισαν σε ένδειξη συμπαράστασης στο Αλ-Τζαζίρα, που απαγορεύτηκε η μετάδοση της εικόνας του στην Αίγυπτο,  να αναμεταδόσουν το συνεχές και ζωντανό πρόγραμμα που καλύπτει την επανάσταση των πολιτών της Αιγύπτου. Και έτσι οι πολίτες της Αιγύπτου μπορούν πια να δουν το Αλ-Τζαζίρα.

από metafrash 9:48μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Επειγουσα εκληση των Αιγυπτιων διαδηλωτων οι οποιοι αμυνονται για την πατριδα τους και το δικαιωμα τους για μια ελευθερη αξιοσεβαστη ζωη.

Καλουμε ολες τις οργανωσεις ανθρωπινων δικαιωματων και ολους τους υπερμαχους της ελευθεριας και των ανθρωπινων δικαιωματων και όλα τα ελευθερα αξιοτιμα media εντος και εκτος της Αιγυπτου να παρεμβληθουν αμεσα και να υποστηριξουν τις ειρηνικες μας διαδηλωσεις από τις βαρβαρες επιθεσεις της ασφαλειας εναντιον των διαδηλωτων χρησιμοποιοντας ολων των ειδων οπλισμο,μαχαιρια,δακρυγονα,μολοτοφ,γκλομπ εκκενωσης ηλεκτρισμου για να σπειρουν τον φοβο αναμεσα στους διαδηλωτες και αυτά είναι απονομιμοποιημενα σε οποιοδηποτε μερος του πλανητη και εναντια σε οποιαδηποτε αντιληψη περι αν8ρωπινων δικαιωματων.

Τα θυματα σημερα μεχρι τωρα είναι πανω από 270 νεκροι και τραυματιες και η ασφαλεια προστατευει τους εγκληματιες.

Αξιζει να αναφερθει ότι η κυβερνηση εχει μπλοκαρει το ιντερνετ και τα δικτυα κινιτης τηλεφωνιας και πολλα κεντρικα διαφορετικων καναλιων για να εξασφαλισει ότι οι φωνες μας δεν θα φτασουν στα media.

Και  ανθρωποι …..

Χρειαζομαστε την βοηθεια και την υποστηριξη ολων των οργανωσεων  ανθρωπινων δικαιωματων και ολους τους υπερμαχους της ελευθεριας  που βρισκονται παντου στον κοσμο για να σταματησει αυτό το μακελειο.

Αυτό που συμβαινει τωρα στην Αιγυπτο  είναι εγκλημα κατά της ανθρωποτητας.

Σας εκλιπαρουμε να δειξετε την αλληλεγγυη  και την υποστηριξη σας….

Κινημα νεολαιας  6η Απριλιου

Κινημα Αιγυπτιακης Αντιστασης

Νεότερα

από grnik 10:01μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

15,000 επαναστατημένοι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Σαρκία και παρελαύνουν προς την πλατεία Απελευθέρωσης ως ενισχύσεις στους εξεγερμένους. Η Σαρκία είναι περίπου 3χλμ από την πλατεία και είναι φτωχή περιοχή

H λαϊκές επιτροπές περιφρούρησης έχουν συλλάβει δεκάδες αντιπάλους οι οποίοι ομολογούν πως πληρώθηκαν 50-100 αιγυπτιακές λίρες για να συμμετα΄σχουν στα επεισόδια

Από την Σουμπρα επίσης έρχονται 500 πληρωμένοι δολοφόνοι του καθεστώτος

Επίσης 5000 νέοι διαδηλώνουν σε άλλο σημείο της πόλης και προσπαθούν να προσεγγίσουν την πλατεία.

Τεράστια φωτιά μαίνεται πίσω από το μουσείο

Εικόνες και ανταπόκριση από το αυτοσχέδιο νοσοκομείο που στήθηκε μέσα σε τζαμί στο Κάιρο:

http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/2011/02/the-clinic-in-the-mosque.html.

 

Πρέπει να γίνει μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης έξω από κάθε πρεσβεία και προξενείο. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Οι εξεγερμένοι χρειάζονται συμπαράσταση και το να σκέφτεται κανείς ενώ πολεμάει για την ελευθερία ότι δεν πολεμάει μόνο για τον εαυτό του αλλά για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο είναι το καλύτερο και δυνατότερο όπλο

Νεώτερα, φάινεται πως πάει να ηρεμήσει η κατάσταση

από @!# 10:21μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

-Διαδηλώσεις υποστήριξης στους αγωνιστές της πλατείας απελευθέρωσης έγιναν σε αρκετές πόλεις στην Αίγυπτο αλλά και παγκόσμια.

Αυτή την ώρα καμιά 200ρια άνθρωποι διαδηλώνουν στη Ραμάλα, στην Παλαιστίνη.

-Ολοι ψάχνουν να βρουν γιατί η Vodafone Αιγύπτου μοίραζε σήμερα σε όλους ένα μηνυμα πως μια μεγάλη διαδήλωση υπέρ του Μουμπάρακ θα γινόταν σήμερα.

-Στο Nile TV έχουν παραιτηθεί μερικοί αστέρες του που δεν αντέχουν την κρατική προπαγάνδα κατά των διαδηλωτών

-Κάποιος αμερικάνος αξιωματούχος είπε πως ο Μουμπάρακ έχει οργανώσει μια στρατιά νομικών για να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές με νομοσχέδια και απειλές (κατι μας θυμίζει αυτό)

-Ο Μουσταφά Αλ Φακι αποκάλυψε πως πίσω από τις οργανωμένες διαδηλώσεις υπέρ του δικτάτορα είναι αρκετοί επιχειρηματίες που έδωσαν λεφτά, από 50 έως 200 Αιγυπτιακές λίρες σε κάθε ασφαλήτη.

-Αυτή την ώρα στην πλατεία υπάρχει σχετική ηρεμία, πέφτει φασίνα, τακτοποιούνται τα κοτρώνια, οι γυναίκες μοιράζουν νερό και φαγητό, ολόγυρα οργανώθηκαν χώροι για πρώτες βοήθειες και έχουν αρκετούς που περιθάλπτουν.

-”Εχω πέντε ράματα στο κεφάλι, δεν μπορώ να δω από το αριστερό μου μάτι. Αύριο θα είμαι πάλι στην πλατεία”, μήνυμα από διαδηλωτή.

Εδώ τελειώνει αναγκαστικά το πρώτο μέρος και θα ακολουθήσει γρήγορα το δεύτερο που καλύπτει τις επόμενες 9 μέρες της επανάστασης και συμπεριλαμβάνει μια δική μου ανάλυση και εκτίμηση των γεγονότων.

 

 

 

 

 

 

18 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.Η Αιγυπτιακή επανάσταση και το μετά (2)

blackpanther http://wp.me/pPn6Y-6mB

 

Συνέχεια και τέλος του κειμένου για την Αιγυπτιακή Επανάσταση.

Το πρώτο μέρος εμφανίστηκε εδώ http://wp.me/pPn6Y-6lN

 

 

και κάλυψε τις πρώτες εννιά μέρες της επανάστασης.Αυτό το κείμενο καλύπτει τις υπόλοιπες εννιά μέρες και συμπληρώνεται με μια εκτίμηση αυτής της επανάστασης και της συσχέτισης της με το εδώ και τώρα.

10η μερα. 3 Φλεβάρη.  Η δολοφονική προσπάθεια στραγγαλισμού της εξέγερσης συνεχίζεται…

Νεκροί από ελευθερους σκοπευτές του καθεστώτος και συνέχεια των προσπαθειών να ανακαταληφθεί η πλατεία ταχρίρ από τους παρακρατικούς και τους πληρωμένους μπράβους του Μουμπάρακ.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1256457

νεώτερα

από @# 0:22πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

-Πριν μια ώρα, καποιος αποπειράθηκε να οδηγήσει ένα λεωφορείο επάνωσ τον κόσμο στην πλατεία, σταμάτησε με κοτρώνια και άλλα παρόμοια 20 μέτρα πριν τα οδοφράγματα.

-Από την πλατεία έρχονται μηνύματα που καλούν τους πολίτες για συνδρομή σε ιατρικά εφόδια πρώτων βοηθειών.

-Ακούσαμε από ώρα τους αμερικάνους να λένε στο φοξ νιους πως θέλουν να φύγει ο Μουμπάρακ. Το επιβεβαιώνει και ο Πάνος Χαρίτος σε ανταπόκριση στο pressproject, και επιπλέον πως έχει προθεσμία έως την Παρασκευή.

-Καπου 600 ασφαλήτες είναι ώρα τώρα πανω σε μια γέφυρα νοτια της πλατείας και πετανε πετρες και μολοτωφ, δεν καταφέρνουν και πολλά.

-Επίσης ακούστηκε πως μεταξύ των ασφαλητών είναι και πρώην φυλακισμένοι, έχουν αναγνωριστεί μερικοί.

Διαγράφηκε από την Σοσιαλιστική Διεθνή και το κόμμα του Μουμπάρακ! http://www.socialistinternational.org/images/dynamicImages/files/Letter%20NDP.pdf

{τότε “ξύπνησε” η Διεθνής του Παπανδρέου και διέγραψε από τις τάξεις της τον δικτάτορα…}

Επιβεβαιώνονται οι φήμες για την απόφαση των αμερικάνων να τελειώνουν με τον Μουμπάρακ. Οσο μένει στην καρέκλα, χάνουν λεφτά. Ο Μακ Κειν φερεται να είπε του Μουμπάρακ να φύγει αμέσως από την Αίγυπτο.

-Η κρατική τηλεόραση δεν παιζει καθόλου ζωντανή εικόνα από την πλατεία. Εδειξε μόνο στιγμιότυπα από τα μεσημεριανά γεγονότα.

-Αρκετοί προειδοποιούν πως θα επαναληφθούν οι επιθέσεις ασφαλητών στην πλατεία. Υπάρχουν αρκετές αναφορές για μετακινήσεις στα προάστια. Αν ευσταθεί πως οι αμερικάνοι θέλουν να παραιτηθεί, πρέπει να περιμένουμε άσχημα γεγονότα τις επόμενες ώρες, καθώς δεν αφηνει την καρέκλα με τιποτα. Επίσης επεσαν μερικά δακρυγόνα από τους ασφαλήτες.

-Μια φήμη λεει πως σκέφτονται να επιτεθούν με σκυλιά.

-Στην περιοχή του μουσείου είναι περίπου 10.000 διαδηλωτές πανετοιμοι, που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους ασφαλήτες.

Και οι παρακρατικοί αφού απέτυχαν να εισχωρήσουν από τα βόρεια επιτίθενται τώρα από τα δυτικά και συγκεκριμένα από την γέφυρα Κασρ Αλ Νιλ (πιστεύω πως είναι ό,τι πιο ηλίθιο μπορούν να κάνουν..δηλαδή να επιτεθούν σε εξεγερμένους από γέφυρα! Θα τους πετάξουν στον Νείλο).

Ωστόσο πολλοί εξεγερμένοι ενισχύουν τις θέσεις στα δυτικά της πλατείας.

Η πλειονότητα των τραυματιών που έχει μεταφερθεί σε νοσοκομεία και πρόχειρες κλινικές επιστρέφει στα οδοφράγματα μόλις της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η αυταπάρνησή τους είναι παροιμιώδης!

Απίστευτη σκηνή με παρακρατικό να τυλίγεται στις φλόγες από την μολότωφ που ήταν έτοιμος να πετάξει σε επαναστατημένους και οι δεύτεροι να τρέχουν για να τον βοηθήσουν.

Ενώ βρίσκονται υπό πολιορκία οι εξεγερμένοι προσπαθούν να σβήνουν και τις φωτιές που μαίνονται γύρω από το μουσείο για να το προστατεύσουν.

Επίκειται επίθεση από τους παρακρατικούς. Οι νέοι κυρίως προετοιμάζονται και οργανώνονται.

Στην πλατεία δεν υπάρχει άνθρωπος που είναι χωρίς γάζες ή που να μην κουτσαίνει.Χρειάζονται ενισχύσεις για να διασφαλίσουν το οτι θα κρατήσουν όλες οι είσοδοι μέχρι το πρωί. Ζητάνε να κατέβει ο κόσμος

-Μαθεύτηκε πως ασφαλήτες και μπάτσοι θα πανε στα ξενοδοχεία και όπου υπάρχουν δημοσιογραφικά συνεργεία προσπαθώντας να τους πάρουν τις κάμερες.

-Η πρεσβεία της Αιγύπτου στο Καρλακας έχει καταληφθει από Αιγύπτιους και άραβες.

400 άτομα διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, επίσης διαδήλωση στη Ρώμη με αρκετό κόσμο. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν και άλλες διαδηλώσεις.

70 δις η περιουσία του Μουμπάρακ, όλη από μίζες και λαδώματα. Δείτε περισσότερα

http://abcnews.go.com/Business/egypt-mubarak-family-accumulated-wealth-days-military/story?id=12821073&cid=ESPNheadline

-Δεν αφήνουν οι ασφαλήτες να μπει ιατρική βοήθεια στην πλατεια

Οι διαδηλωτές καλούν τα συνεργεία ειδήσεων να μεινουν κοντα στα γεγονοτα.

Noam Chomsky: ” Είναι η πιό σημαντική περιφερειακή επανάσταση που θυμάμαι”, περισσότερα στο http://www.democracynow.org/2011/2/2/noam_chomsky_this_is_the_most

 

-Μαρτυρία, ακούσαμε ασφαλήτες να φεύγουν και να λένε πως τους δώσανε μόνο 50 λίρες για “δουλειά” 9 με 9, πέρασε η ώρα και φεύγανε.

Τα τσιράκια του Μουμπάρακ έχασαν έδαφος ΤΩΡΑ!!!

από γγγγ 4:27πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ενώ νωρίτερα έριχναν με πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών, αυτή τη στιγμή οι διαδηλωτές πήραν την γέφυρα απ’ όπου εφορμούσαν.

Καληνύχτα Μουμπάρακ. Καλό ψώφο όπου κι αν πας. Θα σου στείλουμε και τον φίλο σου τον ΓΑΠ σύντομα …

Παρότι

από grnik 5:04πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

είχαν 6 νεκρούς και πολλούς τραυματίες μέσα σε λίγα λεπτά οι επαναστατημένοι κατάφεραν να αντεπιτεθούν με πετρες, αυτοσχέδιες ασπίδες και ξύλα και να καταλάβουν την είσοδο της γέφυρας της 6ης Οκτωβρίου. Μόλις συνέλαβαν κι άλλους παρακρατικους και έχει ξεπεράσει ο αριθμός τους τους 150 οι οποίοι κρατούνται στα αυτοσχέδια κρατητήρια που λειτουργούν στις σήραγγες του μετρό.

Χρειάζονται ενισχύσεις μετά από 16 ώρες μαχών για ξεκούραση.

Μόλις κατέλαβαν οι επαναστατημένοι την γέφυρα (μεγάλης στρατηγικής σημασίας διότι πλέον έχουν πολλές εξόδους (και εισοδους για ενισχύσεις) πρός την υπόλοιπη πόλη) ο στρατός άρχισε να πυροβολεί στον αέρα με αυτόματα για να τους εκφοβίσει.Οι επαναστατημένοι όπως λέει μια κοπέλα πού’ναι μέσα στην πλατεία Απελευθέρωσης, είναι υπερβολικά αποφασισμένοι και κουρασμένοι για να φοβηθούν οτιδήποτε

Δολοφονούν εξεγερμένους στην πλατεία

από άυπνος για την Αίγυπτο 5:26πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Toυλάχιστον ένας νεκρός εξεγερμένος από σφαίρες των παρακρατικών του Μουμπάρακ.Η κατάσταση είναι τρομερά κρίσιμη. Οι εξεγερμένοι δίνουν μάχη για να κρατήσουν μέχρι το πρωι που αναμένεται να ξανακαταφτάσει μαζικά ο κόσμος. Το καθεστώς θέλει να ανακαταλάβει την κεντρική πλατεία του. Τρομερά γεγονότα…

από . 5:47πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

υπάρχουν νεκροί από πυροβολισμούς παρακρατικών. προσπαθούν να μεταβιβάσουν την εξουσία με τρόπο τέτοιο που δεν θα εγείρει θέμα ολικής αλλαγής παρά μόνο προσώπων και μέσω της τρομοκρατίας που ασκούν επιδιώκουν να υπάρξουν οι λιγότερες αντιδράσεις.

η Κλίντον υποτίθεται ότι μίλησε με τον αντιπρόεδρο του mubarak (ο οποίος είναι ο αρμόδιος για τους παρακρατικούς φονιάδες) και ανέφερε ότι είναι σοκαριστικές οι εικόνες – πρέπει να γίνει αλλαγή της εξουσίας.

πραγματικά είναι λυπηρό που εθιστήκαμε να κοιτάμε, παλαιότερα από την tv μας, σήμερα από το net, να σκοτώνονται αδέρφια μας και να μην αντιδρούμε με κάποιο τρόπο.

τουλάχιστον 4 οι δολοφονημένοι στην πλατεία

από άυπνος για την Αίγυπτο 5:53πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

4 οι δολοφονημένοι εξεγερμένοι ως τώρα εξακριβωμένα στην πλατεία. Βαράνε στο ψαχνό και με βαρύ οπλισμό. Εν τω μεταξύ οι ιμάμηδες έχουν διαιρεθεί σε αυτους που καλουν τον κοσμο να μην μασήσει και να συνεχισει την εξεγερση και αυτοι που καλουν για επιστροφη στα σπιτια και στην ηρεμία. Λογικό δεδομένου ότι αυτή η εξέγερση είναι κοσμική και όχι θρησκευτική…

Το κύρος του στρατού πέφτει ραγδαία

από αυπνος για την Αίγυπτο 6:14πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Πέφτει ραγδαία το κύρος του στρατού στους εξεγερμένους. Πολλοί είναι εξαγριωμένοι που ο στρατός το έπαιξε πόντιος πιλάτος και άφησε τα καθάρματα του Μουμπάρακ να δολοφονήσουν κόσμο στοχεύοντας ακόμη και σε γυναίκες και παιδιά. Οι συνειδήσεις αλλάζουν πολύ γρήγορα,Τίποτα δεν μένει όρθιο. Κάθε μέρα εκει είναι σε βιώματα όσο ένας χρόνος σε “ομαλές” συνθήκες…

Οι εξεγερμένοι είναι αποφασισμένοι μέχρι θανάτου

Συγκινητική συνέντευξη εξεγερμένου τώρα στο αλ τζαζίρα. Ο εξεγερμενος με εξαιρετικά βραχνή φωνή και φανερά ταλαιπωρημένος διαμήνυσε με αποφασιστικότητα και γνήσιο εξεγερμένο θάρρος ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ό,τι βία κι αν χρησιμοποιηθεί. (κι ενώ τα καθάρματα του Μουμπάρακ αυτη την στιγμή ρίχνουν μολοτωφ από την γέφυρα προς τον κόσμο της πλατείας). Είναι αποφασισμένοι ή να γκρεμίσουν συθέμελα το καθεστώς ή να πεθάνουν. Σπάνια στην Ιστορία εμφανίζεται τέτοια αυταπάρνηση και για τέτοιους λόγους (ψωμί και ελευθερία) Κι όταν γίνεται μνημονευεται για πολλά χρόνια…

συγκλονιστική μαρτυρία εξεγερμένης ΤΩΡΑ

από άυπνος για την Αίγυπτο 6:41πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Συνεντευξη εξεγερμένης τώρα στο αλ τζαζίρα. Με δάκρυα περιγράφει την φρίκη που έζησαν πριν λίγο οι εξεγερμένοι όταν άρχισαν να τους πυροβολούν με machine guns (δεν μιλάμε για πιστόλια…)για μία ώρα(!) και πώς είδε άνθρωπο δίπλα της να πέφτει νεκρος. Λέει με δακρυσμένη οργή ότι δεν θα φύγουν από κει ό,τι κι αν τους κάνουν και ρωτάει τι κάνει ο άλλος πλανήτης κι αν είδε αυτό που κάναν στον κόσμο που βρισκόταν σε μια πλατεία μιας τέτοιας κοσμοπολιτικης χώρας και πόλης. Ρωτάει αν υπάρχει διεθνές κίνημα αλληλεγγύης. Εδώ τι κάνουμε ρε;

συνέντευξη έλληνα που είναι στην πλατεία και στις 5 οι δολοφονίες εξεγερμενων την νυχτα

από άυπνος για την Αίγυπτο 7:11πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Μόλις πριν λίγο στο αλ τζαζίρα μίλησε ένας Έλληνας που βρίσκεται μαζί με τους εξεγερμένους.Ο Ιάσονας Α. (παρότι το καναλι είπε το όνομα του δεν θεωρώ σκόπιμο να το βάλω όλο) Είναι και αυτός συγκλονισμένος και λέει ότι ζει τα πιο τρομερά γεγονότα της ζωής του και δήλωσε ότι η μέρα της αναμέτρησης έχει οριστεί να είναι η Παρασκευή(το ξέρουμε αυτό εδώ και καποιες μέρες και δεν έχει αλλάξει) Τα πράγματα τώρα είναι σχετικα ήρεμα (υπάρχουν όμως ακόμη τα καθηκια που πετανε μολοτωφ απο την γεφυρα…) και νέος κόσμος αρχίζει να έρχεται για να ενισχύσει τους εξεγερμένους. Στους 5 οι εξακριβωμενες δολοφονίες των εξεγερμένων την νύχτα. Άλλη μια μέρα τρομερή ξημερώνει για την Αίγυπτο και για όλο τον κόσμο… ΥΓ Μόλις ακούστηκαν πάλι πυροβολισμοι…

εξέγερση χωρίς ηγέτη

από άυπνος για την Αίγυπτο 7:27πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Μήνυμα από αιγύπτιο:”Κανένας πολιτικός δεν αξίζει μπροστά στην ηρωισμό αυτών των εξεγερμένων” Ο αιγυπτιος έχει ένα δημοφιλες μπλογκ και πριν την εξέγερση ήταν απολιτικος. Οι συνειδήσεις αλλάζουν με τρομερή ταχύτητα στην νεολαία της Αιγύπτου. Η λεγομενη αδυναμία αυτής της εξέγερσης (να μην καθοδηγείται από καποιο κόμμα και να μην έχει αναγνωρισμένο ηγετη που να αποφασιζει για αυτήν) είναι τελικά η τρομερή δύναμη της ως τώρα. Αυτή η εξέγερση έχει παγκόσμια σημασία…

Οι παρακρατικοί πού’ναι κοντά στην γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου όπου από εχθές σημειώθηκαν ομηρικές μάχες, έχουν περιοριστεί στους 40. Από απόσταση άρματα του στρατού παρακολουθούν.

Η ηλικία πολλών παρακρατικών όπως αναφέρεται από άτομα που βρίσκονται στην πλατεία, δεν ξεπερνάει τα 14-15 χρόνια. Είναι παιδιά που έχουν στρατολογήσει από φτωχογειτονιές.

Άλλοι παρακρατικοί που συνεληφθησαν από επαναστατημένους ανέφεραν πως εκτός από τις 50 ή 100 λίρες που τους πλήρωσαν, τους υποσχέθηκαν (βουλευτές και υπουργοί που συντόνισαν την στρατολόγηση) και επιπλέον 1000 λίρες.

Και μια σημείωση: Μιλάω με πολλούς “έμπειρους” αναλυτές κι ανθρώπους πού’χουν ζήσει αρκετές επαναστάσεις κι εξεγέρσεις και όλοι μα ΟΛΟΙ λένε πως η επανάσταση δεν θα πετύχει και πως δεν θα έρθει κάτι άλλο επειδή δεν έχει κάποιον να την καθοδηγήσει. Αυτό σημαίνει πως η τεράστια πλειονότητα της ανθρωπότητας βρίσκεται μπροστά σε ένα απίστευτο πρωτόγνωρο παράδοξο. Το να υπάρχει μια μαζικότατη επανάσταση η οποία ούτε χρώματα έχει ούτε ηγέτες/σωτήρες/καθοδηγητές/ινστρούκτορες. Το μόνο που έχει είναι ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να δώσουν την ζωή τους και αξίες όπως η δικαιοσύνη και η ελευθερία. Ο πλανήτης ολόκληρος στέκεται συγκλονισμένος και χαμένος ταυτοχρόνως διότι ποτέ δεν έχει δει να ξεπηδά τέτοια αυθεντική λαϊκή εξέγερση. Δεν ξέρει πως να την αναλύση και πως να προβλέψει το τι θα γίνει μετά.

Πολλοί νέοι που στέλνουν νέα από μέσα μας λένε πως πολλοί γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους να κατεβούν ή προσπαθούν να τους πείσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Η νεολαία της Αιγύπτου μας δείχνει τον δρόμο. Χαρακτηριστικώς, ένας πατέρας με τα 4 παιδιά του είναι στην πλατεία και πριν από λίγες ώρες δήλωσε πως “Τά’φερα εδώ για να ξεπεράσουν τον φόβο, να καταλάβουν πως αξίζει να παλεύεις. Η δική μου γενιά έζησε μια άχρηστη ζωή. Οι νέοι μας έμαθαν πως υπάρχουν κι άλλοι πιο σημαντικοί λόγοι για να ζει κανείς”

(Ενημερώνουμε πως η ομάδα που παρακολουθεί το θέμα είναι συνεχώς προσβάσιμη στο IRC και μπορείτε να επικοινωνείτε άμεσα μαζί της όσο και με τη διαχειριστική ομάδα του μέσου. Η ενημέρωση είναι συνεχής και προσπαθούμε να είναι όσο γίνεται περιεκτική. Δυστυχώς η ροή των γεγονότων αλλά και η απίστευτη βιαιότητα του καθεστώτος Μουμπάρακ δημιουργούν μεγάλα άρθρα, αυτό είναι το λιγώτερο !

Θα συνεχίσουμε….

Εχουμε στόχο να παρουσιάσουμε τα γεγονότα όπως τα μαθαίνουμε, εξασφαλίζοντας την ορθότητα των πληροφοριών όσο είναι κατορθωτό, την ώρα που τα ντόπια μέσα ενημέρωσης παραπληροφορούν ή δεν ασχολούνται. Είμαστε άνθρωποι πίσω από τα κείμενα, λάθη θα κάνουμε, το μέσο είναι ανοιχτό, διορθώστε μας, θα χαρούμε να συμμετέχετε !)

-Άγριος προπηλακισμός του δημοσιογράφου Π. Παπακωνσταντίνου στο Κάιρο. Δεν διατρέχει κίνδυνο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

-Σύμφωνα με το Αλ Τζαζιρα υπάρχουν 5 νεκροί από την επίθεση χτες το βραδυ και 15 τραυματίες.

– Η οργάνωση Human Right Watch κατηγορεί τον στρατό, που επέτρεψε την είσοδο παρακρατικών στην πλατεία Tahrir καθώς και για το γεγονός ότι δεν προστάτεψε δημοσιογράφους και πολίτες που δέχονταν επίθεση . Επιβεβαιώνει ότι οι «υποστηρικτές» του Μουμπάρακ λαμβάνουν 50 αιγυπτιακές λίρες για να κατέβουν στο κέντρο. Καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη στρατιωτική ενίσχυση του καθεστώτος Μουμπάρακ και του στρατού.

-Η Χίλαρυ πήρε τηλέφωνο τον Σουλεϊμαν και δήλωσε πως σοκαρίστηκε ! Ο Μουμπάρακ όμως παραμένει

-Κάπου 40.000 κόσμος στην πλατεία, δεν φεύγουν !

-Ο στρατός δεν προστάτεψε τους διαδηλωτές χτες !

Σήμερα πήραν θέσεις περιμετρικά της πλατείας.Λένε πως σήμερα πήραν εντολές να μην αφήσουν ασφαλήτες να ξαναμπούν στην πλατεία.

-Ασφαλήτες είναι συνέχεια εκεί και μαζεύονται πάλι. Σκοπεύουν να μαζευτούν περισσότεροι. Μαχαίρια και ξύλα. Η αμοιβή η ίδια, 50-200 λίρες Αιγύπτου

-Συνεχείς επιθέσεις εναντίον ξένων δημοσιογράφων από ανθρώπους του Μουμπάρακ. Καταστρέφουν κάμερες και εξοπλισμό.

-Διαδηλωτές επίσης πάνε προς την πλατεία, φορτωμένοι με κάθε είδους εφόδιο, φάρμακα, νερό, φαγητό…..

-Στρατιώτες κινούνται συνεχώς σε περιπόλους κυκλικά της πλατείας, πολλοί έχουν συγγενείς εκεί.

Μερικοί έχουν αποφασίσει να πυροβολήσουν ασφαλήτες, λένε πως έχουν εντολή.

Από την Τουϊτα μήνυμα

από γγ 12:54μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σε κάποιο νοσοκομείο γιατροί αρνήθηκαν να παραδώσουν την σωρό εκτελεσμένου διαδηλωτή (από τα τσουτσέκια του Μουμπάρακ) στην οικογένειά του αν πρώτα δεν υπέγραφαν πως ο άνθρωπός τους σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα.

από νρ 1:02μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

-Τα τσουτσέκια του Μουμπάρακ κλείνουν την πρόσβαση στην πλατεία Ταχρίρ, χτυπάνε πόρτες σπιτιών εξεγερμένων και συνεχίζουν να τραμπουκίζουν, να λιντσάρουν και να σκοτώνουν κόσμο.

– Οι περισσότεροι διεθνείς δημοσιογράφοι είναι αποκλεισμένοι.

– Αναφορές για 35 νεκρούς κατά τα χθεσινά επεισόδια.

από ωφω 1:17μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

– Αστυνομικοί με στολές προσπαθούν να μπλοκάρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό που μεταφέρουν γιατροί και πολίτες στην πλατεία. Σε αρκετές περιπτώσεις κλέβουν και τα φάρμακα.

– Ο σταθμός του Μετρό έκλεισε αφού ένοπλοι βγήκαν από μέσα.

– Οι εξεγερμένοι κρατάνε ακόμα την γέφυρα και την πλατεία και συνεχίζουν να αμύνονται στους μακελάριδες του Μουμπάρακ.

– Ο Ahmed Ahab Mostafa, 29ετών, απεβίωσε σήμερα σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή.

– Αρκετές δεκάδες χιλιάδες κόσμου στην πλατεία. Κόσμος από άλλα σημεία της πόλης προσπαθεί να βρει τρόπο να προσεγγίσει την πλατεία.

Aπό μηνύματα που έρχονται στο twitter

από … 1:18μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οι παρακρατικοί του Μουμπάρακ εμποδίζουν κόσμο να πάει τροφή και νερό στους επαναστάτες, ναι επαναστάτες, της πλατείας Tahrir. Επίσης γίνεται λόγος ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη από ιατρικά εργαλεία. Η καρδία της ανθρωπότητας αυτήν την στιγμή χτυπάει στην Αίγυπτο, άσχετα αν μερικοί ακόμη να το καταλάβουμε, και τα μηνύματα συμπαράστασης είναι εκατομμύρια και δράσεις αλληλεγγύης έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες. Κάποιος στο twitter έγραφε ότι ισραηλινοί ακτιβιστές έχουν συγκέντρωση σήμερα σε μια πλατεία για να την μεταονομάσουν σε πλατεία tahrir. Εδώ τι περιμένουμε ακόμη;

από ,. 1:20μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

-Συναντιούνται όλο και περισσότεροι ξένοι στους δρόμους του Καίρου

-Οι αμερικάνοι ανακοίνωσαν πως πρέπει αν αφησουν πίσω τα ζώα τους όσοι φεύγουν

-Πιάστηκε ταγματάρχης ασφαλήτης να προσπαθεί να βαλει φωτιά στο μουσείο, αναφέρθηκε νωρίτερα ειχε αναφερθει και πριν στο al jazeera για μηνυματα που πηρε κοσμος το πρωι απο αγνωστους αριθμους για να βγει να υποστηριξει το καθεστως…

αντιγραφω απο tvxs:

Διατυπώνονται κατηγορίες κατά της βρετανικής Vodafone για αποστολή μαζικών μηνυμάτων προς τους συνδρομητές, παρακινώντας τους να συμμετάσχουν στις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με μία ρεπόρτερ του assosiated press, ο στρατός άρχισε να περικυκλώνει τους δημοσιογράφους για την προστασία τους από τους οπαδούς του Mubarak.

Η κατάσταση αυτή την στιγμή

από … 5:20μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

αν και τεταμένη, δείχνει μια υπεροχή των εξεγερμένων αφού η βασική έξοδος-είσοδος που βρίσκεται λίγο έξω από το μουσείο, όπου από χθες δόθηκαν οι πιο συγκλονιστικές μάχες, είναι στα χέρια των εξεγερμένων. Ο στρατός φαίνεται σήμερα να είναι πιο δραστήριος και πληροφορίες λένε ότι προσπαθεί να αποτρέψει τους παρακρατικούς να φτάσουν στις γραμμές των εξεγερμένων. Για αυτό μάλλον και οι τόσοι πολλοί πυροβολισμοί που ακούγονται. Μηνύματα έρχονται στο twitter που λένε ότι η κατάσταση σήμερα στην πλατεία είναι πολύ καλύτερα. Υπάρχει σχετική ηρεμία με αρκετό κόσμο να διασκεδάζει με τραγούδια και χορούς, παρόλο το αίμα που έχει χυθεί. Με λίγα λόγια είναι αποφασισμένοι όσο δε πάει άλλο: να δώσουν μέχρι και τη ζωή τους.

από ……. 5:21μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Aναφέρθηκαν περιστατικά δηλητηρίασης εξεγερμένων στην πλατεία Τahrir από φαγητό που ήταν δηλητηριασμένο το οποίο πιθανότατα είχε δωθεί από τους υποστηρικτές του mubarak.{και με τι δεν τα έβαλαν οι εξεγερμένοι…Ακόμη και την δηλητηρίαση είχαν να αποφύγουν…}

παρακρατικοι εχουν σαν στοχο τους δημοσιογραφους

από . 5:45μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

πολιορκουν ξενοδοχεια με δημοσιογραφους (και στο χιλτον) και επιτιθονται σε οποιον μοιαζει με δυτικο ,κυριος στοχος οι δημοσιογραφοι του al jazeera.

η χουντα του μουμπαρακ προσπαθει με καθε μεσο να τρομοκρατησει για να κρατηθει στην εξουσια

από ροχο 5:47μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ο υπουργος υγειας μιλα για 8 νεκρους και 890 τραυματιες 9 εκ των οποιων σε κρισιμη κατασταση

ακτιβιστες της διεθνης αμνηστιας και η αιγυπτια Hisham Mubarak Law συνεληφθηκαν απο δυναμεις ασφαλειας στα γραφεια της οργανωσης στο καιρο

παρακρατικοι του μουμπαρακ περικυκλωνουν το χιλτον και ψαχνουν για ξενους ανταποκριτες

δημοσιογραφοι απο διαφορες χωρες εχουν χτυπηθει απο τα χρυσαυγουλα της αιγυπτου

γραφικη αναπαρασταση απο τις συγκρουσεις

http://www.elpais.com/graficos/internacional/escenario/revueltas/Cairo/elpgraint/20110203elpepuint_1/Ges/

 

Νεκρη δημοσιογραφος απο το ξυλο!

από @ 5:59μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Νεκρη επεσε μια ξενη δημοσιογραφος απο χτυπηματα παρακρατικων μετα απο επιθεση που εκαναν σε ξενοδοχειο που εμεαν δημοσιογραφοι απο αλλες χωρες. Οι ιδιοκτητες των ξενοδοχειων εχουν τους διωχνουν καθως δεν εγγυωται για την ασφαλεια τους. Οι δημοσιογραφοι της αιγυπτου εχουν αρνηθει να γινουν μερος της προπαγανδας του μουμπαρακ.

Egyptian protesters got ran over by the system thugs

από ……… 6:15μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οι δηλώσεις της δημοσιογράφου

από … 6:18μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

της κρατικής τηλεόρασης που τα παράτησε και άλλαξε πλευρό και τώρα βρίσκεται στην μεριά των εξεγερμένων. Μεταξύ των άλλων συγκλονιστική είναι η απάντησή της όταν την ρωτάνε αν νιώθει φόβο που τώρα βρίσκεται με τους εξεγερμένους και απαντάει: τώρα νιώθω Ελεύθερη!!! http://www.youtube.com/watch?v=1pZl8yVwkn0

isxyei από . 6:18μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

αναφέρθηκε σε γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου δημοσιογράφου. Στο twitter υπάρχει ο προβληματισμός για το ΤΙ ετοιμάζει το καθεστώς της Αιγύπτου, που δεν θέλει να είναι παρόντες δημοσιογράφοι……

Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αλγερία

από Ακενατόν 6:28μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

(Δεν έγινε στην Αίγυπτο αλλά έχει άμεση σχέση)

Έτσι ανακοίνωσε σήμερα ο Μπουτεφλίκα.

Η “έκτακτη” ανάγκη κρατούσε … 19 χρόνια!

Επίσης: πάνω από 20 χιλιάδες (σύμφωνα με το Ρώυτερς) διαδηλωτές στην Υεμένη σήμερα

to kathestos epivalei ti siopi

από rojo 6:51μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οι δυναμεις ασφαλειας προσπαθουν να διακοψουν την μεταδoση του bbc/twitter.com/bbcworld

Το υπουργειο υγειας ανεβαζει τους νεκρους σε 13 και τους τραυματιες σε 1200. Το Al Jazeera μιλα για 5000 τραυματιες.

Η Washington Post λέει ότι οι ασφαλίτες συνέλαβαν την υπεύθυνη της εφημερίδας στο Κάιρο Leila Fadel και τη φωτογράφο Linda Davidson. Υπάρχουν αναφορές για συλλήψεις ακόμα 25 δημοσιογράφων .

TΩΡΑ

από …. 6:57μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί από snipers τώρα κοντά στο ξενοδοχείο Ramses Hilton.Yπάρχουν σίγουρα και άλλοι νεκροί , τραυματίες δυστυχώς..(τουλάχιστον 10 νεκροί όπως ανέφερε το aljazeera).Φημολογείται ακόμα πως ο mubarak έχει δώσει hi-tech όπλα στους υποστηρικτές του.

Το τελευταίο 24ωρο υπαρχουν αναφορες για 24 νεκρους. Ο ΟΗΕ φυγαδεύει 350 υπάλληλους του στη κυπρο

Το καθεστως προσπαθει να φιμωσει τους ξενους δημοσιογραφους, ακομα 6 συλληψεις απεσταλμένων του καταλανικου σταθμου TV-3 30 minuts. Τους εχουν με δεμενα τα ματια σε ένα λεωφορείο μαζι με αλλους συλληφθέντες.

-Αιγύπτιος αστυνομικός σε δημοσιογράφο του περιοδικού TIME: Το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι είμαστε όλοι με το Μουμπάρακ

-Αντιπρόεδρος Αιγύπτου στην κρατική τηλεόραση: Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει ξανά τον ελεγχό της στους δρόμους!!! Θα κάνουμε έρευνα για να ανακαλύψουμε ποιοί έκαναν της έφοδο με τα άλογα στην πλατεία Ταχρίρ. Προς το παρόν πρέπει να εργαστούμε με το παρόν Σύνταγμα, γιατί θα χρειαστεί χρόνος για οποιαδήποτε αναθεώρηση… Κάποιοι από την αντιπολίτευση συμφώνησαν ήδη να συζητήσουν μαζί μας για το μέλλον της αναθεώρησης και ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ!!!

επημέρωση

από π. 8:05μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

παιδιά το al jazeera δεν μεταδίδει πια εικόνα από την πλατεία – η ενημέρωση από αιγυπτο έχει παγώσει την τελευταία ώρα μετά την συνέντευξη του αντι-προέδρου…

έχει βρει κανείς εικόνα ή ενημέρωση ζωντανή αλλούq

από . 8:14μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Tα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ακούγεται ότι έχουν απαγορεύσει παντελώς τη λήψη πλάνων από το Hilton, με πρόσχημα την «ασφάλεια των δημοσιογράφων» (από το thepressproject). Επίσης αγνοούνται δημοσιογράφοι…

επιπλέον ενημέρωση

από @# 8:49μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

-Μια μικρή φυλακή στο σταθμο του μετρό φιλοξενεί 120 φυντανια και επίδοξους ασφαλήτες, αρκετοί είναι φυλακισμένοι που απελευθέρωσαν οι μπάτσοι πριν 2-3 μέρες

-Συνθήκες αυτοργάνωσης και πάλι στην πλατεία, μοιράζονται όλοι φαγητό, σοκολάτες, νερό, δεν πεινάει και δεν διψάει κανείς. Ενας έχει φέρει και τα 4 παιδιά του, 9 χρονών το μικρότερο, 16 το μεγαλύτερο, “για να μάθουν να διεκδικούν, όσο είναι στην αδράνεια δεν θα κερδίσουν τίποτα”, είπε ο πατέρας

-Το Χίλτον ζήτησε από όλους τους δημοσιογράφους ενοίκους να φύγουν από το ξενοδοχείο. Καπου 25 δημοσιογράφοι αγνοούνται από τα μέσα πους τους απέστειλλαν. Θεωρειται πως έχουν συλληφθεί από τους μπάτσους. Εξακολουθεί να μην υπάρχει ζωντανή εικόνα από την πλατεία, σε κανένα κανάλι σε όλο τον κόσμο. Ο δορυφόρος Νιλεσατ έκλεισε με εντολή του Μουμπάρακ, έτσι δεν μεταδίδεται τίποτα από την Αϊγυπτο. Εδω και ώρα το CNN παίζει την εικόνα του Nile TV.

-1500 άνθρωποι τραυματισμένοι ξενυχτησαν χτες στην πλατεια

Τρομερες στιγμες φρικης και καταστολης

από άναυδος 8:51μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ας αρχισουμε να νιωθουμε ντροπη ΟΛΟΙ μας…

Σε σχεδιο τρομακτική καταστολή που δολοφονεί τον ανθό της Εξέγερσης…

Άνθρωποι με σθένος, με εξεγερσιακοτητα, με συνειδητοτητα δολοφονουνται σαν τα κουνελια.

Κι εμεις δεν καναμε μια σοβαρη πορεια αλληλεγγυης.Και μενουν απο κατω μας…

Αυτοι που μας ζητηγαν να κραταμε πισινες πρεπει να ντρεπονται περισσοτερο.

Σημερα η Εξεγερση ζει στιγμες τρομερης φρικης και φυσικης εξοντωσης. Αυριο θα αποκαλυφτει το μεγεθος…Αυριο εχει οριστει να ειναι η μερα που οι εξεγερμενοι θα καταλαβουν τηλεοραση και προεδρικο μεγαρο…

Αν μετα τα σημερινα έχουν ακόμη δυνάμεις και ορμή για να το κάνουν τότε θα μεινουμε όλοι άναυδοι καο θα αποδειχτει οτι αυτη η εξεγερση ειναι ανεξαντλητη.

Αλλα ήδη είμαστε άναυδοι…

στην πλατεία Tahrir μνημονεύονται τα ονόματα των νεκρών εξεγερμένων στις μάχες που δόθηκαν. Οι εξεγερμένοι έχουν καταφέρει να στήσουν μικροφωνική και είναι σίγουρο ότι την πλατεία ζωντανή δεν την αφήνουν. Σίγουρα το βράδυ θα είναι δύσκολο γιατί αύριο είναι προγραμματισμένη η μεγάλη συγκέντρωση για το τέλος του Μουμπάρακ.

Δυστυχώς θα συμφωνήσω με τον σύντροφο από πάνω ότι όσο στεκόμαστε και παρακολουθούμε χωρίς καμία ένδειξη άμεσης και μαζικής αλληλεγγύης σε αυτούς τους αγνούς και θαρραλέους ανθρώπους, που κρατάνε εδώ και μέρες την υπόθεσή τους/μας ζωντανή, με δείγματα αξιοπρόσεκτης αυτοοργάνωσης και ενότητας: πρέπει να νιώθουμε ΝΤΡΟΠΗ.

Μετά τον Ελληνα δημοσιογράφο που χτυπήθηκε, ακόμη ένας από την εφημερίδα Al-Masry Al-Youm χτυπήθηκε από ασφαλήτες .

Ο Andrew Lee Butters, δημοσιογράφος του ΤΙΜΕ προπηλακίστηκε από διαδηλωτές που έπαιρναν εντολές από έναν ένστολο μπάτσο.

Η εφημεριδα του Τορόντο Globe and Mail είπε πως δύο δημοσιογραφοι της κρατούνται, επίσης μια τρίτη δημοσιογράφος είπε πως τη συλλάβανε μαζί με άλλους 25 ξένους συναδελφους της

To Αλ Τζαζιρα, καταγγέλει κλοπή και καταστροφή εξοπλισμού του, ενω το σήμα του έχει διακοπεί. Εχουν συλληφθεί 3 δημοσιογράφοι του και ένας αγνοείται

Οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί του ΑΡ έχουν την ίδια μεταχείριση με όλους τους άλλους, δήλωσε ο τοπικός διευθυντής.

Η Πολωνική κρατική τηλεόραση έχει χάσει δύο τεχνικούς της, ένας ακόμη χάθηκε και βρεθηκε αργότερα, είχε συλληφθεί αφού του έσπασαν τις κάμερες.

Καφριλίκια καταγγέλθηκαν από δημοσιογράφους του CBS, Του BBC, του Δανικού TV2, την Ελβετική τηλεόραση και τη Βελγική εφημερίδα Le Soir

ο κατάλογος με τους δημοσιογράφους που έχουν συλληφθεί, βασανιστεί ή ξυλοκοπηθεί

http://abcworldnews.tumblr.com/post/3089328425/weve-compiled-a-list-of-all-the-journalist-who

 

Με τις δηλώσεις του ο Μουμπάρακ επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε εξ’αρχής. Δεν τον αφήνουν να φύγει. Είναι η μόνη εγγύηση για την “σταθερότητα” που μεταφράζεται σε αποκλεισμό της Γάζας και άμεμπτη συνεργασία με το Ισραήλ.

Οι επαναστατημένοι ζητάνε κράνη και εφόδια. Ευτυχώς από φαγητό και φάρμακα οι προμήθειες που έφεραν σήμερα οι 200.000 ενισχύσεις κάλυψαν τις ελλείψεις.

Κυρίως όμως τώρα ζητούν συμπαράσταση κι ενημέρωση. Το καθεστώς προσπαθεί να επιβάλει γενική συσκότιση στην ενημέρωση ώστε να συντελέσει το έγκλημά του στα σκοτεινά χωρίς ντοκουμέντα.

Είναι επιτακτική ανάγκη το Σάββατο να έχουμε οργανώσει μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την πρεσβεία. Δεν χρειάζεται να καλούν οργανισμοί και κόμματα! Επιτέλους, ας λάβουμε μαθήματα από αυτούς τους ήρωες που χωρίς καμία επίσημη οργάνωση φαίνονται νά’ναι πιο οργανωμένοι κι από απολυταρχικά κόμματα!

Σημαντικό είναι πως ο ΓΑΠ βρίσκεται σε επικοινωνία και ανησυχεί για τα τεκτενώμενα. Μην ξεχνάμε πως οι έλληνες εφοπλιστές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση ο έλεγχος της διώρυγας του Σουέζ να περάσει σε “εχθρικά” χέρια, η κυβέρνηση δεν θέλει αντιΙσραηλινή κυβέρνηση και επίσης και σημαντικότερο, οι ελληνικές τράπεζες είναι χωμένες πολύ βαθειά στην Αίγυπτο κι έχουν από τα μεγαλύτερα δίκτυα. Ο αγώνας αυτός είναι ΚΑΙ δικός μας.

-Ενας καμεραμαν στην πλατεία άρχισε να τραβάει πλανα και αμέσως συγκεντρώθηκαν γύρω του 100 άτομα φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Μουμπάρακ

-Στην πλατεία από ώρα επικρατεί εύθυμη ατμόσφαιρα, όπως δείχνει και το παραπάνω βίντεο, ο κόσμος διασκεδάζει και χορεύει, το ηθικό είναι ψηλά, αύριο θα είναι μεγάλη μέρα.

Στη Γαζα, εκατοντάδες διαδήλωσαν σημερα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Αιγύπτιους, φώναζαν συνθήματα εναντίον του Μουμπάρακ, Πριν μερικές μέρες, μια άλλη διαδήλωση για το ίδιο θέμα διαλύθηκε από τους μπάτσους της Χαμάς.

Επίσης, αύριο στο πολύπαθο Ναμπί Σαλέχ θα γίνει διαδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Αιγύπτου.

από allileggyos 3:02πμ, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Όπως θα ξέρετε ίσως, εδώ και 3 περίπου ώρες τα 3 μεγάλα διεθνή ΜΜΕ (CNN, BBC αλλά και Al Jazeera), δεν δείχνουν πια ζωντανά από Κάιρο. Οι ασφαλίτες εισέβαλαν σε ξενοδοχεία με θέα στην πλατεία και αφαίρεσαν κάμερες ή και συνέλαβαν δημοσιογράφους. Μια και αύριο μπορεί να είναι η καθοριστική ημέρα, ίσως αυτό να είναι προσπάθεια των γουρουνανθρώπων τηςΑιγύπτου να “καθαρίσουν” πριν έρθει το φως.

Θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο έμπρακτα αλληλέγγυοι στον λαό της Αιγύπτου αυτές τις κρίσιμες ώρες και το πρωί. Ας ελπίσουμε θα κρατήσουν γερά όλο το βράδυ. Έχουν κερδίσει δεκαετίας εμπειρίας αυτο-οργάνωσης και αλληλεγγύης μέσα σε μια βδομάδα. Αυτά είναι τα σημαντικότερα όπλα τους και μακάρι να γίνουν σύντομα και δικά μας.{και έτσι η επανάσταση άντεξε την χειρότερη μέρα καταστολής και τρόμου κατορθώνοντας να κρατήσει την κατάληψη της κεντρικής πλατείας Ταχρίρ}

11η μερα. 4 φλεβάρη 2011. Oι μάζες επιστρέφουν στους δρόμους για να υπερασπίσουν τους εξεγερμένους.

Οι εξεγερμενοι της ταχρίρ που άντεξαν τα δολοφονικά κύματα των επιθέσεων των τραμπούκων του Μουμπάρακ είναι οι νέοι ήρωες της Αιγύπτου.

Η Επανάσταση σε αρχή νέας ανόδου.

Η νύχτα πέρασε χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια

-Εξακολουθούν διάφοροι να εμποδίζουν διαδηλωτές να πάνε στην πλατεία. Ακόμη και στις προσευχές τους πολλοί ιμάμηδες παροτρύνουν τον κόσμο να μην πάει.

-Στην πλατεία ομάδες περιφρούρησης ελέγχουν ταυτότητες όσων πηγαίνουν εκεί. Σήμερα λένε είναι η μέρα της “αναχώρησης” .

– Ο στρατός ετοιμάζει μια ακόμα περίμετρο, μέχρι τώρα ακολουθεί ουδέτερη στάση, αλλά δεν προστατεψε τους διαδηλωτές από τις βόμβες μολοτωφ και τα κοτρώνια των ασφαλητών.

-Το Αλ Τζαζιρα μεταδίδει ζωντανά εικόνα από την πλατεία αυτή τη στιγμή, δείτεhttp://english.aljazeera.net/watch_now/

-Η πλατεία είναι ένα νταμάρι κοτρώνια, πέτρες παντού σε σωρούς συγκεντρωμένες. Μερικοί ξήλωσαν καλώδια από το δημόσιο φωτισμό και φόρτιζαν κινητά όλη τη νύχτα.

-Μια γυναίκα έστειλε ένα μηνυμα πριν από λίγο, “είμαι εδω από την πρώτη μέρα, εδώ τρώω, εδώ πίνω, εδώ κοιμάμαι, εδώ θα πεθάνω, δεν με νοιάζει να κοιτάτε τα χάλια μου και πόσο βρώμικη είμαι, τώρα αγωνίζομαι”

-Ακούγονται ελικόπτερα κάθε τόσο να πετάνε.

-Ο κόσμος συγκεντρώνεται, είναι 30-40.000 τωρα και συνεχώς έρχονται και άλλοι. Εχουν εντοπιστεί ασφαλήτες σε μια πλευρα εκτός πλατείας.

Αναγκαία διευκρίνηση: χρησιμοποιούμε σκόπιμα τη λέξη ασφαλήτης γραμμένη λάθος, το -λη- με Η, καθώς έτσι εννοούμε μια ομάδα ανθρώπων που είναι μπάτσοι, ασφαλίτες, κρατικοί υπάλληλοι του υπουργείου εσωτερικών και κάθε κατακάθι του καθεστώτος εκεί. Πληρώνονται από 50 έως 200 λίρες την ημέρα, 50 λίρες ειναι περίπου 6,5 ευρό, για να χτυπανε κόσμο.

-Εχει αρχισει να μαζευεται κοσμος στην πλατεια,με τον στρατο σημερα να κανει περισσοτερους ελεγχους με πιο αισθητη την παρουσια του (τουλαχιστον σε μια εισοδο της πλατειας),ισως εμποδιζουν την προσελευση του κοσμου.

-Το al jazeera εχει ξανα εικονα απο την tahrir.

-Μπατσοι εμφανιστηκαν (!) ξανα μετα απο τοσες μερες σε καποια σημεια της πολης.

-Οι αμερικανοι πιεζουν για παραιτηση Μουμπαρακ και αντικατασταση του απο τον υπουργο Άμυνας και τον Αρχηγο των Ενοπλων Δυνάμεων,συμφωνα με διαφορα μμε.

Γράφτηκε και παραπάνω, οι αμερικάνοι παζαρεύουν την παραμονή της χούντας.

Είναι κάτω στην περιοχή του μουσείου και κοντά στην πλατεία ο υπουργός άμυνας Ταντάβι και επιθεωρεί. Ο στρατός έχει απλώσει αγκαθωτά συρματοπλέγματα σε πολλά σημεία, σε εισόδους της πλατείας δημιουργείται συνωστισμός και ουρές, λόγω των ελέγχων.

Φαίνεται πως σήμερα θα πάρει θέση ο στρατός και μάλλον υπέρ της διαφαινόμενης χούντας

Ο κόσμος παρατάσσεται στην πλατεία …

από Ακενατόν 11:30πμ, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ώστε με τα σώματά τους να σχηματίσουν στο έδαφος τη λέξη “Leave” (=φύγε – δεν ξέρω αν στα αγγλικά ή στα αραβικά) για όποιον το κοιτάζει από ψηλά βλ. φωτογραφία http://twitpic.com/3wbys0

αγχώνονται τα καθεστώτα

από …* 11:40πμ, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Στο Ιράν λένε οι αρχές ότι αυτά που γίνονται στον αραβικό χώρο δείχνουν ότι υπάρχει μια ισλαμική αφύπνιση. Προφανώς προσπαθούν αν διαστρεβλώσουν τα γεγονότα, μην τυχόν η φλόγα ξεπεράσει τα όρια του αραβικού κόσμου και κάψει και αυτούς.

νεώτερα από ,. 11:41πμ, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Περίπου σε μια ώρα θα εμφανιστεί ο πολύς κόσμος, μετά τη μουσουλμανική προσευχή.

Αυτοί που είναι τώρα στις εισόδους είναι μη ισλαμιστές οι περισσότεροι που πάνε για περιφρούρηση και ενίσχυση κυρίως, υπάρχει μια άτυπη σχέση-συμφωνία, οι χριστιανοί να προστεύουν τους μουσουλάνους όταν εκείνοι προσεύχονται, ενώ οι μουσουλμάνοι έχουν αναλάβει δουλειές τη νύχτα κυρίως. Αυτό δουλεύει πολύ καλά, σε πείσμα όλων εκείνων που έριξαν τις βόμβες στις χριστιανικές εκκλησίες τον προηγούμενο μήνα ενοχοποιώντας τους μουσουλμάνους.

Περίπου 600 άτομα διαδήλωσαν στη Μαλασία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η αστυνομία τούς αντιμετώπισε με αντλίες νερού, αλλά τελικά επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητάν από τις ΗΠΑ να πουν χωρίς περιστροφές στον Μουμπάρακ ότι πρέπει να του δίνει

Μια ρουκέτα, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, εκτοξεύθηκε εναντίον του κτιρίου της κρατικής ασφάλειας στην πόλη Ελ Αρίς.

Εκτιμήσεις μέχρι τώρα
από ,. 12:57μμ, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011
Καπου 1 εκατομύριο στην πλατεία, 100.000 στην Αλεξάνδρεια και άλλοι τόσοι και στο Σουέζ. Τελειώνουν σε λίγο οι προσευχές παντού, αναμένεται να έρθουν και άλλοι στις συγκεντρώσεις.
Διαδηλωτές δείχνανε έναν ασφαλίτη που πιάσανε μαζί και την ταυτότητά του.

Πολλοί “επώνυμοι” της Αιγύπτου έχουν αρχίσει να κατεβαίνουν στην πλατεία.
Το κρατικό κανάλι δείχνει συνέχεια πλάνα από ψηλα, από την πλατεία, και κάθε τόσο παίζει πατριωτικά μηνύματα με σημαίες κλπ.
Φαίνεται πως έχει βγει η απόφαση να φύγει ο Μουμπάρακ, έτσι φέρονται πάντως, και εξελίσσεται μια παράσταση.

αλτζαζιρα :  εικονες απο ξυλο στην αλεξανδρεια, μαλλον σε ασφαλιτες που βρεθηκαν μεσα στην πορεια.  και εικονες με ασφαλιτες που τους εχουν βρει οι εξεγερμενοι, και κρατανε τις μπατσοταυτοτητες τους κατω απο τη μαπα τους, και τα δειχνουν στην καμερα.

-Δεκαδες χιλιαδες ανθρωποι εχουν συγκεντρωθει στην Αλεξανδρεια,χριστινανοι εκαναν αλυσιδες για ακομα μια φορα προστατευοντας τους μουσουλμανους που προσευχοταν.

-Πανω απο 100.000 ανθρωποι σε Μανσουρα και στη αλλοι τοσοι στη Νταμανχουρ.

-Οι παρακρατικοι δεν εχουν εμφανιστει οργανωμενα στο Καιρο μεχρι τωρα.

-Καμια 200αριά ασφαλήτες ειναι πάνω στη γέφυρα που βλεπαμε αυτές τις μέρες, την 6ης Οκτωβρίου και τραμπουκίζουν. ΑΚόμα, στα κτήρια κοντά στο μουσείο έχουν ανεβεί άλλοι και πετάνε πέτρες από κάτω στους διαδηλωτές.
-Κάποιοι από τους οργανωτές δήλωσαν πως η επόμενη βδομάδα θα είναι “εβδομάδα αντίστασης”
-Επιπλέον αριθμοί διαδηλωτών, 800.000 στην Αλεξανδρεια, 500.000 στη Μανσούρα, 100.000 στο Νταμανχούρ, 30.000 στο Σουχάγκ. Είναι όλοι στο δρόμο ! Καποιοι λενε πως στην πλατεία είναι 2.000.000 κόσμος, το κρατικό κανάλι λέει πως είναι πάνω από 1.000.000.

-Ανάμεσα στους διαδηλωτές στην πλατεία είναι πολλοί ιερωμένοι και καλόγριες από την Κοπτική εκκλησία, που συμμετέχουν ενεργά.
-600 αμερικάνοι στρατιώτες είναι στο Σινά τώρα σαν μέλη της δύναμης ελέγχου, εκεί σκέφτεται ο GAP να στείλει ακόμα Ελληνες αλεξιπτωτιστές????
-Μεγάλη διαδήλωση συμπαράστασης ξεκινάει στο Μπιτ Χασάν στη Βυρητό, έξω από την Αιγυπτιακή πρεσβεία.

Χοροι και τραγουδια στην ταχριρ. το κρατικο συνεχιζει την παρανοια, λεγοντας οτι ητανε καμια 3χιλιαδες στο σουεζ, και λιγοι στην ταχριρ, δειχνοντας ησυχες εικονες της πολης, ενω εκανε και περασμα πανω απο γεματη ταχριρ αλλά με τροπο καταληγοντας το πλανο καπου κοντα στο ροζ κτιριο του μουσειου που δεν εδειχνε πολυ κοσμο. Ολα αυτα απο αλτζαζιρα. Βγηκε καποια απο τους διαδηλωτες και ειπε οτι ειναι 5 εκατομμυρια κατω στην ταχριρ. Επισης, αλτζαζιρα λεει, ανωτεροι αξιωμετικοι γυρνανε την πολη μεσα στις λιμουζινες τους και επιθεωρουν .

αλτζαζιρα : δειχνει στρατιωτες να περνανε μεσα απο τους διαδηλωτες στη μεση της πλατειας, και να πηγαινουν μεσα σε ενα κτιριο στην ακρη της. Στο ιδιο σημειο που εγραφα πριν οτι εδειξε το medical team. Παιζει να ειναι καποιο ειδος στρατηγειου.   Εκεινη τη στιγμη ο κοσμος αρχιζει και φωναζει τρελα, και να κουναει τις σημαιες σαν τρελος.  Πολλες φωνες, συνθηματα κλπ.   Τωρα λεει, αλτζαζ, οτι ητανε γιατι τους ειπανε οτι ο μουμπαρακ παραιτηθηκε και ο κοσμος αρχισε να ζητωκραυγαζει.  Μετα λεει τους ειπαν οτι δεν ειναι αληθεια, αλλά αυτοι συνεχισαν λεγοντας οτι σε λιγο θα ειναι αληθεια…   Επισης, ελεγαν οτι καποιοι φωναζαν παμε στο προεδρικο μεγαρο.  Καπακι βγαινει δημοσιογραφα και λεει οτι καποια στρατα εφυγαν τρεχοντας απο τα check points που ειχαν στησει στις εισοδους της πλατειας. Και εθεαθησαν pro-mub διαδηλωτες σε παραδρομο της ταχριρ.   Καπακι επισης βγαζει υποτιτλους οτι απαγορευσαν απο 4-5 πρωην υπουργους να φυγουν απο τη χωρα και τους μπλοκαρισαν τους λογαριασμους.  Και καπακι μας λεει οτι εχει βγει στο κρατικο καναλι ενα τηλεφωνο με “οργανωτη” της διαδηλωσης, που διαβαζει κειμενο, ενω δειχνει τωρα πλανα με κοσμο απο την ταχριρ. Ο οργανωτης λεει μεινετε στους δρομους, και ζητω το facebook, και το καναλι (το κρατικο) λεει ειναι της μουσουλμανικης αδελφοτης.

Δικια μου γνωμη, οτι κατι παιζει. Το κτιριο που μπηκαν τα στρατα μοιαζει να ειναι καποιο “στρατηγειο” των εξεγερμενων, οποτε παιζουν μαλλον καποιες διαβουλευσεις. Επισης, θεωρω οτι η φασαρια μπορει να εγινε για να μην ακουγονται οι συνομιλιες στο “στρατηγειο” απο τα μηχανηματα μουμπαρακ-αμερικανων. Το σημειο που ξεκινησε ο ξεσηκωμος ειναι ακριβως απο εξω απ το στρατηγειο …

υγ. διαδηλωτης κρατουσε κατι σαν αφισα με το μεγαλο f του facebook.

50.000 διαδηλώνουν στη Ραφα, στα σύνορα με τη Γαζα, από την πλευρα της Αιγύπτου.
Θυμίζουμε πως εκεί είναι ακτιβιστές από μέρες που προσπαθούν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γαζας

Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ κρέμασαν ένα τεράστιο πανό στο υψηλότερο κτίριο της πλατείας, στο οποίο αναγράφονται τέσσερα αιτήματά τους. Αυτά είναι πρώτον, αποχώρηση Μουμπάρακ, δεύτερον, διάλυση του κοινοβουλίου, τρίτο, ένα ελεύθερο εκλεγμένο κοινοβούλιο το οποίο θα πραγματοποιήσει τις συνταγματικές αλλαγές για τις προεδρικές εκλογές, και τέταρτο, η άμεση διώξη και παραπομπή σε δίκη όλων των δολοφόνων των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και όσων συμμετείχαν σε υποθέσεις διαφθοράς της εξουσίας.

Συγκρούσεις μεταξύ ασφαλητων και διαδηλωτών, περίπου μισό χιλιόμετρο μακρυά από την πλατεία απελευθέρωσης, στην πλατεία Ταλάτ Χάρμπ. Γίνονται μάχες με κοτρώνια και έχουν ακουστεί πυροβολισμοί.

Σχετικά με τον Μουμπάρακ, φήμες ακούγονται πολλές αλλά δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, αν μένει ή φεύγει. Ωστόσο, οι αμερικάνοι εξακολουθούν να φευγουν και σε όσους έμειναν πίσω λένε να πάρουν κάποια ασφαλή πτήση.

από game over 8:40μμ, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

1)Στους δρόμους του Καΐρου και των άλλων μεγάλων πολεων της Αιυπτου είναι ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου (άντρες και γυναίκες και κυρίως νέοι) ίσως και εκατομμύρια…

2)Το ηθικό τους και η ενέργεια τους είναι στα ύψη. Έξαψη, χαρά, προσμονή για την νίκη, εξεγερσιακή ετοιμότητα.(όπως λέγεται αυτην την στιγμή η κεντρική πλατεία είναι το πιο ευτυχισμένο μερος στον κόσμο)…

3)Οι υποστηρικτές του καθάρματος είναι σήμερα λιγότεροι πιο αποθαρρυμένοι και κηνυγιούνται από τον κόσμο όπου μαζεύονται με επιθετικες διαθέσεις…

4)Ο πρόεδρος του ΟΗΕ ζητα εδω και τώρα εκλογές. οι ΗΠΑ συμφωνούν…(προφανώς δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς κι άλλωστε οι εκλογες θα έφερναν-ελπιζουν-μια σχετικη ηρεμια)

5)Τα γεγονότα βρίσκονται στην 12η μερα τους (έχω χάσει τον λογαριασμό) και πάλι κορυφώνουν!Η Εξεγέρση είναι ασταμάτητη και εμπνέει με το κουράγιο και την επιμονή της όλο τον κόσμο.

Ο Μουμπάρακ τώρα δίνει επιδόματα, αυξήσεις και άλλες παραχωρήσεις αλλα είναι πια αργά.Το παραμύθι τελείωσε

Πρώην υπουργοι του καθεστώτος συλλαμβάνονται και σφραγίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!

1.  τα 5 μυρια εχουν αραιωσει, αλλά πηγαινουν και ερχονται.  άλλοι φευγουν, άλλοι ερχονται, ακόμα και για πρωτη φορα τοσες μερες.  άλλοι πανε για ανεφοδιασμο για να ξαναρθουν.  οι pro-mubs στη γκιζα φαινονται να εφυγαν.  ισως και στην ταχριρ.  Ισως και να γινονται διαφορα, σε διαφορα άλλα σημεια της πολης.  Και απο τις δυο πλευρες.

2. η τελευταια προσευχη της ημερας πρεπει να τελειωσε.  οποτε ισως ετοιμαζεται καποια δραση, αν και εχει πεσει η νυχτα, και δεν ξερω ποιον βοηθαει αυτο.

3.το τελεσιγραφο για το στρατο τι εγινε ;   ισως ο στρατος παει τωρα με τα νερα των εξεγερμενων.  Ισως εχει σπασει σε διαφορα κομματια, οποτε εξαρταται ποια θα ειναι η απαντηση μεν και δε.

4. λεει το αλτζαζ οτι στην πλατεια καποιοι εχουν μαζευτει γυρω απο μια tv και παρακολουθουν τι λεει (μαλλον αλτζαζιρα, αλαραμπιγια)  ….    άλλοι εχουν ραδιοφωνακια.

5. καμια ενημερωση απο εξω απο το προεδρικο μεγαρο ή τη βουλη εχουμε ?  εχει παει κοσμος εκει οπως λεγοταν ?  λιγο χλωμο, μιας και ολα τα σκυλια θα ειναι μαζεμενα εκει.  μπορει και οχι, μπορει άλλα να ειναι τα στρατηγικα σημεια που φυλανε.

6. το αλτζαζιρα εδειξε οτι εγινε διαδηλωση και στην πολη (ή προαστειο?) μαχάλα.

7. αλτζαζ μιλαει για κουραση, οτι κατι πρεπει να γινει, δεν μπορει να συνεχιστει αυτο, κλπ …      Το κρατικο απ την αλλη, νωριτερα, επαιξε το παιχνιδακι προπαγανδας νουμερο 567.899, δλδ εβγαλε εναν τυπο να λεει οτι ειναι απο τους διοργανωτες της διαδηλωσης, και ετσι φανηκε σαν να επιτρεπει τις φωνες που ειναι εναντιον του καθεστωτος να μιλησουν, και απο την αλλη δειχνει οτι υπαρχουν διοργανωτες σε ολο αυτο, και μαλιστα ειπε οτι αυτοι ειναι απο τη μουσουλμανικη αδελφοτητα.

-αρκετες χιλιαδες συνεχιζουν παραμενουν στην πλατεια tahrir
-Εχουν αναφερθει συγκεντρωσεις κοντα την πλατεια απελευθερωσης παρακρατικων του Μουμπαρακ,ελεγχουν καποιους δρομους.
-Xιλιαδες ατομα και στους δρομους της αλεξανδρειας “παραμενουμε στους δρομους μεχρι να φυγει”.Πανω απο 1.000.000 λενε καποια μμε για την σημερινη συγκεντρωση.
-Ο δολοφονος Μουμπαρακ συνεχιζει να λεει οτι θελει να φυγει αλλα φοβαται το χαος.

Ηρεμα τα πράγματα εδω και ώρα.
Αρκετοί έχουν μείνει στην πλατεία. Περισσότεροι από χτες.
Μέσα στην ημέρα εξελίσονται παζάρια κάθε είδους με άγνωστο αποτέλεσμα, αδερφότητα μουσουλμάνων με Σουλεϊμάν, Σουλεϊμάν με αμερικάνους, αμερικάνοι με Μπάραντει…. Από όλο αυτό το παζάρι ερήμην του λαού δεν έχει βγει τίποτα στη φόρα.
Μπάτσοι άφαντοι, ασφαλήτες περιορισμένοι, ο στρατός είναι στα βασικά σημεία.
Δεν γίνανε ιδιαίτερα επεισόδια εκτός από τις επιθέσεις και συλλήψεις δημοσιογράφων από ασφαλήτες.
Η πλατεία είναι το μόνο ελεύθερο και ασφαλές μέρος στην Αίγυπτο.
Ο μόνος που λείπει είναι ο GAP που πήρε πρωτοβουλίες για το θέμα ! ! ! !
Οπως το μεταφέρει το pressproject, ” Είμαστε στο πλευρό των Αιγυπτίων και ιδίως των νέων που θέλουν μια νέα Αίγυπτο. Είχα συνομιλία με τον κο Mubarak, τον Suleiman και τον El Baradei. Είχα επίσης ανοιχτή συζήτηση με αρκετούς από τους ηγέτες της Ε.Ε. Είχα επαφή και με την κα Clinton. Αποφάσισα να μεταβώ στο Κάιρο”
Να πας ρε ανθυποπράκτορα, να πας και να μείνεις εκεί αφού θα παίξεις τον ειρηνιστή άλλη μια φορά, αλλα αυτό δεν σε σώζει ! Ερχεται η σειρά σου !
(Θυμάμαι καλά, ο GAP δεν διέγραψε τον Μουμπάρακ και το κόμμα του σαν πρόεδρος των σοσιαλΗστών??)

Στην Αλεξάνδρεια έγινε σήμερα η μεγαλύτερη συγκέντρωση από την αρχή της εξέγερσης.
Πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος τραγουδούσε για “τους ήρωες της Ταχρίρ”-την κεντρική πλατεία του Καΐρου-.

Ο Ομπάμα αποκάλεσε τον Μουμπάρακ γενναίο και πατριώτη αλλά τον κάλεσε να αποχωρήσει τώρα δρομολογώντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σήμερα επικράτησε ένα κλίμα γιορτής και ανάτασης αλλά δεν έγιναν οι προγραμματισμένες επιθέσεις σε τηλεόραση και προεδρικό μέγαρο.(εκτός κι αν δεν μας το λένε)

Υπάρχει πάντως μπροστά μας μια μεγάλη νυχτα και αμετρητες δεκάδες χιλιάδες είναι ακόμη στους δρόμους.
Για Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη έχουν προγραμματιστεί παλι μαζικές διαδηλώσεις.

Παρά τις λυσσασμενες επιθέσεις παρακρατικων και ασφαλητών τις δύο προηγούμενες μέρες, η εξέγερση είναι όρθια με αυτοπεποιθηση και ανεξάντλητη ορμή.

Διχόνιες μεταξύ αδερφών μουσουλμάνων για την σταση που πρέπει να ακολουθηθεί.(άλλοι καλουν για αυτοσυγκρατηση και αναδίπλωση και άλλοι–ειδικα οι νεότεροι– να μην σταματήσει η εξέγερση)
Αλλά τώρα όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι δευτερευον κι ότι η εξέγερση είναι κοσμική όπως και πολιτικα και θρησκευτικα ακηδεμονευτη.
Η εξέγερση χωρίς ηγέτη συνεχίζεται και γράφει Ιστορία για όλο τον πλανήτη…

Όλοι στο αλτζαζιρα εχουν φαγωθει οτι δεν μπορει να συνεχιστει αυτο.  πρεπει λενε να ορισουν εκπροσωπους, αρχηγους, οργανωτες, οι οποιοι θα διαπραγματευτουν με τον μουμπαρακ για να …προχωρησει η ομαλοτητα.   υπαρχουν πολιτες λεει που διαμαρτυρονται.  δεν εχουν τραπεζες ανοιχτες, δεν εχουν μαγαζια, κλειστοι δρομοι.  και εσχατο επιχειρημα, δεν εχουν τροφιμα.  σε μια χωρα που πιθανοτατα μπορει να ταισει ολη τη μεσογειο …    οι πεντε δρομοι της ταχριρ τους φταινε?   αποθηκες ο μουμπι δεν εχει?    ή ετοιμαζουν “ανθρωπιστικη αποστολη” κατα τα προτυπα του δικου μας προσφατου project “κιλκις 71η αερομεταφερομενη ταξιαρχια” ?

Μολις εδειξε (αλτζαζ) διαδηλωση για την αιγυπτο στην νεα υορκη. ακομα και στην νεα υορκη λοιπον …

Για ολους όσους έχουμε μείνει άφωνοι με την είδηση ότι ο Παπανδρεου– μόνος από όλους τους δυτικούς ηγέτες –θα πάει Αίγυπτο για να δει τον Μουμπάρακ, το μυστήριο λύθηκε.
Πάει να βρει τον φίλο του τον Μουμπάρακ για να κανονίσουν που θα πάνε μαζί.
Χωρίς πλάκα, υπάρχει πλουσιοτατο φωτογραφικό υλικό με αγκαλιές και φιλιά μεταξύ Παπανδρέου και Μουμπάρακ.Είναι πραγματικά φίλοι.Και οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται…

Μακάρι ο λαός εδώ να δείξει την μισή αξιοπρεπεια που έδειξε ο πιο πολυπληθής λαός κάτω μας.
Θα είχαμε τότε τρομερα γεγονότα κι εδώ όπως και το ίδιο ελπιδοφορα και γνήσια…

Τωρα στο αλτζαζ ειχε ενα τυπο καρι αμπασα τον ελεγε, δεν καταλαβα αν ηταν μπαραντεικος ή αδελφοτικος, και λεγανε τα κλασσικα “κατι πρεπει να γινει, ο κοσμος δεν εχει να φαει”. Και οταν μετα του λεει η δημοσιογραφα “τοτε γιατι δεν κανετε κατι για το stability ?” , αυτος απανταει  “stability εχει στα graveyards”  …  και συνεχιζει  “το καιρο δεν ειναι και η πιο καθαρη πολη, βλεπετε ομως πως τωρα στην πλατεια ο κοσμος καθαριζει κλπ, ειναι επειδη πρωτη φορα νιωθει κατι δικο του” .

Το καθαρμα παπανδρεου λεει θα παει αιγυπτο την κυριακη. ευχομαι να γινεται κολαση την κυριακη

12η μέρα. Ο κόσμος περιφρουρεί την κατάληψη της πλατείας Ταχρίρ κόντρα σε συμβιβασμένους και επίδοξους διαμεσολαβητές.

-Χιλιαδες ανθρωποι περασαν το βραδυ στην πλατεια Tahrir,χωρις προβληματα απο τους παρακρατικους του Μουμπαρακ,αναφερθηκαν καποιες επιθεσεις που αποκρουστηκαν.Ο κοσμος παραμενει.

απο το pressproject
-Η συμμαχία των κινημάτων νεολαίας που συμμετέχουν στην εξέγερση στην Αίγυπτο, σχηματίζει μια επιτροπή 25 ατόμων – εξουσιοδοτημένη να διαπραγματεύεται για λογαριασμό τους. Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν προσωπικότητες από την Αίγυπτο και τη διασπορά. Κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνονται και δύο νομπελίστες: Ο Ελ Μπαραντέι και ο Αχμέντ Ζεβαίλ, καθηγητής χημείας στο Caltec και μέλος της ομάδας των επιστημονικών συμβούλων του Ομπάμα
(Al Ahram)
-Το Κίνημα Νεολαίας της 6ης Απριλίου των εξεγερμένων στην Αίγυπτο όρισε συμβολικά ως εκπρόσωπό του τον αγνοούμενο διαδηλωτή Wael Ghonim, 30χρονο Αιγύπτιο εργαζόμενο στο Google

-Εκρηξη πριν καποια ωρα σε αγωγο φυσικου αεριου στο βορειο Σινα που εφοδιαζει το Ισραηλ και Ιορδανια.Το reuters και το Al jazeera αναφερει οτι ζημιες επαθε ο αγωγος για Ιορδανια.Δεν υπαρχουν θυματα απο την εκρηξη.
Στρατιωτες κοντα στην πλατεια tahrir εχουν πει οτι η χθεσινη νυχτα ηταν η τελευταια που αγνοηθηκε η απογορευση κυκλοφοριας (ισχυει απο τις 7),συμφωνα με μηνυματα σε twitter.ηηηη

-Η κρατική τηλεόραση είπε πως ο Μπαραντέι πήγε στην πλατεία να συζητήσει με τον κόσμο.
-Χτες το βραδυ, ένα μεγαλο πανό ζωγραφιζόταν από τον κόσμο
-Υπάρχουν παρα πολλοί που είναι στην πλατεία πολλές μέρες συνεχώς
-Το Αλ Αραμπίγια είπε πως ο Μουμπάρακ συναντιέται με υπουργούς στο προεδρικό μέγαρο.
-Εχουν εξαφανιστεί μερικοί από τους ηγέτες της πλατείας τα ξημερώματα.
-Πολλές διαδηλώσεις υποστήριξης χτες σε όλο τον κόσμο, έχουν ανακοινωθεί πολλές και για σήμερα.
-Για την έκρηξη στον αγωγό, προκλήθηκε από έκρηξη σε ένα από τους σταθμούς ελέγχου σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή, άγνωστο ποιοί το προκάλεσαν.

Ο κάθε άνθρωπος που είναι στην πλατεία εδώ και τόσες μέρες και νύχτες,βάζοντας τα με όλα τα δαιμόνια (αστυνομία, στρατό, ασφαλήτες κλπ) ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ της εξέγερσης. Οπότε αυτό που γράφτηκε πάνω ότι το πρωι εξαφανίστηκαν κάποιοι ηγέτες είναι αμφιλεγόμενο και τελικά ανυπόφορα παρεξηγίσιμο. Σήμερα στην πλατεία έχει ΤΩΡΑ περισσότερο κόσμο σε σχέση με τον κόσμο που είχε πριν 2 μέρες και όταν μάλιστα τότε η πλατεία ήταν υπό δολοφονική πολιορκία από ασφαλήτες. Η εξέγερση έχει ήδη κατορθώσει πολύ περισσότερα και από ό,τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι και έτσι εξηγείται γιατί τόσες φωνές μετριοπάθειας εκεί. Αλλά η ορμή της νεολαίας είναι ασυγκράτητη. Για αύριο, μεθαύριο και παραμεθαύριο έχουν καλεστεί πάλι μαζικές διαδηλώσεις των εκατομμυρίων. Η πολιτική και η θρησκεία στέκουν ανήμπορες (ακόμη) να αναχαιτίσουν, να εκφυλίσουν, να περιορίσουν την ορμή της εξέγερσης χωρίς ηγέτη (ή εναλλακτικά την εξέγερση που είναι όλοι ηγέτες)

-Συνεχίζονται οι επιθέσεις προς δημοσιογραφους από το στρατό και μπάτσους, στρατιώτες αφαιρούν ταυτότητες μηχανές και κασέτες από συνεργεία έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον
-O στρατός ζητάει όλο και πιο επίμονα από τους διαδηλωτές να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα που είχαν τοποθετήσει μπροστά από το μουσείο κατά τις συγκρούσεις με τους οπαδούς του Mubarak πριν από 2 ημέρες
-Τα διεθνή παπαγαλάκια προκαλούν, η οικονομία θα πληγεί από τις διαδηλώσεις, πρέπει να σταματήσουν
-Ο στρατός μεταβάλει σταση, δείχνει όλο και λιγώτερο να συμπαθεί τους διαδηλωτές, καλούν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα, λένε πως θα εφαρμόσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 και μετά
-Συνεχίζονται τα παζάρια με πολλούς πουλημένους, άλλοι εφφανίζονται σαν ηγέτες ήδη και άλλοι σαν επίδοξοι που μπορούν  να χειραγωγήσουν τις μάζες
-Οι μπάτσοι εμφανίζονται αραιά, αλλά όπου εμφανίζονται χτυπάνε πολίτες χωρίς λόγο
-Υψηλόβαθμος του στρατού αναμένεται να μιλήσει στην πλατεία το απόγευμα
-500 διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία από το Σουέζ για ενδυνάμωση
-Τουρίστες πανε στην πλατεία και αφήνουν λουλούδια
-Ο στρατός δεν επιτρέπει σε οικογένειες και παιδια να πανε στην πλατεια

Ο στρατιωτικός που είναι στην  πλατεία είναι ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων. Λέει  να φύγουν και να πάνε στα σπίτια τους, οι διαδηλωτές τον διακόπτουν , φωνάζουν.
Ηδη καλείται συγκέντρωση αύριο από τους χριστιανούς.
Κόσμος πηγαίνει συνέχεια στην πλατεία, είναι 40-50.000 εκεί τώρα.
Ο στρατός αλλαζει στάση, ο δικτάτορας ακόμη στη θέση του, οι αμερικάνοι απραγοι, ο κόσμος πεινάει.

Αξίζει να το δούμε
από grnik 5:22μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Είναι η Αιγύπτια που ενέπνευσε πολλούς νέους να βγούν στους δρόμους την 25η Ιαν.

Επίσης άλλες ειδήσεις:
Η τακτική αυτή την στιγμή είναι του εκφοβισμού και της προπαγάνδας. Έχουν παρεισφρύσει πολλοί πράκτορες μεσα στον κόσμο και διαδίδουν φήμες καθώς και απειλές. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να τα εγκαταλήψει διότι έχουν ήδη πετύχει πιο πολλά απ’όσα ήλπιζαν. Ο στρατός έχει αρχίσει τις απειλές. Τα διεθνή ΜΜΕ επίσης έχουν μπει στο παιχνίδι του σπάσιμου του ηθικού. Ο σκοπός είναι προφανής.

Η μόνη λύση αυτή την στιγμή είναι είτε γενίκευση του αγώνα είτε κατάληψη κάποιου σημαντικού κτηρίου όπως το παλάτι ή της τηλεόρασης. Ειδάλλως φοβάμαι πως απλώς θα χαθεί κάθε ορμή.

O στρατός είναι όλο και πιο εχθρικός απέναντι στους εξεγερμένους αλλά και οι εξεγερμένοι είναι όλο και περισσότερο εχθρικοί απέναντι στον στρατό.Η εξέγερση περνάει σε άλλη φάση και βαθαίνει περισσότερο κόντρα στις δυνάμεις της μετριοπάθειας, του συμβιβασμού και της “ομαλότητας” Τρομερός ο κόσμος και σήμερα παρότι έχουν πέσει όλοι κατά της εξέγερσης. Να μην ξεχνάμε το παλιό τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι εξεγερμένοι στον στρατό. Μεγάλη μέρα και σήμερα που δίνει το δικό της στίγμα σε ό,τι έρχεται.Αν και σήμερα οι εξεγερμένοι αψηφήσουν την απαγορευση κυκλοφορίας και αντέξουν τότε θα μιλάμε για τεράστιο κατόρθωμα.

“Ο στρατός αλλαζει στάση, ο δικτάτορας ακόμη στη θέση του, οι αμερικάνοι απραγοι, ο κόσμος πεινάει”

ποια σταση αλλαζει ο στρατος ; ο στρατος στην αρχη εφαγε μολοτοφ, μετα καποιοι ειτε διαδηλωτες, ειτε φανταροι, ειτε καποιοι και απο τις δυο πλευρες ειπαν οτι οι φανταροι ειναι αδερφια μας και ανεβαιναν στα τανκς, (αλλά δεν κατεβαιναν οι φανταροι). μετα τα τανκς ποτε φυλαγαν σαν πολιτοφυλακη, ποτε αφηναν τους promubs λητες να αλωνιζουν. μετα οι διαδηλωτες τους εδωσαν τελεσιγραφο να αλλαξουν σταση γιατι θα τους την ξαναπεσουν. μετα πιθανον αρχισε να ελεγχεται πιο σφιχτα ο στρατος απο τα κεφαλια, ισως με μεταθεσεις φανταρων που δεν μπορουσαν να ελεγξουν. ενας αλλος εχει γραψει οτι ο στρατος καλοπληρωνεται και μαλιστα απο ποιον; απο αμέρικα μερια. μετα ο στρατος αρχισε να ειναι πιο “ουδετερος”. να προσπαθει να παρουσιαζεται φιλικος στους διαδηλωτες, αλλα που και που να αφηνει τους λητες να αλωνιζουν. μετα αρχιζε να συλλαμβανει και δημοσιογραφους. και αυτοι (αρδ) αρχισαν να αναφερουν περιεργες καταστασεις εκει που τους πηγαινε ο στρατος. χθες ειδαμε να πηγαινει ο υπ.αμυνας κοντα στην πλατεια. και να αναφερεται οτι αλλοι ανωτατοι περιπολουν με τις λιμουζινες τους, για να δουν καλυτερα την κατασταση. μετα ειδαμε φανταρους, μαζι με καποιους κοκκινομπερεδες, ισως αξιωματικους, μαζι με κουστουματους να περνανε ακριβως απο μεσα απο το γεματο κεντρο της πλατειας και να πηγαινουν μεσα σε ενα κτιριο στην ακρη της πλατειας που εμοιαζε σαν το “στρατηγειο”. εκτος αν ηταν απλα ενα μεντικαλ τιμ εκει και πηγαν να δουν καποιους τραυματιες. πραγμα απιθανο. σημερα βλεπουμε να ανεβαινει στο κεντρο της πλατειας να βγαζει λογο ο αρχηγος του στρατου ! οχι, καποιος λιγοτερο μεγαλοκεφαλι, αλλά ΤΟ κεφαλι του στρατου. και να τον αφηνουν να περναει ετσι. εφαγε λιγο γιουχα βεβαια, οταν ειπε να φυγουν.

ο δικτατορας δεν ξερουμε αν ειναι στη θεση του, ή ειναι με το ενα ποδι μεσα, το μισο, ή το ενάμισι.
οι αμερικανοι μονο απραγοι λογικα δεν ειναι.   το τι παρασκηνια θα παιζουν δεν λεγεται.  να υποστηριξουν τον αντιπροεδρο που φαινεται να σπρωχνουν οι οργανωμενοι μουσουλμανοι, ή καποιον άλλο ;  λογικα, ο αντιπροεδρος ειναι δικο τους παιδι, πρωην κυπ ειναι, τι διαολο ;   ολοι ψαχνονται να δουν ποιον να σπρωχνουν. η μερκελ, ο μπερλουσκονι, το ισραηλ, το ιραν, ο γαπ.  λογικα ο καθενας δεν παιζει ολα τα λεφτα σε ενα μονο αλογο, αλλά σπρωχνει σε δυο-τρια.  δλδ και ο μπαραντει καλος ειναι, και ο γγ του αραβικου συνδεσμου καλος ειναι, και χιλιοι αλλοι δυο, αρκει να σιγουρεψουν οτι τον εχουνε ζεψει στο δικο τους αρμα.

ο κοσμος πειναει ; οι εξεγερμενοι αυτοοργανωνονται για να καλυπτουν την αναγκη της πεινας τους. ετσι κι αλλιως και πριν πειναγαν. οσο για την υπολοιπη πολη εκτος περιμετρου ταχριρ, δεν νομιζω οτι τοσο πολυ πια εχουν κλεισει η κυκλοφορια κλπ. φαινονται αυτοκινητα να κινουνται στους δρομους κλπ. ετσι κι αλλιως σιγουρα υπαρχουν αποθηκες με τροφιμα, εκτος αν τα μοιραζει ο μουμπαρακ+αμερικαν μονο σε δικους του.

Η εξέγερση λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικό τρόπο
από … 6:12μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
το Αλ Τζαζίρα αναφέρει ότι οι εξεγερμένοι δεν θέλουν ένα άτομο που να τους εκπροσωπεί αλλά μια ομάδα εκπροσώπων που θα ορίσει η ίδια και θα εκφράζει τα αιτήματα τους. Η Αίγυπτος συνεχίζει να μας ζεσταίνει την καρδιά. Σε λίγο ξεκινάει και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Παριατήθηκε
από ο 6:43μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Μπουμπάρακ από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Τουλάχιστον έτσι μεταδίδει η κρατική τηλεόραση.

.,από <> 6:53μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
-Παραιτείται ο Μουμπάρακ από το κόμα του, ακολουθεί  και όλη η γραμματεία. Να το δούμε να συμβαίνει ! Περίεργο, λίγο πριν δούλεψαν τα SMS σε όλη την Αίγυπτο!
-Ο κόσμος δεν φεύγει από την πλατεία, τα πήρε με τον καραβανά.
-Στο Ελ Αρίς, άγνωστοι έβαλαν βόμβα σε μια άδεια εκκλησία, δεν υπάρχουν θύματα
-Μπινελίκια του Ομπάμια προς τους ρουφιάνους του που δεν πήραν χαμπάρι τι θα γινόταν στην Αίγυπτο
-Οι Μουσουλμάνοι υποσχέθηκαν πως θα ανταποδώσουν την προστασία αύριο, την ώρα της χριστιανικής προσευχής στην πλατεία.
-Πουλημένοι, σαν μερικούς από την αδελφότητα των μουσουλμάνων λένε να φύγει ο κόσμος και παζαρευουν ανελέητα στο παρασκήνιο, με στόχο να σταματήσουν τώρα τις διαδηλώσεις. Η νέα αττάκα,  “ο Μουμπάρακ να εξαφανιστεί από την πολιτική”.

Το Ρόυτερ λέει πως το Αλ Αραμπίγια ανακάλεσε την ανακοίνωση πως παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ από την προεδρία του κόμματος. Μας δουλεύει κανονικά.
Ο κόσμος είναι στην πλατεία, δεν έφυγε κανενας. Και δεν ήρθε κανένας ακόμα να τους διώξει.
Ας δοκιμάσουν, θα δουν πάλι καμένα άρματα όπως πριν μια βδομάδα.

Ο Σοσια-ληστής Μουμπαρακ…
από @ 8:18μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
εχει 40 με 70 δις δολαρια σε τραπεζες της ελβετιας και σε οφσορ εταιριες, ενω την ιδια στιγμη το 40% των Αιγυπτίων ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα!!!

εκλασε μαλι ο γιωργακης…χαχαχα
από bl-A-ck 9:00μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Ακολουθει ανακοινωση γρ.τυπου του μικρου γιωργακη: Σε συνέχεια των σημερινών εξελίξεων στην Αίγυπτο και μετά από σχετικές συνεννοήσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία, αποφασίστηκε η αναβολή της προγραμματιζόμενης για αύριο επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στο Κάιρο. Ο Πρωθυπουργός, είναι σε συνεχή επαφή με την αιγυπτιακή ηγεσία και προτίθεται να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Τέλος, ο Πρωθυπουργός, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmud Abbas… Χεστηκε ο γιωργακης πανω του…

Τζιφος και ο GAP !
από <> 9:00μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Δεν παει ο ειρηνιστής της πλάκας !
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Κυριακή επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Κάιρο, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Αίγυπτο (thepressproject)

Γυρω στις 5 σκαει ο στρατηγος (!) στην πλατεια, μπαινει μεσα, φτανει στο κεντρο, και αρχιζει και λεει για το καλο της αιγυπτου πηγαινετε σπιτια σας. το πληθος δεν τον αφηνει καν να τελειωσει, αρχιζει τη γιουχα, φωναζει δεν φευγουμε απο δω, και ξαναρχιζει το παρτυ. 5 λεπτα μετα ο γιος μουμπαρακ ανακοινωνεται οτι παραιτειται απο το κομμα. άλλα 5 λεπτα μετα ανακοινωνεται οτι και ο μουμπαρακ παραιτειται απο ..το κομμα. μετα απο λιγο και αφου εχουν ξεκινησει και διαφορες κουβεντες για τη συνταγματικοτητα (!) της παραδοσης της θεσης του σε οποιον αυτος θελει, φαινεται να ανακαλειται η παραιτηση.

Ερωτηματα.    το οτι ο στρατηγος εφαγε γιουχα δεν ειναι ηττα της αξιοπιστιας του στρατου στα ματια εξεγερμενων και μη ;    δηλαδη, τι ηθελε να πετυχει ο στρατηγος, ποιος τον εστειλε, και τελικα απετυχε ή οχι ;  η ανακοινωση γιου μουμπι μολις 5 λεπτα μετα, ηταν σχεδιασμενη, ή ηταν απλα αντιδραση στην κινηση του στρατηγου ;  μηπως ο στρατηγος προλαβε τον μουμπι ;  ο γιος μουμπι παει κοντρα στον μπαμπα, και κανει αλλες κινησεις, ή ειναι ενα και το αυτο ;  μηπως άλλο μπλοκ ειναι τωρα πισω απο γιο και άλλο πισω απο πατερα ;  και πισω απο το στρατηγο πιο μπλοκ ειναι ;  αν βαλουμε και τους διαφορους υπουργους, νυν και πρωην, και τους γγ και αλλους των υπουργειων, και τι κλικες εχουν κανει μεταξυ τους και απο ποιον στηριζεται η καθε κλικα (βλεπε χθες που μπουζουριασανε 4-5 υπουργους),   ΧΑΜΟΣ …

Ασχέτως από την κατάληξη
από grnik 9:32μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
της επανάστασης αυτό το βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=JvNXWk7JCkU  δείχνει πως αυτές οι ημέρες φτιάχνουν τους μελλοντικούς επαναστάτες και ξυπνάνε συνειδήσεις. Για εμένα είναι αν και φαίνεται χαριτωμένο και απλοϊκό είναι από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της εξέγερσης

Και άλλο βίντεο με εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλωτή από Μπάτσους
από … 11:16μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Είναι καινούριο βίντεο που ανέβηκε σήμερα. http://www.youtube.com/watch?v=nJkQALuSOUE

Αν δεν τους έχει πάρει πρέφα τώρα όλη η γή πότε;

Στο πιο κάτω ανακαλεί πάλι η κυβέρνηση των γΗΠΑ ότι ο απεσταλμένος τους στην Αίγυπτο που έκανε δηλώσεις νωρίτερα σήμερα τις έκανε σαν άτομο και δεν εκφράζουν την κυβέρνηση, στηρίζοντας τον μουBarak ενώ και πάλι δε λένε δηλαδή ότι τον στηρίζουν. Πίσω μπρος, πίσω μπρός, κράτη και ΜΜΕ ράβουν και ξυλώνουν και καμιά κίνηση στη σκακιέρα δεν τους κάθεται. Όλα τους τα ιστορικά δεδομένα και τα κοινωνιολογικά στοιχεία οδηγούν στα συμπεράσματα: Δε μπορεί τόσες μέρες, ¨η θα φοβόντουσταν και θα πήγαιναν σπίτι τους, ¨η θα επέλεγαν αντιπροσώπους ηγέτες να διαπραγματευτούν τις λύσεις. Θα υποτασόντουσταν μπρός τον στρατό και θα έφευγαν, αφού τον θέλουν για σύμμαχο. Κάποιος θα αψηφούσε και την οργή του λαού και τις διαδικασίες τους και θα παρουσιαζόταν σαν εκπρόσωπος της επανάστασης επιτελους. Ένας χαρισματικός λαϊκιστής δε μπορεί να μην προκύψει!

Και όμως, όλα αυτά τα πανούργικα μυαλά και οι συμβουλάτορες, ψάχνουν για την εναρμονισμένη κίνηση και τον συγχρονισμό προβοκάτσιας, προπαγάνδας, δηλώσεων, να τραβήξουν την μπρίζα στην εξέγερση κι αυτή τίποτα. Εκεί, αραχτοί στο γκαζόν περιμένουν και δοκιμάζουν την ψυχραιμία των αφεντικών.

13η μέρα. Η Επανάσταση μαζικοποιείται για άλλη μια φορά.

Κόσμος παραμένει στους δρόμους και στην πλατεία.

Οι αδελφοί μουσουλμάνοι και η ηγεσία τους έρχονται σε συνομιλίες με το καθεστώς. Ο κόσμος παραμένει στον δρόμο. Εξαφανισμένο είναι ακόμη στέλεχος της google που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. Ας συνεχιστεί εδώ η ροή των ειδήσεων.

Αυτή την στιγμή γίνεται προσευχή για τους μάρτυρες της εξέγερσης. Ο κόσμος συνεχώς αυξάνει. Το καθεστώς προσπαθεί να δείξει ότι η χώρα έχει επανέλθει στην ομαλότητα και έτσι σήμερα ανοίξανε τις τράπεζες. Η ηγεσία των αδελφών μουσλουμάνων φαίνεται πως θέλει να βοηθήσει και αυτή προς την ομαλότητα, αν και οι εξεγερμένοι δεν φαίνεται να τους υπολογίζουν

-Μερικές χιλιάδες διαδηλωτών είναι συγκεντρωμένοι έξω από ένα ναό στην Αλεξάνδρεια
-Χαμός στις τράπεζες ! Θα ανοίξουν για 3,5 ώρες αφού παρέμειναν κλειστές για μιά βδομάδα, πολλοί θέλουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
-Συναυλία αργότερα στην πλατεία με τοπικούς καλλιτέχνες.
-Ο Ερντογάν έκανε πάλι έκκληση για άμεση και δημοκρατική μετάβαση σε δημοκρατική κυβέρνηση
-Προσευχές στην πλατεία
-Ισχυρή η συμμαχία χριστιανών-μουσουλμάνων, το μεγαλείο της ψυχής του επαναστατημένου λαού. Συχνά ακούγεται το σύνθημα “είμαστε ένας”
-Διαδηλωτές προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσμο στο δρόμο παρακαλώντας να πάρουν μια βδομάδα άδεια από τη δουλειά, όσοι έχουν.
-Οι χριστιανοί θέλουν να απαντήσουν σήμερα στην κρατική προπαγάνδα που γίνεται από την κρατική τηλεόραση, πως οι διαμαρτυρίες οφείλονται στους μουσουλμάνους. Το καθεστώς προσπαθεί με τρόπους Τρεμ Τσιμ Πρετεντέρ να σπασει την ενότητα των διαδηλωτών.
-Πιστεύεται πως οι νεκροί της εξέγερσης είναι πολύ περισσότεροι από όσους έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Η ιστοσελίδα http://1000memories.com/egypt συγκεντρώνει στοιχεία, το ίδιο ανακοίνωσε πριν λίγο πως θα κάνει και ο ΟΗΕ.
-Πολλοί από τους οργανωτές που προέρχονται από τη Μουσουλμανική αδερφότητα καταγγέλονται σήμερα για διάλογο με το καθεστώς, αφού η θέση τους ήταν να μην γίνει κανένας διάλογος με το Μουμπάρακ στην ηγεσία.
-Μια αμερικάνικη εταιρεία, η ΝARUS, βοηθάει το καθεστώς να ρουφιανέψει τους πολίτες που στρέφονται κατά της εξουσίας στην Αίγυπτο, δείτε http://www.youtube.com/watch?v=uODOBCgNhZc&feature=player_embedded#
-Πολύς κόσμος τώρα στην πλατεία, πάνω από 500.000

-Γάμος στην πλατεία  σήμερα
-Η Γαλλία ανακοίνωσε αναστολή πώλησης όπλων και δακρυγόνων στην Αίγυπτο.
-Μερικοί στην αδερφότητα μουσουλμάνων δεν βάζουν μυαλό, κάποιος ανακοίνωσε στο Αλ Τζαζίρα πως ανοίγει νέος γύρος συνομιλιών με το καθεστώς.
-Το πρακτορείο ΜΕΝΑ λέει πως ο Σουλεϊμαν θα έχει συνομιλίες με την αδερφότητα, το κόμα Wafd, το αριστερό Tagammu και με μέλη της επιτροπής των διαδηλωτών. Μέσα στα κόλπα και ο Σαουρίς, το καθαρμα της Wind-Tellas στην Ελλάδα, παίρνει μέρος στις συνομιλίες !

Στην πλατεία, πριν από λίγο, αντιδρώντας στις ειδήσεις περί συνομιλιών ανακοίνωσαν πως δεν έχουν ορίσει κανεναν αντιπρόσωπο και δεν αναγνωρίζουν κανεναν σαν τετοιο.
Το ΑΛ Αραμπίγια ειπε πως ο στρατός προσπαθεί να περιορίσει το χώρο της διαδήλωσης στην πλατεία και απαγορεύει να μπει φαγητό και εφόδια.
Αυτή την ώρα γίνεται κοινή προσευχή στην πλατεία, ο κόσμος είναι κοντά στις 700.000
-Μας το ζήτησαν πολλοί και το ψάξαμε: Υπάρχουν τρία σημεία με τουαλέτες, στους δύο ναούς στην πλατεία και στον σταθμό του μετρό. Οι γυναίκες πηγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο μόνο, σε έναν από τους ναούς.
-Πριν από λίγο, μουσουλμάνοι έκαναν το σημείο του σταυρού και χριστιανοί κρατούσαν το κοράνι, οι θρησκείες πήγαν πίσω, η ανάγκη για ελευθερία μεγαλύτερη. -Η βροχή έπεφτε συνεχώς. Καποιοι φώναζαν, “όσο αργεί ο μπαατελ τόσο η επανάστασή μας γίνεται πιό όμορφη”
(Μπαατελ, ληγμένος, άκυρος, είναι εμπνευσμένο από ένα καρτούν για το γάλα)
Το ΑΛ Τζαζιρα λεει πως οι διαδηλωτές είναι πάνω από 1.000.000 στην πλατεία με συνεχή βροχή.

-Διόρθωση, σε μια από τις παραπάνω ειδήσεις, “οι μουσουλμάνοι κρατούσαν το σταυρό και οι χριστιανοί το κοράνι…..”

-Το καθεστώς χάνει τον πόλεμο των εντυπώσεων, άνθρωποι κάθε είδους είναι στην πλατεία. Οι πουλημένοι της αδερφότητας λένε πως θα πάρουν απόφαση αύριο και λένε για μια συνέντευξη τύπου σε μια πόλη περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά.

-Υπάρχει κρατική παραπληροφόρηση, το καθεστώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αντιπληροφόρηση που έρχεται από καθημερινούς ανθρώπους με απλά μέσα.

-Η σημερινή συγκέντρωση είναι αφιερωμένη στους μάρτυρες της επανάστασης. Δεν εγακταλείπουν, “θέλουμε να ικανοποιηθούν άμεσα τουλάχιστον δύο όροι”, λένε κάποιοι, “παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών άμεσα”.

Ανταποκριτης του αλτζαζιρα στο κάιρο, ελεγε πως πριν 2 ωρες επεσαν πυροβολισμοι απο το στρατο, αφου πρωτα ειχαν μετακινησει καποια τανκς σε συγκεκριμενο χωρο και τοποθετηθηκαν με συγκεκριμενο τροπο, για να προσπαθησουν να κατευθυνουν τον κοσμο προς καποιο συγκεκριμενο σημειο. Security forces are trying to squeeze protesters towards a smaller area. Eπισης, ελεγε οτι ανωτερα στελεχη του στρατου ειναι στην περιοχη, και μαλιστα εχουν ανεβει και πανω στο μουσειο (το ροζ κτιριο) για να ελεγχουν καλυτερα ολη την κινηση στην πλατεια. Ο κοσμος στην πλατεια παει και ερχεται. Να σημειωσουμε οτι εχει πεσει και καμποση βροχη. Επισης, αναφερουν οτι σημερα ηταν πολυ κοσμος, σιγουρα πολυ περισσοτεροι απο χθες. Ισως, λογω του οτι σημερα ηταν ολες αυτες οι εκδηλωσεις του “day of martyrs”, δλδ για τους 300+ νεκρους (τοσους λενε τα καναλια). Στην φαση με τους πυροβολισμους, λενε, ο στρατος επιασε τρια ατομα, τα οποια οι εξεγερμενοι διαπραγματευονταν για να τους αφησουν να γυρισουν στην πλατεια. Επισης, αναφερεται οτι τωρα μιλαμε για στρατιωτικη αστυνομια military police. Περιπου τα ιδια γινονται και στην αλεξανδρεια. Ενω και σε αλλες πολεις υπαρχουν διαδηλωσεις. Σιγουρα σουεζ, μανσουρα, πορτ σαίντ, και άλλες. Στο κάιρο εχει επιστρεψει η κινηση (traffic jam). Μαγαζια ανοιξαν (οχι όλα). Τα σχολεια ειναι κλειστα, αλλά επειδη εχουν διακοπες, που θα κρατουσαν ουτως ή αλλως άλλη μια βδομαδα ακόμα.

Λενε για ελλειψη τροφης στην πλατεια (τα καναλια. οποτε ας κραταμε πισινη). Επισης, καποιοι αλλοι λεγανε οτι ετοιμαζεται σχεδιο στυλ ισραηλ-γαζα (παλι τα καναλια). Η αδελφοτητα μιλαει με σουλειμαν. Βγηκε και στο κρατικο (η συνεδριαση σουλειμαν και της απαγορευμενης αδελφοτητας). Ο μπαραντει τωρα παραπονιεται “δεν με εχουν καλεσει για συνομιλιες”, εννοει μαλλον οτι αυτον δεν τον εχει παιξει η κρατικη. Η κλιντον βγαινει τριςχαμογελαστη και λεει ειμαστε σε καλο δρομο.

14η μέρα. Οι εξεγερμένοι δείχνουν τρομερή αντοχή και κουράγιο. Η αυτοοργάνωση της πλατείας σε νέα επίπεδα.

Απο ανταποκριτη αλτζαζιρα :  στην περιφρουρηση (προφανως στις ακρες της πλατειας) οι ομαδες που βρισκονται εκει εχουν καποια μεταλλικα ραβδιά (sticks. λοστοι) τους οποιους χτυπανε (στο εδαφος ; σε αλλα μεταλλικα αντικειμενα  , και σφυριχτρες για να ειδοποιουν οταν βλεπουν υποπτες κινησεις. Το ηθικο ειναι ακομα ψηλα, τραγουδια συνεχιζονται, ενω ειναι 2 το πρωι.  Μετα απο 13 μερες …

προσπαθειες να κινουνται τα τανκς στα μουλωχτα ; –> υπνος πανω και κατω απο τα τανκς
από v 3:34πμ, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011
Για να μην μετακινηθουνε τα τανκς, κοσμος κοιμαται πανω τους και ακριβως διπλα τους. Χαρακτηριστικες οι εικονες με κοσμο να κοιμαται κατω απο τις ροδες …

Μικρή ανασκόπηση http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1258567

Είδαμε τις προηγούμενες μέρες:
-Χιλιάδες αν όχι εκατομύρια κόσμου να έχει κατεβεί στο δρόμο και να παραμένει για 13 μέρες. Δεν φεύγει κανείς, τα αιτήματα απλά, να φύγει ο Μουμπάρακ και περισσότερη δημοκρατία
-Το καθεστώς να έχει αλλάξει προσωπείο, ο Μουμπάρακ να παρακολουθεί άφαντος, ο Σουλεϊμάν να κάνει το διαπραγματευτή, κάποιοι να εμφανίζονται σαν αντιπρόσωποι του κινήματος.
-Εξαφανίστηκαν οι μπάτσοι από τους δρόμους, στη θέση τους στρατιώτες προσπαθούν  να ελέγξουν τον κόσμο, με εμφανή προσπάθεια να τους μαντρώσουν όσο γίνεται περισσότερο.
-Οι αμερικάνοι και οι ευρωπαίοι να οργανώνουν την παραμονή του δικτάτορα με την δημιουργία προσχηματικού διαλόγου.
-Ενορχηστρωτές οι Ισραηλινοί, άφαντοι, αλλά στο παρασκήνιο συνέχεια απειλούν πως κάθε αλλαγή στο καθεστώς θα τους εξαφανίσει μαζί με τα δυτικά συμφέροντα.
-Η πλατεία Ταχρίρ, το μόνο απελευθερωμένο μέρος στη γη αυτή τη στιγμή, είναι στο επίκεντρο της προσοχής κάθε εξεγερμένου στην Αίγυπτο. Συνθήκες αυτοργάνωσης, δημοκρατίας, υιοθετώντας όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις του λαού, αλλά και όλα τα τοπικά έθιμα.
-Φτώχεια σε κάθε φωτογραφία που βλέπουμε και δεν μπορεί να αποδόσει κανενα τηλεοπτικό κανάλι, εξαθλιωση, η πείνα φαίνεται στα μάτια όλων, μαζί με την οργή.
-Δεν είδαμε τον GAP να πηγαίνει και να παριστάνει τον ειρηνιστή. Η ντόπια μαϊμού-δικτάτορας με το φερετζε του δημοκράτη δεν έχει καν το πολιτικό ύψος να αρθρώσει στοιχειώδη διάλογο με το φιλικό καθεστώς του Μουμπάρακ, πέρα από κουτσαβακηκες συζητήσεις τύπου “να σου πω εγώ πως τους πηδάω να ξέρεις κι εσυ”. Και οι δυτικοί τον κάνανε πέρα και ανακοίνωσε πως δεν πάει γιατί φοβαται τις ταραχές.
-Διαδηλώσεις συμπαράστασης γίνανε τις προηγούμενες μέρες σχεδόν σε όλες τις πόλεις που υπάρχει Αιγυπτιακή πρεσβεία, με κοινό σύνθημα, να φύγει ο Μουμπάρακ.

Μπροστά σε όλα αυτά και στη συντεχνία όλων των εξουσιαστών να στηρίξουν το καθεστώς του Μουμπάρακ, δεν έχουμε παρά να υποκλιθούμε μπροστά στο σθένος  και την αγωνιστικότητα πεινασμένων και απελπισμένων Αιγύπτιων, στη μνήμη των 300 και πλέον αγωνιστών τους, στην επιμονή τους να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον μαχητικά και δυναμικά, στην οργάνωσή τους και στα μαθήματα δημοκρατίας και ισότητας που μας δίνουν καθημερινά.

Συνεχίζουμε την ενημέρωση, όσοι θέλουν συνδράμουν…

-Στο αεροδρόμιο του Καίρου εντοπίστηκαν 3 πρώην υπουργοί να προσπαθούν να φύγουν, χτες και προχτές. Οι αρχές του αεροδρομίου τους απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα. Ο λόγος είναι πως όλοι όσοι ήταν ή είναι σε αξιώματα έχουν κάνει αμύθητες περιουσίες και φοβούνται. Επιγραμματικά:
-Αχμεντ Εζζ, οργανωτικός γραμματέας κόματος NDP, 18 δις λίρες
-Υπουργός Αχμέντ Αλ Μάγκραμπυ, 11 δις λίρες
-Υπουργός τουρισμού Ζουχαίρ Γκαράνα, 13 δις λίρες
-Υπουργός βιομηχανίας Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ 12 δις λίρες
-Υπουργός εσωτερικών και ασφαλητών Χαμπίμπ Αλ Αντλι, 8 δις λίρες
(εννοούνται Αιγυπτιακές λίρες)

-Πλήθος ανθρώπων χτύπαγε με μανία τις κλειστές πόρτες σε μια τράπεζα στην πόλη Αγκούζα. Το νόμισμα της Αιγύπτου βρέθηκε σήμερα στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 6 ετών

-Στο μουσείο, στρατιτικά οχήματα προσπαθούν και σήμερα να περιορίσουν το χώρο των διαδηλωτών, ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν πολλές ανθρώπινες  αλυσίδες. Ακόμα, εμφανίστηκαν βαρια οπλισμένοι στρατιώτες που απαγορέυουν την είσοδο καθε εφοδίου.

-Στην Ισραηλινή πρεσβεία έχουν αναπτυχθεί πολλοί στρατιώτες και έχει κατεβεί η Ισραηλινή σημαία.

-Η Τρέμη της Αιγύπτου Χάλα Φάχμι, είναι μέρες στην πλατεία, σήμερα κυκλοφορεί και δείχνει σε όλους ένα πλακάτ που λέει “ο υπουργός πληροφοριών είναι συνένοχος στις επιθέσεις ασφαλητών, υπάρχουν αποδείξεις”.

-Οι δημοσιογραφοι πλέον μπορούν να μπουν στην πλατεία μόνο με άδεια του υπουργείου πληροφοριών. Η εξουσία κλείνει σιγά-σιγά τον κύκλο γύρω γύρω.

-Μέχρι στιγμής, με τα παζάρια σε εξέλιξη και την κρατική τηλεόραση να παραπληροφορεί, ο Μπαραντέι φαίνεται να μην είχε καμία επαφή στις διαπραγματεύσεις, δηλωσε μάλιστα πως δεν  το κάλεσαν, κι έτσι κερδίζει τη συμπάθεια των διαδηλωτών. Παιχνίδι εντυπώσεων??

-Η κηδεία του αγωνιστή δημοσιογράφου Αχμέντ Μαχμούντ έγινε στην πλατεία.

Μερικά αστεία από εκεί:

-Γελάνε πολύ με μια διαμαρτυρία που οργάνωσαν κάποιοι αφελείς ασφαλήτες, πίστεψαν πως θα έπαιρναν δωρεάν σπίτια αν είναι μέρες στις διαδηλώσεις και δεν τους τα έδωσαν. Ηταν ψέμα φυσικά !

-Η πλατεία χωρίστηκε σε χώρους καπνιστών και μη καπνιστών.

-Στις πυραμίδες δεν πατάει ψυχή, όλοι οι τουρίστες θέλουν να πανε στην πλατεία. Λόγω των ελέγχων υπάρχουν μεγάλες ουρές. Δεν διαμαρτύρεται κανείς, μόνο οι οδηγοί λεωφορείων και οι καμηλιέρηδες.

Συνέχεια..
από < > 5:16μμ, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011
-H μητέρα ενός μάρτυρα μίλησε στην πλατεία και συγκίνησε πολλούς
-Ο στρατός απαγορεύει να μπουν κουβέρτες στην πλατεία
-Στρατός και μπάτσοι αναφέρθηκε πως εισβάλλουν σε σπίτια αλλοδαπών και δημοσιογράφων  κάνοντας συλλήψεις
-Κάποιες τράπεζες ξανάνοιξαν, σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά. Το χρηματιστήριο θα ξανανοίξει την επόμενη Κυριακή.
-Ο υπουργός αρχαιοτήτων δήλωσε πως τις επόμενες πέντε μέρες θα αποκατασταθούν οι ζημιές στο Αιγυπτιακό μουσείο, με στόχο να ξανανοίξει. Ανάμεσα στα εκθέματα που έπαθαν ζημιά είναι ένα άγαλμα του Τουταγχαμών που καθεται σε πάνθηρα και μια ξύλινη σαρκοφάγος της νεώτερης περιόδου, περίπου στο 3.500 πχ.

Η εξέγερση συνεχιζεται-ξεπερνώντας καθε προσδοκια
από αντιπληροφορηση 8:49μμ, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011
Kόσμος παραμένει στην πλατεία.
Οπαδοί του Μουμπάρακ δεν υπάρχουν πια να τους παρενοχλήσουν όπως πριν 3 με 4 μέρες.
Βρίσκονται στην 14η μερα λαϊκής κατάληψης της κεντρικής πλατείας του Καϊρου.(αντιστοιχη πλατεία στην ελλάδα, είναι η πλατεία συντάγματος της αθήνας…)Κατάληψη που αυτοοργανώνεται υποδειγματικά.

Ταλαιπωρημένοι, τραυματισμένοι, συκοφαντημένοι (όψιμα ως αυτοι που ενώ η εξέγερση νίκησε(!) αυτοι επιμένουν χωρίς λόγο να συνεχίζουν), μακρια πια απο πατρώνες όπως οι αδελφοί μουσουλμάνοι ή άλλοι πιο κοσμικοι πολιτικάντηδες, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ.

Σε προηγούμενο νήμα 2 μέρες πριν ακουγόταν με αγωνία αν θα αντέξουν αλλο βράδυ.
Αντέξαν και κεινο το βράδυ και το άλλο και θα αντέξουν και για αυτό που έρχεται.

Η εξέγερση συνεχίζεται ξεπερνώντας καθε προσδοκια κόντρα σε ωμή βία αλλά και πισώπλατα ξεπουληματα.
Είναι πια ένα νέο φαινόμενο αυτά τα γεγονότα.
Αποδεικνυουν ότι εκει υπαρχουν αληθινοι και γνήσιοι αγωνιστές που είναι αποφασισμένοι να πάνε μέχρι το τέλος ρισκαροντας ευθέως τις ζωές τους.
Μακαρι να έχουμε και εδώ τετοιους αγωνιστές…

Η πλατεία Ταχρίν έχει ήδη γίνει παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και ελευθερίας.
Το μεγαλύτερο και διαρκέστερο πολυτεχνείο της παγκόσμιας ιστορίας.
Εκτός αν καποιοι ξέρουν αντιστοιχο και τετοιας κλιμακας ιστορικό παράδειγμα για να μας διαφωτίσουν…

Αληθεύει, μετά τους Γάλλους και οι Γερμανοί σταματάνε να δίνουν όπλα στην Αϊγυπτο. Ελάχιστα είναι μπροστά σε αυτά που δίνουν οι αμερικάνοι
-Αλλά, ο Μουμπάρακ μεθοδεύεται να φύγει στη Γερμανία. Το σενάριο του Σπίγκελ φαίνεται να στέκει, ο δικτάτορας θα παει για λόγους υγείας στο Μπααντεν Μπααντεν σε μια κυριλέ κλινική, θα τον λυπηθεί ο κόσμος και θάχει τη μούρη να επιστρέψει. Φερεται να έχει καρκίνο, αλλά δεν το έχει διαψεύσει, κάποτε αφαίρεσε ένα πολύποδα.
-Το καθεστώς φροντίζει πρώτα τα σκυλιά του. Αϋξηση 15% αναγγέλθηκε για όλους τους δημόσιους υπάλληλους με πρώτους και καλύτερους τους μπάτσους.
-Στην πλατεία, ένας άνθρωπος έχει βαλει μια ταμπέλα, “Revolution Salon, Free for all”, το μόνο που έχει να προσφέρει, είπε, καθώς δεν έχει καλά-καλά να φάει. (κομωτήριο επανάστασης, τσάμπα για όλους)
-Επαναστατικό θέατρο κωμωδία στην πλατεία

-Ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που έχει ένα κτίριο στην πλατεία ζήτησε από τους διαδηλωτές να επεκταθούν μέσα στο κτήριο για να στεγάσουν το νοσοκομείο.
-Η οργάνωση 6η Απριλίου θα κάνει διαδήλωση αύριο στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης με την υποστήριξη διαδηλωτών από την πλατεία.

15η μερα. Θριαμβευτική επιστροφή του κόσμου στους δρόμους.Εμφάνιση νέου μαχητικού εργατικού κινήματος.

Ενώ η επανάσταση φαινόταν να χάνει πολύ ορμή σήμερα ένα περιορισμένης σημασίας γεγονός (στα μάτια μου τουλάχιστον, αλλά όσο περνάν οι μέρες τόσο καταλαβαίνω πως η ιδιοσυγκρασία του κάθε πολιτισμού είναι διαφορετική) άλλαξε τελείως τις συνθήκες και τα δεδομένα.

Ο μπλόγκερ και υψηλά ιστάμενος στην Γκουγκλ, Γουαελ Γκονίν ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της οργάνωσης της διαδήλωσης της 25ης Ιανουαρίου αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 12 ημέρες κράτησης από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Γουαέλ αμέσως μετά την απελευθέρωσή του έδωσε συνέντευξη σε ένα αιγυπτιακό κανάλι όπου μέσα σε πολύ φορτισμένο κλίμα εξιστόρησε την περιπέτειά του και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μουμπάρακ ότι είναι υπεύθυνη για τους θανάτους των πολιτών επειδή είναι απελπισμένοι και θέλουν να κρατηθούν στην εξουσία. Ταυτοχρόνως, στην ίδια εκπομπή μίλησε η παραιτηθείσα “Τρέμη” της αιγύπτου από το κρατικό κανάλι και προέτρεψε τα παιδιά της Αιγύπτου να πουνε στους γονείς τους πως εάν θέλουν ένα καλύτερο μέλλον γι’αυτά τότε να πάνε στην Πλατεία Απελευθέρωσης αύριο το πρωί.

Από εκείνη την στιγμή το ηθικό των εξεγερμένων αναπτερώθηκε απίστευτα. Υπάρχουν όλο και δυνατότερες φωνές που καλούν για κατάληψη κτηρίων και συγκεκριμένα της κρατικής τηλεόρασης. Οι περισσότεροι απλώς φοβούνται για λουτρό αίματος αλλά όταν έχεις 2 εκατομμύρια αποφασισμένων επαναστατών στους δρόμους δεν νομίζω πως υπάρχει δύναμη που μπορεί να τους σταματήσει. Μακάρι αύριο να γίνει τεράστια συγκέντρωση και να καταλαβουν σημαντικά κτήρια. Η επανάσταση πρέπει να πετύχει.

νεότερα εντος ολίγου

Η μεγαλύτερη μεχρι
από grnik 6:59μμ, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
σήμερα συγκέντρωση στο Κάιρο αλλά και σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου. Ακόμη και σε μικρές πόλεις της ερήμου τα πλήθη ειναι στους δρόμους.

Ο στόχος πλέον αλλαζει και χιλιάδες συρρέουν έξω από το κοινοβούλιο ζητώντας την παραίτηση όλων των ψευτοβουλευτών. Σκοπός πλεον είναι η άμεση παραίτηση όλου του καθεστώτος κι αντικατάστασή του με μια κυβέρνηση μεταβατική μέχρι τις ελεύθερες εκλογές.

Άνθρωποι απο όλες τις τάξεις βρίσκονται στους δρόμους. Πρωτη φορά συμμετέχουν επαγγελματίες, δάσκαλοι, πρωτοβάθμια συνδικατα κτλ. Ακόμη και πρώην πολιτικοί με το κυβερνών κόμμα πλέον έχουν το θάρρος να βγουν να μιλήσουν.

Σημαντική εξέλιξη, 6000 εργάτες στην διώρυγα του Σουέζ κάνουν καθιστική διαμαρτυρία. Οι φωνές για γενική απεργία απλώνονται επιτέλους σε όλη την επικράτεια.

Αίγυπτος: Οι σημερινές διαδηλώσεις είναι οι μεγαλύτερες από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Αίγυπτος: Με τιμές ήρωα έγινε δεκτός στην πλατεία Ταχρίρ ο Ουάελ Γόνεμ, στέλεχος της Google που κρατείτο επί 12 ημέρες από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 8.2.2011 / 19.34)

Τουλάχιστον 297 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο, ανέφερε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), σύμφωνα με την οποία ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ υψηλότερος.
Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιώσεις 232 θανάτους στο Κάιρο, 52 στην Αλεξάνδρεια και 13 στο Σουέζ, εξήγησε η ερευνήτρια Χέμπα Μοράγιεφ στην ιστοσελίδα της HRW.

Τα περισσότερα από τα θύματα καταγράφηκαν το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου και είχαν χτυπηθεί από πραγματικές σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Πολλοί όμως σκοτώθηκαν από πλαστικές σφαίρες και από δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν εναντίον του πλήθους από πολύ μικρή απόσταση, σύμφωνα με τη Μοράγιεφ.

Μετά τις 29 Ιανουαρίου οι αστυνομικοί εξαφανίστηκαν από τους δρόμους των μεγάλων πόλεων και αντικαταστάθηκαν από στρατιώτες και μέλη των λαϊκών επιτροπών αυτοάμυνας.

Σύμφωνα με την HRW έχει δοθεί εντολή στα νοσοκομεία να «περιορίσουν» τον αριθμό των νεκρών.

«Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θα είναι πιθανότητα πολύ μεγαλύτερος, επειδή η δική μας καταμέτρηση βασίστηκε μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία των τριών πόλεων. Συμπεριλάβαμε μόνο τα θύματα που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμ εμείς οι ίδιοι», πρόσθεσε η Μοράγιεφ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, είχε κάνει λόγο για 300 νεκρούς από την έναρξη των συγκρούσεων, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για «μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες».

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

μόνον στο Κάιρο.

Σχηματίζεται πλήθος μπροστά στο κοινοβούλιο. Είναι αποφασισμένοι να μείνουν εκεί οι διαδηλωτές. Ο στρατός λέει πως έχει εντολές να καθαρίσει τον χώρο μέχρι το πρωί. Το ίδιο είχαν πει και για την πλατεία. Αν κρατηθει και το κοινοβούλιο η επανάσταση σημαίνει ότι εξαπλώνεται.

Δεκάδες πρωτοβάθμια συνδικάτα αναγγέλλουν απεργίες. Από τους εργάτες καθαριότητας στην Γκίζα μέχρι τους καθηγητές πανεπιστημίου στο Κάιρο. Εάν ξεκινήσουν γενικές απεργίες νομίζω πως θά’ναι το τελειωτικό χτύπημα στο καθεστώς.

Ο Σουλεϊμάν λέει πως είτε θα δεχτούν τον διάλογο με τους δικούς του όρους είτε θα γίνει πραξικόπημα..Μέσα πέφτεις Ομάρ….Όντως πραξικόπημα θα γίνει αλλά από τον λαό.

Οι αμερικάνοι και η ΕΕ τάχουν χαμένα. Εχθές πίστευαν πως όλα ήταν υπο έλεγχο και πως έχαναν ορμή. Σήμερα βρίσκονται μπροστά στην πιο γενικευμένη μορφή αγώνα πού’χουν δει. Οι επαναστάτες συνεχίζουν να εκπλήττουν τους πάντες και να βρίσκουν νέες δυνάμεις και μορφές αγώνα. Σήμερα συμμετείχαν δεκάδες διασημότητες, πρώην υπουργοί, βουλευτές, τηλεπαρουσιαστές ακόμη και ποδοσφαιριστές στις διαδηλώσεις. Το καθεστώς καταρρέει κομμάτι κομμάτι και χάνει υποστηρικτές.

Ο στρατός έχει πλέον παραιτηθεί από τους ελέγχους
από Ακενατόν 10:12μμ, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
Ως τώρα, ο στρατός έκανε έλεγχο ταυτοτήτων σε όσους ήθελαν να μπουν στην πλατεία. Τώρα πια έχει σταματήσει, διότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο! Δεν έχει πλέον νόημα. Ποιον να πρωτοελέγξει;

16η μερα. Και τώρα πια ο κόσμος είναι ασυγκράτητος.

Αίγυπτος: Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κοινοβουλίου, δηλώνουν ότι θέλουν να εμποδίσουν την είσοδο στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

16η μέρα σήμερα με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.
1 εκατομμύριο κόσμος χτες στην πλατεία, δημόσιοι υπάλληλοι οι περισσότεροι.
Ο Μουμπάρακ τους αγνοεί, έχει αναλάβει ο Σουλειμάν όλα τα παζάρια.

Από τη μία, έχουν αποσυρθεί όλοι οι μπάτσοι, έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με πουλημένους από την αδερφότητα και κάποιους ακόμα-για τα μάτια της δύσης, μοιράστηκαν αυξήσεις 15% σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους, υποσχέσεις για επιτροπές που θα αναζητήσουν λύσεις, από την άλλη οι διαμαρτυρίες στην πλατεία είναι ένα καθημερινό φεστιβάλ με πολύ κόσμο που έχει αρχίσει να λειτουργεί με τις μέρες, Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή, με ένα θέμα κάθε φορά.
Η επανάσταση φρενάρισε, πάνε μόνο πλατεία, όσο η εξουσία υποκρίνεται πως συζητάει.

Οι δυτικοί βλέπουν και βάζουν χέρι:
-H γλάστρα-γραμματέας του ΟΗΕ “απαιτείται γνήσιος διάλογος”
-Οι αμερικάνοι “μαζέψτε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ηρεμήστε τους και μιλάτε για δημοκρατία συνέχεια”
-Ο Σουλειμάν ” δεν θα παει ο Μουμπάρακ στη Γερμανία, είναι μια χαρά, ούτε και θα πέσει το καθεστώς”.

Τα πράγματα δεν είναι ήρεμα:
-Καθημερινά η κρατική τηλεόραση στέλνει μηνύματα να αδειάσουν οι δρόμοι από τις διαδηλώσεις.
Μέχρι και ένας τραγουδιστής που επιστρατεύτηκε, στάλθηκε μετά το τηλεοπτικό του διάγγελμα στην πλατεία και έφαγε το κράξιμο της αρκούδας.
-Χτες μερικές χιλιάδες πήγαν στο κοινοβούλιο και ζήτησαν από τους βουλευτές να παραιτηθούν, δεν είναι εκλεγμένοι απευθείας από το λαό.
-Αρκετά μακριά από τη δημοσιότητα, στο Αλ Βαντί Αλ Τζαντιτ οι μπάτσοι συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές και πυροβόλησαν, υπάρχουν αρκετοί σοβαρά τραυματισμένοι. Κάηκε ένα όχημα της αστυνομίας, ενώ είναι άγνωστο αν υπάρχουν νεκροί. Επιπλέον οι μπάτσοι έκοψαν το ρεύμα και το νερό βάζοντας πριν φωτιά σε ένα σταθμό διανομής φυσικού αερίου.
-Εξω από το κοινοβούλιο έχουν μαζευτεί διαδηλωτές που θέλουν να φτιάξουν ένα δεύτερο πυρήνα συνεχούς διαμαρτυρίας.
-Στο Σουέζ και στη Μασάλα σήμερα γίνεται γενική απεργία και δεν λειτουργεί τίποτα.

Ο Σουλεϊμάν παίζει το παιχνίδι του ψευτοδιαλόγου που μεταθέτει κάθε πρόβλημα σε επιτροπές και στο μέλλον.
Οι διαδηλωτές μπροστα σε διλήμματα, να κλιμακώσουν το αγώνα όπως θέλουν οι περισσότεροι ή να περιμένουν τους πουλημένους να τους φέρουν ένα ξεροκόμματο νίκης???

Η Αίγυπτος είναι σχολείο !

Aπο επικοινωνία με Αιγύπτια
από αντιπληροφόρηση 9:56μμ, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011
Η Παρασκευή ορίστηκε ως μέρα “END”(Tέλος) και τότε θα αποπειραθούν οι εξεγερμένοι να κάνουν αυτό που τελικά δεν έκαναν την προηγούμενη Παρασκευή. (που είχε ονομαστεί day of departure),,,να καταλάβουν δηλαδή την τηλεόραση και το προεδρικό μέγαρο αλλά και την ψευτοβουλή. Η έξαψη τεράστια και οι σημερινοι δολοφονημένοι της εξέγερσης έχουν αγριέψει πολύ το κλίμα. Κόσμος πολύς ακόμη στους δρόμους.Η Ταχρίρ γεμάτη. Συμμετέχουν πολλές γυναίκες στην εξέγερση και την αντιλαμβάνονται σαν δική τους υπόθεση που αφορά τα δικαιώματα τους. Τα γεγονότα λοιπόν πηγαίνουν σε νέα κλιμάκωση και ίσως είναι καλό η Αίγυπτος να ξανανέβει στο κεντρικό στην πρώτη θέση.

Ακόμα και το Euronews λέει κανένα πετυχημένο
από Ακενατόν 10:08μμ, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, (όπου η Αίγυπτος ήταν πρώτη είδηση, αναφέρθηκαν αναλυτικά και η απεργία στο Σουέζ και όλα), το Euronews είπε το εξής: “Ο Σουλεϊμάν καλεί τους διαδηλωτές να πάνε σπίτια τους, αλλά πλέον η πλατεία Ταχρίρ είναι το σπίτι τους! Εκεί τρώνε, εκεί κοιμούνται, ένας σήμερα έστησε κουρείο, κ.λπ.”.

17ημερα και όλο και περισσότερος κόσμος κατεβαίνει να διαδηλώσει. Η Ταχρίρ ζει την μεγαλύτερη δόξα της.

Η αφύπνιση των εργατών δείχνει να συντελείται. Δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, απ’τους εργαζομένους στα ταχυδρομεία και τις τηλεπικοινωνίες, μέχρι τους καθηγητές πανεπιστημίων και τους εργάζομένους σε υπουργεία σήμερα ξεκίνησαν απεργίες διαρκείας. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ήδη έχουν ανοίξει “περίπτερα” όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε να εγγραφούν σε νέα συνδικάτα, ανεξάρτητα από τα ελεγχόμενα απο την κυβέρνηση ξεπουλημένα συνδικάτα (καλά, πόσο δύσκολο θά’ταν να γίνει και στο Τροϊκιστάν αυτό;;).

Εάν οργανωθεί ένα μεγάλο εθνικό συνδικάτο και κηρύξει γενική απεργία τότε η επανάσταση θά’χει πετύχει έναν τεράστιο στόχο.

Σε άλλες εξελίξεις, εκατομμύρια αναμένονται αύριο Παρασκευή στους δρόμους της Αιγύπτου για να τιμήσουν τους πεσόντες αγωνιστές της επανάστασης. Ο στόχος θά’ναι να αποκλεισουν ή να καταλάβουν το κτήριο της τηλεόρασης και το παλάτι. Εκεί όμως θα παιχτεί το μεγάλο παιχνίδι με τον στρατό. Εάν τα φαντάρια δεν πυροβολήσουν τότε όλα μπορούν να συμβούν.

Το κοινοβούλιο παραμένει αποκλεισμένο από διαδηλωτές οι οποίοι έχουν σχηματίσει και άλλη κέντρο αγώνα μετά την Πλατεία Απελευθέρωσης.

Επισης, από τους δικτάτορες αφήνεται να εννοηθεί ότι θα στείλουν χιλιάδες στρατιώτες για να εκκαθαρίσουν το κέντρο του Καΐρου από τους διαδηλωτές. Εάν γίνει κάτι τέτοιο θα υπάρξουν προφανώς τεράστιες απώλειες.

Οι επαναστατημένοι πάντως έχουν πολύ υψηλό ηθικό αυτές τις ημέρες. Υψηλότερο από κάθε άλλη φορά.

H κατάσταση στο Πορτ Σάιντ είναι ήρεμη, αφού την νύχτα που πέρασε κάηκαν τουλάχιστον 5 κυβερνητικά κτίρια, σε ένα από αυτά ήταν το γραφείο του κυβερνήτη.

-Οι άνθρωποι στο Κάιρο λαμβανουν μαζικά ένα μήνυμα στα κινητά από το νέο υπουργο εσωτερικών που λέει “H αστυνομία επιστρέφει στους δρόμους και είναι στην υπηρεσία των πολιτών”

-Κάποιοι εκτιμούν πως αυτό είναι αρχή μιάς νέας εκστρατείας ψευτιάς και προσπαθούν να ξαναβάλουν έλεγχο στους δρόμους, με ένα σώμα μπάτσων που δνε το πάνε ούτε οι συμπαθούντες του καθεστώτος.

-Οι πρωτοβουλίες των διαδηλωτών που απαρτίζονται από νέους κυρίως αναμένεται να ανακοινώσουν μια λίστα με αιτήματα για τη μεταφορά της εξουσίας, περιλαμβάνοντας τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη δημιουργία τριμελούς επιτροπής με εκπροσώπηση από το στρατό και τη δικαιοσύνη που θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές.

-Ο αρχηγός της αστυνομίας διέταξε τη σύλληψη του αστυνομικού διοικητή της πόλης Βαντι Αλ Τζαντιν, καθώς σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι προχτές σε μάχες με μπάτσους, μετά από τρεις μέρες διαδηλώσεων

-1000 γιατροί και 3000 δικηγόροι έχουν προστεθεί στους διαδηλωτές της πλατείας, οργανωμένα

-Πολλοί διαδηλωτές είναι από χτες συγκεντρωμένοι έξω από το κοινοβούλιο και ζητούν την απομάκρυνση του δικτάτορα. Ηδη φήμες λένε πως θα παραιτηθεί, καθώς ήδη το έκανε  ο νέος υπουργός πολιτισμού, ο μόνος καινούργιος-και συγγραφέας στο επάγγελμα. Λέει πως το κάνει για λόγους υγείας, αλλά όλοι ξέρουν πως έφαγε άγρια κρτιτική από τον πνευματικό κόσμο.

-Οι φήμες για απομάκρυνση του Μποουμπάρακ είναι έντονες, ακόμη και η CIA το διαδίδει. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι πως υπάρχει όλο κι όλο μια δήλωση του γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος που είπε “περιμένω πως ο Μουμπάρακ θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του λαού, απόψε”, δήλωση που ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους. Ηδη, πολλά σωματεία ανακοίνωσαν επιπλέον απεργίες και η οικονομία της Αιγύπτου έχει παραλύσει. Οι αμερικάνοι θέλουν να τελειώνουν με το δικτάτορα και αν βάλουν μπροστά το Σουλειμάν με τον Μπαραντέι σαν δύο πόλους που θα μαζέψουν τον κόσμο και θα τον μανιπουλάρουν. Δεν συμφωνούν οι Ισραηλινοί που είναι σήμερα στα παζαρια με τους αμερικάνους.

-Στην Ισμαϊλίγια, βορειότερα του Καΐρου, διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα κυβερνητικό κτίριο και έκαψαν ένα κρατικό αυτοκίνητο. Το AFP μεταδίδει πως οι διαδηλωτές ήταν εξοργισμένοι γιατί “αγνοήθηκε το αίτημά τους για στέγαση, επί 15 χρόνια ζουν με βάρδιες σε παράγκες”. Η αστυνομία είναι ελάχιστα εμφανής στην Ισμαϊλίγια τις τελευταίες εβδομάδες.

-Στο μεταξύ, αναδύονται στοιχεία γύρω από τους εκατοντάδες Αιγύπτιους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη των διαδηλώσεων μέχρι την Τετάρτη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει τους 302 από τις 28 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ωστόσο διαφωνεί, υποστηρίζει πως τα στοιχεία της οργάνωσης δεν είναι σωστά και προαναγγέλλει τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων “σύντομα”.

“Έπειτα από την 31η Ιανουαρίου η HRW έχει καταγράψει τις αυθαίρετες συλλήψεις από τη στρατονομία τουλάχιστον 20 διαδηλωτών που έφευγαν από ή κατευθύνονταν προς την πλατεία Ταχρίρ. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν κοντά στην πλατεία ή σε άλλες περιοχές του Καΐρου απ’ όπου οι διαδηλωτές μετέφεραν εφόδια στην πλατεία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.
Η HRW ανέφερε ότι έχουν αναφερθεί τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις βασανιστηρίων. Ένας από τους κρατούμενους που απελευθερώθηκε ισχυρίστηκε ότι είδε αξιωματικούς του στρατού να κάνουν ηλεκτροσόκ σε τουλάχιστον 12 κρατούμενους την 1η Φεβρουαρίου. Ο στρατός πάντως διαψεύδει ότι κακοποίησε διαδηλωτές.

Η HRW υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 119 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αφότου αναπτύχθηκε στις πόλεις ο στρατός. Σε αυτούς περιλαμβάνονται διαδηλωτές, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο πόσοι άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=250109

 

-Αγνοώντας τις απειλές περί στρατιωτικού νόμου, οι διαδηλωτές στήνουν περισσότερα αντίσκηνα στην πλατεία Ταχρίρ, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ επισείει την απειλή του στρατού πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών, βεβαιώνοντας ότι ο στρατός θα παρέμβει “σε περίπτωση χάους, για να πάρει την κατάσταση στα χέρια του”.
Δίπλα, ακόμα και πάνω στα άρματα μάχης, κοιμούνται καθημερινά πλέον χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Η αυριανή ημέρα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, καθώς τα κινήματα της αντιπολίτευσης φιλοδοξούν να διοργανώσουν τη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά του Μουμπάρακ. Χθες, δε, χιλιάδες πολίτες απέκλεισαν το κτίριο της Eθνοσυνέλευσης στο Κάιρο, αψηφώντας τις απειλές του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν για βίαιη καταστολή της εξέγερσης και κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό. Νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζητούσε από τον κ. Σουλεϊμάν «άμεση» πολιτική αλλαγή. Οι συστάσεις του κ. Μπάιντεν απερρίφθησαν το βράδυ από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, που εξέφρασε δυσφορία για την αμερικανική στάση.
(ΑΠΕ)

-Το αντιπολιτευόμενο, αριστερό κόμμα Ταγκάμου ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρεται από το διάλογο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων και των Αδελφών Μουσουλμάνων, με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Το κόμμα, που διαθέτει ελάχιστες έδρες στη Βουλή, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι η απόφασή του ελήφθη λόγω «της άρνησης του καθεστώτος να ικανοποιήσει έστω και τις πιο μικρές απαιτήσεις του λαού». Διαμαρτύρεται επίσης για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Όμαρ Σουλεϊμάν ο οποίος προειδοποίησε ότι η εναλλακτική λύση αντί για το διάλογο θα ήταν ένα «πραξικόπημα».
Ο πρόεδρος του κόμματος, Ριφάατ αλ-Σαΐντ, δήλωσε ότι το κόμα Ταγκάμου δεν πιστεύει πλέον ότι ο διάλογος μπορεί να είναι γόνιμος. «Το σκεφτόμασταν. Αλλά φτάσαμε σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις χωρίς να τις τηρεί», είπε.
(ΑΠΕ)

Πριν δημοσιευτεί το άρθρο, εξετάσαμε άλλη μια φορά τις φήμες για παραίτηση του δικτάτορα. Ο πρωθυπουργός λέει πως είναι ακόμα εδώ και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Η κρατική τηλεόραση όμως μεταδίδει την είδηση πως θα παραιτηθεί.
Ο στρατός έχει κατεβάσει πολλά άρματα στο κέντρο του Καίρου, οι διαδηλωτές στην πλατεία είναι πάνω από 600.000 κάθε μέρα. Ηδη, στην πλατεία θα γίνει αύριο η μεγάλη διαδήλωση του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, που είναι από τώρα εκεί.
Η πλατεία είναι αδιάβατη !

Χαμός στην πλατεία.(μια είναι η πλατεία!Ταχρίρ!)Τρομερός κόσμος.Εργάτες, μικροαστοί, φοιτητές και άνεργοι.Και πολλές γυναίκες.Ειδικά στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Μια τρομερή ενέργεια, μια αίσθηση θριάμβου, μια ακατάβλητη αποφασιστικότητα διαπερνά όλους τους εξεγερμένους. Η Ιστορία γράφεται στους δρόμους και όχι σε κλειστά γραφεία διπλωματών ούτε βλέποντας τηλεόραση.Το Ιραν μπορεί να εύχεται για νέο Χομείνη αλλα στην πραγματικοτητα τρέμει και αυτό την εξέγερση της νεολαιας.Εμπνευσμένη από την Αιγυπτιακή επανάσταση οι Ιρανοι οργανώνουν διαδηλώσεις για τις 14 Φλεβάρη κόντρα στο δικό τους καθεστώς. Συγκινητικές και σήμερα οι στιγμές από Αίγυπτο…

Tα πραγματα είναι στην κοψη!Φαίνεται ότι οι ισχυροι της Αιγύπτου εξαπολύουν στατιωτικό πραξικόπημα εις βάρος της εξέγερσης κόβοντας και το κεφάλι του Μουμπάρακ για πάρουν λαϊκή υποστήριξη! Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ποτέ! Ο στρατός θα αποπειραθεί σε λίγο να δείξει ότι είναι το όργανο των ισχυρών και ότι ως τώρα απλά ήταν στην αναμονή. Αναμένεται κάτι τρομερό σήμερα… Η Επανασταση αντιμετωπίζει τον πιο θανάσιμο κίνδυνο της. Αλλά ως τώρα έχει δείξει ότι όλα τα ξεπερνά! Αναμένουμε με αγωνία τις επομενες ώρες και λεπτά…

-Στην πλατεία, έχει μαζευτεί απίστευτα πολύς κόσμος, πάνω από 1,5 εκατομμύριο και όλοι περιμένουν το ίδιο πράγμα, το Μουμπάρακ να πει φεύγω.
-Ο στρατός έχει κλείσει τις δύο βασικές εισόδους της πλατείας.
-Πολλά τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν ζωντανά εικόνα από την πλατεία
-Για πρώτη φορά η κρατική τηλεόραση δείχνει συνεχώς εικόνες με  κοντινά πλάνα.
-Καποιοι στέλνουν μηνύματα, “αν δεν φύγει σε μιά ώρα, θα εκραγεί η πλατεία”
-Στο Τελ Αβίβ ξεκινάει μια διαδήλωση συμπαράστασης από Ισραηλινούς

απίστευτο το θράσος του δικτάτορα!
από γύφτοσκοπιανός 11:03μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
όχι μόνο δεν αφήνει την καρέκλα, αλλά “δεσμεύεται” οτι θα τιμωρήσει αυτούς που αιματοκύλισαν τη χώρα και το αίμα των νεκρών δε θα πάει χαμένο!
Ο δολοφόνος!

ζωντανά τώρα στο aljazeera

πριν λίγο βγήκε ο δικτατορας στην τηλεόραση
από <pd> 11:03μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
-Νοιώθει  πόνο για τα θύματα
-Είναι νόμιμα και δίκαια τα αιτήματα
-Σαν πρόεδρος ακούει το λαό χωρίς πρόβλημα
-Δεν αποδέχεται εντολές εκτός χώρας
-Δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές
-Θα αναλάβει τις ευθύνες μου μέχρι τότε
-Υπάρχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση
-Εφαρμογή με την εγγύηση των ενόπλων δυνάμεων
-Εγινε διάλογος που κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία
-Δύο επιτροπές θα επιβλέπουν τις έρευνες για τα  θύματα και τις αλλαγές που θα γίνουν
-Προτείνει την τροποποίηση άρθρων του συνταγματος
-Να αρθεί ο νόμος εκτακτου ανάγκης
-Εχει ζημιωθεί η οικονομία
-Πήγε στον πόλεμο και πολέμησε σαν πιλότος και όλοι τον ξερουν
(εδώ άρχισε να φωνάζει μαζικά ο κόσμος στην πλατεία)
-Μεταφερει καποιες εξουσιες στον αντιπρόεδρο
-Η Αιγυπτος θα παραμείνει ανεξαρτητη
-Δεν θα φύγει

(απόδοση κυριων σημείων, εξ ακοής)

το πλήθος στην Αλεξάνδρεια εξαγριωμένο αδειάζει την πλατεία
από και 11:19μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
γεμίζει τους δρόμους. Ο κόσμος είναι γεμάτος θυμό και κατευθύνεται εναντίον του στρατού απ’ ότι μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα. Ας ευχηθούμε να μην έχουμε νέο και μαζικό αιματοκύλισμα…

απο REUTERS
από … 11:22μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
Τα πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα επέμβουν σε περίπτωση που οι διαδηλωτές αρνηθούν το σχέδιο μεταβίβασης των εξουσιών από τον Μουμπάρακ στον αντιπρόεδρο Σουλειμάν.

O κύβος ερρίφθη…
από αντιπληροφόρηση 11:22μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
Ο ταπεινωμένος δικτάτορας γατζώνεται με νύχια και με δόντια από την εξουσία και διαψεύδει (πάλι!) όσους θεωρούσαν σίγουρο ότι σήμερα θα αποσυρθεί. Ο κόσμος είναι οργισμένος και αγριεμένος. Αύριο Παρασκευή θα γίνει η τελική έφοδος σε τηλεόραση και προεδρικό μέγαρο.Αλλά και σήμερα η νύχτα είναι μεγάλη… Αναμένουμε με ακόμη μεγαλύτερη αγωνία την συνέχεια… Ο κόσμος παραμένει κατά εκατομμύρια στους δρόμους με άγριες διαθέσεις...

Περισσότερα
από <pezoyla man> 11:29μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
Κατα τη διάρκεια του λόγου του δικτάτορα υπήρχε μεγάλη ησυχία και όλοι άκουγαν, αλλά όταν άρχισε να λέει για την στρατιωτική του καριέρα, άρχισαν τα δυνατά συνθήματα αμέσως, σηκώθηκαν παπούτσια στα χέρια και όταν τέλειωσε η ομιλία, οι διαδηλωτές πέταξαν πολλά παπούτσια στην οθόνη και την γκρέμισαν, στην πλατεία. Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος.
Αρχισαν να κινούνται, φαίνεται πως πάνε για το κτήριο της τηλεόρασης και το προεδρικό μέγαρο.
Στην Αλεξάνδρεια ήδη κινούνται πολλοί διαδηλωτές προς μιά στρατιωτική βάση στα βόρεια της πόλης.

“Βαδίζουμε προς το προεδρικό μέγαρο – Εκατομμύρια μάρτυρες”
από “Ηλιοχώρος” 11:29μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

► 23:05: Συνθήματα στην κατάμεστη πλατεία Ταχρίρ: “Βαδίζουμε προς το προεδρικό μέγαρο – Εκατομμύρια μάρτυρες”. Το προεδρικό μέγαρο βρίσκεται ΒΑ της πλατείας, σε απόσταση 15 χλμ. από αυτή.

(“Ελευθεροτυπία”)

Σουλειμάν >>>>
από ούστ ρε 11:44μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
Έχουν ήδη αποφασιστεί συνταγματικές αλλαγές και όπως είπε και ο Πρόεδρος είναι αφοσιωμένος να πετύχει τις αλλαγές που ζητάει ο κοσμος
Έχουμε ξεκινήσει τον διάλογο και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο κατανόησης προκειμένου να εκπληρώσουμε όλες τις απαιτήσεις. Είμαστε ανοιχτοί και σε περισσότερο διάλογο. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να γίνει μια ομαλή μετάβαση.
Η προστασία της επανάστασης του κόσμου και η μάχη για να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας με κάνει να ζητάω στους συμπολίτες μου να βοηθήσουν.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την τρομοκρατία να ζήσει ανάμεσά μας
Πρέπει όλοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατέψουμε τις ζωές μας με όσα έχουμε. Εσείς οι νέοι της Αιγύπτου που είστε ήρωες τώρα να πάτε σπίτια σας
Να πάτε να δουλέψετε και να βοηθήσετε να ανοικοδομήσουμε τη χώρα. Μην ακούτε τα ξένα κανάλια που θέλουν μόνο να φέρουν αστάθεια στην περιοχή μας
Πρέπει να προστατέψουμε το δικαίωμα στη δουλεια
Ο Θεός θα σας ανταμείψει. Η ειρήνη ας είναι ανάμεσά μας
thepressproject.gr

Οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο…
από “Ηλιοχώρος” 11:48μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Οι διαδηλωτές αρχίζουν να αποχωρούν από την πλατεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας και κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο.

Η πιο τρομερή νύχτα σήμερα της επανάστασης
από αυπνος για την Αίγυπτο 0:52πμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
Συμβαίνουν τρομερά πράγματα!Μετά από 18 μέρες συνεχών κινητοποιησεων, συγκρούσεων,εκατοντάδων δολοφονημένων και διαρκούς κατάληψης της κεντρικής πλατείας του Καϊρου αλλα και την άρνηση του Δικτάτορα να ξεκουμπιστεί, ο κόσμος είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ!Μαθήματα Ιστορίας δίνει η Αιγυπτιακή Επανάσταση…Στο μισό να τους μοιάζαμε… Όλος ο πλανήτης βλέπει με αγωνία. Η μεγαλύτερη μέρα και νύχτα σήμερα για την Αιγυπτιακή Επανάσταση(και πόσες φορές δεν το έχουμε πει αυτό αυτές τις μέρες…) Ο κόσμος είναι κατα εκατομμύρια στους δρόμους με κρύο και βροχή νυχτιάτικα

18η μέρα. Παρασκευή 11 Φλεβάρη. Το τέλος του δικτάτορα και το τέλος της πρώτης φάσης της Αιγυπτιακής Επανάστασης.

Χτες το βράδυ, στην πλατεία, μετά το διάγγελμα του δικτάτορα

-Χιλιάδες διαδηλωτές μετακινούνταν όλη τη νύχτα προς το προεδρικό μέγαρο.
-Το κοινοβούλιο είναι ήδη αποκλεισμένο από διαδηλωτές
-Επίσης χιλιάδες έχουν αποκλείσει το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης
-Σήμερα, οι διοργανωτές καλούν σε συγκέντρωση 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.
-Υπάρχουν φόβοι πως θα κηρυχτεί στρατιωτικός νόμος και θα επιβληθεί μια ιδιότυπη χούντα.

Αίγυπτος: Ο εφιάλτης ενός πραξικοπήματος θα προκαλέσει κακό σε όλους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Σαμίρ Ραντάουι
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 10.50)

Αίγυπτος: Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, δεκάδες έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 10.31)

Αίγυπτος: Η ομιλία του Μουμπάρακ δεν έδωσε απάντηση στην κρίση, σύμφωνα με την Human Rights Watch.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 9.51)

Αίγυπτος (2): Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση προς τον αιγυπτιακό λαό.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 9.47)

Ισραήλ – Αίγυπτος: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενθαρρύνει την αλλαγή στην Αίγυπτο, αλλά και να την βοηθήσει να μην πέσει στα χέρια των εξτρεμιστών, τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 9.14)

Αίγυπτος: Ο αιγυπτιακός στρατός θα ανακοινώσει σε λίγο κάτι πολύ σημαντικό, μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 8.23)

Αίγυπτος: Ο Ομαρ Σουλεϊμάν “ντε φάκτο πρόεδρος” της Αιγύπτου, όμως ο Χόσνι Μουμπάρακ παραμένει στην εξουσία.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 7.30)

διαβαστηκε στην κρατικη, ανακοινωση του συμβουλιου του στρατου.  δεν ειπε κατι καινουριο.  ειπε οτι θα καταργηθει ο στρατιωτικος νομος, αμα σταματησει η κατασταση (εννοωντας αυτην με τους διαδηλωτες).  πρωτη φορα ακουστηκε για καταργηση του στρατιωτικου νομου, αλλα μαλλον δεν γινεται πιστευτο (βλεπε παρομοια δηλωση νασερ το 54, πριν καταμακελεψει τους διαδηλωτες).  δεν εμφανιστηκε καποιος στρατιωτικος στην τβ.  αλλωστε το μεγαρο της αιγυπτ.ερτ ειναι αποκλεισμενο απο διαδηλωτες, και αυτοι με τη σειρα τους απο τανκς.  ενας καραβανας κατεβηκε στους διαδηλωτες απ εξω και ..προσπαθησε να τους διαβασει την ανακοινωση, αλλά ετρωγε γιουχα καθε δυο σειρες που διαβαζε…   Ο στρατος φαινεται να προσπαθει να το παιξει δηθεν ανεξαρτητος πολος, αλλά ολο και περισσοτερα τανκς μαζευονται εξω απο το ραδιομεγαρο και στηνουν συρματοπλεγματα.   Και στην αλεξανδρεια εκατονταδες χιλιαδες.   “Farewell friday”.

-Πριν λίγη ώρα, εκπρόσωπος του στρατού εκφώνησε εν μέσω διαμαρτυριών διαδηλωτών, την περιβόητη statement2 ή Communique2, που έλεγε πως ο στρατός θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόλις αποσυρθούν οι διαδηλωτές. Η κατάσταση επιβλήθηκε πριν 30 χρόνια περίπου και μόλις ο Μουμπάρακ ανέβηκε στην εξουσία, δίνοντας έτσι ιδιαίτερες δυνατότητες στο στρατό και τους μπάτσους, όπως να σκοτώνουν πολίτες.
-Στην πλατεία είναι πολύς κόσμος, περιμένουν σήμερα 2 εκατομμύρια.
-Εξω από το προεδρικό μέγαρο είναι περίπου 10.000 και ο στρατός τους απομάκρυνε κάπως από το κτίριο, έβαλε αγκαθωτά συρματοπλέγματα και άρματα μάχης.
-Στο μέγαρο της κρατικής τηλεόρασης είναι από το βραδι πανω από 2.000 διαδηλωτές.
Με όλα τα παραπάνω φαίνεται πως οι διαδηλωτές επιμένουν να διαδηλώνουν ειρηνικά, αλλά ο στρατός δεν τους θέλει πλέον στους δρόμους.

-Στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις επίσης υπάρχει πολύς κόσμος που διαδηλώνει ειρηνικά προς το παρόν.
-Οι Ισραηλινοί άρχισαν να διαδίδουν σενάρια της πλάκας, όπως ότι το ξέρανε από χτες πως δεν θα φύγει ο Μουμπάρακ, πως δεν ανακατεύονται στα εσωτερικά της Αιγύπτου, πως είναι με το λαό και παρομοια φαιδρά.

προπαγανδα? απο presstv :  διαδηλωτες εχουν καταλαβει κυβερνητικα κτιρια στο σουεζ (το αγγλικο τζαζιρα δεν λεει τπτ σχετικο).  συγκεντρωση-διαμαρτυρια εξω απο αιγυπτιακη πρεσβεια στη νοτ.κορεα (!).              εικονες δειχνουν παλι απιστευτα πολυ κοσμο στην ταχριρ. και σημερα δεν ειναι μονο στην ταχριρ…    αλτζαζιρα λεει οτι τοπικα μηντια λενε οτι ο μουμπαρακ εχει φυγει απο τη χωρα (τα χουμε ξανακουσει αυτα…).

Εκατομμύρια κόσμος στο Κάιρο!Η μεγαλύτερη συγκέντρωση από την αρχή της επανάστασης.Πολλοι ξενύχτησμένοι από χτες.Κόσμος συνεχίζει και συρρέει. Σήμερα πάλι άλλη μια τεράστια μέρα για τον κόσμο. Η οργή κατά του Μουμπάρακ ξεχειλίζει οπως και η αποφασιστικότητα. Δεν βλέπω καλά το κτίριο της τηλεορασης και το προεδρικό μέγαρο. Μάλλον σήμερα είναι η μέρα…

απο REUTERS
από … 2:50μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
►14:24: Ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του “εγκατέλειψαν το Κάιρο”, μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τρομερή εικόνα
από αντιπληροφόρηση 3:07μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
Τα τανκς μαζί με συρματοπλέγματα προστατεύουν την τηλεόραση! Εκεί έφτασαν για να διαφυλάξουν το κέντρο της προπαγάνδας τους… Ο κόσμος που έχει κυκλώσει το σιδεροφραχτο κτίριο της τηλεόρασης όλο και πυκνώνει. Ο στρατός ως τελευταίος προμαχώνας του καθεστώτος τώρα που η αστυνομία και οι ασφαλίτες έχουν ηττηθεί. Το θέμα είναι πια τα απλά φανταράκια και η επιθυμία τους να ενωθούν με το πλήθος αλλά και η αποφασιστικότητα του πλήθους να τα βάλει με την ιερή αγελάδα της Αιγυπτιακής Ιστορίας…(τον στρατό)

τρομερές οι εξελίξεις!σε νέο ιστορικό άλμα τα γεγονότα
από game over 3:45μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
O Moυμπάρακ δεν έχει φύγει από την Αίγυπτο αλλά έχει φύγει από το κάιρο.Έχει χεστεί πάνω του με τον κόσμο που είδε να έχει κατέβει σήμερα και με τις διαθέσεις αυτού του κόσμου.
Πήρε μαζί του και όλη την οικογενεια του και έχουν καταφύγει σε ένα μυστικό θέρετρο της Αιγύπτου.(70δις ευρώ έχει, έχει πολλά σπίτια…)

Στο εν τω μεταξύ οι αστοί αναλυτάδες και οι ρεφορμιστές στην ψυχή έχουν τρομοκρατηθεί από τις εξελίξεις.
Όπως γράφει ο Magdi Abdelhad (γνωστός δημοκράτης άραβας αναλυτής που εργάζεται και σε δυτικά τηλεοπτικα δίκτυα) ο κόσμος θα επρεπε ήδη να είναι ικανοποιημένος με ό,τι του έχει παραχωρηθεί από το καθεστώς και να μην ρισκάρει περισσότερα.Αλλα λέει ο κόσμος έχει κυριευτεί από ανέξηγητη εμμονη!
Προφανώς οι αστοι καλοταϊσμένοι έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται με το μέγεθος. την διάρκεια και την αποφασιστικότητα της εξέγερσης.

Ο κόσμος όλο και περισσότερος στο Κάιρο και όχι μόνο στην Ταχρίρ.
Και η τηλεόραση και το προεδρικό μέγαρο και η ψευτοβουλή και άλλα καθεστωτικά κτίρια είναι περικυκλωμένα από το πλήθος.
Συντηρητικές εκτιμήσεις μιλάνε για 4.000.000 (τέσσερα εκατομμύρια) κόσμο σήμερα στους δρόμους του Κάιρου και περισσοτερα σε όλη την Αίγυπτο…
(απο επικοινωνία με Αιγύπτιο, αυτοι πιστευουν για 10 εκατομμύρια!)

Ειδικά στο προεδρικό μέγαρο έχουν πάει οι πιο μάχιμοι γιατί εκεί αναμένεται το μεγαλύτερο μακελειό.
Οι επόμενες ώρες είναι νοτισμένες με έφοδο στον ουρανό…

Eίμαστε στην 18η μέρα…

Η επανάσταση καθαρίζει καλύτερα!
από Ακενατόν 4:03μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
Δημοσιογράφος του BBC αναφέρει ότι σήμερα η παροχή νερού και η συλλογή των σκουπιδιών στην πλατεία Ταχρίρ λειτουργεί καλύτερα απ΄ ό,τι συμβαίνει τις “κανονικές” μέρες στα περισσότερα σημεία του Καϊρου

Είμαστε όλοι “ανεξήγητοι”!
(αυτό δεν είναι πληροφόρηση αλλά δεν άντεξα διαβάζοντας τις “αναλύσεις” για “ανεξήγητη επιμονή του πλήθους”)

Ο στρατός εγκατέλειψε τους ελέγχους γύρω από το κτίριο της Ρ/Τ
από Ακενατόν 5:53μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
και άφησε τον έλεγχο της ροής του κόσμου στους διαδηλωτές, δήλωσε ένας ακτιβιστής στο Αλ Τζαζίρα
Ο ανταποκριτής του BBC έστειλε μήνυμα στο Τουίτερ που μιλάει για “κυκλοφοριακή συμφόρηση στο προεδρικό μέγαρο (“palace” λέει, φαντάζομαι αυτό θα εννοεί), θάλασσα διαδηλωτών και σημαιών”.

ΕΠΕΣΕ!!!!!
από Ακενατόν 6:07μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
ΕΠΕΣΕ Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ!!!!!

η ώρα των πανηγυρισμών και της αβεβαιότητας του μετά
από game over 6:34μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
O κόσμος βρίσκεται κατά εκατομμύρια στους δρόμους, σε τρομερή ευφορία και πανηγυρίζει έξαλλος για την αποχώρηση του δικτάτορα. Δεν νομίζω αυτός ο κόσμος και με αυτά τα βιώματα θα αποδεχτεί στρατιωτική δικτατορία.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ.

Αποδεικνύεται ότι όσοι είναι ανέτοιμοι και λιγόψυχοι για να κάνουν επανάσταση στον τόπο τους, βλέπουν ανέτοιμα και λιγόψυχα τις επαναστάσεις που γίνονται κάτω τους.

Η Αιγυπτιακή Επανάσταση δέχτηκε από την αρχή της όλων των ειδών τις συκοφαντίες και ανακρίβειες από άτομα που είναι ανίκανα να επαναστατήσουν στον δικό τους τόπο.

Οι συκοφαντίες ήταν αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες.

Από την μια αυτή η επανάσταση κατηγορήθηκε ότι είναι θρησκευτική και ότι θα οδηγήσει σε ένα νέο σκοταδιστικό και θεοκρατικό καθεστώς και από την άλλη κατηγορήθηκε ότι ήταν μια βελούδινη επανάσταση καθοδηγημένη από τις ΗΠΑ!

Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει και αυτό είναι παρά πάνω από φανερό για όσους παρακολούθησαν τα γεγονότα.

Και ούτε αυτή η επανάσταση μειώθηκε από το γεγονός ότι χρησιμοποιηθηκε εκεί η εθνική σημαία της Αιγύπτου ως λάβαρο που συνένωσε τους εξεγερμένους.(τα σύμβολα έχουν μια δευτερεύουσα σημασία μπροστά στην ουσία των γεγονότων.Κι εδώ στις 5 Μάη κάποιοι κουβαλούσαν το εθνικό σύμβολο αλλά και στην κερατέα πολλοί ακόμη πιστεύουν σε αυτό χωρίς αυτό να μειώνει τον αγώνα τους.Άλλωστε αν μπορούσαν τα σύμβολα να κατοχυρώσουν την αγνότητα ενός αγώνα θα είχαμε αποφύγει τον διασυρμό του σφυροδρέπανου όπως έγινε στο παρελθόν από τους σταλινικούς ή την ατίμωση του αναρχικού συμβόλου όπως έγινε από αναρχικούς υπουργούς στην Ισπανία του 36…)

Τα επιτεύγματα αυτής της επανάστασης είναι τρομερά και ασύγκριτα και αξίζει να προσπαθήσουμε να τα συνοψίσουμε:

1)Ήταν επανάσταση διαθρησκευτική και διαφυλετική που ενώσε χριστιανούς και μουσουλμανους (αλλά και τους άθεους), μαύρους και λευκούς κατώ από έναν κοινό αγώνα αξιοπρέπειας.

2)Ως επανάσταση οργανώθηκε μεθοδικά από το ίντερνετ αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και δικτύωσης.Μπόρεσε να ξετυλιχτεί χωρίς να διαθετεί επίσημα έναν ηγέτη ή ένα κόμμα που λειτουργούσε σαν επαναστική πρωτοπορεία.

3)Είναι επανάσταση της νεολαίας και εξέφρασε την ορμή και τις ανεξαντλητες δυνάμεις της νεολαίας.

4)Ζήτησε άμεσα και επιτακτικα πανανθρωπινες διεκδικησεις που αφορουν την ελευθερία, τα δικαιώματα, το ψωμί, την αξιοπρέπεια. Αυτές οι διεκδικήσεις αφορούν όλο τον πλανήτη και έτσι δίνουν παγκοσμιότητα στην αιγυπτιακή επανάσταση.

5)Έδειξε τι είναι κατορθωτό όταν υπάρχουν αγωνιστές που είναι επίμονοι, αψηφούν την καταστολή και προωθούν ευρύτερες ενότητες.Κι έτσι γκρέμισε έναν δικτατορα που μέχρι πριν λίγο φαινόταν ακλόνητος.

6)Προώθησε πανέξυπνα την κατάληψη της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας δημιουργώντας αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς αυτοοργάνωσης που ανέλαβαν από τα πιο πρακτικά ζητήματα (καθαριότητα- φαγητό) μέχρι τα στρατηγικά ζητήματα συνέχισης του αγώνα.

7)Στηρίχτηκε στην απο κοινού συμμετοχή αντρών και γυναικών σπάζοντας πολλές πατριαρχικές ακαμψίες των αραβικών χωρων.

8)Ξύπνησε το εργατικό κίνημα της χώρας που ακόμη και τώρα μέρες μετά την πτώση του Μουμπάρακ συνεχίζει να απεργεί και να διαδηλώνει.

9)Ωθησε τον κόσμο  να αναζητά, να συζητά, να ονειρεύεται, να πιστεύει στην δύναμη του, τον απομάκρυνε  από την προηγούμενη απαθεια και ανευθυνότητα του.

10)Πυροδότησε μαζικές εξεγέρσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο και όχι μόνο!

Πολλοί άνθρωποι και στον δυτικό κόσμο είδαν την Αιγυπτιακή Επανάσταση ως αρχή μιας παγκόσμιας επανάστασης που θα σαρώσει συσσωρευμένες αδικίες, ανελευθερίες και θα τραντάξει συθέμελα το παγκόσμιο καθεστώς εκμετάλλευσης.

Στην Νότια Αφρική ξεκίνησε τεράστιο απεργιακό κίνημα με σφοδρές συγκρούσεις και νεκρούς στους δρόμους.
Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης έφτασαν ως την Κορέα και όχι τυχαία η Κινέζικη χούντα λογόκρινε όλες τις ειδήσεις που έρχονταν από την επαναστατημένη Αίγυπτο.

Αν η εξέγερση στην Τυνησία μπόρεσε να ωθήσει την Αίγυπτο να εξεγερθεί, η εξεγερμένη Αίγυπτος δημιουργεί παλιρριακό κύμα επαναστάσεων στις γειτονικές της χώρες.

Στην Λιβύη εξελίσσονται τώρα τα πιο επαναστατικά γεγονότα στην Ιστορία της χώρας με πολλούς νεκρούς και ασταμάτητες συγκρούσεις.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Υεμένη και το Μπαχρέιν, αλλά και στην Ιορδανία.

Η 20 Φλεβάρη έχει οριστεί ως μέρα εξέγερσης και για το Μαρόκο ενώ στις 14 Φλεβάρη εξεγέρθηκε η νεολαία του Ιράν. (και έτσι μακριά από το να Ιρανοποιηθεί η Αίγυπτος απειλείται η Αιγυπτοποίηση του Ιράν!)

Από τον ξεσηκωμό δεν έλειψε ούτε το πολύπαθο Ιράκ με πρωτοφανείς και για εκεί διαδηλώσεις που ζητάνε ελευθερίες, δικαιώματα, ψωμί.

Κάθε χώρα έχει βέβαια τα δικά της δεδομένα και τις δικές της ιδιομορφίες αλλά η επίδραση της αιγυπτιακής επαναστασης είναι καταλυτική παντού.

Και αυτό αφορά και την Ελλάδα!

Κάποιοι εδώ προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν μας αφορά η επανάσταση της Αιγύπτου και ότι αυτά γίνονται σε τριτοκοσμικές χώρες αλλά ξεχνάνε ότι:

α)Η ίδια η Ελλάδα έχει γίνει μια τριτικοσμική χώρα αφότου ανέλαβε το ΔΝΤ

β)Αίγυπτος και Ελλάδα μοιράζονται πολλά, και οι δύο είναι χώρες με αρχαία ιστορία και κάτω από κοινή διοικηση σε 4 διαφορετικές αυτοκρατορίες και επίσης με γεωγραφική εγγύτητητα.

γ)Τα μαθήματα εξέγερσης που παρέδωσε η Αίγυπτος είναι πολύτιμα για την επικείμενη εδώ εξέγερση

δ)Οι ίδιοι οι ισχυροι εδώ έχουν τρομοκρατηθεί με τα νοήματα και την ορμή της αιγυπτιακής επανάστασης

ε)Οι ίδιοι οι καταπιεσμένοι έχουν εμπνευστεί από αυτήν την επανασταση και ονειρεύονται και για δω να γίνει αντίστοιχη εξέγερση.

στ)Η 23 Φλεβάρη είναι φορτισμένη από τα γεγονότα της Αιγύπτου και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.

Κάποιοι επίσης προσπάθησαν να μειώσουν την σημασία αυτής της επανάστασης ζωγραφίζοντας την έκβαση της με μελανά χρώματα, παρουσιάζοντας το σενάριο ότι εκεί επιβλήθηκε στρατιωτική χούντα χειρότερη από πριν.

Τα γεγονότα τούς έχουν διαψεύσει.

Ρίχνοντας τον Μουμπάρακ, η Αιγυπτιακή επανάσταση απλά ολοκληρωσε μια πρώτη πολύ σπουδαία φάση της.

Οι απεργίες εκ τοτε έχουν συνεχιστεί και κλιμακωθεί.Χτες στην Αίγυπτο και μια βδομάδα μετά την πτώση του δικτάτορα εκατομμύρια κόσμος ήταν πάλι στους δρόμους. Όλοι είναι σε αφύπνιση και εγρήγορση και αυτός που δέχεται την πίεση είναι ο στρατός και όχι ο κόσμος.

Νέα εμπόδια, νέες προκλήσεις και νέα ζητήματα έχουν ανακύψει και σίγουρα τα πράγματα δεν είναι απλά.

Όμως πολύ δύσκολα αυτός ο κόσμος εκεί θα δεχτεί νέα περιστολή των δικαιωμάτων ή νέους εκφοβισμούς.

Αυτό είναι προφανές  για όσους ασχολήθηκαν με το χρονικό των γεγονότων εκεί και είδαν έστω και από απόσταση τι βιώματα έχουν ζήσει οι εξεγερμένοι της Αιγύπτου.

Μια νέα εποχή ανατέλλει για όλους μας.

Το δικό μας χρέος και η δική μας αλληλεγγυη είναι να φέρουμε μια τέτοια εξέγερση στην χώρα μας προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες της.

Ας μην ξεχνάμε ότι την μέρα που ξέσπασε η Αιγυπτιακή Επανασταση (25 Γενάρη) ξεκίνησε εδώ ο μεγάλος αγώνας των μεταναστών με την μαζική απεργία πείνας που ζητά κι αυτός την δικαίωση του.

Και πριν την Αιγυπτιακή Επανάσταση είχαμε όλους τους λόγους να εξεγερθούμε στην Ελλάδα. (ΔΝΤ, αστυνομικό κράτος, διαφθορά, φτώχεια, ανεργία, διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα, πόλεις τέρατα κλπ)
Τώρα έχουμε ακόμη περισσότερους και κυρίως έχουμε άλλο ηθικό για αυτά που έρχονται.

Η 23 Φλεβάρη ας είναι η αρχή της εξεγερσιακής διαδικασίας και για την Ελλάδα και η πλατεία Συντάγματος η δική μας Ταχρίρ…

 

11 Σχόλια

Filed under Μετά την λύση...., Παγκόσμιο Σύστημα-Αλήθειες κρυμμένες, κρίση

11 responses to “Η αιγυπτιακή επανάσταση……. που κανένας δεν περίμενε….η Τυνήσια άναψε το φυτίλι, Αίγυπτος, Αλγερία… ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός φτάνει να τον θέλουμε

 1. Ε, όχι και «δν περίμενε κανένας».

  Το τέλος της θητείας του Μουμπάρακ ήταν αναμενόμενο ότι θα έφερνε και θέμα καθεστώτος.

  Επιπλέον… μην είσαι σίγουρος για το «ένα αστυνομικό καθεστώς με φαινομενικά ανεξάντλητες παρακρατικές εφεδρείες ξηλώθηκε από την ρίζα του.»

  Μου αρέσει!

 2. osr

  ποιος το περίμενε δηλαδή;

  ο μουμπάρακ προετοίμαζε τον γιο του για την διαδοχή
  όπως έκανε ο ασαντ στην συρία πριν λίγα χρόνια με τον κανακάρη του που μια χαρά διατηρεί την εξουσία του και σήμερα

  κανένας δεν περιμενε αυτή την εξέλιξη

  όσον αφορά τα υπόλοιπα δεν τα έγραψα εγώ οπότε δεν υιοθετώ πλήρως τα όσα γράφονται αν και εκ των πραγμάτων αγνοώ πάρα πολλά ώστε να μπορω να τα αμφισβήτησω ή όχι

  την άποψη μου για το τι θεωρώ ότι έγινε στην αίγυπτο με τα όσα λιγα γνωρίζω είναι εδώ

  https://osr55.wordpress.com/2011/02/11/

  «Πριν εννούμε πριν την εξέγερση του Αιγυπτιακού λαού που διεκδίκησε αυτό που ήθελε και δεν περίμενε από κανέναν προστάτη να του το χαρίσει

  Μετά εννούμε την εξέγερση του Αιγυπτιακού λαού που διεκδίκησε αυτό που ήθελε και δεν περίμενε από κανένα προστάτη να του το χαρίσει

  ΗΠΑ Ομπάμα ΕΕ Μέρκελ κλπ κλπ Πριν: Πρόεδρος Μουμπάρακ το φιλαράκι το καλό το μετριοπαθές της Μέσης Ανατολής –

  Μετά Ομπάμα ΕΕ Μέρκελ κλπ : Καθεστώς Μουμπάρακ δικτάτορας αντιδημοκράτης κλπ κλπ

  Αν δεν μεσολαβούσε η εξεγερση του Αιγυπτιακού λαού που διεκδίκησε αυτό που ήθελε όλοι θα μιλούσα ακόμη για πρόεδρο Μουμπάρακ για μετριοπαθή ηγέτη για για για κλπ κλπ

  Τι έκανε όλους αυτούς τους υποκριτές να αλλάξουν ρότα;

  Μα φυσικά η εξέγερση των απλών ανθρώπων που πήραν στα χέρια τους αυτό που ήθελαν και το διεκδίκησαν

  που κατάφεραν το “αδύνατο” αφού είναι μουλλάες αμόρφωτοι κλπ κλπ

  Και τώρα τι;

  Θα επέλθει η δημοκρατία και η ευημερία και μπλα μπλα;

  Αποχώρησε ο Μουμπάρα και ανέλαβε την εξουσία ο στρατός λέει…… ο οποίος θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση!!!!!! και εδώ γελάμε γοερώς

  Το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει ότιδήποτε είναι η ίδια η λαική οργή

  Ο στρατός αποτελείται από απλούς ανθρώπους που ο κάθε στρατηγούλης δεν ελέγχει

  Ο αιγυπτιακός στρατός ήταν ανεξέλεγκτος και μάλιστα στις πλείστες περιπτώσεις συμμετείχε υπέρ των διαδηλωτών και εξεγερμένων

  Αλλοιώς ο Μουμπάρακ και τα τσιράκια οι στρατηγοί του θα έσφαζαν θα σκότωναν και θα κατέστελλαν όσο μπορούσαν

  Εξαναγκάστηκαν να πράξουν ό,τι πράττουν σήμερα από την λαική συσπείρωση»

  Και τώρα τι;

  Καραμανλής ή τανκς………….. αυτό το αστείο ψευτοδίλημμα μου θυμίζει η όλη κατάσταση

  και για να μην ξεχνάμε ποτέ

  ο Καραμανλής ήταν ο τελευταίος Πρωθυπουργός της Χουντας!!! Ο τελευταίος πρόεδρος της χούντας ο στρατιωτικός της χούντας Φαίδων Γκιζίκης τον όρκισε ενώπιον θεού και ανθρώπων και αλλάχ και βούδα και των 15 θεών του κολύμπου

  και τώρα έχουμε δημοκρατία………….

  φυσικά έχουμε…… και μετά ξυπνήσαμε

  Απλά όλα αυτά που έχουμε και θεωρούμε ότι μας τα παρέχει τον χ ή ψ σύστημα τάχα αστικής δημοκρατίας και μπλά μπλα

  το μόνο πράγμα που μας τα παρέχει είμαστε εμείς οι ίδιοι και κανένας απολύτως θεσμός από ανθρωπίδια με κοστουμούθκια και γραβατούες

  Όλα αυτά που ονομάζονται δικαιώματα κερδίθηκαν αποκλειστικά και μόνο από τους λαικούς και εργατικούς αγώνες που έγιναν πριν από μας

  στο Σικάγο το 1886 όπου οι καπιταλιστές που ελέγχουν το κράτος των ΗΠΑ έβγαλαν την εθνοφυλακή στους δρόμους και κτυπούσαν στο ψαχνό δολοφονώντας αδιακρίτως

  και όμως οι εργατες όλων των εθνικοτήτων κέρδισαν

  όπως έγινε σε τόσε άλλες περιπτώσεις δια μέσου των τελευταίων δύο αιώνων

  Στην αίγυπτο το πολύ να διαμορφωθεί μια καρικατούρα δυτικού τύπου αστικής δημοκρατίας με τους καπιταλιστές που ελέγχουν το κράτος έτσι κι αλλοιώς να απομυζούν και να καταπιέζουν τον λαό»

  Μου αρέσει!

 3. Ιανουαρίου 16, 2011 · 1:39 μμ

  https://osr55.wordpress.com/2011/01/16/%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ac%ce%bd%ce%b4%ce%b1/#comments

  the Idiot Mouflon
  Ιανουαρίου 17, 2011 στις 8:01 μμ
  Περίμενε να δούμε τι θα γίνει και στην Αίγυπτο…. εκεί βλέπω το χονρό παιχνίδι.

  OSR,
  Είχε κυκλοφορήσει και μια «είδηση» ότι «η Wikileaks προέβλεψε τα γεγονότα της Αιγύπτου». Ουσιαστικά σαν βάση αυτής της παπαριάς ήταν σχόλια διπλωματών για τις πιθανές εξελίξεις λόγω της λήξης τς θητείας Μουμπάρακ και της ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗΣ μάχης για διαδοχή.

  Ο πραγματικός κερδισμένος παραμένει ο στρατός, όχι ο λαός.

  Πιστεύεις πραγματικά ότι διπλωματικές και μυστικές υπηρεσίες στη Δύση δεν ανέμεναν το παραμικρό;

  Ειδικά οι Αμερκάνσκι… πρέπει να έχουν ήδη εξασφαλίσει το ποιές παλιές συμφωνίες και συμμαχίες τους με τους άραβες «ηγέτες» θα βγουν στη φόρα και ποιές όχι. Και δεν εννοώ μόνο τα επίσημα όργανα της Αμερικάνικης πολιτικής…

  Μου αρέσει!

 4. Ο Ομπάμα έστειλε στον Μουμπάρακ αυτόν:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_G._Wisner

  Που είναι γιός αυτού:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Wisner

  Αναλυτικότερες αναφορές στην ιστορία του οποίου υπάρχει εδώ:
  http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/2WWcia.htm

  Μου αρέσει!

 5. osr

  η επανάσταση στην αίγυπτο ήταν μια απρόσμενη εξέλιξη που δεν περιμενε κανείς πριν το φυτιλι της τυνησίας το οποίο και μόνο πυροδότησε αυτή την εξέλιξη

  εκτός και αν περίμενες μια τέτοια εξέλιξη εσύ όταν ο ομπάμα πχ μιλούσε από το βήμα της αιγυπτιακής βουλής

  άλλωστε στο κυρίως κείμενο που σχολίασες το γράφει ο συγγραφέας του αριστερού βήματος

  «Η πιθανότητα να παίξει καταλυτικό ρόλο για ένα φαινόμενο ντόμινο που θα παρασύρει κι άλλα αντιδραστικά, αραβικά καθεστώτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, πολύ περισσότερο που η Αλγερία και Αίγυπτος επίσης συγκλονίστηκαν τις πρώτες μέρες του 2011 από μαζικές διαδηλώσεις, ταραχές και εξεγέρσεις.

  Ιδιαίτερα η ανατροπή του «τελευταίου Φαραώ», φιλοαμερικανού και συνεργάτη των Ισραηλινών προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ θα είχε δραματικές συνέπειες στα γεωπολιτικά δεδομένα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.»

  συμφωνώ στα όσα λες για τον στρατό και στο γράφω στο προηγούμενο μου σχόλιο

  «Και τώρα τι;

  Θα επέλθει η δημοκρατία και η ευημερία και μπλα μπλα;

  Αποχώρησε ο Μουμπάρα και ανέλαβε την εξουσία ο στρατός λέει…… ο οποίος θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση!!!!!! και εδώ γελάμε γοερώς»

  το αν οι διπλωματικές ή μυστικές υπηρεσίες της δύσης ανέμεναν ή όχι κάτι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω προσωπικά όπως και κανένας
  αλλά όπως όλοι μας μπορώ να κάνω υποθέσεις και θεωρώ ότι σίγουρα βλέποντας κάποια δεδομένα θεωρούσαν ότι κάτι θα γίνει

  πάντως προσωπικά δεν πιστεύω ότι πίστευαν ότι θα υπάρξει τέτοια δραματική εξέλιξη από τις εξεγέρσεις των τυνήσιων των αιγύπτιων και τώρα των λίβυων

  σίγουρα οι αμερικάνσκι αλλά και οι ευρωπαίοι (εννοώ τις εταιρείες πετρελαιοειδών) πρέπει ήδη να έχουν κινήσει τα νήματα για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή

  αλλά και πάλι μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε

  όσον αφορά αυτά που λες για τον wisner μπορείς να μου εξηγήσεις την σημασία που θεωρείς ότι έχει το γεγονός αυτό;

  Μου αρέσει!

 6. Μορεί να είναι απλά «παιχνίδι της ζωής» αλλά ο ντάντις του ήταν ειδικός στις «αλλαγές καθστώτων».

  Μου αρέσει!

 7. osr

  προσωπικά δεν αποκλείω τίποτα και σίγουρα οι υπηρεσίες έδρασαν με κάποιο τρόπο που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε

  όπως σου γράφω και στο προηγούμενο σχόλιο μου
  «σίγουρα οι αμερικάνσκι αλλά και οι ευρωπαίοι (εννοώ τις εταιρείες πετρελαιοειδών) πρέπει ήδη να έχουν κινήσει τα νήματα για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή »

  οπότε θεωρώ ότι εκ του αποτελέσματος θα μπορουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, δηλαδή αν τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών στο νέο καθεστώς αυτών των χωρών είναι εξασφαλισμένα τότε σίγουρα θα ισχύει αυτό που λες και ότι ίσως να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο

  πάντως δεν αποκλείεται να βρέθηκαν προ εκπλήξεως και να αναπροσάρμοσαν την πολιτική και στρατηγική τους

  άλλωστε τις πρώτες μέρες που κανείς δεν γνώριζε που θα οδηγηθεί η κατάσταση στην αίγυπτο όταν ο μουμπάρακ ακόμη το πάλευε οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων ήταν μουδιασμένες και δεν ήξεραν πως να το χειριστούν

  αυτό που θέλω να πω είναι να μην υποτιμούμε καθόλου την δύναμη των ανθρώπων όταν θέλουν να επιτύχουν και να αλλάξουν κάτι

  Μου αρέσει!

 8. «…δηλαδή αν τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών στο νέο καθεστώς αυτών των χωρών είναι εξασφαλισμένα τότε σίγουρα θα ισχύει αυτό που λες και ότι ίσως να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο…»

  Όντως, αυτό θα δείξει πολλά…

  Να μην υποτιμούμε τη δύναμη των ανθρώπων, ναι… να μην την υπερτιμούμε όμως… ή αν προτιμάς… να μην υποτιμούμε την δύναμη των Κρατούντων (παγκοσμίως).

  Ξέρεις, ο όχλος που κάποτε θαυμάζουμε για την αντίδραση του… είναι ο ίδιος όχλος που κατακρίνουμε και κάποτε βρίζουμε για τα όσα αποδέχεται χωρίς να αντιδρά… τα προβατάκια που λες και συ κάποτε.

  Μου αρέσει!

 9. osr

  οι άνθρωποι είναι όντα κοινωνικά καθορισμένα όπως έγραψα πάρα πολλές φορές…….

  όταν κάποιος μεγαλώνει σε περιβάλλον προπαγάνδας από τα γενοφάσκια του στο σπίτι στο σχολειο στην τηλεόραση στο ράδιο παντού

  όταν ο μισθωτός σκλάβος που είμαστε όλοι μας δουλεύει μέσα στο άγχος μέχρι τις 6 και εν τέλει στις 7 φτάσει σπίτι του θα ξαπλώσει στον καναπέ του και θα ρουφήξει την προπαγάνδα που θα του προσφέρουν τα μμεξαπάτησης και δεν θα έχει την διάθεση και το κουράγιο να κάτσει να κάνει οικονομικοπολιτική ανάλυση για τον ρόλο του δντ των τραπεζών τοκογλύφων κλπ και της κομματοκρατίας στο σύστημα

  απλά θα ακούσει τους δημοσιοκάφρους να γλύφουν τους πολιτικάντηδες και μετά θα ακούσει για την ομαδάρα

  από την άλλη όμως όταν ο άνθρωπος έχει ερεθίσματα, έχει, όπως όλοι μας την ικανότητα αντίληψης της πραγματικότητας και ποιος είναι αυτός που του στερεί την αξιοπρεπή διαβίωση

  δηλαδή γιατί ενώ κάνει δύο δουλειές πάλι δεν τα βγάζει πέρα ενώ οι τράπεζες ενώ ανακοινώνουν κάθε εξάμηνο υπερκέρδη πήραν ως βοήθεια από το κράτος 3 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ

  όταν ακούει νυχθημερόν τους δημοσιοκάφρους να του λένε αερολογίες που ούτε οι ίδιοι καταλαβαίνουν τι λένε ότι πρέπει να δοθουν τα λεφτά στις τράπεζες για να υπάρξει ρευστότητα και άλλες παπαρολογίες και όταν ακούει τους τύπους με τα κοστουμούθκια και τις γραβατούες που τον κυβερνάνε με χαμόγελο στα χείλη να του λένε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει τότε έχει την τάση για να νοιώσει ασφάλεια να τον πιστεψει
  άλλωστε έχει ήδη χάψει το παραμύθι ότι αυτό το σύστημα είναι δημοκρατία και τι άλλο να κάνουμε, αφού όπως είπε ο τσόρτσιλ τάχα είναι το λιγότερο χειρότερο και άλλες παπαραολογίες

  πρσωπικά και με αφορμή αυτό το blog και το σερφάρισμα σε άλλα blog έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα δεν υπήρχε περίπτωση να τα μάθω από αλλού
  έχω βρει βιβλία που ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ περίπτωση ούτε μια στο τρισεκατομύριο να βρω στην κύπρο ντοκυμαντέρ άρθρα τα πάντα
  οπότε θεωρώ ότι όπως εγώ ωφελήθηκα τόσο πολύ από άλλους απλούς ανθρώπους που απλά δημοσιεύσαν άρθρα βίντεο βιβλία στο ιντερνετ και τα βρήκα εγώ έτσι το ίδιο μπορεί και ο οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει την διάθεση να μάθει κάτι παραπάνω για όλα αυτά που συμβαίνουν και δεν καταλαβαίνει

  ο όχλος είναι το ξύλο απελέκητο

  και έτσι θέλουν να τον διατηρούν αυτοί ωφελούνται από την άγνοια των ανθρώπων για το πως λειτουργεί ο κόσμος

  η μόνη δύναμη είναι η γνώση, η επανάσταση ξεκινά από το μυαλό και την συνειδητοποίηση του εχθρού αυτού μας στερεί την αξιοπρεπή διαβίωση

  αυτούς που βρίζω ειναι όλους αυτούς που φοράνε ταπέλες και μόνο

  Μου αρέσει!

 10. «…και δεν θα έχει την διάθεση και το κουράγιο να κάτσει να κάνει οικονομικοπολιτική ανάλυση για τον ρόλο του δντ των τραπεζών τοκογλύφων κλπ και της κομματοκρατίας στο σύστημα…»

  Ούτε καν το κουράγιο να δει «τον μηχανισμο μέσα του» (μας).

  «…η μόνη δύναμη είναι η γνώση, η επανάσταση ξεκινά από το μυαλό και την συνειδητοποίηση του εχθρού αυτού μας στερεί την αξιοπρεπή διαβίωση…»

  Δεν είναι μόνο «ο εχθρός» … «εκεί έξω».

  Αναλογίστου π.χ. την ανταγωνιστική μας συμεπριφορά σε σχέση με τα Θηλυκά. Ναι, και αυτό συμπεριφορά που «μάθαμε» (πέραν από ότι ενδογενές). Ξέρεις πόση εκμετάλλευση πηγάζει από αυτό;

  Μου αρέσει!

 11. osr

  συφμωνώ απόλυτα
  ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου ειναι ο εαυτός του

  ο άνθρωπος είναι ταυτόχρονα σκουλίκι και θεός
  και το ποιο από τα δύο θα ενεργοποιηθεί εξαρτάται από το εξωτερικό περιβάλλον και τα ερεθίσματα που έχει

  η πλύση εγκεφάλου αρχίζει από την μήτρα έτσι όταν νυχθημερόν οι γονείς οι δάσκαλοι και όλο το περιβάλλον σου λέει ότι πρέπει να είσαι ο καλύτερος πρέπει να έρθεις πρώτος πάση θυσία τότε απλά και εσύ θα πατήσεις επί πτωμάτων για να έλθεις πρώτος

  και αν δεν τα καταφέρεις τότε απλά θα γίνεις ένας κομπλεξικός ανθρωπάκος γεμάτος ανασφάλειες και μίσος

  το έξω αλληλεπιδρά με το μέσα, και όταν ο άνθρωπος δεν αναπτύξει τους κατάλληλους μηχανισμούς άμυνας
  δηλαδή της αντίληψης και της συνειδητοποιησης της ουσίας της ζωής

  που είναι κατά τη γνώμη μου να ακούς τον εαυτό σου και να αναπτύσεις την προσωπικότητα σου όπως αυτός σου επιτάσσει

  αυτό είναι άλλωστε και το μεγάλο πρόβλημα των ανθρώπων

  ενώ οι άνθρωποι θα ήθελαν να γίνουν κάτι άλλο στην ζωή τους
  πχ δάσκαλοι χορού, χορευτές, ζωγράφοι καλλιτέχνες το σύστημα αυτό τους εξαναγκάζει πχ να γίνουν δικηγόροι πολιτικοί μηχανικοί κλπ και έτσι γίνονται μίζερα ανθρωπάκια για όλη τους την ζωή

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s