O Τσόμσκυ για τα βγενοπούλεια καμώματα της Μαρφίν

……«Οι New York Times δημοσίευσαν μια επιφυλλίδα ενός πρεσβύτερου εταίρου του Ινστιτούτου Hoover για τις «βαθιές φιλοσοφικές διαφορές» που χωρίζουν φιλελεύθερους και συντηρητικούς.

 Οι φιλελεύθεροι θέλουν να βλέπουν τη διαχείριση της κοινωνικής πολιτικής σε ομοσπονδιακό επίπεδο ενώ οι «συντηρητικοί προτιμούν να μεταφέρουν την εξουσία στις πολιτείες πιστεύοντας ότι τα προγράμματα πρέπει να σχεδιάζονται πιο κοντά στο λαό».

Την ίδια μέρα η Wall Street Journal δημοσίευε ένα άρθρο με τίτλο:

«Ο,τι θέλει η Fidelity συνήθως τα παίρνει και θέλει να κοπούν οι φόροι στη Μασαχουσέτη».

Το άρθρο άρχιζε με την εξής δήλωση: «¨Όταν μιλά η Fidelity Investments η Μασαχουσέτη ακούει»- αλλιώς…..

Η Μασαχουσέτη ακούει, εξηγούσε το άρθρο γιατί η γιατί η Fidelity είναι μια από τις μεγαλύτερες φίρμες της πολιτείας και μπορεί κάλλιστα να μετακινήσει τις δραστηριότητες τη πέρα από τα σύνορα στο Ροντ Άιλαντ.

Αυτό ακριβώς απειλούσε να κάνει εκτός αν η Μασαχουσέτη της παραχωρούσε «φορολογική ελάφρυνση» στην πραγματικότητα επιδότηση αφού ως αντίβαρο «ο λαός» καλείται να πληρώσει περισσότερους φόρους. (Πρόσφατα η Νέα Υόρκη χρειάστηκε να κάνει το ίδιο όταν μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες απείλησαν να μετακινηθούν στο Νιου Τζέρσι).

Η Μασαχουσέτη παραχώρησε την «ελάφρυνση» στη Fidelity.

Λίγους μήνες πριν η Raytheon είχε απαιτήσει φορολογική ελάφρυνση και ελάφρυνση τελών δημοσίων υπηρεσιών ίσως ως αντίβαρο για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών της είχε μόλις τριπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ το μέρισμα ανά μετοχή είχε αυξηθεί επίσης κατά 25%.

 Η είδηση στις οικονομικές σελίδες έθετε το (ρητορικό) ερώτημα κατά πόσο η Raytheon «ζητά με το ένα φορολογητέα δολάρια ενώ με το άλλο διοχετεύει χρήματα στους μετόχους.»

Και πάλι η Μασαχουσέτη άκουσε τις απειλές μεταφοράς των δραστηριοτήτων έξω από την πολιτεία.

 Οι νομοθέτες είχαν σχεδιάσει μια μεγάλη περικοπή φόρων για τις επιχειρήσεις της Μασαχουσέτης γενικά αλλά την περιόρισαν στη Reytheon και άλλους «συμβαλλομένους σε έργα εθνικής άμυνας.»

Είναι μια παλιά ιστορία. Ως τα τέλη του 19ου αιώνα οι εταιρείες περιορίζονταν σε λειτουργίες που καθορίζονταν σαφώς από τα πολιτειακά συντάγματα.

 Η υποχρέωση αυτή εξέλιπε δραστικά όταν το Νιου Τζέρσι προσφέρθηκε να την καταργήσει. Οι εταιρείες άρχισαν να συστήνονται στο Νιου Τζέρσι και όχι στη Νέα Υόρκη υποχρεώνοντας έτσι τη Νέα Υόρκη να καταργήσει επίσης την υποχρέωση και να ξεκινήσει έναν «αγώνα δρόμου προς τον πάτο.»

Το αποτέλεσμα ήταν η ουσιαστικής αύξηση της δύναμης των ιδιωτικών τυραννιών αφού τους προμήθευσε με νέα όπλα για την υπονόμευση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για να κατευθύνουν τις αγορές σύμφωνα με τα συμφέροντα τους.

Η λογική είναι ίδια όταν η GM (General Motors) αποφασίζει να επενδύσει στην Πολωνία ή όταν η DamlerBenz μεταφέρει την παραγωγή από την Γερμανία όπου η εργασία πληρώνεται αδρά στην Αλαμπάμα όπου τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Προκρίνοντας την Αλαμπάμα έναντι ενός άλλου ανταγωνιστή, της Νότιας Καρολίνας η DamlerBenz δέχτηκε επιδοτήσεις προστατευμένες αγορές και προστασία έναντι του ρίσκου από τον «λαό». (Μπορούν και οι μικρές εταιρείες να μπουν στο παιχνίδι όταν οι πολιτείες εξωθούνται σε ανταγωνισμό λαδώματος των ισχυρών).

Βεβαίως είναι ευκολότερο να παίξεις αυτό το παιχνίδι με πολιτείες παρά με χώρες.

Η μεταφορά στο Ροντ Άιλαντ για την Fidelity και στο Τενεσσί για την Reytheon δεν είναι μεγάλο πρόβλημα-και το ξέρει η Μασαχουσέτη. Η υπερπόντια μεταφορά δραστηριοτήτων θα ήταν μάλλον πιο δύσκολη.

Οι «συντηρητικοί» είναι βεβαίως αρκετά έξυπνοι για να καταλάβουν ότι η μετακίνηση των αποφάσεων σε επίπεδο πολιτείας δεν μεταφέρει εξουσία στον «λαό» αλλά σε εκείνους που είναι αρκετά δυνατοί ώστε να ζητούν επιδοτήσεις με το ένα χέρι και να τις τσεπώνουν με το άλλο.

Αυτή είναι η «βαθιά φιλοσοφική σκέψη» στην οποία θεμελιώνονται οι προσπάθειες μεταφοράς εξουσίας στις πολιτείες από τους «συντηρητικούς.»  

 

Απόσπασμα από το βιβλίο με τίτλο «Το κοινό καλό» που περιέχει συνεντεύξεις του Νοάμ Τσόμσκυ σε ερωτήσεις του David Barsamian    Σελίδες 27-29         Πρώτη έκδοση 1998

 

Στην πιο πάνω αφήγηση αν βάλετε στη θέση του ονόματος της εταιρείας Fidelity το όνομα Marfin

 και στην θέση του ονόματος της Μασαχουσέτης το όνομα Κύπρος πάλι μέσα θα είστε…..

 

Εν ολλίγοις τι είπε ο βγενόπουλος καθαρά και σταράτα χωρίς απολύτως καμιά περιστροφή με την αλαζονεία της εξουσίας του; 

Αλλάξτε το σύστημα σας όπως το θεωρώ εγώ σωστό δηλαδή όπως με συμφέρει και τότε ίσως το σκεφτώ να σας κάνω τη χάρη να μείνω εδώ……..

Βγαίνουν όλοι και κλαίνε και κλαίνε για το κακό που μας βρήκε και ότι θα φύγουν τα κεφάλαια της Μαρφίν και μπλα μπλα

Δεν με ενδιαφέρει να μπω στην ανούσια κομματική συζήτηση και ελέω ευρωεκλογών των οικονομικών διαπλοκών μεταξύ μεγαλεταιρειών και των τσουρακιών τους κυβέρνηση-βουλή-κόμματα  

Είναι τόσο ξεδιάντροποι ΟΛΟΙ οι πολιτικάντηδες που δεν αντιλαμβάνονται ότι όταν φωνάζουν και κλαίνε για την καημένη την Μαρφίν που αναγκάστηκε να φύγει γιατί δεν την προσέξαμε όσο έπρεπε εν ολλίγοις μας λένε καθαρά ότι οι πολιτικές τους προσαρμόζονται καθαρά και ξάστερα στις επιταγές του κάθε βγενόπουλου κόκκαλη παρασκευαίδη λεπτού και πάει λέγοντας………..

6 Σχόλια

Filed under Κύπρος=Το βασίλειο της αναξιοκρατίας, Παγκόσμιο Σύστημα-Αλήθειες κρυμμένες

6 responses to “O Τσόμσκυ για τα βγενοπούλεια καμώματα της Μαρφίν

 1. Ρε φίλε.. πάντως μην σπεύσεις να πολλοπιστέψεις τις ατάκες του κ βγενόπουλου
  τουντην πισώπλατη μαχαιριά στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα εσχεδίαζεν την πολλήν τζαιρο τωρά ο συγκεκριμένος κύριος.

  Οταν το 2006 είχε γίνει η τριπλή συγχώνευσή και ο κ, Βγενόπουλος ήρθε στην Κύπρο το πρώτο πράγμα που έκαμε ήταν να ζητήσει τον κατάλογο όλων των δημοσιογράφων που ασχολούνται με οικονομικά θέματα μαζί με τα οικονομικά τους στοιχεία. (γιατί άραγε?)

  (Προφανώς για να κάμνει παπαγαλάκια)

  Μετά αν αθυμάσε ο πρώην πρόεδρος της Λαικής (φίλος σου ο Λαζαρίδης)(ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτησή απο το τότε διοικητικό συμβούλιο της Λαικής επειδή εναντιώθηκε στους όρους του συμβολαίου εξαγοράς) κατηγόρησε τον κ βγενόπουλο ότι πήγε να τον δωροδοκήσει με σκοπό να υπογράψει ένα συμβόλαιο ετεροβαρές ενάντια στους υπόλοιπους μετόχους με απώτερο σκοπό να ‘υφαρπάξει’ την Λαική.

  (ο Λαζαρίδης φυσικά είναι μια άλλη ιστορία αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οπως αποδείχτηκε είχε δίκαιο)

  Οταν η τράπεζα που ελέγχει το 25% της αγοράς μιας χώρας μεταφέρει την έδρα της σε μια ξένη χώρα αντιλαμβάνεσαι ότι δημιουργείται μια ανωμαλία.

  Η Λαική θα γαλεφκει τους κυπραίους developers και θα »πληρώνει΄΄ φόρους στην ελλάδα, και βάζω το πληρώνει σε εισαγωγικά διότι το ελληνικό κράτος όλοι ξέρουμε πως δουλεύει..

  Ο κ βγενόπουλος νομικός στο επάγγελμα που»δημιουργήθηκε» επι ΝΔ. Στην Ελλάδα απλά λαδώνοντας 4-5 πολιτικούς θα γλυτώνει και τους φόρους και όλα. εξάλλου το 70% των χρημάτων που έχει να παίρνει το ελληνικό κράτος απο φοροδιαφυγή προέρχεται απο 10-15 άτομα . Είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για διαπλοκή στην κύπρο (όχι πως δεν υπάρχει) αλλά.. Η Eλλάδα είναι η 2 πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη μετά την βουλγαρία σύμφωνα με το Transparency Interational και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Καραμανλή Jr είναι η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που υπήρξε μετά την μεταπολίτευση με 44 (!) σκάνδαλα πρώτου μεγέθους. Ο ‘ηθικός’ κ. βγενόπουλος έχει απλά παράπονο που η όποια διαπλοκή στην Κύπρο δεν ήταν υπέρ του.

  Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετικό απο αυτό της Κύπρου και ο Βγενόπουλος την πάτησε παλαιότερα απο τον πρόεδρο της Πειραιώς ο οποίος ήξερε καλύτερα το θεσμικό σύστημα της Κύπρου. Απο τότε μας έχει άχτι

  Το 2007 ο Κ βγενόπουλος είχε απειλήσει και τότε ότι θα έφευγε απο την κύπρο αν δεν αλλάζαν 2 θεσμικούς κανονισμούς στο σύστημα του Χακ

  Τότε είχαν περάσει οι εκβιασμοί του, σήμερα όμως εν μέσω Οικ. κρίσης προφανώς δεν του κάμαν το χατίρι δίνοντας του ουσιαστικά την αφορμή που περίμενε χρόνια τώρα..

  Το κράτος κάνει τα στραβά μάτια σε όσους έχουν τα κωνέ. Αλλά μην μας πει τώρα Ο βγενόπουλος ότι αδικούσαν τον θέμας.. απλά στην ελλάδα κυριολεκτικά Κάμνει ότι θέλει

  Προχτές δεν δίστασε να εκβιάσει δημόσια το Ελλ. κράτος για το θέμα της διπλής ανάπλασης του βοτανικού. και τους εκβιασμούς του θα τους εξαργυρώσει με καπρίτσια φυσικά..

  Ο κ Βγενόπουλος φαίνεται ότι όταν πριν 6 μήνες εξυμνούσε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παράλληλα στην άκρη του μυαλού του είχε σκοπό να το διαβρώσει για να βγάζει μαύρο χρήμα. After all άμα είσαι η φιλιπινέζα των σαουδάραβων γυρεύκεις ποτζή ποδά να κλέψεις κανένα δαχτυλίδι και κανένα 20αλιρο και να το πας μετά στη χώρα σου.

  Η μετοχή της Λαικής τωρά μπορεί να πετά..

  όμως να σου θυμίσω ότι δεν είναι πρώτη φορά που μετοχή του Βγενόπουλου εκτοξεύεται σαν πύραυλος (θυμηθου τι έγινε με τις μετοχές της ΔΕΛΤΑ)

  Και όσο για τα Καρτέλ…. (όλοι ξέρουμε τι γίνεται δεν περιμέναμε τον ΒΓενόπουλο να μας το ανακοινώσει) …Αλλά.. και πάλι ο κύριος είναι ο πρώτος διδάξας στην ελλάδα… απο που να αρχίσει και που να τελιώσει κανείς.. (…καρτέλ γάλακτος …καρτέλ στα πλοία… σε όλα μπλεγμένος ο βγενόπουλος)
  Μια άλλη υπόθεση που
  απασχόλησε τις δικαστικές αρχές στην Ελλάδα είναι η εμπλοκή της Marfin Bank στην υπόθεση των ομολόγων, όπου μέσω της τράπεζας φέρεται να κατέληξαν στο Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων τρία δομημένα ομόλογα από τα οποία εκτιμάται ότι προέκυψε ζημιά για τους ασφαλισμένους ύψους 21 εκατ. ευρώ.

  Για να καταλάβεις περι τι απατεώνων πρόκειται στην Μarfin I.G σημαντικό αριθμών μετοχών έχει και η μονή Βατοπεδίου ( ! ) 🙂

  Μου αρέσει!

 2. m4trix87

  Eτσι κεφαλαιοκρατες εκβιαστες να μας λειπουν!Να φυγουν αν θελουν και να πανε στο *******!
  Δεν θ’ αλλαξουμε το συστημα για χαρη τους!

  Μου αρέσει!

 3. φιλούιν κυριάκο σε χαιρετώ 😉

  πολλά ενδιαφέρον το ιστορικόν του μπεςβγενοπουλου, εντύπωση έκαμε μου το ότι είναι νομικός ώστε το παλληκάρι…….

  από κει και πέρα
  όροι όπως «πισώπλατη μαχαιριά στο άγιο κυπριακό τραπεζικό σύστημα»

  είναι λίγο δεν ξέρω πως να τους χαρακτηρίσω……λίγο αδόκιμοι να τους πω…

  τι εννοώ,
  το χωρίς πατρίδα τραπεζικό σύστημα είναι ένα σύστημα εκ γενετής ληστρικο και ανήθικο

  είναι ένα σύστημα τοκογλυφίας που στόχο έχει αποκλειστικό να κατακλέβει τους απλούς ανθρώπους δίνοντας τους αέρα και παίρνοντας τους τις λιγοστές τους οικονομίες

  https://osr55.wordpress.com/2009/03/16/

  το χρήμα ως χρέος

  zeitgeist II

  τα αποτέλεσματα του τα είδαμε με την πρόσφατη οικονομική κρίση που δημιούργησε αυτό το τερατώδες σύστημα και την κατάρρευση όλων αυτών των κολοσσών

  προσωπικα στα @@ μου ο βγενόπουλος και οι όμοιοι του

  αυτοί είναι οι αίτιοι της φτώχειας στον κόσμο

  είτε φύγει είτε μείνει η μαρφίν ο απλός ο άνθρωπος ούτε να χάσει έχει ούτε να κερδίσει
  μην μου πεις τώρα ότι τάχα θα «παίρνουμε» φόρους κλπ κλπ θα τα τρώνε και πάλι κάποιοι λίγοι

  όπως τις αγροτικες επιδοτήσεις που τις τρώνε πάντως όχι οι αγρότες αλλά οι μονές της εκκλησιάς οι συνεργατικές και άλλοι άγιοι άνθρωποι

  φίλε μάτριξ δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακόί» κεφαλαιοκράτες

  όλοι είναι τα ίδια σκατά, τάχα ο άγιος παρασκευαίδης είναι καλός ενώ ο σιακόλας είναι κακός

  @@, όλοι γαμάνε τον κοσμάκη το ίδιο, απλά κάποιοι για ξεκάρφωμα δίνουν ψίχουλα από τα δις που δεν δικαιούνται για να το παίζουν ευεργέτες

  οι παρασκευαίδιες και οι όμοιοι τους το παίζουν ευεργέτες με τον κόπο άλλων

  Μου αρέσει!

 4. Φίλε ομολογώ ότι διαβάζοντας δεύτερη φορά post κατάλαβα τι μαλακία έγραψα..

  Παίρνω πίσω τα περι πισώπλατης μαχαιριάς!

  Πάντως περί βγενόπουλου λίγα λόγια διότι αν κάθε φορά που κινούσε αγωγή για »λιβελλογραφήματα» έπερνε και μια λίρα θα ήταν bill gates τωρά ο τύπος..

  Τσπ..\

  .. ωραία τα βιντεάκια σου αλλά λίγο μονόπλευρα. δηλαδή το χρήμα είναι απλά μια παραίσθηση μεν αλλά χωρίς το χρήμα δεν υπάρχει πρόοδος διότι μετά δεν υπάρχει κίνητρο για να παραχθεί η πρόοδος.

  Ποιός θα δουλέψει χωρίς μια μορφή άμεσης επιβράβευσης στο τέλος του μήνα?
  Θα μου πεις γιατί να χρειάζεται να δουλέψεις Anyway?

  Τα ξανάπαμε τούτα. Δεν ξέρω πιο ουτοπικό σύστημα θα αναλάβει μετά που θα καταρρεύσει το συγκεκριμένο Αλλά όσο αφορά εμένα ο καπιταλισμός είναι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε. Απόδειξη περι τούτου είναι η συνεχείς πρόοδος που παρατηρείται στις καπιταλιστικές κοινωνίες, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και μαζί και το βιοτικό επίπεδο. Ασχέτως απο τα σκαμπανεβάσματα στο τέλος της πενηνταετίας το άθροισμά είναι πάντα θετικό

  Ναι οι πλούσιοι γαμάνε τον κοσμάκη αλλά τούτο συνέβαινε πάντοτε για χιλιάδες τώρα χρόνια.
  Το Α αρσενικό τρώει πρώτο, γαμά τις θυλικές του κοπαδιού και κουπανιάζει ούλλους τους άλλους.

  Τα υπόλοιπα αρσενικά παραμένουν στο κοπάδι διότι κουτσά στραβά μπορεί να γαμήσουν τζαι τζίνοι καμιά φορά και καταβάθως πιστεύκουν ότι κάποτε μπορεί να γίνουν και τζίνοι αρχηγοί.

  Μπορείς να φύγεις που την αγέλη και να πας κόντρα στο σύστημα αλλά στο τέλος θα πεθάνεις που την πείνα και δεν θα γαμήσεις ούτε την φούχτα σου.

  Ο καπιταλισμός είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει διότι δεν πάει κόντρα στη φύση.

  Και οι κρατικές παρεμβάσεις που γίνονται τώρα και φουσκώνουν που ψωροπερηφάνια οι αριστεροί, που νομίζουν ότι δικαιώθηκαν, είναι απλά μέρος του καπιταλισμού και των διαφόρων φάσεων του. Κάποτε χρειάζεται περισσότερη κρατική παρέμβαση κάποτε λιγότερη, πάντα όμως μιλάμε για το ίδιο σύστημα και τις ίδιες κοινωνικές δομές.

  Το ερώτημα όμως παραμένει..

  Γιατί να χρειάζεται να δουλέψεις Anyway?

  Ας αμπελοφιλοσοφίσουμε λοιπών..

  Δεν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θέλουν πάντα κάτι να κάμνουν και βαρκούνται αμα δεν παν δουλειά\?

  Δες την δουλειά ως υποκατάστατο του ανθρώπου για το κυνήγι που έκανε για 500 χιλιάδες χρόνια όταν ζούσε στις σπηλιές, Ο μισθός στο τέλος του μήνα είναι η επιβράβευση και η ικανοποίηση που νιώθει μόλις σκοτώσει το θήραμα. Κάποιοι που δεν έχουν στο dna τους έντονο το ένστιχτο του κυνηγού δεν τους απασχολεί το να δουλέψουν.

  Επίσης πόσους ξέρεις που να μην δουλεύουν (ούτε να πουλούν ναρκωτικά) και να έχουν και γυναίκα επι μόνιμης βάσεως?

  Η γυναίκα είναι ένα είδος θηράματος.

  (!!!!!!!)

  Μου αρέσει!

 5. κυριάκο ομολογώ ότι δεν περιμένα ότι θα αντιμετώπιζες τα ζητήματα αυτά με τόσο επιφανειακό τρόπο

  και βάζω στοίχημα ότι δεν είδες κανένα βιντεάκι
  τα οποία ονομάζεις μάλιστα και μονόπλευρα

  τα στερεότυπα που έχει στο μυαλό σου είναι εντυπωσιακά και απολύτως αυθαίρετα αφού εξαντλούνται σε συνθήματα

  «χωρίς το χρήμα δεν υπάρχει πρόοδος διότι μετά δεν υπάρχει κίνητρο για να παραχθεί η πρόοδος.»

  «Ποιός θα δουλέψει χωρίς μια μορφή άμεσης επιβράβευσης στο τέλος του μήνα?»

  «όσο αφορά εμένα ο καπιταλισμός είναι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε.»

  «Ο καπιταλισμός είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει διότι δεν πάει κόντρα στη φύση.»

  «Δεν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θέλουν πάντα κάτι να κάμνουν και βαρκούνται αμα δεν παν δουλειά\?»

  «Δες την δουλειά ως υποκατάστατο του ανθρώπου για το κυνήγι που έκανε για 500 χιλιάδες χρόνια όταν ζούσε στις σπηλιές, Ο μισθός στο τέλος του μήνα είναι η επιβράβευση και η ικανοποίηση που νιώθει μόλις σκοτώσει το θήραμα. Κάποιοι που δεν έχουν στο dna τους έντονο το ένστιχτο του κυνηγού δεν τους απασχολεί το να δουλέψουν.»

  τι να πω;

  Μου αρέσει!

 6. m4trix87

  Οταν εγραφα «τετοιους κεφαλαιοκρατες εκβιαστες» εννοουσα οτι ολοι οι κεφαλαιοκρατες ειναι εκβιαστες.Απλα καποιοι εχουν το θρασος να ειναι πιο εξοφθαλμοι.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s