Το Δικαίωμα στην τεμπελιά

Ο Πωλ Λαφαργκ περί το 1883 έγραψε το βιβλιαράκι με τίτλο «Το δικαίωμα στην τεμπελιά»

 ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλιαράκι που ο τίτλος ακόμη του σε εξιτάρει!

Είναι μια οξεία και εύθυμη κριτική στο αδηφάγο τέρας που λέγεται καπιταλισμός όπου η  δουλεια (τον τόνο βάλτε τον όπου εσείς νομίζετε 😉 έχει καθαγιαστεί απ΄όλους τους κοιλαράδες ταγούς μας…….

 

Ποιος δεν έχει βαρεθεί και κουραστεί αναμένοντας την ώρα να περάσει ώστε να σχολάσει επιτέλους ……….. οι ίδιοι εργάτες που είναι στην φαμπρικα και φτιάχνουν τα δαντελένια υφάσματα για τις κυράτσες που κάθονται στα λογής λογής τσάγια και καφέδες δεν θα τα φορέσουν ποτέ.

 

Αλήθεια, τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους σκλάβους, να είναι μέσα σε ένα τούνελ που δεν υπάρχει φως στην άκρη του;

 

Μισθωτή σκλαβιά! Μεγάλη αλήθεια, από την άλλη υπάρχει και το ρητό: αργία μήτηρ πάσης κακίας

 

Φυσικά οι έλληνες όταν το έλεγαν αυτό δε νομίζω να εννοούσαν την μισθωτή σκλαβιά που περνάει ο σύγχρονος άνθρωπος, κλεισμένος σε ένα κουτί από μπετόν από  το πρωί μέχρι το βράδυ

 

Ποιος μπορεί να μου πει τι δουλειά έκανε ο Σωκράτης; Ο Πλάτωνας;

 

Η αργία δεν έγκειται στην έλλειψη δουλειας (είπαμε για τον τόνο ε 😉 αλλά μάλλον στην έλλειψη  διάθεσης για ζωή, το να ακολουθείς αυτό που νοιώθεις να σε παρακινεί,

 

Είτε αυτό είναι το μπάσκετ, το ποδήλατο, η ζωγραφική, η ποίηση, η συγγραφή κλπ κλπ

 

Είναι δυνατόν ο Αριστοφάνης ο Ευριπίδης και οι άλλοι τραγωδοί να ήταν το πρωί μέχρι το βράδυ στη δουλεια και να μπορούσαν να συγγράψουν τα κλασσικά τους έργα;

 

Είναι δυνατόν να παραχθεί ότιδήποτε πνευματικό όταν ο μόνος «ελεύθερος» χρόνος από την μισθωτή σκλαβιά είναι βάση νόμου 21 ημέρες από τις 365;;;;;

 

Οι λογής λογής κοιλαράδες με τα κοστουμούθκια διαχρονικά μαζί με τους άλλους κοιλαράδες με τα ράσα μίλησαν: η δουλεια είναι ευλογία….

 

Ναι αλλά, πως θα ζήσουν οι άνθρωποι χωρίς δουλεια;

 

Αλήθεια, πως ζούσαν οι άνθρωποι προτού ανακαλυφθούν οι μηχανές;

Γράφει ο Λαφαργκ:

 

«Μια αποδοτική εργάτρια γνέθει με τ΄αδράχτι της το πολύ πέντε τούφες το λεπτό, ενώ ορισμένες κυκλικές πλεκτομηχανές κάνουνε 30.000 τούφες στον ίδιο χρόνο.

 

Κάθε λεπτό μηχανής επομένως ισοδυναμεί με 100 ώρες δουλειάς της εργάτριας – ή με άλλα λόγια κάθε λεπτό που δουλεύει η μηχανή χαρίζει στην εργάτρια δέκα μέρες σχόλη.

 

Αυτό που αληθεύει για την πλεκτοβιομηχανία αληθεύει λίγο ή πολύ και για όλες τις βιομηχανίες που έχει εκσυγχρονίσει η σύγχρονη μηχανική.»

 

Επί της ουσίας ο άνθρωπος με τις μηχανές έχει επιλύσει τα προβλήματά του όσον αφορά την παραγωγή καθότι τα ρούχα και τα τρόφιμα είναι σε τόση αφθονία λόγω των μηχανών που φτάνουν για όλους τους ανθρώπους στην γη.

 

Γιατί όμως υπάρχουν άνθρωποι χωρίς φαγητό και χωρίς ρούχα;  ΑΠΛΗΣΤΙΑ

 

Απλά κάποιοι τα θέλουν όλα…….. 

 

Όλα τα προβλήματα του ανθρώπου πηγάζουν από την ΑΠΛΗΣΤΙΑ του η οποία πηγάζει από την ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ του η οποία πηγάζει από τις ανασφάλειες και τα κόμπλεξ του ανθρωπιδίου ο οποίος υποκαθιστά τα υλικά αγαθά σαν προέκταση του πέους του

 

Σκεφτείτε το……… τι είναι αυτό που ωθεί τον άνθρωπο  να στέλλει άλλους στον πόλεμο και στην καταστροφή;

 

Τι εξυπηρετεί η επέκταση εδαφών; Ο έλεγχος των πρώτων υλών και των ανθρώπων για να φτιάχνουν δαντέλες και χρυσαφικά για να χαίρεται η γκόμενα του κάθε μαλακισμένου καίσαρα, για να κάνει η κλεοπάτρα μπάνιο με γάλα κατσίκας

 

Ας πούμε, ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι μηχανές παράγουν για όλους τα πάντα τα οποία φτάνουν για όλους, και όμως αμα ρωτήσεις κάποιον κυπραίο πχ θα σου πει

 

«ε ναι αλλά εγώ θέλω να έχω μια βιλάρα 59330 τετραγωνικά και να έχω αυτοκίνητο το μερσεντομπεμβε κομπρέσορ τζι τι αι (παράδειγμα λέω ε;)

 

Πως θα ξεχωρίζω;;;;»

 

Εδώ είναι το πρόβλημα……………. «γιατί εγώ να έχω ό,τι και ό άλλος αφού εγώ είμαι «»»καλύτερος»»»» του;»

 

Η ανθρώπινη ματαιοδοξία είναι το μεγαλύτερο αμάρτημα…….

 

Ε ναι αλλά, αμα σταματήσει ο ανταγωνισμός κλπ κλπ θα σταματήσει η πρόοδος……

 

Ε ΚΑΙ; Τι στο ^&90504στο σημαίνει πρόοδος;

 

Το να πάνε καποιοι αστροναύτες στον άρη; Από το να ζούν όλοι οι άνθρωποι αξιοπρεπώς προτιμώ να μην πάνε ποτέ στον άρη……….δηλαδή και με το που πήγανε στο φεγγάρι τι άλλαξε για τον μέσο άνθρωπο;

 

Η μισθωτή σκλαβιά είναι το δίδυμο αδηφάγο τέρας του καπιταλισμού και ο πανηλίθιος ξανθόπουλος το «φτωχό πλην τίμιο» ηλίθιο παλληκάρι η ταφόπλακά του……

 

Κανένας θεός και καμιά δικαιοσύνη δεν θα δικαιώσει ποτέ κανένα μίζερο ξανθόπουλο «δουλευταρα» εκτός από τις μελό ηλίθιες ταινίες.

 

Σκεφτείτε το: να απεργήσουν όλοι οι εργάτες όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών……..μπάμμμμ πάει το σύστημα, κατέρρευσε

 

Και όμως συνεχίζουν τη δουλεια με χαρά και χαμόγελο στα χείλη……..

 

Θυμάμαι πρώτο έτος μάθημα κοινωνιολογίας ρώτησα τον κουλτουριάρη κύριο καθηγητά με το μουσάκι

 «πως οι εργάτες θα συνειδητοποιηθούν και θα καταλάβουν ότι αυτοί κρατάνε τα μέσα» οπότε αμέσως θα ρίξουν μια κλωτσιά στους στρουμπουλούς κώλους των κωλοβιομηχάνων που τους κρατάν φυλακισμένους στην μισθωτή σκλαβια;;;

 

Απάντηση δεν πήρα ποτέ……..   

 

η αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου δεν έχει όρια….ο σημερινός άνθρωπος φυλακισμένος στο κλουβί που έφτιαξε ο ίδιος για τον εαυτό του δεν ζει, επιβιώνει……

 

α και μια διευκρίνιση, να εξηγιόμαστε για να μην παρεξηγιόμαστε, το δικαίωμα στην τεμπελιά δεν έχει καμιά σχέση με την οκνηρία ε…….

 

……το- πιο- ωραίο –όργανο- είναι- το- τρομπόνι, μπάτσοι- γουρούνια –δολοφόνοι-

😉

 

13 Σχόλια

Filed under Αναρχισμός, Μετά την λύση...., Παγκόσμιο Σύστημα-Αλήθειες κρυμμένες, κρίση

13 responses to “Το Δικαίωμα στην τεμπελιά

 1. Ενδιαφέρον κείμενο, συμφωνεί κανείς δεν συμφωνεί!

  Μου αρέσει!

 2. cancel

  ki omos i alithia ine alithia kai en toiati periptosi kai apoluti……..i doulia einai doulia kai di misthoti sklabia! se poion de na to poume oti pleon den imaste to neo aima alla oi neoi pou touw pinoyn to aima… to neo fthino ergatiko i dianoitiko uliko pou tha to ekmetalleyti to kathe afentko (anexartitos xorou… giati idia einai ta afentika dexia kai aristera) gia na kerdisei oxi to diplasio alla to ekatontaplasio apo ton mistho poy pernoume kathe mina! loipon filoi kai suntrofoi sta pathi tu kapitalismou mia mono doulia exume, an gia aytous doulia toys einai i katastoli gia mas doulia mas einai i paideia tis exegersis!
  Ftani pia me ton plouralismo afentikon! ti an ine kokkinoi, ti an ine mple.. ta afentika ine panta ena sundikato kai symferon toys i ypotaktikotita!
  alloste oloi imaste tempelides…… as to apodeixume!

  Μου αρέσει!

 3. αγαπητέ φοίβο χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο και προκάλεσα το ενδιαφέρον σου!
  και ελπιζω να το πράξω και στο μέλλον!!

  αγαπητή συντρόφισα τε και συναγώστρια άκυρη 😉

  όπως πάντα η παιδεία της εξέγερσης είναι το ζητούμενο και αυτό θα πράξουμεεεεεε
  😉

  χαστα ρε βίκτορα τα σεμπρέρο!΄
  😉

  ασχετο αλλά και σχετικό
  μπαγουδο

  Μου αρέσει!

 4. Ακόμη ένα ενδιαφέρων αιρετικό κείμενο απο τον ΟΣΡ..

  Το πρόβλημα είναι ότι οι Αρχαίοι Ελληνες όταν κοπροσιήλιαζαν φιλοσοφόντας ή έτρωγαν την αμβρωσία τους αράζοντας σε ένα βράχο ή σε ένα αμφιθέατρο βλέποντας την τελευταία hot κωμωδία του Αριστοφάνη σκεπτόμενοι τι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές τους.. απο κάτω υπήρχαν χιλιάδες σκλάβοι που παρήγαγαν τον πλούτο τους οποίους θεωρούσαν υποδεέστερους άνθρωπους !
  Οι σπαρτιάτες σε ούκ ολίγες περιπτώσεις επιδόθησαν σε ομαδικές σφαγές Σκλάβων που ζήτησαν αυτοδιάθεση..

  Ακόμη και φιλόσοφοι σαν τον Σωκράτη ήταν υπέρμαχοι της σκλαβιάς και μιλούσαν περιφρονητικά για τους σκλάβους.

  Οταν όμως ήρθε το πλήρωμα της ηθικής και επέβαλε την κατάργηση της σκλαβιάς.
  Η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη σε ένα μεγάλο δίλημμα.

  παρετάθησαν πολλές λύσεις

  Την καλύτερη απάντηση έδωσε η καπιταλιστική επι πληρωμή εργασία΄..

  Με την εργασία ο ελεύθερος υπάλληλος ήταν ελεύθερος να δουλέψει όπου αυτός ήθελε. Ηταν όμως υπόχρεος να παρέχει μόνος στον εαυτό του τροφή και στέγη.

  Υπέρμαχοι της σκλαβιάς έλεγαν ότι το σύστημα της ελευθερης εργασίας είναι πιο απάνθρωπο απο το δικό τους διότι ο εργοδότης δεν θα νοιάζεται καθόλου για την υγεία των υπαλλήλων του αφού δεν θα του ανήκουν. Για παράδειγμα έχουμε 2 αυτοκίνητα το ένα είναι ιδιοκτησία κάποιου ενώ το άλλο είναι ενοικιασμένο μετά απο 1 χρόνο χρήσης αυτό που θα είναι σε καλύτερη κατάσταση θα είναι το πρώτο! εξάλλου Ενώ με την σκλαβιά ο αφέντης ήταν υπόχρεος να φροντίζει τους σκλάβους υπάλληλους του ταΐζοντας τους και παρέχοντας τους στέγη.
  Οι σκλάβοι όμως απάντησαν ότι Η ελευθερία αξίζει αυτές τις θυσίες

  Μετά ήρθε ο Μάρξ με τις δικές του μπούρδες
  που νόμιζε ότι βρήκε ένα τρόπο να απαλλάξει τους ανθρώπους απο την δυστυχία σκλαβιάς

  Με το εξής σκεπτικό: Αν είμαστε όλοι ίσοι δεν θα υπάρχουν Πλούσιοι και Φτωχοί!!

  στην τελική όμως το σλόγκαν μετατράπηκε στο αν είμαστε όλοι σκλάβοι δεν θα υπαρχουν πλούσιοι

  Ετσι Εκατομμύρια άνθρωποι υπήρξαν για χρόνια σκλάβοι του Κράτους
  δούλευαν για το κρατος ζούσαν για το κράτος πέθαιναν για το κράτος..

  και το κράτος τους παρείχε σκατά για φαγητό μια τρύπα για στέγη και προπαγάνδα για μόρφωση

  Στην ουσία ο Μαρξ δημιούργησε μια κοινωνία παρόμοια με την θεοκρατική κοινωνία του μεσαίωνα όπου όλη η περιουσία άνηκε στην εκκλησία και οι άνθρωποι απλά καλλιεργούσαν τα χωράφια που τους έδιναν οι παπάδες.

  Απλά αντικατέστησε τον θεό με το κράτος..

  αυτό δεν είναι τυχαίο αφού μελέτησε και αυτός όπως και οι παπάδες τον Πλάτωνα με τις μπούρδες του περι ιδανικής πολιτείας ..

  Φυσικά για να είμαστε δίκαιοι μαζί του τον κρατισμό δεν τον εισήγαγε ο Μαρξ αλλά ο Λένιν
  Ο Μαρξ απλά μίλησε για απλή παραγωγή πλούτου απο όλους για όλους δωρεάν στα πρότυπα των πρώιμων σταδίων της γαλλικής επανάστασης..

  Ο Λένιν όμως που ήθελε να γίνει δικτάτορας άλλαξε 1-2 πραγματάκια..

  Σιγά το πράγμα έτσι?

  Δεν βαριέσαι ρε ΟΣΡ όλα σκατά είναι.. μέχρι να έρθει το πλήρωμα της τεχνολογίας οπου όλο τον πλούτο θα παράγουν τα ρομπότ και οι μηχανές που θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια..

  Μου αρέσει!

 5. By the way το μεγάλο ερώτημα που ήρθε αντιμέτωπη η ανθρωπότητα με την κατάργηση της σκλαβιάς ήταν: Ποιός θα παρήγαγε τον πλούτο!?

  Μου αρέσει!

 6. η απάντηση στο τελευταίο σου ερώτημα είναι απλή φίλε κυριάκο: οι μηχανές!

  το παράδειγμα με την υφάντρια που πριν τις μηχανές έπλεκε πέντε τούφες το λεπτό

  ενώ η μηχανή 30.000 είναι ενδεικτικό

  καταρχήν ένα σχόλιο, πολύ απλά θα πω ότι δεν υπάρχει κανένα πλήρωμα ούτε ηθικής ούτε τεχνολογίας που θα φέρει στον άνθρωπο ότιδήποτε…….

  αν δεν γίνονταν όλοι αυτοί οι αγώνες και οι θυσίες από τους ανθρώπους που διεκδικουσαν την ελευθερία τους ακόμη (στην δυτική ευρώπη και ηπα) θα είμασταν στα χρόνια της (τυπικής) σκλαβιάς (γιατί τώρα έχουμε την μισθωτή και ουσιαστική)

  η τεχνολογία ήδη παράγει τα πάντα και επί της ουσίας οι άνθρωποι απλά δουλεύουν για προσφορά υπηρεσιών (για αέρα δηλαδή) στους λογής λογής τυχοδιώκτες κοιλαράδες (βλέπε μεγαλολογιστές χρηματιστές κλπ)

  αυτά για αρχή και επανέρχομαι φίλε

  Μου αρέσει!

 7. Πάντως για να λέμε όλη την αλήθεια το προσδόκιμο ζωής τον καιρό του Λαφάργκ ήταν 50-60 χρόνια..
  Σήμερα έχεις δικαίωμα στη τεμπελιά μετά τα 65 μέσω της σύνταξης συνήθως τουλάχιστο μέχρι τα 80.
  Η γενιά του 50 είναι η πιο πολυπληθής γενεά και παράλληλα η γενεά με τις λιγότερες γεννήσεις..

  Με αναλογία τρία προς ένα..

  Δηλαδή ενώ αυτοί κατάγονταν απο οικογένειες των 8-10 ατόμων αυτοί πάραξαν 1-2 παιδιά

  Αν αυτή η γενιά πάρει σύνταξη πρίν τα 65 στην ουσία τα παιδιά τους (εμείς) σε κάποια φάση θα δουλεύουμε και για τις δικές τους συντάξεις..

  (Διότι αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής τους!)

  Τι έχεις να πεις για αυτό?

  Μου αρέσει!

 8. καταρχήν το θέμα που θίγω ξεπερνά αυτό που θέτεις αφού όπως γράφω και πιο πάνω οι μηχανές ήδη παράγουν όσο πλούτο χρειάζονται και τα 6 δισεκατομύρια άνθρωποι του πλανήτη

  απλά κάποιοι, λίγοι τα θέλουν όλα δικά τους

  το 10% του πληθυσμού της γης που βρίσκεται ως επί το πλείστον στην «πολιτισμένη» δύση ευρώπη-αμερική

  που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους της ασίας
  (βιετνάμ κίνα ινδονησία πάμφθηνο εργατικό δυναμικό φτιάχνουν τα ακριβά ναικ αντιτας και γενικώς τα πάντα)

  της αφρικής (πρώτες ύλες και ανθρώπους)

  νέμεται το 90% του πλούτου της γης

  οι μηχανές παράγουν όσο πλούτο χρειάζεται η ανθρωπότητα και ως εκ τούτου απλοικά ομιλούντες οι άνθρωποι δεν χρειάζονται να δουλεύουν πέραν κάποιων λίγων ωρών αφού όλα τα παράγουν οι μηχανές

  έγραψα:
  η τεχνολογία ήδη παράγει τα πάντα και επί της ουσίας οι άνθρωποι απλά δουλεύουν για προσφορά υπηρεσιών (για αέρα δηλαδή) στους λογής λογής τυχοδιώκτες κοιλαράδες (βλέπε μεγαλολογιστές χρηματιστές κλπ)

  όσον αφορά το θέμα που θίγεις στα πλαίσια του τι συμβαίνει στην πράξη

  ο σιακόλας (οι εταιρείες του) χρωστά στις κοινωνικές ασφαλίσεις 4 εκατομύρια λίρες εδώ και αρκετά χρόνια

  ο παρασκευαίδης το ίδιο και πολλά άλλα επιφανή μέλη της κοινωνίας μας

  στην ελλάδα τα λαμόγια έφαγαν ειδικά τον καιρό του μεγάλου φαγοποτίου του χρηματιστηρίου τα λεφτά από τα ασφαλιστικά ταμεία

  λεφτά και πλούτος υπάρχει πάρα πολύς απλά κάποιοι λίγοι σιακόληες λεπτοί παρασκευαίδηες λόρδοι κλπ κλπ τον θέλουν για την πάρτη τους και μόνο

  το ζητούμενο είναι η αξιοπρεπής διαβίωση όλων

  και όχι να αναπαράγουμε τις μαλακίες του απατεώνα μαγγίνα (υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων)

  ο οποίος ήθελε λέει να αυξηθούν οι εισφορές των εργοδοτουμένων χρησιμοποιώντας το επιχείρημα που θίγεις χωρίς όμως να βγάζει κιγ για το μεγάλο φαγοποτι εργο

  λέγοντας επίσης ότι οι κακοί εργοδοτούμενοι δεν εισφέρουν στα ταμεία την στιγμή που ο μαλακισμένος στην παράνομη βίλα του που έκτισε παράνομα στο δάσος και η οποία είχε τον χαρακτηρισμό καντίνα εργοδοτούσε παράνομα χωρίς εισφορές αλλοδαπούς

  αν χρειάζονται αυξήσεις τα ταμεία να δώσουν
  πρώτα χρωστούμενα οι σιακόληες κλπ και να αυξηθούν και οι εισφορές οι δικές τους και όχι του απλού ανθρώπου

  Μου αρέσει!

 9. nasos

  κυριακο τα αριστουργηματα των αρχαιων δε νομιζω οτι τα τοποθετεις στο σωστο καζανι…
  το οτι η κοινωνια δεν ηταν η ιδανικη δε σημαινει οτι τα εργα του πλατωνα. σωκρατη, αριστοφανη κ αλλων που επικαλεστηκες δεν ειναι μεγαλεια τεχνης οπως αλλωστε μεχρι κ σημερα διδασκονται ανα το παγκοσμιο.
  οι κοινωνιες ως τοτε ηταν παντου σε πραγματικα βαρβαρο σημειο κ τουλαχιστον την οποια εξελιξη την αρχισαν στην Αρχαια Ελλαδα … ωστε ακομα κ σημερα παρολο που πολλα στοιχεια της ειναι πια ξεπερασμενα μακαρι να χαμε αλλα!!!
  Ο συγχρονος Νεοελλην ειναι πολυ χειροτερο ειδος απο αυτο των προγονων του.
  οσο για τη συγχρονη σκλαβια αυτη του καπιταλιστικου συστηματος κ ομως υπαρχουν λαοι ή τουλαχιστον μεμονωμενες ομαδες ατομων στο εξωτερικο οπου φαινεται να την εχουν νικησει. Πως με ολιγαρκεια…
  δεν τους νοιαζει η μερσεντε η θωρακισμενη κ το σπιτι στο Στροβολο με τα 6 δωματια και 8 WC ετσι για να μη χεζεις καθε εβδομαδα στο ιδιο κ βαριεσαι.
  κανε εσυ νεοελλην κ νεοκυπραιε δανεια που σε πνιγουν για να εχεισ πιο μεγαλη πισινα απο του γειτονα παρολο που μπανιο δεν ξερεις κ την θελεισ μονο για να την θωρεις οταν ψηνεις σουβλα!!! κ ασε αλλους να μενουν σε νοικι γυρνωντας ολο τον κοσμο και σπουδαζωντας μαθηματα ασχετα με το αντικειμενο της εργασιας του αλλα απλα απο ενδιαφερον και χομπυ τους.
  ειναι πολλοι οι νεοι στο εξωτερικο που ζουν με αυτο τον τροπο..

  Μου αρέσει!

 10. νάσο σε ποιες μεμονωμένες ομάδες αναφέρεσαι;;

  έχεις κάτι συγκεκριμένο υπ΄οψιν σου;; γιατί με ενδιαφέρει το θέμα

  επί του πρακτέου….

  Μου αρέσει!

 11. nasos

  osr οταν αναφερομουν σε μεμονωμενες ομαδες επιχειρουσα λανθασμενα να πω οτι υπαρχει ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου τους (που μπορει να ειναι μειοψηφια αλλα ειναι σημαντικο δε) το οποιο γεμιζει τη ζωη του με ουσιωδη και οχι με ανουσιες ανοησιες οπως εμεις εδω κατω…
  δεν ειναι μια ομαδα σαν ομιλος η κατι αλλο…
  παραδειγμα επειδη εχω συγγενεις που ζουν σε Γερμανια, Αγγλια, Σουηδια τους χαίρομαι για την απλοτητα των πραγματων που ασχολουνται και που εχουν επιλεξει οτι του αρεσει να κανουν στη ζωη τους και φυσικα οταν τους αναφερω δεν περναει καν απο το μυαλο σου η αναγκη για μια επαυλη και ενα μερσεντε καμπριο αντι για ταξιδια καθε 2 μηνες σε ολο τον κοσμο, παρακολουθηση μαθηματων σε ανωτατες σχολες απλα για εσωτερικη τους ικανοποιηση τοτε στο προσωπο τους απλα διαγραφεται ενα αρχαικο μειδιαμα που μου απαντα χωρις λογια…
  πραγματα που ανηκουν στη σφαιρα της φαντασιας για το μεσο Κυπραιο τον πιο παραμυθιασμενο πολιτη ανα το παγκοσμιο κατα τη δικη μου γνωμη… δε νομιζω οτι υπαρχει αλλη κοινωνια που να ζει σε τοσο ψευτικο κοσμο οσο εμεις εδω κατω… δεν λεω οτι ειμαστε στη χειροτεροι μοιρα ,λεω ομως οτι ζουμε στη μεγαλυτερη ψευδαισθηση.
  συνδρομα ανωτεροτητας μαζι με συνδρομα κατωτεροτητας…
  ρατσισμος , τοπικισμος στον υπερτατο βαθμο (ουτε νεουορκεζοι που ζουν στο κεντρο του κοσμου δεν εχουν τετοια εικονα για την πολη τους)
  αριστεροι που κανουν τα κοκκαλα των πραγματικων αριστερων που κειτονται να τριζουν απο αγανακτηση..
  κομπλεξ εναντια στους φτωχους ανατολιτες που ερχονται για ενα κομματι ψωμι και τους φερομαστε σαν αυλικοι…ενω ανοιγουμε τα ποδια στους υπολοιπους δυτικους…
  το μεγαλυτερο ποσοστο σε αναλογια σε ιεροδουλες-καλλιτεχνιδες και στα πλειστα αρνητικα ποσοστα της Εurostat!
  οι μισοι ονειρευονται ακομα την ενωση!! και οι υπολοιποι βλεπουν καλαμαρα κ βγαζουν ολο το κομπλεξ τους αγνοωντας τι προσφερει η Ελλαδα στον Κυπριο φοιτητη, αθλητη, εργαζομενο που παει εκει και τι η Κυπρος στον Ελλαδιτη που τρεχει να βγαλει πρασινη καρτα για να εργαστει και ζει μονιμα στην κριτικη, στη συγκριση (εμεις σε αυτο καλυτερη και σε αυτο και σε αυτο… ποιος τους ρωτησε??)
  Ξεφυγα αλλα υπαρχει η αναγκη για εσωτερικη καθαρση καμμια φορα…

  Μου αρέσει!

 12. μπράβο ρε νάσο!!! τα είπες όλα φίλε μου!!!

  νασαι καλά!!!!!

  Μου αρέσει!

 13. Αμ, καημένε μου, ο Σωκράτης; ο Πλάτωνας, είχανε δουλικά…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s